divendres, 22 de març del 2013

CRIDA A LA 36ena XINO-XANO

L'inconfunsible forma cònica del Turó de Montpalau.


PER LA VALL DE LA RIERA DE PINEDA DE MAR
I EL TURÓ DE MONTPALAU


Data.- Dijous 4 d’abril de 2013.
Tipus d'itinerari.- La sortida que us proposem –després d’unes Xino-Xano prou interessants però que podríem classificar, per la seva longitud i comoditat, de “passejades”- pensem que te una bona barreja d’atractius que ens satisfaran a tots/es.
La riera de Pineda és un cas força excepcional dins el conjunt de la comarca ja que la seva conca no ha comptat amb el desdoblament de poblacions, entre els nuclis de mar i els nuclis de dalt, com sí passa a la majoria de rieres del Maresme, ni la gran expansió -i sovint- desgavell urbanístic que això ha suposat. Això ha fet que la vall que forma –la de la riera de Pineda- sigui, encara, un espai agrícola i forestal relativament “verge” i d’un gran valor ecològic i paisatgístic. La riera de Pineda realitza, també, l’important funció de corredor biològic entre els contraforts del Montnegre i la plana litoral.


Aquesta vall concentra, així mateix, un interessant patrimoni històric, arquitectònic i cultural. L’església romànica, amb un comunidor, de Sant Pere de Riu (que tots hem vist, enfilada a l’esquerra de l’autopista quan, direcció a Blanes, passem a l’alçada de Pineda) i les restes del castell de Montpalau són els reclams medievals més importants d’aquesta ruta. Però també els romans hi van deixar una sorprenent mostra del seu pas: l’aqüeducte de Can Cua i el pont-canalització sobre la riera que hi ha a la Font del Ferro. La vall compta amb un nombre considerable de masos l’origen dels quals se situa en plena edat mitjana i, alguns d’ells, edificats sobre alguna vil·la romana: can Cassola, can Castellar- que te adossada la Torre de Sant Jaume-, ca n’Oliver de Sitjar, can Cànovas –que destaca per les seves dimensions i per la torre quadrada que encara conserva-, can Martorell o can Palau de la Guitarra, entre d’altres. No podem oblidar, tampoc, d’altres edificacions que anirem trobant al llarg del recorregut com el molí fariner i el forn de calç de can Marquès, les ermites de Sant Rafael i de Sant Jaume o les fonts del Ferro i de Sant Jaume testimonis de la vida quotidiana i de forces aplecs dels habitants de la zona.







A més aquesta sortida te –si el temps ens hi acompanya- una motivació afegida: el poder gaudir, des de la talaia natural del cim del Turó de Montpalau, d’una de les millors panoràmiques de l’Alt Maresme. Per tot això i més, us animem a que vingueu a aquesta excursió.
Recorregut i dificultat.- La caminada transcorre pel nucli urbà de Pineda (uns 1,5 km, el tros d'anar i tornar a l'estació), per pistes (uns 7,5 km) i per corriols (2,3 km). Des de l’església parroquial de Santa Maria farem un itinerari circular, senyalitzat amb marques de color blanc/verd, amb dues petites derivacions –opcionals, però recomanables- a Sant Pere de Riu i al cim del Turó de Montpalau. El recorregut total és d’ uns 11,3 quilòmetres i el temps estimat per a fer-lo, sense parades, d’ unes 4 h 30. El desnivell acumulat és de +/- 300 m. La dificultat de la sortida és mitjana (l’excursió no te gaire dificultat, només hi ha un ascens constant i decidit –d’uns 30’ i un desnivell d’uns 130 m- des de Can Marqués fins al coll dels Altars i, des d’aquest punt, 10’ més fins al cim de Montpalau  amb un desnivell de 75 m., per això classifiquem la dificultat com a mitjana i no baixa). Pensem que tots i totes nosaltres (excepte aquells/es que estiguin "lesionats"), al nostre ritme XINO-XANO, la podem fer i gaudir sense cap problema.
PUNTS DEL RECORREGUT I HORARI (aproximat) PREVIST:
9h 00’.- Estació de Rodalies de Pineda de Mar (10 m d’alçada)
9h 20’.- Església parroquial de Santa Maria (20 m d’alçada).
9h 30’.- La Rectoria Vella.
10h 15’.- Aqüeducte romà de Can Cua (60 m d’alçada).
10h 30’.- Font del Ferro (esmorzar) (102 m d’alçada).
11h 30’.- Sant Pere del Riu (120 m d’alçada). Els qui no vulguin pujar a veure aquesta ermita -s'hi pot anar en cotxe- es poden esperar a la Font del Ferro.
12h 00’.- Molí fariner i forn de calç de Can Marquès (65 m d’alçada).
12h 40’.-Coll dels Altars (192 m d’alçada).
13h 00’.- Cim i castell del Turó de Montpalau (267 m d’alçada). Els qui ho prefereixin es poden quedar al Coll dels Altars doncs son uns 15’ de pujada que s’estalvien (però, si fa bon dia, es perdran la vista que des d’aquest lloc es domina).
13h 30’.- Ermita de Sant Rafael (130 m d’alçada).
14h 00’.- Conjunt patrimonial de Sant Jaume (font, ermita, torre medieval i molí fariner) (60 m d’alçada).
14h 30’.- Pineda de Mar. Restaurant Can Formiga.
Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant “Can Formiga” http://www.canformiga.com carrer Església, 104 de PINEDA DE MAR. Tel. 937 671 735. El preu del menú és de 12,50 euros (IVA inclòs).
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Cal pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- en Llorenç i l’Antonio portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè i en Carles les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre.
Roba, calçat adequat al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui). No oblideu, barrets i protecció solar i –si en J M anuncia pluja- paraigües o capelina.
Lloc i hora de trobada.-  Anirem des de Barcelona a Pineda de Mar en tren. L’ hora de trobada, per als companys/es que surtin de Barcelona, serà a les 7h 40’ sota del rellotge, davant la venda de bitllets, de lestació de Rodalies–Renfe de la Plaça de Catalunya (el tren de la línia R1 surt a les 7h 51’). Els companys i companya del Maresme –si és que poden venir- poden agafar aquest mateix tren que passa per l’estació de Cabrera-Vilassar de Mar a les 8h 29’. Te prevista l’arribada a Pineda de Mar a les 9h 04’.
Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el matí del dimarts 2 d’abril, trucant o escrivint un correu a en Pep, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de  confirmar, al restaurant, el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.




EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PRONÒSTIC PER LA 36ena XXR


Aquest dijous 4 sembla ser que continuarà l’anticicló estranyament situat al nord d’Europa, i a les Azores, seu quasi permanent del famós anticicló, seguirà regnant una borrasca. No gaire profunda, això si, però emprenyadora.
Així les coses, el vent tot i que moderat estarà de xaloc impulsant tota la humitat de la mediterrània sobre nostre. D’aquí que alguns serveis meteo pronostiquin pluja fluixeta del ordre de mig litre cada tres hores i altres que el cel romandrà ennuvolat tot el dia però sense arribar a ploure.
Personalment m’inclino a creure que no ens arribarem a mullar, més que res perquè és el que diu el meu servei preferit, però situats en aquest marasme hipobàric que està caracteritzant aquesta primavera, No Sé Jo Si...


Conclusió: Agafeu els paraigües, les capelines i roba de canvi per si de cas.
Reflexió: Ajornar la sortida tampoc ens garanteix el bon temps.


Això és tot amics, i com és habitual:
NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.


ACTUALITZACIÓ A LES 18:30 UTC 3/4/2013

A la actualització d'avui, s'esperen pluges minses del ordre de un litre per metre quadrat entre les 11:00 i les 14:00.

O sigui: QUE AJO Y AGÜA.
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada