dilluns, 4 d’octubre del 2010

UN NOU LLIBRE SOBRE ESCOLTISME


“L’ESCOLTISME MUNDIAL”, d’Eduard Vallory




El 28 de setembre passat es presentà a Barcelona aquest llibre que considero força interessant. L’obra és el resultat de la primera recerca mundial sobre el moviment escolta que Eduard Vallory va dut a terme, principalment al Regne Unit, els Estats Units i a molts altres llocs des de l’any 2004 fins a mitjans del 2007, per a elaborar la seva tesi L'educació en la ciutadania global. Aquesta tesi ha estat la base del llibre que ara s’ha presentat.
Eduard Vallory i Subirà (Barcelona 1971), escolta des dels vuit anys, és director general de la Barcelona Graduate School of Economics. Entre 2004 i 2006 va ser Research Fellow del Fitzwilliam College (Universitat de Cambridge). És doctor en Ciències Polítiques (UPF), màster en Ciències Socials (universitat de Chicago), llicenciat en Filosofia (UB) i en Periodisme (UPF), molt compromès amb l’escoltisme, a nivell català, europeu i internacional. Ha estat president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, comissari Internacional de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, cap de Relacions Exteriors d’Escoltes Catalans i president de la Fundació Escolta Josep Carol. També va ser cap del Gabinet del Conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat i columnista del diari Avui. A nivell més personal ha estat també, durant uns anys, cap de les meves filles a l’Agrupament escolta “Pere Rosselló” del Club Excursionista de Gràcia. Tot un docte i actiu intel·lectual, això si, de tracte molt afable, cordial i planer.
“L’ESCOLTISME MUNDIAL” recull els principals elements que caracteritzen el moviment escolta arreu del món, i en permet conèixer-ne l’origen, l’evolució, el funcionament i la solidesa dels seus valors. La recerca que conté és única perquè, com hem dit, és el primer estudi acadèmic mai escrit sobre l’escoltisme mundial en conjunt, un moviment educatiu no governamental, present a 165 països dels cinc continents i que aplega prop de 30 milions d’infants i joves i que es present al 83,3 % dels Estats independents del món. Tots els estudis precedents s’havien centrat en casos nacionals, però mai abans s’havia analitzat l’escoltisme mundial en conjunt: la seva consistència històrica i ideològica, la quantificació de la seva dimensió mundial des de 1920, la coherència de les seves pràctiques i la capacitat de la seva acció generadora d’un canvi social.
L’objectiu de l’escoltisme és contribuir al desenvolupament de la gent jove per assolir els seus potencials com a individus, ciutadans responsables i membres de les seves comunitats local, nacional i internacional. Ho porta a terme a través d'una xarxa internacional d'agrupaments escoltes estructurada en associacions nacionals i en dues organitzacions mundials, la WOSM (World Organization of the Scout Movement o Organització Mundial del Moviment Scout) i la WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts o Associació Mundial de Guies Scouts). "L'ESCOLTISME MUNDIAL" ens ofereix, doncs, una síntesi excel·lent sobre l’origen, els fonaments, els objectius i la vigència de l’escoltisme.
Constatar, ressaltar i difondre tots aquests aspectes (educatius, ideològics, històrics, organitzatius, etc.) i, també, molts dels tòpics de l’escoltisme des d’una perspectiva mundial ja justifica l’obra però jo, a més, destacaria l’interès del llibre per l’anàlisi d’un altre fet important. Tradicionalment, s’ha assumit que nacionalisme i cosmopolitisme eren tendències contraposades, i que el reforç de la identitat nacional debilita el sentit de pertinença global, i a la inversa.
Vallory, en “L’ESCOLTISME MUNDIAL” contradiu -amb sòlids arguments- aquesta assumpció: l’escoltisme es un moviment no-governamental que té com a objectiu l’educació en la ciutadania i des que es va formalitzar com a organització mundial el 1920, ha mantingut la seva acció educativa combinant l’arrelament local, la identitat nacional i el sentit de pertinença global a partir de la convivència en la diversitat.
La fi de la II Guerra Mundial donaria un nou impuls a l’escoltisme, que Vallory ens explica com un moviment educatiu institucionalment organitzat, autogovernat, independent i no partidista per a gent jove, de base voluntària i obert a tothom. Vallory n’assenyala també els ideals: l’esforç, l’honestedat, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte als altres i a la natura... I conclou que l’escoltisme promou, d’una banda, la ciutadania activa, democràtica i inclusiva, i, de l’altra, alhora l’arrelament a les comunitats nacionals i la consciència de pertinença global.
Per aquells qui, com molts de nosaltres, hem tingut informació, conegut i -fins i tot- conviscut amb intents –especialment en tot el ventall dels règims totalitaris- d’enquadrar i adoctrinar a la joventut en organitzacions pseudo-patrioticas, de “partit-únic” i eminentment “nacionalistes” (“balillas” a l’ Itàlia fascista; “joventuts hitlerianes” a l’Alemanya nazi; les “Àguiles Croates” a la Croàcia feixista ; “Flechas y Pelayos”, Frente de Juventudes i O.J.E. a l’Espanya franquista; “Mocidades portuguesas” al Portugal de Salazar; tot el ventall de “Pioners” comunistes des dels “José Martí” a Cuba; de “Vladimir Lenin” a la antiga URSS; de “Ernst Thälmann” a l’Alemanya de l’Est; fins els de la República Popular Xina, de Veneçuela o del Vietnam,... entre molts d’altres) es bo de constatar que l’escoltisme, desprès de més de 100 anys de vida, continua sent una magnifica escola de civisme i de confraternitat mundial. I això, crec, ens tindria d’omplir de goig i d’esperança.

“L’ESCOLTISME MUNDIAL”
Autor: Eduard Vallory.
Editorial: PROA.
Pàgines 240.
Preu: 19,50 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada