dimarts, 6 d’octubre del 2015

CRIDA A LA SORTIDA DE TARDOR 2015

Poblet: vinyes a la tardor

Dissabte 24 i diumenge 25 d’octubre de 2015

 RUTA DEL CISTER
Una visita als tres monuments del Cister més important de Catalunya: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges

Enguany es compleixen 25 anys des que, el 1989, uns Consells Comarcals de recent creació van tenir la idea de convertir l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’ Urgell en una comuna destinació turística. El reclam era claríssim, tenien (i afortunadament tenen) un fet excepcional que volien aprofitar i potenciar. Els tres més importants cenobis cistercencs de Catalunya estan situats, a menys de 35 quilometres cadascun d’ells, un a cada comarca: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. Un fet que no podien deixar escapar... van decidir impulsar i potenciar una ruta turística que, alhora que donava a conèixer aquest important patrimoni monumental, mostrés al visitant tota la riquesa que hi ha en les tres comarques: la historia, el paisatge, els pobles i llocs d’interès, la tradició d’acollida, la gastronomia, les tradicions i l’artesania,... una ruta que, segur, satisfaria les diverses aspiracions i gustos de molta gent. 

El nostres companys Carles i Elena tenen un “castell” a Les Peces, un tranquil poble situat a la veïna comarca del Baix Penedès.  Coneixedors d’aquesta interessant Ruta del Cister han volgut fer-nos d’amfitrions per tal de que la colla, en aquesta Sortida de Tardor, la coneguem i gaudim.


La proposta que ens ofereixen és la següent:


Dissabte 24.-

Hora de trobada: A les 8h del matí (es prega puntualitat) i, a ser possible, ja esmorzats.

Lloc de trobada i concentració de vehicles: Area de Servei “Porta de Barcelona”. Passat El Papiol, direcció Tarragona. Cal agafar l’ autopista de peatge (AP-2).

Programa:

A les 10h tenim concertada una visita guiada al Monestir de Santes Creus.
 - Comprarem un passi, que permet l’entrada als tres monestirs, que val 12 euros per persona.
 - El guia d’aquesta primera visita costa 65 euros. Aquest import el repartirem entre tots els assistents.

Santes Creus és un dels monuments que millor reprodueix l’ideal arquitectònic del Cister. La sobrietat i la puresa de l’arquitectura estaven al servei de la comunitat que, seguint els dictats de Sant Benet (“ora et labora”) havia de ser autosuficient per abastir-se de tot el necessari portes endins del monestir. Construït entre els segles XII i XVIII, és l’únic monestir (dels tres que veurem) no habitat per religiosos, això ens permetrà fer-ne una visita pràcticament completa. Els recintes envoltats de murs, la plaça amb les antigues dependències, l’església amb els mausoleus reials, la sala capitular, el menjador, el dormitori dels monjos, el celler i el claustre gòtic son algunes de les zones de més interès.

Desprès de la visita a Santes Creus anirem a la vila de Montblanc, capital de la comarca de la Conca de Barberà, on podrem visitar el recinte medieval protegit per les antigues muralles amb torres i portals i els principals monuments de la vila.

Muralles de Montblanc

A les 14h dinarem al Restaurant El Call, carrer de Sant Josep 15 de Montblanc http://www.elcalldemontblanc.com/cat_restaurant.html. El preu del menú és de 19 euros per persona (cafè a part).

Desprès de dinar (i fer el rotet) ens dirigirem a Poblet.



A les 17h tenim prevista la visita guiada (inclosa amb el preu de l’entrada) al Monestir de Poblet, declarat l’any 1991 per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat. Fundat el segle XII és el cenobi cistercenc més gran d’Europa i, durant molts segles, va ser panteó reial de la Corona d’Aragó. En destaquem la Porta Reial, la Porta Daurada, el claustre, la sala capitular amb les tombes abacials, la biblioteca, el locutori, el celler, el vell dormitori, el Palau Reial i la impressionant església en la qual destaca el retaule renaixentista d’alabastre flanquejat per les bellíssimes tombes dels reis de Catalunya i Aragó.
El monestir es troba en un entorn de gran bellesa, a tocar de les Muntanyes de Prades i envoltat per vinyes i la gran massa forestal del bosc de Poblet (Paratge Natural d’Interès Nacional).
L’any 1935 –un cop iniciats, el 1930, els treballs de restauració- l’església del Monestir s’obri al culte i el 1940 alguns monjos benedictins retornaren a Poblet on actualment hi ha una important comunitat monàstica i un destacat focus cultural i espiritual.

A les 18h 30’ assistirem a “Les Vespres”, a l’hora de la posta del sol, els monjos ens convidaran -amb aquest cant-plegaria de tres salms i un càntic del Nou Testament-, al final de la jornada, a la reflexió i la espiritualitat.

Al final de la nostra estància a Poblet marxarem cap a la localitat de Vallbona de les Monges presidida per l’impressionant Monestir de Santa Maria de Vallbona on, de forma ininterrompuda, des de fa 850 anys  -el monestir es fundà el 1153- hi ha hagut la presència d’una comunitat religiosa femenina. Ens allotjarem a L’Hostatgeria d’aquest cenobi www.monestirvallbona.cat/es/hostatgeria.html on, segons recomanava el mateix Sant Benet, “tots el qui hi vinguin han de ser acollits com el Crist” (Regla de Sant Benet 53:1). 
De la pàgina web del Monestir reproduïm aquests comentaris: “Aquesta vella tradició que el monjo tingui sempre el cor i la porta oberts a aquells germans que truquin, a Vallbona l'hem observat sempre, fins i tot quan la clausura era més severa, i l’acolliment ha estat molt estimat per la comunitat al llarg dels temps. 
Actualment les monges tenim cura d’una hostatgeria on tothom que desitgi passar uns dies de pregària, de reflexió i de tranquil•litat, hi descobrirà un clima adequat per a trobar-se amb si mateix i amb Déu. L'ambient és senzill i auster, amb àpats en comú i cuina casolana feta amb productes de l'hort del Monestir.
Els hostes poden participar en l'Eucaristia i la pregària litúrgica de la comunitat i també conversar amb nosaltres sobre temes espirituals o personals.”
A l’Hostatgeria hi soparem dissabte, dormirem la nit de dissabte a diumenge i hi esmorzarem i dinarem diumenge. El preu per persona, tot inclòs, és de 37 euros.

  
Diumenge 25.-

Diumenge al matí, després d’esmorzar, farem la visita al Monestir de Santa Maria de Vallbona. Fundat el segle XII, és el cenobi femení cistercenc més important del nostre país. De dimensions més reduïdes que els seus dos germans de ruta, Vallbona ofereix una bellesa i encant especial. Hi destaca l’església abacial, els sarcòfags i lloses funeràries, el claustre amb elements romànics, gòtics i fins i tot traços aràbics, la sala capitular i el museu del monestir amb peces de ceràmica i objectes litúrgics i artístics de diverses èpoques.

Desprès de dinar, ens dirigirem cap a Guimerà i Verdú on visitarem el seus nuclis antics i respectius castells.

Racó de Guimerà

Vista aeria del castell de Verdú

 Acte seguit entonarem (en un lloc discret) el “cant dels adéus”, donarem per finalitzada la Sortida de Tardor i retornarem -segur que ben satisfets- a les nostres respectives llars.

El preu total aproximat del cap de setmana, per persona, és de 75 euros. (Preu parella 150 euros).


Data límit d'inscripció.- Cal anar coordinant els qui hi venen i –si voleu compartir cotxes- el tema cotxes (ho farem per mitjà del correu electrònic). Podeu anar apuntant-vos, abans del 15 d’octubre, trucant a en Carles o contestant “respondre a tots” el correu on anunciem la Sortida. Penseu que a l' Hostatgeria de Vallbona només disposen de 20 habitacions. Així, doncs, no us adormiu o tindreu de dormir a la plaça...

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL



PRONÒSTIC PER LA SORTIDA DE TARDOR

Aquest cap de setmana a la ruta del Císter sembla ser que si bé no farà un sol espatarrant, tindrem estones de sol i estones de núvols, és a dir que la capa ennuvolada serà més aviat alta. Està per veure si es tractarà de les populars “cabretes”, de fils de “llana” o de vels de “seda”, però en qualsevol cas hi haurà forats en major o menor abundància a la volta celeste. Per tant, depenent del tipus de núvols alts que tinguem les estones de sol seran més abundoses.

Hi haurà una major densitat de núvols el dissabte a la tarda amb un augment dels núvols baixos, cosa que implicarà un cert risc de pluja que si finalment es produeix serà del ordre de 2 litres per metre quadrat. De vent no se’n espera i si es produeix serà inferior a 9 quilòmetres per hora.
Les temperatures oscil·laran entre els 9º del matí a la matinada i els 11º al migdia.
En somma serà, ho crec fermament, un cap de setmana molt agradable. Un pèl fred, si es vol, però confortable.


Caldrà anar-ho actualitzant.



NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada