diumenge, 22 de novembre del 2015

CRIDA A LA 63ena SORTIDA XINO-XANO



TRANQUILA CAMINADA DE TARDOR PER 
LES VINYES, PAISATGES I BOCINS 
DE LA HISTÒRIA DE L'ALT PENEDÈS

Data.- Dijous 3 de desembre de 2015.

Tipus d’itinerari.- Les vinyes són un element indissociable dels paisatges del Penedès. Amb els primers freds, a la tardor, els  cargolats troncs dels ceps i els acolorits pàmpols s’afegeixen a aquest panorama. 
La proposta que us oferim en aquesta ocasió combina aquesta visió i un petit tast per alguns indrets de la història d’aquesta comarca (i del nostre país): el castell-convent de Penyafort -casa on s’atribueix el naixement de sant Raimon de Penyafort-; les ribes del riu Foix que també esperem ens sorprenguin amb la paleta de colors que tindran els seus arbres de ribera; velles masies a banda i banda del camí i alguna pineda enmig de camps d’oliveres i ametllers. 
L’itinerari, dins de l’anomenat “Parc del Foix” -senyalitzat amb fites de color taronja-, arriba fins al castell i poble de Castellet però nosaltres (com que hem d’anar a dinar i agafar el tren a Santa Margarida i els Monjos) el farem, més o menys, fins a la meitat. Quan siguem al Mas Pigot, on hi ha les restes d’un vell colomer medieval, retornarem –desfent el mateix camí- fins al punt de sortida. 
Una ruta, serena i tranquil•la, que combina natura, paisatge i patrimoni. Una matinal per a fer -entre bons amics i amigues- exercici, cultura i "gana" per al dinar... !!! 

El castell-convent de Penyafor i, en primer terme, vinyes a l'hivern

Detall del castell-convent de Penyafort
Recorregut i dificultat.- El recorregut, a peu, el començarem a l’estació de Rodalies Renfe de Els Monjos. Sortirem del Pla de l’Estació de Santa Margarida i el Monjos (150 m d’alçada) pels carrers de la Font de la Teula i del Castell de Penyafort. Travessarem –per un pont- el riu Foix i, ja a l’altra riba, passarem a tocar del castell de Penyafort (166 m d’alçada) amb la seva torre del segle XII, muralles i l’antic convent del segle XVII. No el podrem visitar ja que només és obert els caps de setmana i els dies festius al matí. Continuarem seguint els senyals de color taronja que, en mig de vinyes i camps de conreu i després de travessar el Barranc o torrent de Sant Llorenç, ens portarà fins al vell Mas Bellestar (Bell-estar, Ballestà o Ballestar que de totes aquestes maneres l’hem vist escrit...) actualment molt malmès i en procés d’enrunament. Continuarem, ara ja dins el terme municipal de Castellet i la Gornal, entre camps i pinedes, fins al Mas Pigot. Aquesta masia, reconvertida actualment en un establiment de turisme rural, esta situada en un petit turó (a 214 m d’alçada) amb bones panoràmiques sobre les planes que l’envolten. A tocar del Mas Pigot hi ha les restes –de fet nomes queden dempeus les parets d’un dels seus angles- d’un colomer o columbari medieval anomenat, també, la Torre del Mas Pigot una curiosa construcció feta de “tapia” o “tova” (massa d’argila i sorra) que, desprès de centenars d’anys, encara perdura. 
En aquest punt de l’itinerari serem a mig camí de l’excursió doncs a partir d’aquí, desfent el mateix recorregut per on hem vingut, retornarem fins a la població de Santa Margarida i els Monjos.
Des de l’estació d’on hem sortit fins al Mas Pigot hi ha 4,9 km, per tant el quilometratge total de la caminada serà d’uns 10 km. En la caminada, al nostre ritme xino-xano, emprarem un temps (sense pauses ni aturades) d’unes 3h 30’. Els desnivells acumulats –de fet és una excursió amb pendents molt suaus- son d’uns +/- 80 m. La dificultat és baixa.     

La Torre del Mas Pigot, restes d'un vell colomer medieval
Dinar.- Tenim encomanat lloc per a dinar, a les 15h, al restaurant “El racó de la cigonya” de l’Avda. Catalunya, 26 de SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS el telèfon és 938 98 11 01  podeu veure, també, la seva web www.elracodelacigonya.com/  .El preu del menú diari és d’ 11 euros.


Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar que –si ve alguna "ànima caritativa"- ara, amb el fred, portarà cafè; en Llorenç, l’Antonio i en Zac –si poden venir- portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
No cal dir -i més si, com sembla, el fred es va animant- que cal dur roba d’abrigar (barrets, “buffs” o tapaboques tubulars, guants, bufandes o -fins i tot, els més fredolics- alguna manta… he,he); calçat adequat al temps i recorregut i crema protectora del sol i del fred, per a la pell i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I aquells que els necessitin o ho desitgin, els bastons.  

Lloc i hora de trobada.- El viatge el farem amb el tren de Rodalies-Renfe de la línia R4 que surt de la Plaça de Catalunya a les 8h 11’ i arriba a Els Monjos a les 9h 16’. L’hora de trobada serà doncs, sota del rellotge de davant les taquilles de Rodalies-Renfe, de l’estació de Plaça de Catalunya, a les 7h 55’. Recordeu portar, aquells que la tingueu, la “Tarja Daurada de Renfe” per al descompte.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 30 de novembre, contestant  ("respondre a tots") al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª -el company que coordina aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem, el dijous, a dinar.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL













PRONÒSTIC PER LA 63ena XXR

El pronòstic pel proper 3 de desembre, sembla en principi fàcil.
Els mapes consultats mostren una situació anticiclònica sobre la península Ibèrica molt estable que afavorirà la presència del sol.
L’atmosfera restarà en calma amb quasi absència de vent  i temperatures de a primera hora del matí perquè la nit haurà estat serena, 16º a migdia per efecte del sol, i a la tarda.

D’altra banda, els mapes en alçada indiquen temperatures de 12º a 925 hPa que vol dir que a alçades equivalents de 750 metres la temperatura serà més alta que en superfície, llevat de a migdia. Com a conseqüència d’això el que segurament tindrem és una inversió tèrmica.
És a dir, els fums de les masies restaran a l’alçada de les seves xemeneies.


Conclusió: Porteu roba d’abric perquè farà fred, sobre tot al matí.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada