divendres, 30 de desembre del 2016

CRIDA A LA 74ena SORTIDA XINO-XANO

Olivella envoltada de vinyes, pinedes, fondos i les muntanyes de Garraf

CAMINADA PEL GARRAF MÉS VERGE: 
AL CASTELL VELL D’OLIVELLA

Data.- Dijous 12 de gener de 2017

El Puig Molí amb les restes del castell d'Olivella
Tipus d’itinerari.- El massís de Garraf amaga autèntics tresors com el recorregut del sender local SL-C 100, una proposta excursionista que transcorre per un dels paratges més ben conservats del Parc Natural del Garraf. El recorregut circular –surt i retorna del poble d’Olivella-, a més de la caminada, té uns al·licients afegits tant des del punt de vista paisatgístic com del patrimoni cultural, etnològic i natural.

Font i safareig del Rector, al fons el Puig Molí

La Barraca del Borregaire
A la vora del nucli antic d’ Olivella, al cor del Parc Natural, s’hi amaguen les restes d’un castell medieval: el castrum Olivella -del segle X- que formà part, dalt del Puig Molí (303 m d’alt), del sistema de defensa de la Marca Hispànica, quan els cristians tractaven de recuperar les terres ocupades pels musulmans. Al costat del castell hi ha les restes de l’església vella –del segle XIII- que conserva, encara, part del seu absis i de les parets romàniques. A més del castell, l’itinerari passa per una barraca de pastor de pedra seca, una font i antic safareig (un dels pocs punts d’aigua en aquest territori tan sec), una gran roca amb forma de barret de capellà anomenada popularment el Barret del Rector, la cova o balma de Cal Muntaner, una gran cavitat situada a tocar de la riera de Begues, la pineda centenària de Pivens i una vella sínia. Un territori amb la presència de vinyes que ens recorden que som a la zona de producció de la DO Penedès. 

Absis romànic de l'esglesia de Sant Pere de Castellvell

El Barret del Rector 
Al llarg del recorregut descobrirem, també, alguns dels elements naturals del massís de Garraf, com els fondos (torrents) i la seva vegetació, les formacions de roca calcària que originen rasclers (afloraments de roca esculpits i punxants), les coves i avencs o els margallons (la única palmera autòctona a Catalunya), que ens permetran fer-nos una idea de com ha estat de difícil la presència humana en aquests terrenys aspres, sense gaire sòl fèrtil, ni aigua. A poc a poc, els habitants dispersos pels masos es van anar agrupant a Olivella, originant aquest petit i bonic nucli urbà. Si el temps ens ho permet, podrem fer una passejada pels seus pocs carrers, l’església -construïda l’any 1430 i reformada el 1607, sobre les restes del Castell Nou (documentat des del 1264)- i algunes de les seves pintoresques i velles cases.

Cova o balma de Can Muntaner

Cal agafar, a Pallejà, el carril
 B-24 i N-340
Recorregut i dificultat.- La aproximació fins a Olivella, la farem en cotxes. Hi anirem, des de Barcelona, per la A-2 i la B-23. A la sortida 599 "Pallejà" prendrem la B-24 (Vilafranca del Penedès/Tarragona) fins a Vallirana (el punt de trobada de tots els vehicles serà la benzinera de Repsol que hi ha a la sortida de Vallirana). Continuarem, ja tots plegats, per la N 340 (la carretera de l'Ordal) fins passat Avinyonet del Penedès (Avinyó Nou) on, en una gran rotonda, ens desviarem per la BV-2415 i, després, la BV-2111 fins Olivella.

Sortida 599 de l'autovia (A2/B-23): Pallejá i B-24

Descripció del recorregut a peu: 
Detall d'un dels carrers d'Olivella
0,00 km. Olivella (207 m d’alçada). Situats davant de l’edifici de l’ajuntament, on hi ha una font, sortirem cap a l’esquerra baixant unes escales i seguint els indicadors del SL C- 100 –marques verdes i blanques- cap al torrent del Pont. Es passa pel costat d’un pou, el Pou del matxos –documentat des del 1847-; continuarem recte tot deixant a l’esquerra el camí per on després tornarem. Ja sota el poble, travessarem la carretera que va a la Plana Novella i el torrent. Seguint sempre els senyals del sender local –que no deixarem en tot el recorregut– ens adreçarem, ens suau ascens, fins al coll de Triador. 
0,97 km (246 m) 20 min. Coll del Triador; canviarem de vall, es baixa per l’obaga, envoltats de pins, fins al fondo de la Servera on ens trobarem amb una pista per on discorre el sender de petit recorregut PR C-37 –senyals de color blanc i groc-. Es gira a l’esquerra (NO). A mà esquerra, dins del bosc, una vella barraca, la Barraca del Borregaire, mostra el traçut art popular de la construcció amb pedra seca. Continuarem per la pista fins a trobar un corriol senyalitzat a mà dreta, que seguirem en pujada. A mesura que ens elevem emergeixen el castell i, sota seu, les runes de Sant Pere. 
Font i safareig del Rector
2,01 km (229 m) 50 min. Font del Rector i safareig, que feia, també, les funcions d’abeurador –documentada l’any 1681 com a font del Castell Vell-. Es passa el fondo del torrent on conflueix un camí que després s’utilitzarà. De nou en pujada, es deixen a la dreta les runes del mas de la Rectoria. S’arriba a un collet; a l’altra banda hi ha el mas Vendrell. Prendrem el corriol que surt a l’esquerra (SO) el darrer tram, amb forta pujada, ens portarà fins a les restes del castell. Cal enfilar un tram d’escales per arribar a les runes de l’església romànica de Sant Pere de Castellvell
La torre del molí enmig de les restes
del castell vell d'Olivella
2,50 km (303 m) 1 h 10’. Castell vell d’Olivella, al cim del puig  Molí o turó del Castell Vell; les restes del qual, molt malmeses tenien forma quadrada, estan coronades per una torre circular que no pertany a l’obra de fortificació, sinó que va ser construïda al segle XVIII, quan el castell ja era abandonat, pel rector del poble que hi volia instal·lar -en una contrada sense corrents d'aigua- un molí de vent; per la mort d’aquest rector les obres van quedar inacabades. Tot i la moderada altitud hi ha una bona vista sobre l’entorn on destaca, a llevant, el puig de la Mola (537 m), un dels cims més alts del massís de Garraf. Tornarem enrere desfent el camí fins al torrent i safareigs del Rector on, en una cruïlla de corriols, prendrem el trencall de mà dreta –que indica el Barret del Rector i Olivella-, que baixa seguint el fondo. 
3,30 km (177 m) 1 h 30 min. Barret del Rector. Curiosa formació calcària que recorda un capell o bonet de capellà. Es continua cap avall i es desemboca a la pista del fondo de la Servera, on retrobarem el PR; continuarem cap a la dreta, a ponent. Una mica més endavant hi ha una bifurcació; es continua recte, pel fons de la vall, es passa un cadenat i s’arriba a una altra bifurcació. 
El mirador des de l'interior de la balma de Can Muntaner
3,94 km (158 m) 1 h 40 min. Trencall a la cova de Can Muntaner –possiblement utilitzada des de temps prehistòrics-. Deixarem la pista i prendrem el corriol de la dreta que du fins a un mirador abocat sobre la gran balma, separada de nosaltres per la riera de Begues i accessible per un baixador. Es continua cap a ponent seguint el corriol que baixa al fons del torrent i fa cap a la pineda centenària de Pivens –amb exemplars de pi ver, en llatí “pinus pinea” plantats el segle XVIII-, que travessarem. A l’altra banda del fondo podrem distingir una sínia de pedra desproveïda d’aparell –la Sínia de Can Duran que ja existia el 1847-. Girarem al nord per passar per sobre de can Muntaner –on hi ha una olivera mil·lenària- . Vorejant les vinyes i després per sota d’un bosc, ens dirigirem cap al SE. Arribarem de nou la carretera de la Plana Novella, que cal recórrer durant uns 200 metres, fins fer cap al punt d’inici de l’excursió. 
6,07 km (207 m) 2 h 30 min. Olivella. Plaça de l’ajuntament i final de la caminada.

El recorregut, a peu, total és de 6,07 km. Desnivells acumulats +/- 300 m. Temps emprat en la caminada (sense pauses ni aturades) 2h 30’. Dificultat mitjana-baixa.


Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l’excursió, a les 14h 30', al restaurant La Vinya l'Origen Carretera de Barcelona (N 340), 49, telèfon 938 99 27 58 AVINYONET DEL PENEDÈS (Avinyó Nou). Tenen un menú, els dies feiners, a 10 euros, amb begudes i IVA inclòs.  

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi.
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, bastons.  

Lloc i hora de trobada.-  Farem el recorregut en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada inicial, d'alguns cotxes, serà a les 7h 45' a Travessera de Gràcia/Llepant i la concentració, de tots els vehicles que anem a la sortida, serà a les 8h 30’ (puntuals) a la Benzinera de Repsol, que hi ha a la N 340 direcció Tarragona, a la sortida de Vallirana. A partir d'aquest lloc continuarem, plegats, fins al Port de l'Ordal i cap a Olivella.


La benzinera que hi ha a la sortida de Vallirana, direcció Tarragona,
 on ens hem de trobar a les 8h 30' del matí.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans del dilluns 9 de gener 2017 contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª o en Pep -els companys que coordinen aquesta sortida-, per a poder confirmar al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.

Una abraçada.

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL






















Aquest proper dijous 12 per celebrar l'entrada d'any, sembla que farà bon dia.
Els mapes consultats ens mostren un potent anticicló centrat al Altantic nord que es passeja per la península Ibèrica i que frena la massa d'aire polar que domina Europa.
Amb aquestes condicions el dia es llevarà deslliurat de núvols que no faran acte de presència fins a mig dia en forma de núvols de mitja alçaria, que no ocultaran el sol, però entrenyinaran prou com per no permetre l'alça de la temperatura des de llavors.
Hi haurà poca brisa, això combinat amb la nit haurà estat estelada, farà que de bon matí la temperatura als voltants d'Olivella oscilarà entre el 0º i els 3,5º, que quan arribem allà estarà entre els 2º i els 4º i que a la una del migdia s'assoleixin els 4,5º que ja no augmentarà degut als núvols abans esmentats.

Conclusió: Ja cal que ens abriguem força perquè farà el fred que toca.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.


ACTUALITZACIÓ

Del dimarts 3 de gener

Hi ha novetats pel que fa al pronòstic.
El moviment atmosfèric circula amb retard com els trens estatals. Concretament amb catorze hores de retard i això canviarà forces coses. Com que a la nit haurà estat cobert de núvols la temperatura no baixarà tant i al matí encara haurà cel ennuvolat. Gaudirem d'una mica de sol al migdia i les temperatures aniran des dels 5º fins al matí, fins als 17º a la tarda.

No canvia la conclusió, perquè tot i que no tant, farà fred.

Ah! Compte! Que si per alguna raó la temperatura baixa un pel i es manté la humitat relativa: Pot nevar! 

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada