El gorg i salt del Clot de l'Infern |
RECORREGUT ESTIUENC PELS SALTS I GORGS DE LA OMBRÍVOLA I SELVÀTICA RIERA DE RIELLS
Anem molt be, son quarts de nou del matí i, passat Breda, ja circulem per la carretereta que, en uns sis quilòmetres, ens porta fins a Sant Martí de Riells. Davant nostre veiem, en mig de boires matineres dalt del seu cònic turó, la inconfusible silueta del castell de Montsoriu. “Quin bon record i grata impressió tinc de la nostra visita a aquest impressionant castell...” diu la Conxita i, els qui anem en el cotxe, li donem la raó.
Can Joia prop de Sant Martí de Riells |
A mesura que ens acostem al nostre destí, la vall de Riells va estrenyent-se; els camps i planes –industrials i agrícoles- del començament, van transformant-se en un paisatge més boscós i “de muntanya”. Ens crida l’atenció la presencia de grans i antigues masies –segurament del tot autosuficients-, com Can Joia, que degueren acollir i fer conviure -sota el mateix sostre- vells i joves, homes i dones, propietaris, pastors, mossos i jornalers. Ai, si les velles parets parlessin... i ens poguessin explicar el que van viure i veure !!!
Arribem -no en podem tenir cap dubte doncs la carretera asfaltada hi mor- al petit nucli de Riells. Hi veiem l’església –l’”abadia” de Sant Martí- i unes poques, tres o quatre, cases. Aparquem els cotxes en un racó de la gran esplanada que hi ha, entre l’ermita i la “caseta de fusta” d’informació del Parc del Montseny. Sembla, tal i com ens ha pronosticat en Joan Miquel, que tindrem un xafogós dia, amb algun núvol però sense pluja.
L’esmorzar.- Com que la gana ja se’ns ha despertat, ens disposem a esmorzar en una àrea, amb bancs i taules -unes al sol i d’altres a l’ombra-, que hi ha en un tranquil paratge que tenim a tocar. “Certament el nostre país ha anat canviant, abans teníem d’anar a Suïssa, Alemanya, Àustria o algunes zones de França per a trobar, en plena natura, indrets com aquest, amb taules de picnic i espais condicionats per a menjar-hi... Ara, sense anar més lluny, us en heu adonat que nosaltres, en les nostres sortides, ja hem pogut esmorzar “entaulats” en nombroses ocasions... !!”, comenta algú; “I espera, si ens deixen fer el referèndum i guanya el SI..., farem un país que no el coneixerà ningú...” afegeix un altre, amb sornegueria.
Ben entaulats, anem per feina: els entrepans, les olives, el vi i l’aigua, el cafè i les gotes –conyac, whisky, o les dues coses...-. No ens estem de rés. Cal reconèixer que, els esmorzars de les Xino-Xano, son un “requisit” obligatori i del tot imprescindible d’aquestes sortides.
La caminada.- Per a no repetir-nos –doncs ja varem explicar, amb un cert detall, el recorregut d’aquesta excursió a la CRIDA de la sortida-, no entrarem en el detall de l’itinerari. Si que, un cop més, per allò de que: “una –o diverses- imatges valen més que mil paraules...” farem ús d’algunes de les moltes fotografies i el vídeo que, uns i altres, hem anat fent al llarg de la sortida.
Ha sigut aquesta, especialment aquests dies de forta calor, una excursió que a tots ens ha agradat i complagut.
Hem estat, al llarg de tot el recorregut, pràcticament acompanyats sempre per la remor de l’aigua, passant per alguns paratges que –exagerant una mica- semblaven propis de la selva amazònica. Boscos de ribera; falgueres i plantes d’aigua per arreu; majestuosos i vells castanyers; racons on la riera semblava jugar amb l’entorn; una font –la de les Fogueres- amb aigua “potable” (?),“Estàs bé Zac ?”...; grans blocs i parets de pedra; arbres caiguts que semblava ens volien impedir el pas; ufanosa i espessa vegetació... un espai natural salvatge, del tot recomanable !!!.
Vells i monumentals castanyers I |
Vells i monumentals castanyers II |
Vells i monumentals castanyers III |
Font de les Fogueres |
Arribem al Clot de l'Infern |
Passat el que antigament devien ser uns marges o gran perxada plena de vells i gruixuts castanyers, entrem a l’anomena’t Clot de l’Infern. A partir d’aquí la muntanya es va tancant al nostre voltant amb unes imponents parets de pedra. La riera intenta obrir-se pas, formant nombroses cascades i gorgs, entre el congost i les roques. La ruta, amb una mica d’intuïció, no te pèrdua. Cal anar seguint -per on es pot- la riera: ara per la riba; ara tocant o gairebé per la mateixa llera; aquí, travessant –per damunt d’unes pedres o algun tronc- a l’altre costat del torrent o, quan sembla que una paret de roca ens barra el pas, enfilant-se i grimpant per la penya... per a seguir, sempre, riera amunt.
De tant en tant es molt recomanable aturar-se, més que per recuperar l’alè, per a poder anar contemplant els detalls del paisatge: petits saltants d’aigua i, sota cadascun d’ells, algun gorg; racons encisadors, amb l’arbrat, les lianes i d’altres plantes enfiladisses penjant per aquí i per allà... “Vigileu que no hi hagi cap boa... “ diu, rient, en Josep Maria; grans blocs de pedra, de diferents i curioses formes, ens obliguen a vorejar-los tot cercant –com si d’un “joc de pistes” es tractés- la continuació del camí... i, de tant en tant, alguna petita clariana il·luminada pels raigs del sol que, filtrant-se pel mig del fullam, hi produeixen un efecte serè i màgic que convida a seure i estar-s’hi una estona.
Un detall us cridarà, també, l’atenció. Com si d’un lloc misteriós i maleït es tractés, observem que sovint les pedres i el fons de la riera estan tenyits d’un color roig-sang molt intens: no, no es tracta de cap maledicció, restes d’un ritual, batalla, esbudellament o sanguinari crim ocorregut aigües amunt, l’explicació és més senzilla: les aigües que s’escolen cap a la riera, desprès de passar per les roques del subsòl, venen carregades de sals ferroses en dissolució; un cop a la superfície aquestes aigües s’oxigenen i el ferro “rovellat”, es torna insoluble precipitant-se i tenyint de vermell intens les roques i el llit de la riera. Un efecte, doncs, fantàstic però del tot natural.
Una mica més amunt arribem, sota d’un bonic saltant, a un temptador gorg (alguns l’anomenen el Gorg del Clot de l’Infern) –potser el més ample i fondo que hem vist fins ara- que ens convida al bany... “Ens hi fiquem ?”, diuen els més atrevits; “No portem tovalloles i desprès tindrem d’anar molls...” afegeix un dels qui la fredor de l’aigua li fa una certa por...; “A més, en algun lloc he llegit, que del maig al setembre està prohibit el bany per la recuperació d’algunes especies, com les llúdrigues. I, si t’arrepleguen els forestals, et foten multes... “ afegeix.
Salt i gorg del Clot de l'Infern |
Quasi tots els "caminadors" al costat del Gorg del Clot de l'Infern |
Continuem, riera amunt, fins que arribem a un punt on una paret de roca (el Serrat Gros) sembla indicar que aquí s’acaba –o comença- la riera. Hi ha un fosc gorg i un gran salt, com una “cua de cavall” –el més alt que hem trobat-, som al Gorg Negre. La riera continua per damunt del salt, fins a un lloc anomenat Dues Aigües on hi conflueixen el torrent de Can Bernat i el Sot dels Güers. Però, per a nosaltres, la ruta per la riera acaba aquí, al Gorg Negre. Ens hi estem una bona estona, asseguts damunt les roques, escoltant la remor de l’aigua, xerrant, i, ara sí, remullant-nos els peus i contemplant el que deu ser l’hàbitat –els agraden les aigües netes i oxigenades- d’un gran nombre de libèl·lules o damisel·les blaves (Calopteryx virgo). Un espai natural amb “espectacle” inclòs. “Si aquesta riera la tinguessin prop de Port Aventura, ja hi haurien fet un recorregut o espai temàtic...; millor que no ho expliquem gaire...” comentem.
Satisfets i molt be de temps –és ¼ d’una-, reculem pel mateix camí per on hem arribat al Gorg Negre però, ara, continuarem recte sense baixar a la riera. Voregem el vessant SE del Turó de l’Aguda (769 m), fins anar a trobar –a l’anomena’t Revolt d’en Formiga- la vella pista que comunica Santa Fe del Montseny amb Riells. Estem, quan som al revolt, al punt més alt -650 m d’alçada- del recorregut de l’excursió. Veiem, al fons de la frondosa vall, la riera de Riells per on nosaltres hem anat pujant, tancada a la seva capçalera pels contraforts del Turó de Morou (1308 m) i del Pic de la Cornera (1264 m); davant hi tenim, enfilades a la muntanya que amaga el castell de Montsoriu, les urbanitzacions de Fogueres de Montsoriu i, on la riera arriba al pla, hi endevinem el lloc on ens dirigim: Sant Martí de Riells.
Continuem, pista avall, passant per les runes de Can Perarnau –escenari de la llegenda de la Dona d’Aigua del Gorg Negre- i pel costat d’unes velles i monumentals alzines sureres, fins que arribem al pont d’obra que, una mica més amunt de Sant Martí de Riells, travessa la riera i al lloc on hem començat la caminada.
En total hem recorregut uns 6,2 km amb uns desnivells acumulats de +/- 145 m. El temps que hi hem emprat, amb pauses i aturades, ha estat de 3 h justes.
El dinar.- Amb els cotxes ens dirigim fins a la sortida de Breda, al km 1 de la carretera que va a Riells, on hi ha el restaurant Can Mariano. Hi arribem quan encara no son l’ 1 del migdia. Ja hi tenim la taula parada dins un gran menjador on l’aire condicionat convida a seure-hi. Així ho fem i, mentre esperem als quatre companys que només venen a dinar –l’hora acordada és les 14 h-, demanem les cerveses. Al cap de mitja hora ja hi som tots i triem el menú. Ens hem sentit molt ben atesos, hi hem menjat molt be i a un preu molt ajustat.
A les postres en Jaume (i la Ma Rosa) ens conviden a cava per a celebrar el 41è aniversari del seu casament i el natalici de la Mª Rosa. Brindem per agrair-los el detall i desitjar-los, amb salut, molts i molts aniversaris més... i que nosaltres ho veiem !!!.
Prenem els cafès, tallats, perfumats, carajillos i cigalons... passem comptes, agraïm l’acollida i paguem.
La tertúlia.- És encara molt d’hora (a més, ara, el dia és llarg) i alguns proposen continuar la xerrada, prenent unes tòniques o repetint de cafè, sota els para-sols que hi ha a l’era de Can Mariano.
Finalment el que, quasi tots, demanem son uns gintònics...
Comencem rememorant records i incidències d’antics campaments, amb algun retard -el dia de la matinera i inesperada visita dels Caps de Grup i del Districte- en la "no" hissada de bandera en una d’aquestes acampades... i la corresponent "bronca"; l’enfrontament amb els de La Guardia de Franco, a Granollers, en una castanyada... i l’”explicació” que sobre aquest fet ens donà –després de, suposem, parlar amb el Delegado de Juventudes- l’ aleshores Cap del nostre Districte scout...
A partir d’aquí la conversa s’ha anat animant amb hipòtesis -més o menys fonamentades amb arguments històrics o testimonials- sobre l’origen i intencionalitat dels primers agrupaments d’ Scouts de España que, els anys 50 del passat segle, es formaren a Barcelona...
En algun moment, més que una conversa-remember sembla que ens trobem en una tertúlia de les que veiem per la televisió... tots, fins i tot prenent la paraula d’altri, hi volem dir la nostra... !!!.
Comencem rememorant records i incidències d’antics campaments, amb algun retard -el dia de la matinera i inesperada visita dels Caps de Grup i del Districte- en la "no" hissada de bandera en una d’aquestes acampades... i la corresponent "bronca"; l’enfrontament amb els de La Guardia de Franco, a Granollers, en una castanyada... i l’”explicació” que sobre aquest fet ens donà –després de, suposem, parlar amb el Delegado de Juventudes- l’ aleshores Cap del nostre Districte scout...
A partir d’aquí la conversa s’ha anat animant amb hipòtesis -més o menys fonamentades amb arguments històrics o testimonials- sobre l’origen i intencionalitat dels primers agrupaments d’ Scouts de España que, els anys 50 del passat segle, es formaren a Barcelona...
En algun moment, més que una conversa-remember sembla que ens trobem en una tertúlia de les que veiem per la televisió... tots, fins i tot prenent la paraula d’altri, hi volem dir la nostra... !!!.
Coincidim -sense entrar en el possible origen, més o menys proper al règim d’alguns, pocs, però significatius caps- que cap de nosaltres ens sentirem MAI, mentre estiguérem als scouts, “adoctrinats” amb idees partidistes ni sectàries... Si que, tot i que lògicament, cadascú després ha fet via com a pogut, volgut o sabut...: els valors d’amor al país, un cert sentiment religiós, la defensa i estimació a la natura, la companyonia i el servei al proïsme... que ens inculcà l’escoltisme –tot i no ser això mèrit, nomès, exclusiu d’aquest moviment- han influït, sens dubte, en tots i cadascun de nosaltres.
Quan, els més xerradors estan “esgotats” per la dialèctica, en Jaume aprofita i pren la paraula: “Sense haver tingut l’oportunitat de haver estat amb vosaltres en aquells temps, em sento ben orgullós d’haver-vos conegut i de poder formar part del grup...”, diu, deixant-nos a tots plegats muts i sense paraules... Gràcies, Jaume, tu si que ets un gran i preuat “valor” !!!
Comiat.- Ara si que, a mitja tarda, decidim acomiadar-nos tot desitjar-nos uns bons mesos d’estiu i uns feliços dies de “vacances” amb el compromís d’anar mantenint el contacte –via whatsapp o per telèfon- fins que ens tornem a trobar de nou. Abans, però, ens fem la tradicional foto de grup.
Bon estiu a tothom, a "carregar les piles" i fins la propera.
Una abraçada.
Text.- Pep
Fotografies.- Enric, Josep Maria, Jaume i Pep
Vídeo.- Jaume https://youtu.be/5EzjWpwduds
Va ser una sortida meravellosa!!!!! i tant ben comentada.
ResponEliminaConxita D.