dilluns, 18 de desembre del 2017

CRÒNICA DEL DINAR DE NADAL 2017




MATINAL CULTURAL (I PLUJÓS) PER LA GARROTXA I EL PLA DE L’ESTANY AMB DINAR AL RESTAURANT I “BESTIARI” DE CAN MIÀ


L’aproximació.- Així dona gust, quina gent més puntual !!. Passen pocs minuts de 2/4 de 10 del matí i ja som tots –menys en Josep Surdé que anirà directament al restaurant- a l’aparcament de l’hotel “Les Quatre carreteres “ de Tona. Primer hi hem arribat els dos cotxes que hem sortit junts de Barcelona, tot seguit, el que ve del barri de Les Corts i finalment, però pocs minuts després, el del Maresme.

Salutacions, petonets i abraçades i, sense perdre gaire temps, enfilem comarca d’Osona enllà camí de La Garrotxa. A la Plana de Vic el dia clar, que teníem prop de la costa, es comença a encapotar i, poc abans d’entrar al túnel de Bracons, els parabrises ens fan veure que plovisqueja.

Al sortir del túnel, la visió de la Vall d’en Bas voltada de cons volcànics i muntanyes tenyides -en aquesta època en que la tardor dona pas a l’ hivern- de colors verds i marrons, fa aturar, per uns instants, les animades converses que tenim dins dels cotxes. Algun raig de sol vol obrir-se pas, feixugament, entre els núvols. Aquí, ara, no plou.

Vorejant el nucli urbà d’Olot, ens dirigim cap l’anomena’t Paratge Natural dels Aiguamoixos de la Deu i de la Moixina. Moixina o aiguamoll, segons el diccionari, vol dir terreny saturat d’aigua i a fe de Déu, que l’ indret i el paisatge que hi trobem certament ho està: vegetació humida, amb molses, galzerans, falgueres, boixos grèvols, roures pènol, pollancres, salzes i nombrosos plàtans d’ombra, plantats –aquests darrers prop de les fonts- per afavorir-ne la fresca en ple estiu, ho deixen ben clar. Que estem en plena zona volcànica ens ho indica també el terreny, format per gredes, petits turons de tosca i roques cremades i ennegrides per les velles erupcions.


Font Moixina, l’esmorzar.- Deixem els cotxes a l’aparcament de la Font Moixina on tenim previst esmorzar-hi. Ja ho diuen: “l’home (i la dona) proposen i Déu (o la Natura) disposen...” i aquesta era la nostra intenció però, al sortir dels cotxes, comença de nou a ploure. Una pluja pixanera que de forma intermitent, ara més, ara menys, fa que l’esmorzar tingui de ser, avui, ràpid i fugaç però que s’adiu i complementa perfectament –ves quin remei... !!- l’entorn geobotànic humit que ens envolta.

Les desgràcies, però, no venen mai soles... En un dels indrets amb més fonts de Catalunya i en un lloc –segons el diccionari, “saturat d’aigua”- ens trobem que la Font Moixina -que te sis brocs !!!- no raja.... No ens ho podem creure (1).

Amb tot, aprofitem una de les taules que hi ha a l’agradable passeig que mena fins a la font, per a muntar-hi la “paradeta”. En aquesta ocasió, no portem vi –en Pep tenia una fe cega en l’aigua de la font,  que troba molt bona i gustosa i com volia que la tastéssim, només ha portat gots...-. Per sort en Jaume, previsor, porta sempre al cotxe una ampolla d’un litre i mig d’aigua... Amb aquesta sana i transparent beguda i les olives de l’Elena, fem baixar els entrepans. Culminem l’esmorzar –sota els paraigües i les caputxes- amb el cafè i les gotes que també, en Jaume i la Mª Rosa, han portat. En un dia rúfol com el que ens ha tocat, l’escalforeta que ens proporcionen s’agraeix i refan l’esperit.

Besalú, la foto- Continuem la ruta, seguint el curs del riu Fluvià, fent una curta aturada “per a fer-nos-hi la foto” al pont medieval de Besalú. Aquest pont fortificat sobre el Fluvià, iniciat al segle XI, de forma angular i set arcades desiguals, s’ha convertit en la millor targeta de presentació d’aquesta vil·la monumental on, en la seva època, el comte manava tant o més que un rei.

La pluja no s’atura i després de fer-nos la fotografia del grup d’excursionistes culturals, eixoplujats sota la porta de la torre fortificada del pont, continuem l’itinerari previst.

Foto del grup, hi falta en Josep Surdé que va anar directament al
restaurant i en Jaume que fa la fotografia





Santa Maria de Porqueres, exponent del romànic.- Al programa de la ruta cultural d’aquest matí no hi podia faltar la visita a aquesta petita i bonica església romànica, del segle XII, situada a tocar de l’estany de Banyoles.

El temple, consagrat l’any 1.182, és d’ una sola nau, coberta amb volta de canó, amb un arc triomfal que dóna pas a un absis –de cos més baix i paviment més alt– amb tres absidioles i dues capelletes que eixamplen l’àmbit però que no sobresurten del mur exterior. A l’absis s’hi conserva una biga de fusta policromada, original, on hi ha representats estels, el sol i la lluna.

És destacable la decoració escultòrica de l’edifici, tant de l’interior com de l’exterior que, de tant en tant, trenca amb la sobrietat del conjunt. Capitells, impostes, frisos, cornises i arcs estan esculpits amb decoracions figurades i vegetals que criden la nostra d’atenció i, de forma especial, la dels companys més aficionats a la fotografia, que no es perden cap detall.


La portalada, juntament amb l’arc triomfal de l’interior, és un dels elements més interessants. A diferència de la majoria d’esglésies d’aquesta època, aquí el pòrtic sobresurt del pla de la façana i està ricament decorat en els seus capitells i en l’arquivolta interior, on hi ha un seguit de medallons que recorden les monedes romanes, amb representació d’animals, figures humanes i ornamentals.
A l’exterior, formant un petit nucli rural hi podem veure –sota la pluja- la rectoria (al costat mateix de l’església), el comunidor (a l’esquerra de la façana) i, a l’altre costat de la carretera, el gran mas-castell successor de l’antic castell de Porqueres –esmentat el 957-  i edificat sobre les restes d’una antiga vila romana. L’edifici que avui hi podem veure correspon al d’una típica masia fruit d’ una reforma del segle XVII.

L’estany de Banyoles, l’encant del cel ennuvolat i gris damunt l’aigua.- Amb els cotxes, donem la volta a l’estany i ens aturem prop de l’ hotel Mirallac. Ens hi estem una bona estona contemplant l’estany, amb les muntanyes de Rocacorba, el Puigsallança, la Serra de Finestres i Sant Julià del Mont, entre núvols i clarianes, a l’horitzó. Tot i que menys que fa una estona, continua plovent. Fins i tot en un dia així, la gamma de grisos que pren l’aigua reflectint-hi el cel ennuvolat i plujós, te el seu encant.



Algunes aus, ànecs collverd, cabussons, fotjes, un bernat pescaire i d’altres ocells aquàtics ens amenitzen l’estona i, amb la seva presència, ens ajuden a que les fotografies surtin, encara, més maques i artístiques.





Tips d’estar sota el “xirimiri” decidim aixoplugar-nos en un dels bars-cafeteria que hi ha a la zona. L’hem encertat. Mentre uns prenen un cafè amb llet, d’altres demanen unes patates fregides i unes olives confitades amb herbes –molt bones per cert !!- acompanyant-les amb vermut, bíter, Coca-Cola o cervesa... tot deixant que, amb l’escalfor dels radiadors, s’assequin els tabards, jaquetes i anoracs.



Prop d’ ¼ de dues, decidim continuar l’excursió fins a Can Mià a Palol de Revardit. Abans, però, ens hem de trobar amb en Josep Surdé que ens espera davant l’ajuntament d’aquest poble. Això ens permet donar un ràpid cop d’ull a aquest petit i endreçat nucli de població. Situat, dalt d’un turó a 152 m d’alt, hi destaca dins el que va ser el recinte murat del castell o vila closa (hi ha, encara, la torre quadrada del castell –tant o més alta que el campanar- i una de les torres rodones de defensa) l’església romànica, del segle XII tot i que molt modificada al XVIII, de Sant Miquel.

Can Mià, el dinar.- Encara no son les dues quan arribem al restaurant. Alguns ja hi havíem estat però, als qui ho fan per primera vegada, els sorprèn molts dels cartells i al·legories dedicats als inspectors, jutges, gestors de l’administració de la justícia i, per extensió, als governants i politics, que hi ha a la porta i per tot arreu (2).



Entrem. En un dels dos menjadors –amb llar de foc- que hi ha als baixos de la masia, ja hi tenim la taula parada. Tenim la llar de foc lluny i les noies que s’asseuen al costat de les finestres enyoren l’escalfor de les brases... Aviat, però, "anirem per feina" i entrarem en calor. Veiem passar a en Pere Mià, amb la seva característica barba, carregat amb plates de tiberi, des de la cuina fins les altres taules... Al cap d’una estoneta –que a nosaltres se’ns fa llarga- ens toca a nosaltres. Acordem un pica-pica per a començar: embotits, amanida, cargols en salsa, patates farcides, croquetes de rostit, calamars a la romana,... i de segons, alguns dels “rostits del dia”: pintada, ànec amb peres i porc senglar. El vi, en porró, és força bo.
Tenim gana i els primers plats van fent el seu paper... dels segons, tots en volem tastar una mica: “Passem la pintada... “, “Renoi, aquest senglar sembla el de l’Asterix...!!”, “Son tan o més bones les peres que l’ànec...” Finalment, o és que n’han dut massa o és que nosaltres n’ hem menjat poc..., queda força carn a les safates. Però, penso, ningú s'ha quedat amb gana...





Entre mos i mos, les converses, d’un i altre costat de la taula, es van animant: parlem de cine, de fotografia (en Carles, que te màquina de retratar nova, ha dedicat el dia a anar fent pràctiques...), de reaccions al·lèrgiques i, una mica, de política... Fins que ens porten les postres –coca casolana de pa de pessic- amb uns porronets de moscatell. És el moment de brindar per la salut de tots i totes i de desitjar-nos unes molt Bones Festes i Feliç Any Nou. En Jaume ens obsequia amb un simpàtic calendari, amb tota la Colla, per a l'any que ve.




Rematem l’àpat amb els cafès, les infusions, els cigalons i els carajillos; com en les fondes familiars i de confiança ens deixen les ampolles de brandi, rom i whisky, damunt la taula.

El “bestiari”.- Després de dinar com que ja no plou, per allò d’estirar les cames, decidim fer un tom pels diferents tancats o galliners on, a Can Mià, hi crien molts dels animals que, després, acabaran a la cassola. Faisans d’espectaculars colors, oques, ànecs, pollastres i gallines, pintades, galls d’indi, paons, porcs, cabres, cabrits i cabrons,... hi ha de tot !!.



Les pintades
Retornats davant el restaurant, on ens hi esperen els cotxes, ens acomiadem agraint a tothom la participació en aquesta trobada i –ara ja per l’autopista- retornem als respectius domicilis.

Una abraçada i fins la propera.

Text.- Pep
Fotografies.- Maribel, Montserrat B., Jaume i Pep

NOTES.-

1.- Ens en dona una possible explicació en Emili Bassols i Isamat a l’article “Les fonts ens parlen”  de EL CARTIPÀS d’Olot, núm. 108, desembre 2017 : “La font Moixina, una de les fonts més emblemàtiques d’ Olot, no raja des del mes de juny passat. Que pels seus sis brocs no brolli aigua no és un fet excepcional, però sí que ho és l’allargament de l’ interval temporal. Mai fins ara, com a mínim des que es disposa de dades, l’eixut s’havia allargat fins als darrers mesos de l’any. El primer pensament que ens passa pel cap és que la causa principal que explicaria aquesta interrupció del cabal és l’escassesa de precipitacions. És veritat: el 2017 està sent un any molt sec. Al Parc Nou d’Olot només han caigut 638 mm en el que portem d’any, quan la mitjana anual –d’una sèrie de 28 anys– està situada entorn dels 950 mm. Però no és només això. Una correcta anàlisi de la situació no es pot limitar a un “com que no plou, les fonts no ragen”, perquè aquesta simplificació, tot i ser certa, insisteixo, emmascara altres variables que influeixen de manera determinant en la pèrdua de cabal de les fonts. Pensem, per exemple, en el volum de les extraccions o en el grau d’aprofitament que estem fent dels aqüífers. En aquest sentit, les fonts funcionen com a veritables avisadors. Quan una font s’eixuga és perquè el nivell piezomètric de l’aqüífer del qual s’alimenta ha baixat de cota. Una de les primeres coses que hauríem de comprovar, doncs, és si l’eixut és local, limitat a una sola font o a un complex proper de surgències, o si és global i afecta un àmbit territorial més extens...”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada