dilluns, 26 d’octubre del 2020

DEL NOSTRE FONS DOCUMENTAL (15): EL G.E.S.E. i L' E.S.A.M.


(Arxiu Josep Fitó)

DOS EQUIPS ENTRANYABLES: EL G.E.S.E. (1965-1970)

I L’ E.S.A.M. (1968-1973)

Hom considera el Clan com la darrera etapa formativa del Mètode Escolta. Primer a “la Manada” i després a “la Tropa” s’han anat practicant, entre jocs, unes activitats i formació -adaptades progressivament a les necessitats i inquietuds pròpies de cada edat- que han anat inculcant, primer, als infants i, després, als adolescents uns principis i model de vida noble i sa.

Companys i amics ja des d'infants...

Quan, a partir dels 17 o 18 anys, vàrem entrar al Clan -cal reconèixer que molts dels anteriors companys aquest pas ja no el van fer...- la cosa es complicà una mica. A aquesta edat, el caràcter i la personalitat ja comença a estar marcada i moltes de les aficions o intencions -professionals o d’estudis- de futur decidides. Segons els manuals scouts l’objectiu del Roverisme (l'etapa dels nois de 17-18 anys en amunt) es descobrir, en cadascun d’aquests joves, un veritable home (o dona). Culminant, d’aquesta manera, aquella formació que es va iniciar -en molts casos- a “la Manada”.

Els mitjans que, en aquesta darrera etapa, van ser ja marcats pel mateix Baden Powell eren fonamentalment: L’AUTOFORMACIÓ (“que cadascú aprengui a remar la seva canoa...”) i el SERVEI (“la millor manera d’aconseguir la felicitat és fent feliços els demés...”).

Per un altre costat, el Clan -i el nostre no ha estat cap excepció- va ser en bona mesura, el reflex de la gent que el formava. Si fem un ràpid repàs a la seva història, comprovarem que, en cada etapa o moment, el seu funcionament i estructura es va anar adaptant a les necessitats i inquietuds dels seus membres. No va ser, certament, una feina fàcil. Mots de vosaltres recordareu les ja clàssiques i periòdiques reunions per “a estructurar el Clan...” i programar-ne les activitats. La “ma esquerra” i la tolerància (principalment entre els qui veien en el Clan només una "cantera de caps" i els qui també hi volien un grup on els seus membres hi poguessin desenvolupar -entre companys i amics- moltes de les seves aficions) en va ser una constant. Les “sortides” i “retorns” d’alguns dels seus membres, en aquest període on les prioritats professionals, d'estudis, de "servei militar" o sentimentals hi tenien unes certes prioritats, també sovintejaren. 

El “Clan Ós Gris” es fundà, l’octubre de 1963, amb sis o set membres. Hi ha hagut moments, però, que aquests han estat prop de trenta. Durant dues etapes vàrem estar estructurats -especialment en moltes de les sortides i activitats- en forma de Clan Mixt (1964-66 i 1968-70). Formarem, en algun moment, un petit grup de teatre: amb dues representacions, una amb les Guies d’España (1964) i una altra amb el Clan Mixt (1965). Oberts al barri, on teníem el local, organitzarem xerrades i dues “Setmanes de la Joventut” (els anys 1965 i 1969) amb força èxit. També, aprofitant les habilitats d’alguns dels seus membres, exposicions de dibuixos, manualitats, fotografies i concursos literaris. Ens organitzarem en “Equips”, en funció de les aficions de molts dels seus components [1]: Entre els anys 1965 i el 1967 (el “GESE”, i els equips de “Muntanya”, “Cultural” i “Escoltisme i societat”) i, a partir del gener de 1968, amb els anomenats “Equips d’Instructors” programarem nombrosos debats, xerrades i sortides formatives dirigides especialment als scouts del Grup, procurant d’aquesta manera fer possible, al si del Clan, la continuïtat de la practica d’aquestes aficions entre els seus membres. Col·laborarem activament en dues revistes “Barcelona Escultista” (1965-1966) i “Nostra Tasca” (1971-1974). Van ser molts els i les qui, fent realitat allò de “fer pels demés el que d’altres abans han fet per tu...”, ocuparen càrrecs de responsabilitat o serviren com a caps en el Grup o en molts d’altres agrupaments -de scouts i daines-  de Barcelona.


Dues imatges del primer Clan Mixt.
El segon formà part, d'una manera més "orgànica",
dins dels equips i l'estructura del Clan.

Projecte d'escut del GESE
(autor anònim, potser en Pep Blanc o en Vicenç Domènech)

Tot això, en bona mesura, acabà el maig de 1970 quan -per diverses raons (2)- la gran majoria dels membres del Clan deixaren el Grup i l’organització.

Dos d’aquests equips, el GESE i l’ESAM, van continuar tenint una certa activitat: el primer, formalment, fins el maig de 1970 i el segon, fins l'agost de 1973. És per això -recollint moltes de les seves activitats i alguna vella fotografia- que ho portem avui aquí.

Amb el sentit record vers tots aquells i aquelles que ja no estan entre nosaltres, en volem deixar constància. Si en recordeu alguna excursió més o en teniu fotografies us agrairem ens ho feu saber. Gràcies. 

Ressenyes d'algunes sortides.
La revista "Nostra Tasca" es va fer ressò,
així mateix, de moltes de les activitats de l'ESAM. 

1965

Febrer.- Per iniciativa d’en Pep Blanc, en Joanjo Soler i alguns membres dels Clan amants de l’espeleologia, es crea el GESE (Grup Espeleològic Scouts d’Espanya). Fent al llarg d’aquest any algunes sortides i pràctiques d’aquesta activitat científic-esportiva.

 

1966

Febrer.-  Sortida GESE, en autocar, a esquiar a La Molina. Amb nombrosa participació dels membres i amics/gues del Clan.

Març.- Sortida GESE per a fer pràctiques de “rappel” al “Sot del Bac” Figaró.

Octubre.- Sortida GESE a l’avenc de “La Codolera” (-16m) de Sant Llorenç de Munt.

Novembre.- Sortida de pràctiques d’escalada i “rappel” del GESE, al “sot del Bac”.

Desembre.- Sortida GESE a l’avenc “dels Esquirols” (-184m) a l’Ordal.

 

1967

Gener.- Sortida GESE, en autocar, a esquiar a La Molina. Hi participen un bon nombre de membres i amics/gues del Clan.

Febrer.- Sortida GESE. Ascensió hivernal al Taga. (Pep Blanc, Enric Escobedo, Carles Pérez Pastor, Carles Pérez Vilaplana, Jesús Gasulla, Pep Arisa, Jordi Tallada, Vicenç Domenech, Joan Blanc, Gines Guevara, Zacaries Niubó).




Abril.- Sortida GESE a l’Ordal, avenc “dels Esquirols”. (Pep Blanc, J. Soler, Z. Niubó, Pep Arisa, C. Pérez Pastor, V. Domenech, C. Pérez Vilaplana i un membre del SIRE).

Juny.- Sortida GESE. Avenc de “l’Arcada Gran” (o d’en Font i Sagué) a Olesa de Bonesvalls. (Carles Adell, pare d’en Carles Adell, V. Domenech, C. Pérez Vilaplana, W. Cots, J.L. Cots, Joan Blanc, E. Escobedo, J.L.Lirola, C. Pérez Pastor).


Agost.- Sortida al Montseny: Aiguafreda, Tagamanent, Pla de la Calma, Collformic, Sant Segimon, el Brull, Seva i Balenyà. (Josép Luís Lirola i Pep Arisa).

La vall de Viladrau i les Guilleries des de Sant Segimon.

Setembre.- Sortida GESE. Pràctiques d’escalada al “Sot del Bac” de Figaró. (C. Pérez Vilaplana, Pep Arisa, J.L. Lirola, V. Doménech, Z. Niubo, G. Guevara, J.R. Prieto).

Setembre.- Sortida GESE. Travessa (4 dies) Ribes de Fresser - Núria (pel camí dels pelegrins), pernoctació al refugi - Pic de Nou Creus - Pic de Nou Fonts - Refugi de Coma de Vaca - Setcases - Camprodon. (Carles Pérez Pastor i Enric Escobedo).



Desembre.- Sortida GESE per a instal·lar el pessebre al fons d’un avenc.


1968

Febrer.- S’acorda, en el decurs de diverses reunions del Clan, crear uns “equips d’instructors” que canalitzant les diverses aficions, puguin oferir els seus serveis formatius al conjunt del Grup.

Febrer.- Sortida conjunta amb la Tropa (travessa Montseny: Figaró-Cardedeu).

Febrer.- Sortida Clan i alguns membres grans de la Tropa, per a fer pràctiques d’escalada al “sot del Bac”, Figaró.

Febrer.- Xerrades per part dels “instructors” als scouts de la Tropa: M.A. Palomo: “Cuina practica”, José Figueredo: “Socorrisme” i Pep Arisa: “La Muntanya i l’excursionisme”

Febrer.- Sortida GESE a l’Ordal, “Avenc d’en Roca” per a fer-ne la topografia.

Març.- Xerrades per part dels “instructors” als scouts de la Tropa: J.L. Lirola: “Pionerisme”, “J. Mota: “Meteorologia”, Pep Arisa i J.A. Luna: “Campaments scouts”.

Maig.- Sortida GESE, 2 dies, a Garraf, amb la patrulla de “guies i segons” de la Tropa per a fer-hi practiques d’espeleologia. Avencs “dels Llambrics (-85 m) i d’”en Asensi” (-84m).

Maig.- Xerrada als scouts de la Tropa. Pep Blanc i J.L.Lirola: “Defensa personal”.

Octubre.- Creació, dins del Clan, de l’ESAM (Equip Scout d’Alta Muntanya).

Octubre.- Sortida ESAM:  3 dies pel Ripollès. Ribes de Freser, Cerveris, Pic de Prat, Serrat de la Canya –“vivac”- Coll de la Canya, Balandrau, Tres Pics, Coma de Vaca, “Gorges del Freser”, Queralbs, Ribes de Freser. (Pep Arisa, J.M. Cortés, J.L. Lirola i Carles Pérez Vilaplana).


Octubre.- Sortida ESAM al Montseny: Pla de la Calma i Tagamanent. (Z. Niubó, J.A. Luna i Pep Arisa).

Novembre.- Sortida ESAM: Travessa Ribes de Freser - Camprodon, Taga i Serra Cavallera (3 dies). (Zacaries Niubó, José Antonio Luna, Pep Arisa).

Novembre.- Sortida ESAM: Montseny. Aiguafreda, Can Serra del Arca, Pla de la Calma, El Brull, Balenyà. (Miguel Angel Palomo, José Antonio Luna, Pep Arisa).

Desembre.- Sortida conjunta ESAM amb la Tropa scout. La mateixa sortida anterior. (Membres del Clan que hi donaren suport: Miguel Angel Palomo, José Antonio Luna, Pep Arisa, Zacaries Niubó, Màrius Niubó, José Figueredo –aquests dos últims passaren a Clan-)

Desembre.- Sortida ESAM: Travessa Núria – Camprodon, Pics de l’Infern (2.869 m) i Nou Creus (2.799 m) (2 dies). (Zacaries Niubó, Pep Arisa, Carles Pérez Vilaplana).

Pic de l'Infern

Nou Creus

Desembre.- Sortida ESAM: Comabona. Guardiola de Berga, Bagà, Coll de la Bena, Coll de la Bauma –jaça de pastors- coll de Puig Terrers, Comabona (2.547 m), Martinet. (Ferran Carrión, Joan German Casola, Pep Arisa).

La cabana de pastors del Coll de la Balma.
Al fons la cara nord del Pedraforca. (Arxiu Josep Fitó)

1969

Gener.- Sortida ESAM: Penedès, Olèrdola. (Zacaries Niubó i Pep Arisa)

Gener.- Sortida ESAM: Ripollès. Ribes de Fresser - Pla Antic - Serrat de la Canya (vivac fent una mena de refugi a la neu) - El Serrat - Rialb -Ribes de Fresser. (Elena Iniesta, Andreu Iniesta i Ferran Carrión).

Veieu post https://clanosgris.blogspot.com/2021/05/el-balandrau.html 

Febrer.- Sortida ESAM: Esquí a La Molina (Zacaries Niubó, Màrius Niubó, Pep Arisa, Jordi Tallada, Miguel Angel Palomo, Enric Cots i José Figueredo).

Maig.- Inauguració de la Biblioteca del Clan, un servei més promogut per l’ESAM. Ben equipada i complerta amb llibres, mapes i revistes cedits per molts dels seus membres. Hi havia, també, uns arxius-inventaris -a disposició de tot l' agrupament- amb propostes de sortides, indrets d'interès, paratges on fer-hi campaments, llocs per a pernoctar (refugis, velles masies, cabanes de pastor, baumes o aixoplucs...) i un complert recull de jocs per a infants i joves.

Refugi de Colomers.
Maqueta, a escala, feta per en J.Fitó. (Arxiu Josep Fitó)

Refugi de La Restanca.
Maqueta, a escala, feta per en J. Fitó. (Arxiu Josep Fitó)

Juny.- Sortida GESE a Garraf, avenc del “Ginebró” (-71 m). (Vicenç Domènech, Ferran Carrión, Pep Blanc).

Juny.- Sortida GESE a Garraf, avenc del “Sotarro”, 2 dies, (1ª fase).

Juny.- Sortida ESAM: Cerdanya, Vall de la Llosa, estanys de la Muga i Puigpedrós. (Ferran Carrión i Vicenç Domènech).

Juliol.- Sortida ESAM: Cànoves i el “Castanyer Gros d’en Cuc” (el Vallès Oriental) (Organitza Vicenç Domènech –sortida mixta-).

Juliol.- Sortida GESE: Garraf, avenc "Emili Sabaté". (F. Carrión, E. Iniesta, J. Iniesta i J. Fitó).

(Arxiu Josep Fitó)

L'Elena Iniesta una jove i activa espeleòloga. (Arxiu Josep Fitó) 


Juliol.- Sortida ESAM: Canigó (2.785 m) (Ferran Carrión, Elena Iniesta, Andreu Iniesta, Juan German Casola, i Mª Rosa Escorsa).

Setembre.- Sortida  GESE – ESAM escalades a Montserrat.

Setembre.- Sortida ESAM: Priorat i Camp de Tarragona. (Marçà, Coll de Guix, La Mola de Coll de Jou, Coll de Jou, Escornalbou, Argentera. (J.A. Luna, Pep Arisa i amic -Jaume Ferret-).

Setembre.- Sortida GESE –ESAM a escalar al Sot del Bac (El Figaró).

Octubre.- Sortida GESE a Begues (el Garraf) a l’avenc del “Sotarro” (2ª fase).(Elena Iniesta, Andreu Iniesta, Ferran Carrión, Josep Fitó i Mª Rosa Escorsa).

Novembre.- Commemorant el 1er. Aniversari de l’ESAM i el 15è del Grup “Santíssim Redemptor”, aquest equip, instal·la una creu i un llibre registre al cim del Comabona (2.547 m) a la Serra del Cadí. (Josep Blanc, Elena Iniesta, Mª Rosa Escorsa, Andreu Iniesta, Josep Fitó, Màrius Niubó, Ferran Carrión, José Figueredo, Josep Surdé, Pep Arisa).

(Arxiu Josep Fitó)


Desembre.- Sortida ESAM: Muntanyes de Prades: Picamoixons-Mont-ral-La Creu Trencada–La Mussara-Alforja. (J.A. Luna, J. Surdé i Pep Arisa).

Desembre.- Sortida ESAM: Alta Garrotxa, 3 dies. (Josep Blanc, Lluïsa Pagès, Joanjo Soler, Luisa Botija, José Figueredo, José Antonio Luna i Pep Arisa).

Desembre.- Sortida ESAM: 3 dies, a Coma de Vaca. (Ferran Carrión, Màrius Niubó, M.A. Palomo, Elena Iniesta, Josep Fitó, Andreu Iniesta i Juan Germán Casola).





1970

Gener.- Sortida GESE a Garraf, avenc “del Llamp” (-73 m). (Ferran Carrión, Andreu Iniesta, Joan Garcia, Mª Rosa Escorsa, Elena Iniesta, Josep Fitó).

Gener.- Sortida ESAM: Corredor-Montalt. (Pep Arisa, Andreu Iniesta, Mª Rosa Escorsa, Ferran Carrión, Elena Iniesta).

Gener.- Sortida GESE a Sant Llorenç de Munt (el Vallès Occidental), avenc d’ ”en Davi” (-65 m). (Josep Blanc, Lluïsa Pagès, Josep Surdé, José Figueredo, Demetrio Vázquez, Josep Fitó, Andreu Iniesta).

Febrer.- Sortida ESAM: Esquí a La Molina (el Ripollès). (Hi acudeixen un bon nombre de membres del Clan).

Febrer.- Sortida ESAM: Ripollès. Ribes de Fresser - Pla Antic - Serrat de la Canya - El Serrat - Rialb - Ribes de Fresser. (Elena Iniesta, Andreu Iniesta, Ferran Carrión).

Març.- Sortida ESAM: Travessa Sant Joan de les Abadesses-Ripoll: Sant Joan de les Abadesses, Ogassa, Font dels Ocells, Sant Martí d’Ogassa, Portella d’Ogassa, Coll de Camallonga, Taga, Coll de Jou, Pla de Pena, refugi Saltor, Ripoll.

Març.- Sortida ESAM: Montserrat. Monistrol – Font de les Guilleumes – Pou i Canal del Gat -  Camí de les Trinitats – Ermites de La Trinitat i de Sant Benet – Camí de les escales – Monestir de Montserrat – Camí del cremallera  - Monistrol. (Josep Fitó i Pep Arisa).

Març.- Sortida ESAM: Travessa amb esquís, de 5 dies, a la Ribagorça-Pallars-Aran. Hospital de Viella, Biciberri sud, refugi Restanca, Arties. (Elena Iniesta, Andreu Iniesta, Ferran Carrión i Juan German Casola).

Abril.- Sortida GESE.

Abril.- Sortida ESAM: Maladeta (3.308 m) (Ferran Carrión, Màrius Niubó, Miguel Angel Palomo, Elena Iniesta, Jordi Iniesta, Joan German Casola i Andreu Iniesta).

Maig.- Sortida GESE al Garraf, avenc del “Sotarro” (3ª fase). (Josep Fitó, Miguel Angel Palomo, Andreu Iniesta i Miguel Angel Pérez).

Maig.- Creació, en una sortida al castell de Centelles, dels “Vells Ossos” format pels membres més antics del Clan.

Maig.- Creació, un cop la majoria de membres del Clan han deixat el Grup “Santíssim Redemptor”, d’un Grup Excursionista: El G.E.C.O.G. “Grup d’Excursions Científiques Ós Gris” (de curta vida). Observem que l’ESAM, també com a grup continuarà força actiu durant uns anys. 

Maig.- Acampada a l’Alt Berguedà (Peguera) “1er.Campament G.E.C.O.G.” de 4 dies. (Josep Fitó, Elena Iniesta, Ferran Carrión, Mª Rosa Escorsa i amiga - Margarida Serrat-). Excursió als Rasos de Peguera, Font del Pi i ascensió a la Gallina Pelada.

(Arxiu Josep Fitó)

Signant el llibre al cim de la Gallina Pelada. (Arxiu Josep Fitó)

Agost.- Sortida ESAM: El Figaró. Escalada a la “Roca Plana” (via Gran Diagonal), (via Anglada-Guillamon). (F. Carrión, A. Iniesta, J.G. Casola i J.Fitó).

Octubre .- Sortida ESAM: Puigmal (el Ripollès), 2 dies. (Josep Blanc, Lluïsa Pagès, Vicenç Domènech, i ?).

Novembre.- Sortida “G.E.C.O.G.”: Castanyada “social” amb escalades a Montserrat. (E. Iniesta, Mª R. Escorsa, A. Iniesta, Jordi Casola, J. Iniesta, F. Carrión, J.G. Casola).

Novembre.- Sortida ESAM: Comabona. (Josep Blanc, Lluïsa Pagès, Pep Arisa i Ferran Carrión).


Novembre.- Sortida ESAM: 2 dies al Circ de Carançà, amb ascensió a l’Agulla Blanca (2.634 m) (Ferran Carrión, Joan German Casola, Andreu Iniesta, M.A. Palomo i Josep Fitó).

(Arxiu Josep Fitó)

Novembre.- Sortida ESAM: Escalades a Montserrat: “la Prenyada” (Ferran Carrión i Josep Fitó).


1971

Febrer.- Sortida ESAM: 2 dies, travessa amb esquís Setcases-Coma de l’Orri-Coll de la Marrana-Ull de Ter- Setcases (Ferran Carrión, Josep Fitó i amic -L. Corral-).

Març.- Setmana Santa. Sortida ESAM: Travessa amb esquís Andorra-Vall d’Aran (Joan German Casola, Josep Fitó i Ferran Carrión).

Abril.- Sortida ESAM: La Maladeta (3.308 m) (Ferran Carrión, Màrius Niubó, Miguel Angel Palomo, Elena Iniesta, Jordi Iniesta, Joan German Casola i Andreu Iniesta).

Abril.- Sortida ESAM: Escalada hivernal al Cadí pel “couloir” (canal o corredor de neu i/o gel entre dos esperons o pilars de roca) d’Estana (Ferran Carrión, Elena Iniesta, Josep Fitó, Andreu Iniesta, i 2 amics -J.M. Albiñana i L. Corral-).

(Arxiu Josep Fitó)

(Arxiu Josep Fitó)

Abril-Maig.- Sortida ESAM: 3 dies, intent -fallit pel mal temps- d’ascensió al Mont Perdut per la Vall de Pineta (Josep Fitó i Joan German Casola).

Juny.- Sortida ESAM: 2 dies, escalada al Pedraforca, ascensió al Pollegó Superior per la cara nord (via Homedes) (Ferran Carrión i Joan German Casola).

Juliol.-  Sortida ESAM: “Operació Pirineu Central”, 9 dies, ascensions al Mont Perdut, Cilindre i Casc de Marboré i al Pic de la Forquetra al Massís de Posets (Tots els cims superiors als 3000 m.). (Ferrán Carrión, Elena Iniesta, Josep Fitó, Andreu Iniesta i....).

Agost.- Sortida ESAM: 2 dies, escalada al Pedraforca, Paret Nord del Pollegó Inferior (via Font) (Ferran Carrión i Josep Fitó).

Agost.- Sortida ESAM: Escalada a Montserrat, intent al “Cavall Bernat” (Andreu Iniesta, Ferran Carrión i Josep Fitó).

Octubre.- Sortida ESAM: Escalades al Pedraforca. Pollegó Inferior (vies Xandri-Casanelles i Font) (Ferran Carrión, Andreu Iniesta, Josep Fitó i  3 amics).

Desembre.- Sortida ESAM: Esquí a la Vall d’Incles (Andorra). (Ferran Carrión i Andreu Iniesta).

 

1972

Gener.- Sortida ESAM: Puigpedrós per la Vall de la Llosa. (F. Carrión, J.G. Casola, A. Iniesta).

Febrer.- Sortides ESAM (dos diumenges seguits): Escalades  a  Montserrat. “L’ou de Colom” i “La Cadireta d’Agulles” (via GAM) (Ferran Carrión, Joan German Casola,  Andreu Iniesta i amic).

Febrer.- Sortida ESAM: Escalades al Pedraforca, on s’intentà l’ascensió hivernal per la via Homedes. (Ferran Carrión, Joan German Casola, Josep Fitó i Enric Mª del GEDE ).

Febrer.- Sortida ESAM: Travessa amb esquis Setcases- Coma de l’Orri – Coll de la Marrana – Ull de Ter – Setcases (L. Corral, F. Carrión i J. Fitó).

Febrer.-  Sortida ESAM: Escalades a Montserrat. “La Boleta del Portell Estret”. (Ferran Carrión, Andreu Iniesta, Joan German Casola i amic).

Març.- Setmana Santa. Sortida ESAM: Travessa amb esquís Andorra -Vall d’Aran. (J. G. Casola, A. Iniesta i F. Carrión).

Abril (dia 30) – Maig (1 i 2).-Sortides ESAM: Intent d’ascensió amb esquis al Mont Perdut des del de la vall de Pineta. (J.G. Casola i J. Fitó). Intent fracassat a causa del mal temps.

Juny.- Sortida ESAM: Pedraforca. Escalada per la Paret Nord del Pollegó Superior (via Homedes). (J.G. Casola i F. Carrión).

Juliol.- Sortida ESAM: Andorra (Vall d’Incles) (Ferran Carrión, Elena Iniesta i amic -L. Corral-).

Agost.- Sortida ESAM: Pedraforca escalada a la Peret Nord del Pollegó Inferior (via Font). (F. Carrión i J. Fitó)

Agost.- Sortida ESAM: Montserrat intent d’escalada al Cavall Bernat (F. Carrión, A. Iniesta i J. Fitó).

Octubre.-  Sortides ESAM: (en dos diumenges seguits) al Comabona per a veure com estava la “nostra” creu. ( 1ª.- Lluís Borràs, Joan Blanc i Ferran Carrión; 2ª Enric Cots, Josep Fitó i Josep Arisa).

Octubre.- Sortida ESAM: Pedraforca. Ascensions al Pollegó Inferior (Via Xandri-Casanelles) (F. Carrión, Artur,i J. Fitó);  (Via Font) (A. Iniesta, Jaume Altarill i L. Corral).

Novembre.- Sortida ESAM: Escalades a Montserrat (en dos diumenges seguits) “La Bessona” (via normal), “la Prenyada” (via Gomez), “El Pingüí” i “La Boteruda” (Ferran Carrión, Andreu Iniesta, Josep Fitó i 2 amics -L Corral i Artur-).

Desembre.- Sortida ESAM: Sant Salvador de les Espases. Costellada organitzada per la revista “Nostra Tasca”. (Genís Guevara, Rosa Mª Pou, F. Carrión, J. Fitó i Pep Arisa).

Desembre.- L’ESAM efectua una primera ascensió a la Vall D’Incles (Andorra). (F. Carrión i J.G. Casola).

 

1973

Febrer (dia 8).- Sortida ESAM: Montserrat. Escalada a “l’ Ou de Colom” (Enric Mª -del GEDE- i J. Fitó).

Febrer (dia 10).- Sortida ESAM: Montserrat “La Cadireta d’Agulles” (via GAM) (F. Carrión i J.G. Casola).

Febrer (dia 18).- Sortida ESAM: Pedraforca. Intent hivernal del Pollegó Superior (via Homedes). (F. Carrión, J.G. Casola, Enric Mª -del GEDE- i J. Fitó).

Febrer.- Trobada amb el Clan al taller d’en Llorenç per a efectuar una projecció de diapositives de les darreres activitats de l’ESAM, organitzada per la revista “Nostra Tasca”.

Reproduït de la revista "Nostra Tasca"

Febrer (dia 20).- Sortida ESAM:  Montserrat “La Boleta del Portell Estret” (F. Carrión, A. Iniesta, J. G. Casola i Enric Mª -del GEDE-).

Agost.- Sortida ESAM: La Garrotxa: Volcà de Santa Margarida i Fageda d’en Jordà. (Ferran Carrión, Pep Arisa, Mª Isabel Borrego i amiga.)


1976

Juny.- Sortida ESAM, de dos dies, al COMABONA. (Josep Blanc, J.L. Lirola, V. Domènech. D. Sotus, Ll. Cabrol, I. Borrego, Pep Arisa, C. Pérez Vilaplana i Joan Blanc).


oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo



[1] Les habituals activitats a la natura i la muntanya, van propiciar que forces membres del Clan cerquessin en els Clubs Excursionistes el perfeccionament i la practica de les seves activitats preferides: escalada, alta muntanya, espeleologia, excursionisme cultural,... Així alguns es van fer socis de clubs excursionistes com el Club Muntanyenc Barcelonès amb el seu veterà GAM (Grup d’Alta Muntanya), d’altres del Club Excursionista de Gràcia amb l’actiu GEDE (Grup Especial d’Escalada) o el GRA (Grup de Recerques Arqueològiques) i alguns de la Unió Excursionista de Catalunya dins del SIRE (Secció d'Investigacions i Recerques Espeleològiques). El fet que tinguessin ja la seva "colla" de companys i amics al Clan, va motivar la formació dins d'aquesta unitat, de grups especialitzats en aquestes activitats de muntanya i que, així, en continuessin vinculats.

(2) Ho expliquem, amb un cert detall, a la nota (1) de la següent entrada:   https://clanosgris.blogspot.com/2020/04/del-nostre-fons-documental-10.html

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada