La població d’óssos al Pirineu continua creixent i ja n’hi ha vuitanta-tres
El Cos d'Agents Rurals va trobar per primera vegada d'ençà del 2007 un indici d'ós a l'Alt Urgell.
La població d’óssos al Pirineu continua creixent i arriba als vuitanta-tres exemplars, set més que l’any passat. Al Principat se’n van detectar quaranta-un el 2023. L’any 2022 n’hi havia trenta-vuit. Durant el 2023 van néixer setze cries d’ós al Pirineu d’un mínim d’onze ventrades. És una de les xifres de ventrades més altes registrades d’ençà dels primers reforços de població de l’espècie l’any 1996.
Per primera vegada d’ençà del 2007, el Cos d’Agents Rurals va trobar un indici d’ós a l’Alt Urgell. Pel que fa a exemplars que es donen per morts o desapareguts durant l’any 2023, la xifra és de set (tres adults i quatre subadults). En aquest recompte de baixes, es comptabilitzen els exemplars dels quals es té evidència de la mort o bé no es té cap indici d’ençà de fa dos anys.
La xifra dels vuitanta-tres exemplars correspon al nombre mínim d’óssos detectats en un any i es revisa anualment. Es tracta de trenta-set femelles, quaranta mascles i sis individus de sexe no identificat. D’aquests, quaranta-tres són adults potencialment reproductors (26 femelles i 17 mascles), vint-i-quatre subadults i setze cries. Segons els càlculs elaborats pel Grup de Seguiment Transfronterer de l’Ós Bru al Pirineu, s’estima que la taxa mitjana de creixement anual de la població d’os en els darrers quatre anys ha estat del 10,94%.
El seguiment poblacional de l’ós es fonamenta en dues metodologies de cerca d’indicis de presència d’exemplars: la primera oportunista (danys, observacions, petjades, rastres i excrements) i la segona sistemàtica (operacions programades). El 2023, s’ha confirmat 1.731 indicis de presència a l’estat francès (mostres de pèls: 33%; fotos i vídeos automàtics: 24%; depredacions sobre animals domèstics o ruscs: 21%; excrements: 12%; petjades i rastres: 5%; observacions visuals: 4%), 1.175 a l’estat espanyol (mostres de pèls: 45%; fotos i vídeos automàtics: 37%; observacions visuals: 6%,; excrements: 4%; depredacions: 4%; altres tipus: 4%) i 11 indicis a Andorra.
És important destacar també que aquest hivern, a causa de les altes temperatures i la poca neu, la hibernació ha estat més breu i s’han tingut més indicis d’activitat en aquest període. Aquesta època coincideix amb la temporada de caça i l’os ha estat detectat per diversos caçadors en batudes. En tots els casos els caçadors han tingut una bona actitud han suspès la batuda i han alertat als Agents Rurals.
Setze atacs d'os durant el 2023
El nombre d’atacs i depredacions a la ramaderia durant el 2023 en territori català ha estat de setze. Una xifra que es manté estable, tot i l’augment progressiu de la població d’óssos. En el cas de la ramaderia petita (ovelles i cabres) els atacs es van produir majoritàriament perquè els exemplars van quedar fora del tancat durant la nit per raons meteorològiques (boira) o per separar-se del ramat en recollir-lo.
En l’àmbit de l’apicultura també es realitzen tancaments d’assentaments apícoles en zones amb presència de l’ós. L’any passat es van adherir a aquest programa una cinquantena d’assentaments. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja fa anys que desenvolupa tot un seguit de mesures preventives de coexistència amb la ramaderia que es fonamenten en l’agrupament i vigilància dels ramats durant el dia i tancament dels ramats amb la vigilància i protecció mitjançant gossos de protecció durant la nit. El programa de prevenció de danys pretén de donar una resposta efectiva als ramaders locals propietaris d’oví i cabrum que estan ubicats en zones de presència de l’os, susceptibles de patir atacs i depredacions. L’objectiu és possibilitar la coexistència entre la ramaderia extensiva de muntanya i l’ós i reduir les interaccions entre aquests.
L’any passat hi va haver agrupacions de ramats a la Bonaigua, Isil, Tavascan-Estaron i Boldís. Les agrupacions compten amb la presència de pastors contractats pel Departament que s’encarreguen de la vigilància diürna. Durant el dia, el pastor surt a pasturar les ovelles i durant la nit les ovelles es tanquen en les pletes electrificades situades al costat del refugi on dorm el pastor. Així mateix, cada agrupació compta com a mínim amb la presència de dos gossos de protecció de ramats. El Departament destina a aquestes mesures un pressupost de cent mil euros.
Aquestes dades s’han donat a conèixer durant el balanç anual de la població de l’ós bru que realitza el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Ós Bru al Pirineu (GSTOP), on estan integrats el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior, el Consell General d’Aran i els governs d’Andorra i França, l’Aragó i Navarra.
(Article reproduït de WilaWeb, als qui agraïm la gentilesa)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada