diumenge, 6 de novembre del 2011

ELS SEGELLS I L'ESCOLTISME




CURIOSITATS SOBRE FILATELIA ESCOLTISTA


Des de que tenia 15 anys, quan feia poc que havia entrat als scouts, faig col·lecció de segells de temàtica escoltista. He estat, i soc encara, un col·leccionista poc obsessiu i amb molts pocs recursos destinats a aquesta dèria. Per això el meu recull, tot i que sentimentalment entranyable, és molt modest i sense gairebé cap de les “joies” filatèliques que, a continuació,veureu.
Ara, ja jubilat i amb més temps, he recuperat els vells classificadors i alguna capsa on hi anava guardant segells i els estic ordenant. Per a facilitar aquesta tasca he tingut de comprar-me un catàleg de temàtica escoltista i tot fullejant-lo he anat descobrint les següents curiositats.
Perdoneu, un tema tant específic que –potser- pot resultar “fora de lloc” en el nostre Bloc, però he pensat que a alguns/es de vosaltres us podria semblar curiós.







#     Entre el filatèlics especialitzats en la temàtica escoltista no hi ha acord sobre quin és el primer segell (o sèrie de segells), sobre scouts, editat. 

Uns diuen que son tres segells, dos amb la figura d’en Baden Powell (B.P.) i el tercer amb un missatger amb bicicleta, editats –l’any 1900- a la ciutat de Mafeking a la Colònia Britànica del Cap de Bona Esperança (actual Sud-àfrica). En el setge d’aquest lloc, durant la guerra dels bòers,  va ser precisament on B.P. va fer servir nois com a missatgers en la distribució del correu; descobrint que, tot i ser molt joves, als donar-los aquesta responsabilitat i confiança acomplien la feina amb gran satisfacció i eficàcia. Va ser allà on B.P. començà a madurar un mètode de formació, atractiu per al jovent, fonamentat en l’autoformació, la responsabilitat, la confiança i tot un seguit de valors cívics i morals.


Altres afirmen que els primers segells scouts van aparèixer a Txecoslovàquia l’any 1918 (mantenent que l’escoltisme es va fundar l’any 1907 i que, per tant, no es poden considerar com a propis d’aquesta temàtica els que acabo de citar de l’any 1900). Tornem, doncs, a Txecoslovàquia: desprès de la creació d’aquest nou estat, el govern es va trobar sense un servei postal de confiança entre els diferents organismes i càrrecs públics. Per tal d’enviar aquesta correspondència, de manera segura i fiable, el diputat Roessler Orovsky (que era escolta) va oferir que fos el Moviment Scout qui repartís aquest correu oficial, fent alguns joves scouts (els qui disposaven de bicicleta) aquesta tasca. Apareixen, aleshores, dos segells especials amb l’efígie d’un lleó i el lema “Correu xec scout”. Molts filatèlics escoltistes –tot i que, segurament, voldrien aconseguir els segells del 1900- son partidaris d’aquesta segona opció.

#     El primer segell, on hi apareix un scout, es va emetre a Hongria l’any 1925. Hi ha un escolta tocant una corneta.
 

 #   Es també a Hongria on, l’any 1933, s’editen els primers segells (una sèrie de 5) commemoratius d’un Jamboree (trobada mundial d’scouts), concretament el 4art, celebrat a Gödöllö. En aquest Jamboree, celebrat al bosc reial  d’aquesta ciutat, hi acudiren 26.000 scouts de 54 nacions. Els successius Jamborees que s’aniran celebrant seran un bon argument per anar emeten, especialment els països amfitrions, segells scouts.
 #    L’emblema scout, la Flor de Lis,  tot i que apareix per primer cop, -en petit- en els angles inferiors, del segell que ja hem esmentat d’Hongria de l’any 1925; l’edició on, per primer cop, aquest distintiu de l’escoltisme surt -com a tema central del segell- es a Romania, l’any 1936, en motiu del Jamboree Nacional a la ciutat de Brasov  

#    L’emblema de les noies guies, un trèvol de tres fulles, es reproduït per primer cop en un segell dels EEUU l’any 1948.  



 
 
    
  
       L’efígie d’en B.P., com  a Cap Scout Mundial, apareix per primera vegada en un segell (concretament en una sèrie de tres segells) el 1953, en una edició feta a Liechtenstein en motiu de la 14ena Conferència Scout Internacional. La seva imatge és, sens cap mena de dubte, -amb la del noi escolta- el motiu que més cops surt en els segells scouts de tots els països
·           Aquest mateix any 1953 és quan, a Nova Zelanda, editen un segell on apareix per primer cop una noia-guia.
 

#    El patró del scouts, Sant Jordi, figura per primer cop en un segell 
      de temàtica escoltista l’any 1960, en una emissió de Grècia.

 


·         
            Olave Saint Clair, la dona de B.P., fundadora de l’organització del guidisme o escoltisme femení, apareix per primer cop en un segell escolta d’Haití l’any 1962.
#     El 1975, per primer cop en la història filatèlica d’Espanya, el Servei de Correus treu un mata-segells commemoratiu d’ un esdeveniment scout, amb motiu de la celebració de la Setmana Scout organitzada a Tenerife.
#     La sèrie de segells scouts, al meu parer, més bonica és la de Libèria de l’any 1979 emesa en commemoració de 50è aniversari de l’escoltisme a aquest país. Son 50 segells on, en cadascun d’ells, es reprodueix un dibuix sobre activitats escoltes obra d’en Norman Rockwell (un il·lustrador i pintor sobre el qual, si m’ho permeteu, en una altra ocasió parlarem). Una veritable mostra de l’obra d’aquest artista sobre aquest tema.
  
 
#     El 1983 s’edita, a l’estat espanyol, el primer segell 
       de temàtica scout commemoratiu del 75 è aniversari 
       de la creació del Moviment Scout.

 

     Nou segell commemoratiu l’any 2007, entre molts altres països, a Espanya i al Principat d’Andorra (en aquest darrer cas és el primer segell escolta en català), amb motiu del Centenari del Moviment Scout (1907-2007).


·             Només he sabut trobar un segell on hi figura la tomba on reposen B.P i la seva dona Olave al cementiri de Nyeri (Kenya); és una edició dels països de l’Est africà: Uganda-Kenya i Tanzània de l’any 1973 amb motiu de la 24ena Conferencia Mundial Scout a la ciutat de Nairobi. Baden Powell va morir a Nyeri el 8 de gener de 1941.

#     Fins ara s’han editat, en més de 200 països de tot el mon, prop de 4500 segells sobre escoltisme. Qui els aconsegueixi gairebé tots pot estar ben satisfet !!.
      I, per avui, ja està be. Gràcies per la vostra atenció.

     Josep Arisa
 

3 comentaris:

  1. Pep, ets un crack, no ho podies fer millor. Voto perquè siguis el redactor vitalici del blog. Salut.
    Joan

    ResponElimina
  2. M'alegra molt haver-te trobat, el teu treball es magnífic gràcies, també estic jubilat i soc Minyo escolta i col·leccionista si t'interessa i me dones un correu podria facilitar-te algun retallable de boy-scouts que potser t'agraderia coneixer. xesco1948@gmail.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Francesc.

      En primer lloc gràcies per visitar el nostre Blog i per les teves amables paraules.

      Clar que t’escriuré al correu que ens has donat.
      Actualment, una mica desenganyat –així de clar-, pel fet que ningú de la meva família vol continuar amb l’afició filatèlica, tinc la meva modesta però antiga col•lecció “congelada”. Només una de les meves netes –que tant sols te 7 anys- m’ha demanat alguna vegada que li ensenyi algun àlbum que es mira com si fos una col•lecció de “cromos”… he,he.

      De tota manera –una mica com suposo ens passa a tots els col•leccionistes- sense gastar-me ni un cèntim, continuo amb la malaltissa obsessió de guardar, dins una capsa, tots els segells –fins hi tot els que ja tinc repetits- que arreplego... Quan en mori, els de casa en podran fer una bona foguera... he,he.

      Doncs si que, un cop tinguis el meu correu electrònic, t’agrairia –si així ho desitges- que m’enviïs aquests retallables scouts que dius. Segur que son interessants.

      Gràcies i continuem en contacte.

      Una cordial salutació –amb la ma esquerra-.

      Elimina