Per la Vall de Santa Fe del Montseny i l’Empedrat de
Morou.
Com no podia ser d’altra manera, la primera sortida de
l’any tenia que ser veritablement Xino-Xano. Els àpats de Nadal, Sant Esteve,
Cap d’Any i Reis ens havien fet sortir una mena de coixins als lloms i allà on
sempre hi havíem tingut el melic... Això als homes, a les noies no...; les
dones sempre es saben cuidar i estan perfectes !!!.
Doncs si, un recorregut molt bonic i gens fatigós que ens
hem pres amb força calma. Un cop a Santa
Fe (1.100 m), concretament a l’aparcament de Can Casades, on hem quedat de trobar-nos tota la colla, la primera
feina ha estat esmorzar. Desprès al Centre d’Informació del Parc, que hi ha en
aquesta mateixa modernista i antiga casa d’estiueig, recollim informació sobre
la ruta i, ben asseguts en una espaiosa sala d’actes, contemplem un audiovisual
-amb efectes especials inclosos- sobre Les
quatre estacions al Montseny. Molt relaxant i recomanable... però, un cop
aquest s’ha acabat, algú ens fa tornar a la realitat amb un: Apa colla, a caminar !!!.
Al sortir, ronsejant, contemplem les magnifiques sequoies
de més de 40 m d’alçada (en Josep Lluís ens explica que en la més alta hi han
tingut d’instal·lar un parallamps...) i que segons diuen varen ser plantades, a
partir de llavors, fa més d’un segle. El camí, molt "endreçat", passa per Can Lleonart – antiga casa d’estiueig
i, des de l’any 1971, Escola de Natura, la primera de l’estat espanyol- i pel
davant de la Casa Partida -una casa, sembla, que es quedà a mig fer i on, els
caps de setmana, hi ha servei de bar- per anar pujant, molt suaument entre
faigs, boixos, ginebres i castanyers fins el Pla de Mulladius (1.193 m). La ruta, molt ben senyalitzada, es va
endinsant al bosc, els arbres, que han deixat caure totes, totes i totes les
seves fulles sobre el camí, deixen passar l’escalfor del sol que, a aquestes
hores del matí, es de bon agrair. Anem vorejant el Turó de Morou (1.308 m) pel seu costat SO, en un terreny pedregós
amb un clar domini del faig. Ens enfilem a un penyal rocós des del qual es
domina un bon panorama: davant nostre, la vall de la riera d’Arbúcies, amb
Breda i l’airós castell de Montsoriu; pel costat del Tordera, en canvi, –com
diuen els homes i dones del temps- l’ “inversió tèrmica”, és a dir, un mar de
boira baixa, amaga el fons de les valls. Amb tot, la contemplació d’ aquests
espais oberts ens continua omplint de pau i relaxant l’esperit... Ens hi estem
una bona estona, badant, xerrant i fent
fotografies.
Retornem al camí que va baixant, fins arribar a un lloc
amb unes gran pedres planes i acanalades, l’Empedrat
de Morou o Els Empedrats (1.260
m), un dels objectius d’aquesta sortida, amb una molt bona vista sobre la Vall
de Santa Fe i les muntanyes que la tanquen: els Castellets, les Agudes, el Turó
de l’Home (que des d’aquest punt no veiem perquè ens el tapa el Turó Gros i el
Puig de Sesolles). Reprenem la marxa, primer
suament i desprès amb més pendent, per dins d’una gran fageda, guarnida de tant
en tant, amb algun boix grèvol carregat de fruits vermells. L’entorn acompanya
a les converses, així cada grupet amb que s’ha anat dividint la colla, veiem
que intenta arreglar –crec que sense remei- alguns dels problemes del món que
ens envolta: l’economia, la política, la corrupció, la crisi, etc. Passem, ja per una pista, per un lloc on hi
podem veure uns magnífics roures i, poc desprès, la casa de Figueroles (1.095 m) a tocar del torrent d’aquest mateix
nom, un lloc ben tranquil, potser massa...
Al poc arribem, gairebé sense adonar-nos, al pantà de Santa Fe (1.060 m) És aquest
un racó molt tranquil, on les aigües del pantà fan de mirall de tot allò que
les envolta, cel, núvols, muntanyes, arbres,... Aquest gran bassal d’aigua
-900.000 metres cúbics- va ser construït entre el 1920 i el 1933 pel propietari
de la vall, l’editor Ramon Muntaner i Vilar (comte de la Vall de Canet i amo,
també, del castell de Santa Florentina); la paret de la presa fa 19 m d’alt (fins
el nivell de l’aigua) i 170 m de llargada. Ens hi estem una estona a la seva
riba on, també, ens fem la foto de grup “oficial” de la sortida.
El camí, tot remuntant la riera de Gualba -que aquí agafa
el nom de riera de Santa Fe- amb un seguit de gorgs, va pujant cap a Santa Fe.
És un paratge molt agradable i, al estiu, ben refrescant –diem- i segurament
concorregut. Passem per La Fabriqueta,
l’antiga central que proveïa d’electricitat al hotel de Santa Fe, acabada de
restaurar i que, segons diu un cartell, “es lloga”. Al poc, desprès de salvar
el desnivell que abans devia fer l’aigua per a produir l’energia, arribem a la
primitiva resclosa coneguda ara com l’Estanyol.
Actualment aquest embassament està en desús, millor dit, te un efecte
decoratiu, paisatgístic i –ben segur- de “servei” per a molts animalons que hi viuen
o aprofiten les seves aigües. La vella resclosa, molt malmesa, deixa escapar
l’aigua –quan l’estanyol és ple- formant un fotogènic salt.
I arribem al final de la passejada, travessem la riera
per un modern pont de fusta i ens apropem fins l’ermita de Santa Fe i l’hotel que hi ha al seu costat. La capella,
documentada el 1231, havia estat lloc de residència d’un grup d’eremites que,
al segle XIV, van ser substituïts per un sol ermità depenent del rector de
Fogars. La primitiva església va ser engrandida el 1.577 i renovada el 1701. Per tant, poca cosa hi
resta, avui, de la construcció romànica. Te un campanar de cadireta d’un sol
ull. L’Hotel de Santa Fe és un
edifici de pedra, amb aires de castell-palau neogòtic, va ser construït entre
els anys 1912 i 1914 per l’arquitecte Pere Domènech i Pou per encàrrec d’en
Ramon Muntaner i Vila –el nostre ja conegut propietari de la vall- que, pel que
veiem, va ser un gran dinamitzador d’aquest lloc. Aquest hotel, amb una nova
direcció, ha obert de nou les seves portes com a lloc d’hostalatge i
restaurant.
Passem ja de les dues del mig dia, es doncs hora de
prendre les cerveses i dinar. Ho fem, ja quasi als peus del Montseny, al
restaurant La Terrassa de Campins. Desprès de dinar, ens acomiadem fins la propera que, recordeu,
serà el dijous 2 de febrer.
Ens resta, només, agrair a en Josep Lluís l’organització
d’aquesta excursió i a tots i a totes la vostra participació i companyonia.
Fotografies d'en Joan S., Montserrat B. i Joan Miquel C.
Pep, Ningú de nosaltres faria les cròniques millor que tu. Ets un crack i tot lo que es fa molt i molt be, es te que continuar fent. Gracies per la teva dedicació. Per celebrar la futura 50ena sortida XX podríem pensar en fer una impressió de totes les sortides en format àlbum de fotos amb les seves cròniques. Hi han empreses que tenen programes on line per la impressió de fotos i em sembla que també es pot posar text. A veure que hi diu la colla.
ResponEliminaJoan S.
Colla, sotascric l'opinió d'en Joan S. excepte en l'afirmació de que ningú les faria millor que en Pep. Hi han masses membres del clan que no s'han estrenat en publicar cròniques ni tan sols comentaris. Pot ser que quan algú ho faci tinguem un futur premi de les lletres catalanes, qui ho sap. El repte resta obert. Al blog hi falta gent!!
EliminaSalut.
J.M.
Gràcies amics,
EliminaJa sabeu que ho faig amb molt de gust, fins i tot m’hi diverteixo. Estic, però, plenament d’acord amb el que diu en Joan Miquel: com més “cronistes” hi hagi més diversitat de parers i amenitat. Ja sabem que, a mesura que ens anem fent grans, anem repetint els mateixos "rotllos" (i jo ja en soc propens)... i això és un perill que cal evitar.
Sobre la teva proposta, Joan (com és que sempre tens tan bones idees !!!), he estat fent quatre números i –sinó m’he equivocat- a finals de l’any 2013 –si Deu i la natura vol- tindrem fetes unes 41 o 42 Sortides Xino-Xano; que afegides a la històrica Sortida-Trobada de Castellar de n’Hug i a les 9 o 10 Sortides de Primavera i de Tardor que haurem fet aleshores, sumen més de 50 Sortides. L’any proper es compleixen, també, 50 anys de la fundació del nostre CLAN ÓS GRIS (1963-2013), una bona oportunitat per a "editar" aquest llibret amb les Sortides d’aquesta nova etapa (potser com a un complement més de la celebració).
Ho podem anar pensant, tenim temps... je, je.
Una abraçada.