dijous, 17 d’octubre del 2013

CRIDA A LA SORTIDA DE TARDOR 2013


Tardor a la Cerdanya


ESCAPADA PER LA CERDANYA I EL CONFLENT
(Cap de setmana del divendres 8 al diumenge 10 de novembre)

 
La Sortida de Tardor d’enguany ens porta –com ja vàrem fer en la passada Sortida de Primavera-  per territoris del nostre país, amb els quals ens uneixen fraternals vincles culturals, històrics i sentimentals, actualment segregats o dividits per decisions o acords polítics. Recordeu que des del Tractat dels Pirineus, signat el 1659 pels representants de Lluís XIV de França i Felip IV de Castella, es cedí a França el comtat del Rosselló (amb el Conflent, el Vallespir i el Capcir) i la meitat del comtat de la Cerdanya que implicà –entre altres desafortunades conseqüències- que aquesta comarca quedés migpartida.

 
Ambdues comarques han estat habitades des de l’antiguitat com ho testimonien valuoses restes prehistòriques. Han sigut, per les seves característiques geogràfiques importants zones de pas i, per tant, d’interrelació de cultures (existeixen textos grecs del segle V a C. que parlen ja dels keretans). A diferència de la gran majoria de valls pirinenques que descendeixen perpendiculars a la serralada, les comarques de la Cerdanya i el Conflent, ho fan d’est a oest la qual cosa, juntament amb la seva notable amplària, els hi proporciona una bona mitjana d’hores d’insolació. La seva riquesa paisatgística, artística, gastronòmica, històrica i natural han fet que el turisme i les segones residències s’ hagin convertit en un dels principals motors de la seva economia, deixant als tradicionals sectors de la ramaderia i l’agricultura en un segon terme. La millora de les comunicacions, com el Túnel del Cadí i el condicionament de les carreteres, hi ha contribuït.

 
La Cerdanya és una de les comarques naturals dels Països Catalans de configuració més clara. Situada al cor dels Pirineus, ocupa l’alta vall del Segre amb altres rius i torrents menors que hi desemboquen. Està encerclada per muntanyes que voregen els 3000 m d’alçada. És un dels altiplans europeus de més extensió (uns 1120 km2) amb unes altituds de la plana que oscil·len entre els 950 i els 1300 m. Ha tingut, sempre, en Puigcerdà –que suplantà a l’antiga Llívia, la Julia Lybica, de la Ceretània romana- la seva capital històrica. Malgrat totes les divisions absurdes, un mateix sentiment comarcal perdurà fort i arrelat; sobretot fins a la Guerra Europea del 1914 a partir de la qual França imposà un més rigorós control a la frontera. Actualment, aquesta, és una ratlla que els habitants d’una i altra banda trepitgen cada dia sense parar-hi esment. Hom divideix, avui –en els mapes comarcals-, la Cerdanya en l’Alta Cerdanya (amb l’enclavament de Llívia) i capital a Montlluís, sota administració francesa i la Baixa Cerdanya, amb capital a Puigcerdà i -de moment- sota administració espanyola.

 
El Conflent és la comarca, potser, més homogènia i més ben delimitada de les terres catalanes al nord dels Pirineus. La unitat li ve de la història, del relleu i ben segur que la seva capital, Prada, vila petita però important i influent centre cultural i d’activitats. El límit septentrional del Conflent coincideix amb el límit de les terres on es parla la llengua catalana: la separació entre països catalans i països occitans. Destaquem, també, el paper històric que, per a la cultura catalana, te el Conflent: bressol de Catalunya- és la terra d’en Guifré el Pelós, dels monestirs de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó- i refugi i pervivència, especialment en temps difícils, de la nostra cultura. Recordem que, a la vila de Prada –on hi va viure i morir Pompeu Fabra-, encara avui, s’hi celebren –des del 1950- els Festivals de Música Pau Casals i -des del 1968- la Universitat Catalana d’Estiu, pràcticament,  l’única universitat oberta i popular dels Països Catalans.

 
A més de tot això, que no és poc, gaudirem dels paisatges naturals i de l’hospitalitat de la  gent d'aquestes valls. Confiem tastar la seva gastronomia: el trinxat amb rosta, la sopa de ceba gratinada, l’escudella, els peus de porc amb fonoll, l’ànec (tiró) amb naps o peres, les truites de riu a la llosa,... i abastir-nos –si trobem les botigues obertes- d’embotits casolans, formatges, “pa de fetge”, melmelades i confitures, foie,... productes, tots ells, dels quals en son veritables artesants -que ve d'art...- i mestres.
 
Trinxat amb rostes
 
Segur –tan si plou com si fa sol- que ens ho passarem d’allò més be !!.  
 
Aquí teniu el PROGRAMA que en Josep Maria i la Montserrat, els nostres guies i coordinadors de la sortida, ens proposen:

Divendres 8.- Tarda-vespre: A mesura que anem arribant, hostalatge a l’ Hotel Roca  http://www.hotelroca.net ,Travessia de la Font 2, tel 972 890 011, d’ALP.
 
 
Mentre fem temps per a l’hora de sopar, aquells que ho desitgin podran donar un tom per Alp (l’hotel està en un lloc molt cèntric, al mig del poble, prop de l’església de Sant Pere –del segle XI amb moltes modificacions posteriors- i en ple nucli antic).
 
Sant Pere d'Alp
 
Després de sopar farem, com ja es tradicional, una breu reunió per a comentar el Programa Previst per al cap de setmana.


Dissabte 9.- Matí: Ruta pel Conflent: Caldrà matinar una mica, és un matí molt aprofitat. Esmorzarem a ¾ de 8 per a procurar sortir a ¼ de 9. La ruta de l’excursió, amb un microbus, serà: Alp - Prada de Conflent (no ens hi aturarem) – Sant Miquel de Cuixà monestir dels segles IX i XI (visita) – Vernet (si tenim temps val la pena pujar a la plaça on hi ha l’església i el castell, el lloc més adient per a admirar el cim del Canigó) –Castell de Vernet  – Pujada amb el microbus autoritzat fins a Sant Martí del Canigó abadia dels segles X, XI i XII, situada a 1094 m d’alçada (visita) – Vilafranca de Conflent, vila fortificada  Patrimoni de la Humanitat (visita) – Alp (dinar a les 15h).

S'ha pensat fer aquesta excursió del matí tots dins un mateix vehicle (un microbús) per tal poder anar tots plegats en un mateix mitjà de transport i poder pujar, així -tots junts i no uns a peu  i els altres en taxi, l'única manera de poder-hi accedir, doncs el vehicles particulars no ho poden fer- des de Castell de Vernet  fins a Sant Martí del Canigó. El fet d'anar amb un únic vehicle ens permetrà, també, fer tot el recorregut previst amb més comoditat i eficacia.
 
Sant Miquel de Cuixà
 
Vilafranca de Conflent
 
El Canigó des de Vernet
 
Sant Martí del Canigó
 
Tarda: Ruta per la Baixa Cerdanya (ermites, pobles i miradors): Sant Serni de Coborriu (segle XII), Santa Maria de Talló (considerada, per les seves dimensions, la catedral romànica de la Cerdanya del segle XI amb un campanar del segle XVII), Santa Eugènia de Nerellà (el seu campanar inclinat, dels segles X - XII, es conegut com la torre de pisa cerdana i és l'únic campanar romànic que continua sencer a tota la comarca), Bellver de Cerdanya (passejada pel  nucli medieval d’aquest vila, considerada la capital de la Petita Cerdanya) i Sant Grau de Puig d’Urús (amb un mirador panoràmic situat a 1323 m d’alçada). Retorn a l’hotel per a sopar.

Sant Serni de Coborriu
 
Santa Maria de Talló
 
Santa Eugènia de Nerellà
 
Bellver de Cerdanya
 
Panorama de la Cerdanya des de Sant Grau
 
Diumenge 10.- Matí: Ruta per l’Alta Cerdanya: AlpMontlluís vila estratègicament situada en una cruïlla de camins que comuniquen el Rosselló amb el Conflent, la Cerdanya i el Capcir. Per això està fortificada i amb una ciutadella, del segle XVII obra d’en Vauban, declarada Patrimoni de la Humanitat (visita). Amb els cotxes, agafarem una pista que, pel costat del riu Tet, ens portarà fins l’estany de les Bulloses a 2017 m d’alçada en uns paratges d’alta muntanya de gran bellesa. Retornarem a l’hotel per a dinar.
 
Montlluís
 
Les Bulloses
 
Tarda: Després de dinar ens acomiadarem de l’hotel i, els qui vulguin, poden donar un tom pel nucli històric i el “llac” de Puigcerdà. Donarem per acabada l’”escapada” de tardor tot prenent unes cerveses.

El llac de Puigcerdà


PRESSUPOST / INSCRIPCIONS:

Hostalatge:  Hotel amb règim de pensió complerta (sopar divendres i dissabte, esmorzar dissabte i diumenge i dinar dissabte i diumenge) + habitació al preu de 53,30 euros per persona i dia. Total parella, 2 dies de PC= 213, 20 euros.

Visita, guiada, als Monestirs de Sant Miquel de Cuixà 3,5 euros, per persona i Sant Martí del Canigó  4 euros, per persona.

El Microbus autoritzat  per a fer l'excursió de dissabte al matí ens surt a uns 17 euros per persona.

Així el cost total, per persona (tot inclós), és d'aproximadament 131 euros tot el cap de semana (el pressupost total per parella (tot inclós) és de 260 euros).

 
De moment som 22 participants els qui ens hem inscrit a aquesta Sortida de Tardor i, per tant, ja tenim l'habitació reservada a l’hotel. Si algú més vol apuntar-se cal que truqui o escrigui un correu electrònic -el més aviat possible-  a en Josep Maria o la Montserrat i esbrinarem si encara tenen habitacions disponibles.

Per tal de compartir, en la mesura del possible, la capacitat dels cotxes i les despeses de benzina -abans de la data de la Sortida- ja anirem quedant per correu electrònic o per telèfon.

Amics i amigues, de moment, això es tot.

Una abraçada.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada