divendres, 29 de novembre del 2013

QUATRE ANYS DE SORTIDES XINO-XANO




QUATRE ANYS DE SORTIDES XINO-XANO
(Balanç estadístic)

 
Amb  l’excursió Xino-Xano del passat 21 de novembre -la 42ena- hem acomplert  el 4è aniversari d’aquestes sortides mensuals. Com ja vàrem fer en els anys anteriors (1), permeteu-nos que fem un petit balanç-resum del que ha donat de sí aquest curs, uns breus comentaris comparatius amb el realitzat en els tres anys que l'han precedit i un sintètic anàlisi d’algunes qüestions relacionades amb les sortides.
 
CURS 2012-2013
 
·        Nombre de sortides: En tot el curs (de desembre de 2012 a novembre de 2013) hem fet 11 sortides. Els mes d’agost, a causa de les vacances de tots plegats, decidirem no fer cap excursió Xino-Xano. En els cursos anteriors (2009-2010 i 2010-2011), vàrem fer 10 sortides -la del mes de desembre no la vàrem fer- en cadascun d’ells i en el curs (2011-2012) el nombre d' excursions van ser ja d’11.

 
 
·     Quilòmetres totals recorreguts: En el total de les 11 excursions hem recorregut -a peu- 107,45 km. La Xino-Xano més curta han sigut de 5 km (la passejada pels voltants de Pontons, fins a Sant Joan de la Muntanya) i la més llarga de 17,25 km (la caminada pels salts i els gorgs del Torrent de la Cabana a Campdevànol). Els cursos anteriors els recorreguts totals varen ser de 113, 95 km el 2009-2010; de 115,5 km el 2010-2011 i de 121,4 el 2011-2012.
 
 
·        Desnivells superats: En aquest curs hem salvat, primer pujant i desprès baixant, un desnivell acumulat total de 2.115 m. El desnivell menys acusat de totes les sortides, ha estat de 5 m (a l’Espai Natural del Delta del Llobregat) i el més considerable, de 350 m (en la caminada, per les Guilleries, entre Savassona i el monestir de Sant Pere de Casserres). El curs 2009-2010 el desnivell acumulat total va ser de 2.767 m; el 2010-2011 de 2.646 m i el 2011-2012 de 2.368 m.

 

·        Nombre d'assistents: Aquest curs el nombre mínim d’assistents a les sortides ha sigut de 7 persones i el màxim de 18. El promig (nombre total d’assistents/ nombre de sortides) ha estat de 14,36. El curs 2009-2010 el mínim va ser de 7 i el màxim de 10 i el promig de 8,6; el 2010-2011 el mínim continuà sent de 7 i el màxim pujà a 11, mentre que el promig ascendí a 9,3 i el 2011-2012 el mínim pujà a 9, el màxim a 15 i el promig a 11,55. 

 
 
·        Lloc on hem dinat: En totes les sortides d’aquest curs el dinar l’hem fer de menú en un restaurant. El preu de cada menú, més o menys com en els anys anteriors, ha oscil·lat entre els 8 i els 14 euros (sense extres). El curs 2009-2010 vàrem fer un “dinar de motxilla” (a Corbera) i el 2010-2011, en van ser dos (un a Montserrat i l’altre, al Pla de la Calma, sota del Tagamanent) tots els demès varen ser, també, menús en restaurants locals dels pobles que visitarem.
 

·        Mitjà de transport (fins al lloc d’inici de l’excursió): L’aproximació fins al lloc on hem iniciat l’excursió a peu ha estat, en 6 sortides en cotxes particulars i en les altres 5 en transport públic (tren o bus). Els cursos anteriors la proporció va ser, el 2009-2010, de 4 sortides en transport públic i 6 en cotxes; el 2010-2011 de, justament al revés, 6 en transport públic i 4 en cotxes i el curs 2011-2012, en cotxes 7 sortides i en transport públic 4.
 
Cal puntualitzar que, en moltes excursions –per raons de tipus pràctic- els companys i la companya del Maresme han fet l’aproximació, fins al lloc on hem iniciat la caminada, en un mateix cotxe.

 
ALGUNES CONCLUSIONS
 
Podem concloure que el “nivell tècnic” (desnivells, recorregut, dificultat,...) de les sortides, en general i tenint en compte el nostre grau d’entrenament, ha estat similar al dels cursos anteriors. Potser hem baixat, una mica, la dificultat que suposa els grans desnivells: fent sortides una mica menys “canyeres” (amb desnivells pronunciats) substituint-les per caminades o passejades, igual de llargues, però més “suaus” i amb pendents més apropiats als nostres -ja un pel cascats- genolls.
 
 
On si, creiem, hem aconseguit una molt bona nota ha estat en l’assistència. No sols hem anat augmentant el nombre de membres de la colla fins arribar a ser, en alguna sortida, 18 persones; sinó que també ha millorat el nombre d’assistents (normalment hem sigut, com a mínim, 14 companys/es –excepte en la sortida del mes de maig a l’Espai Natural de les Guilleries que, per diferents raons, vàrem ser només 7-) i incrementant, de forma destacable, el promig dels participants (8,6 el 2009-2010, 9,3 el 2010-2011, 11,55 el 2011-2012 i 14,36 aquest darrer curs 2012-2013).

 
 
En el tema dels dinars, sembla que s’ha consolidat el fet de fer-lo –sempre- entaulats i “de menú” en un restaurant. És cert que els “dinars de motxilla” que, en ocasions anteriors havíem fet, eren per imperatiu del recorregut o l’itinerari triat -normalment llarg- que no passava per un lloc on hi podíem dinar... i que, tot i que menjar assegut damunt d’un tronc o una pedra i envoltat de formigues és molt bucòlic (si no ha plogut les hores anteriors)... cal reconèixer que (mentre els preus dels menús ho permetin) també ens ho passem molt be xerrant, menjant i rient asseguts -tots plegats- al voltant d’una taula ben parada i assortida i –molt important- havent pres prèviament les ja tradicionals i obligatòries cerveses i rematant l'àpat amb un bon cafetó. Suposo que la cosa, en aquest sentit, seguirà doncs per aquest camí.

 
El transport és també una qüestió molt lligada amb l’itinerari o el lloc on hem decidit anar. Hi ha indrets prou interessants on el transport públic no hi porta o recorreguts que, a l’anada o a la tornada, no ofereixen possibilitat d’anar o tornar en tren o bus.
Tots coincidim en el parer de que viatjar, especialment en tren, és –normalment- molt agradable i còmode però no sempre, aquest mitjà de transport, arriba a on volem anar.
Pensem prioritzar aquest mitjà –el transport públic- en les futures sortides Xino-Xano. Però ens temem que, sovint, caldrà continuant fent servir la flexibilitat que permeten els vehicles propis per a poder fer excursions, a llocs que considerem d’interès, però un pel llunyans o mal comunicats en tren o bus.

Segurament, a partir del curs que ara començarem i després de nombroses peticions en aquest sentit per part principalment dels companys que van "de paquet", establirem –un cop una “comissió de tècnics experts en l’automoció” ho estudií- i en els casos d'utilitzar per a la sortida cotxes particulars, un preu per quilòmetre, a pagar al propietari/a-conductor/a del “cotxe-taxi” en concepte de despeses de benzina, entre tots els passatgers que ocupin aquest vehicle. Ja ho estudiarem i en parlarem. 
    
 
Destacaria, d'aquest passat curs, un fet que no se si a tothom haurà complagut (caldrà preguntar-ho i parlar-ho). Com a mínim en quatre ocasions (Sant Pere del Riu, Sant Jeroni de la Murtra, Sant Pere de Casserres i el Conjunt –església i castell- de Sant Martí Sarroca) hem aprofitat l’oportunitat del nostre pas per aquests interessants llocs per a visitar-los –en els quatre casos amb el suport d’un/a guia o ermità locals-. El preu de la visita ha estat sempre reduït -entre 1,7 i 3 euros per persona- en tarifes de jubilats o de grup. Aquest complement artistic-històric-cultural a la caminada, crec que ha estat una mena de “valor afegit” a l'excursió que, donant-nos a conèixer amb més detall els monuments més importants dels llocs que visitem, enriqueix la sortida. No se que en penseu vosaltres, però una xino-xano d’aquest estil –de tant en tant- crec que no està gens malament, tot al contrari.

 
El balanç del curs penso que ha estat força positiu. Suposo que coincidirem a l' afirmar  que aquestes -esperades- sortides ens permeten, per un costat, fer cultura, esport i salut però, també, un altre aspecte molt important, el fet de poder seguir conreant la nostra amistant i passar-ho -tots plegats- d’allò més be: caminar (que és molt sa), gaudir de la natura o del nostre patrimoni històric/artístic, xerrar i debatre (a vegades apassionadament) els temes d’actualitat, riure (que també és molt bo i necessari), menjar (amb coneixement), beure (amb més coneixement, encara),… tot això en un ambient de franca cordialitat, afecte, respecte i companyonia.
 
 
Això no te preu !! i el mèrit és de tots i totes nosaltres. Gràcies, doncs, a tots i a totes pel vostre interés, assistència i participació. I que  puguem anar celebrant, amb salut i harmonia, molts aniversaris i sortides més !!!.

 
Una abraçada
 
 
NOTA.-
 
1.- Podeu veure les entrades al Bloc: “ESTADÍSTIQUES: II Aniversari Sortides Xino-Xano” publicada el 8/12/2011 i “TRES ANYS DE SORTIDES XINO-XANO (Balanç estadístic) publicada el 24/11/2012.
 

2 comentaris:

  1. Carai Pep quin munt d’ informació has recollit de les sortides fetes aquest any. S’ha de reconèixer que ho fas molt be i t’agreixo la teva gran dedicació juntament amb altres amics en la preparació de les sortides, la elaboració de les cròniques i el resum anual!!!
    Moltes gracies

    ResponElimina
  2. De rés Joan. Però moltes gràcies pel comentari. Ja saps que m'agrada reviure les sortides i fer les "cròniques" n'és una bona excusa.

    Referent al balanç del curs passat, el mérit és de tots i de totes els qui hi hem participat. Deu ni dó la "feina" que hem fet !!.

    Gràcies a tu que vas ser qui -ara ha fet quatre anys- en vas tenir la idea.

    Una abraçada.

    ResponElimina