dimarts, 1 de setembre del 2020

DEL NOSTRE FONS DOCUMENTAL (13): LA PEREGRINACIÖ SCOUT A SANTIAGO DE L'AGOST DE 1965




LA PEREGRINACIÓ SCOUT A SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA DE L'AGOST DE 1965.


“A falta de pan buenas son tortas... “, diuen per les Espanyes. En català n’he trobat una versió una mica més gràfica: Quin no te tall, rossega els ossos...”.

Doncs be, això és el que ens esta passant, en aquest etern període d’obligada paralització de les nostres habituals i periòdiques activitats. És per això que, per anar omplint el temps, anem mirant i remirant velles carpetes, apunts i documents gràfics del nostre Arxiu Documental.

Així hem trobat un bon nombre de fotografies -algunes inèdites- de la peregrinació que, l'agost de 1965, va protagonitzar una nombrosa representació del nostre agrupament -juntament amb els scouts del grup Sant Jordi de Terrassa- amb motiu de l’Any Sant Jacobeu, a Santiago de Compostel·la. En Josep Lluís Lirola, amb bona memòria, ens en ha explicat alguns detalls. 


Un mes d'agost ben aprofitat.- L’agost del 1965 al nostre Agrupament hi hagué força activitat: La travessa del Clan pel Parc Nacional d’Aigües Tortes (https://clanosgris.blogspot.com/search?q=Aigues+Tortes) i la que protagonitzàren, un bon nombre de scouts catalans, a Santiago de Compostel·la i que avui portem a aquesta pàgina:

La Peregrinació Scout a Santiago de Compostel·la.-

Va ser promoguda per l'ASDE (Asociación Scouts de España), de la qual molts agrupaments de tot l'estat -entre ells els qui des de Catalunya hi anaven- en formaven part. Era una bona oportunitat, en motiu de l'Any Sant, de mostrar una relativa implantació i presencia d'aquesta organització en un temps en qual l'escoltisme tot i que tolerat no estava, encara, formalment legalitzat. L'ASDE, a molta distància de la confessional DDE (Delegació Diocesana d' Escoltisme) que funcionava sota el "paraigua" de l'Església Catòlica, procurava obrir-se espai.

Molts dels caps d’unitat, del nostre Grup (en Santiago Saperas, el Cap del Grup; en Tonyo Jaurrieta, Baloo; l’Eduard Jaurrieta, Cap de Tropa; en Ramón López, Cap del Clan; en Josep Lluís Lirola, responsable de material del Grup i el pare Francesc Gamissans, Consiliari del grup i, en aquesta ocasió de l'expedició) amb d’altres caps de Terrassa, acompanyaren una nombrosa representació de 32 scouts catalans fins a Santiago.



Va ser una mena de Jamboree internacional amb més de 1000 participants, entre scouts i noies guies, de tot l’estat espanyol i de Portugal, França, Anglaterra, Bèlgica, Alemanya i Veneçuela. El campament es va fer a la finca Pazo "De la Pastora”, cedit pels comtes d’Ozores, a la parròquia de Freijeiro del terme municipal de Vigo. Una construcció residencial de planta rectangular amb dues torres en els seus extrems i envoltada d'extensos jardins. El pazo es va començar a construir possiblement al segle XIV, encara que l'edifici que avui veiem data del segle XVI amb incorporacions posteriors dels segles XVIII i XIX.


Imatge recent del Pazo "A Pastora" on varen fer el campament internacional.
Entre els dies 6 i 9 d' agost, varen anar arribant a aquest lloc els diferents contingents. 

El grup dels scouts catalans varen fer el viatge, d'anar i tornar, fins a Freijeiro en autocar. Sortiren de Barcelona de bon matí del dia 5; passaren per Terrassa per recollir als scouts d'allà i fent diverses parades per a descansar, entre cançons i alegria, van anar fent ruta. A la sortida de Saragossa tingueren un accident; un camió se'ls creuà sobtadament a la carretera que els duia cap a Sòria i l'autocar hi topà. Després de l'ensurt pogueren, però, continuar sense cap conseqüència més greu que el vidre del parabrises de l'autocar amb una llarga esquerda. En Josep Lluís, que anava assegut al seient del costat de xofer, encara ara ho recorda amb un cert esglai. 

La nit del 5 al 6 la passaren acollits en un col·legi de religiosos de Burgo de Osma. L'endemà continuaren fins a Freijeiro on hi arribaren a primera hora de la tarda. Plantaren les tendes al costat de les delegacions que, més puntuals, ja havien arribat al Pazo "De la Pastora".


En un autocar similar a aquest i d'aquesta empresa
varen fer el viatge d'anada i tornada.

Un cop tots els scouts i guies d'arreu reunits, el dia 9, varen ser transportats en autocars fins un kilòmetre abans de Santiago -al final del Camí dels Pelegrins poc abans d''entrar a aquesta ciutat-. En aquest punt començaren una marxa-desfilada que els portà -acompanyats dels seus estendards i banderes-, per l’Alameda i el carrer del Francos, fins la plaça de l’Obradoiro.

A l'hora assenyalada entraren a la catedral per a escoltar la Misa del Peregrino i fer l’ofrena a l'Apòstol que efectuà el Jefe Nacional, Enrique Genoves. Hi entraren pel Pórtico de la Gloria en mig d'un continuat repicar de campanes. Els qui hi van participar recorden que va ser un moment especialment emotiu.

Un cop acabada la cerimònia religiosa, una Delegació dels scouts i guies, va ser rebuda pel cardenal Quiroga Palacios que els confessà que a la seva joventut havia sigut “explorador” de la Tropa de Ourense.

L'estada, amb el viatge, dels nostres scouts a Santiago durà deu dies, del 5 al 15 d'agost. L'organització de la trobada, excel·lent, va anar a càrrec del Districte Scout de Vigo.

L'octubre d'aquell any, a la revista del nostre grup Barcelona Escultista, en un article signat per Baloo (Juan Antonio Jaurrieta) se'n va fer un breu comentari. 

Us en mostren algunes imatges i documents:


Detall del Campament internacional al Pazo "De la Pastora"
(Foto Patrulla del Kanguro)
En Josep Luís, l'abanderat de la delegació catalana, amb la
bandera del nostre agrupament camí de la plaça de l'Obradoiro.
Darrera seu el pare Gamissans, en Sebastià Saperas i en Josep Blanes,
 aquests darrers, caps respectivament dels grups Santíssim Redemptor de
Barcelona i Sant Jordi de Terrassa. 



El nostre abanderat entrant a la plaça de l'Obradoiro (Foto Patrulla del Kanguro)


Un grup de Guies de España, de Vigo, camí de la plaça de l'Obradoiro
Pazo "De la Pastora" de Freijeiro (Foto Patrulla del Kanguro)

Scouts  catalans al Pazo "De la Pastora" (Foto Patrulla del Kanguro)

Els scouts catalans, en formació, al Pazo "De la Pastora". (Foto Patrulla del Kanguro)

El pare Gamissans, el segon a l'esquerra, oficiant missa davant 
el Pazo "De la Pastora" (Foto Patrulla del Kanguro)

La delegació dels scouts catalans al campament situat al Pazo "De la Pastora".

La premsa gallega es va fer ressò de l'esdeveniment. També LA VANGUARDIA
 de Barcelona, del 10 d'agost 1965, en va donar notícia.
Grup dels participants a la Peregrinació a la plaça de l'Obradoiro

Animada conversa entre un grup d'scouts catalans i noies guies gallegues.
 Hi reconeixem als germans Jaurrieta, J.Ll. Lirola, R. Saperas, Tòfol Gastó,
 J. Pedrola, W. Cots, J.L. Cots, M.A. Palomo, Mora i alguns scouts de Terrassa.
(Foto Enric Cots)



Barcelona Escultista, II Época, nº 1, Octubre 1965.

1 comentari:


  1. Hem il·lustrat aquesta entrada amb algunes fotografies fetes per la mítica Patrulla del Kanguro de Cadis, que també assistiren a aquella Peregrinació (en podeu veure el reportatge complert a http://kanguro.scoutsdeandalucia.org/Galeria/1965_peregrinacion_santiago/index.htm).

    Formada l’any 1927, el 1929 acudiren al Jamboree internacional que, amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, es va fer a Montjuic. Possiblement a partir d’aquell primer contacte, sempre han mostrat una certa simpatia amb els scouts catalans. Prova d’això és el bon nombre d’ imatges que van fer a la nostra delegació a Santiago.

    Alguns de nosaltres tinguérem l’oportunitat de conèixer-los personalment, quan per a commemorar el 40è aniversari d’aquella seva visita a Montjuic, vingueren com a convidats d’honor a la Festa de Sant Jordi que, el 1969, celebrarem a Sant Quirze Safaja.

    Tingueren amb el matrimoni format per en José Mota i la seva esposa Montserrat, els seus ambaixadors a Barcelona, una relació d’excel·lent amistat. Fins i tot desprès de la “defenestració” d’en Mota pels màxims responsables del Districte de Barcelona, els anomenaren els seus “Espiritus Fraternos” i mantingueren -mentre les respectives vides els ho van permetre- un permanent contacte. Per mitjà dels Mota, mostraren una fraternal simpatia amb el nostre Clan -havien tingut l’oportunitat de visitar el nostre local quan actuarem d’amfitrions en la seva visita de l’any 1969- amb continuades mostres d’aquest respectiu afecte.

    És per tot això, alhora que agrair-los la utilització de les seves imatges, que en volem deixar constància. El nostre més sincer reconeixement i gratitud.

    ResponElimina