divendres, 18 de març del 2022

CRIDA A LA 111 SORTIDA XINO-XANO

 


PELS VOLTANTS DE RUPIT: El Molí Rodó, la font de la Pomareda, el salt de Sallent, Sant Joan de Fàbregues i l’ermita de Santa Magdalena

 

Data.- Dijous 7 d’abril  2022.

 

Tipus d’itinerari.-  No hem fet gaires excursions pel Collsacabra (també dit el Cabrerès) i la zona val molt la pena. Per això en la represa de les nostres caminades xino-xano -un cop alleugerida (sembla i diuen) la pandèmia del covid- hi farem una escapada.

Anirem fins al poble de Rupit i hi farem una passejada pels voltants. Rupit (de rupus, roca), per si sol, ja te suficients racons pintorescos i fotogènics,  botigues de queviures que competeixen en oferir-nos productes locals (sobretot embotits, formatges i galetes) i antigues fondes convertides en hostals on gaudir d’una bona gastronomia. Però nosaltres també, hi farem una petita passejada pels seus voltants. Resseguirem un tros de la riera de Rupit, arribant-nos fins el salt de Sallent i el seu espectacular mirador. De tornada, per conèixer una mica més la zona -tancant aquest sorprenent itinerari circular- anirem per la pista forestal que passa per la bonica església romànica de Sant Joan de Fàbregues i l’ermita de Santa Magdalena.

La distància del recorregut és d'uns 7 km. Els desnivells acumulats son de -130 m i +140 m, el temps estimat per a fer tota la caminada  -sense pauses ni aturades- és d' unes 2 hores. La dificultat, tot i que hem de passar -per damunt de passeres de pedres- un parell de torrents, es fàcil. El camí està senyalitzat amb rètols i senyals grocs.

El dinar, també important, el farem en una de les acreditades fondes de Rupit: la Fonda Marsal.   

 Croquis tret de "50 escapades en família a indrets naturals a prop de Barcelona"
de Josep Mauri. Ed. Cossetània. 

Recorregut de la caminada.-

0,0 h 0,0 km.- Aparcament (obligatori i de pagament [1]) a l’entrada del poble de Rupit. Travessarem la riera pel pont penjat. Ens dirigirem cap el centre del poble. Passada l’església parroquial, a la plaça, hi ha un rètol informatiu. La ruta gira ràpidament per sota d’una casa i surt del poble. Aquí comença el corriol que ens durà al Salt de Sallent. Si mirem enrere obtindrem una bona perspectiva del poble.

Aparcament municipal a l'entrada de Rupit

El pont penjant

Passera al torrent del Saltiri

El sender està ben fresat i és fàcil de seguir, sempre en lleugera però constant baixada. De tant en tant trobem uns graons de pedra. Mica en mica anem virant a la dreta fins que finalment, uns 275 metres més endavant, el camí gira a l'esquerra per creuar (per damunt d’unes passeres de pedra) el torrent del Saltiri, un petit afluent que poc més avall aporta la seva aigua a la riera de Rupit. A l'altra banda pugem per uns esglaons de pedra i de seguida som a la llera esquerra de la riera de Rupit. A partir d'aquí el camí recorre paral·lel a la riera, per una zona ben humida amb bosc de ribera. El camí està ben arranjat, amb baranes de fusta que ens protegeixen d'algun pas perillós. Perdent alçada, ens desviem pocs metres a la dreta per apropar-nos als

0h, 25’. 1,2 Km.- Saltants del Roldor o del Molí Rodó  Tornem al camí que reprenem a la dreta. Anem baixant forces metres en poca estona, tot vorejant pel vessant est de la vall. Encara no 200 metres més endavant sortim a una petita esplanada on en un racó hi trobem la


Saltants del Molí Rodó

0h 50’. 1,5 km.- Font de la Pomareda, davant hi ha un altre salt digne de contemplació, el saltant de Sabaters.

Continuem pel camí carreter que arrenca a l'altra extrem de l'esplanada. El paisatge ha canviat, de bosc de ribera s'ha convertit en un bosc d'alzines i boixos, degut a que estem en una zona amb més insolació. El camí és ben fressat, d'una amplada considerable i fàcil de seguir, sense gairebé desnivell. Circula enterament per dins del bosc en direcció sud-est, paral·lel a la riera que ens acompanya tothora.

Uns 700 metres més endavant sortim del bosc i anem a parar a una ampla pista forestal. A escassos 30 metres, a la dreta, ens queda el famós salt de Sallent, però encara no ens hi atansem, abans anirem al seu mirador per veure'l en la seva totalitat. Prenem la pista forestal a l'esquerra, en pujada, durant uns 125 metres. Just a l'entrada d'un revolt a l’esquerra, ens desviem, a la dreta, per un caminet que ens porta directament, en menys d'una cinquantena de metres, al

1h 15’. 3,2 km.- Mirador del salt de Sallent, situat a 700 m d’altitud, on tindrem -ben protegits per una barana de ferro- una visió sencera del salt. Amb gairebé 115 m de caiguda (sumant tots els seus trams) és el més alt del Collsacabra i, diuen, de Catalunya. És, també, el límit natural entre els espais protegits del Cabrerès-Collsacabra i les Guilleries-Savassona. Des del mirador veurem, així mateix als cingles del fons de la vall, l’Agullola o el Mugró de Catalunya, una agulla de roca despresa de la cinglera “com si un gegant hi hagués clavat un cop de destral”.

Salt de Sallent des del mirador

Detall del mirador del Salt de Sallent

L'Agullola des del mirador

Per a iniciar el camí de retorn, ens situem altre cop a la pista forestal que ara prendrem en direcció ponent. Passem -a gual, entre pedres- per sobre de la riera i pujarem suaument anant, gairebé a frec de cingle, per la pista forestal (o, amb precaució per un corriol -paral·lel a la pista- que voreja el barranc) en direcció a Sant Joan de Fàbregues. Quan ens creuem amb la pista encimentada que va de Rupit a Sau (GR 2-2 senyals roges i blanques), la seguim a la dreta, en lleugera pujada per arribar, tot seguit, a la variant que porta a l’església de

1h 50’. 5,1 km.- Sant Joan de Fàbregues, enlairada per sobre del profund barranc del Bonegre, a 810 m d’altitud, un magnífic exemplar de temple romànic de nau única amb tres absis decorats amb arquets i lesenes llombardes i amb un campanar quadrat que s’eleva des de la mateixa nau.  Al seu costat hi ha “La Rectoria”, una casa de colònies i hostal.

Sant Joan de Fàbregues

Seguim per la pista en direcció a Rupit, tot deixant la casa del Roquer a ma dreta. Quan arribem a una marcada corba, abandonarem la pista (i el GR 2-2) per baixar per un bon corriol -indicat- en direcció al torrent dels Sabaters, que cal travessar. Un cop a l’altra banda, s’arriba a les rodalies del molí Rodó, per on ja hi hem passat fa una estona, però ara som just a l’altra banda. Pujant suaument assolim l’ermita de Santa Magdalena i ja, enfront de Rupit, s’arriba planejant a la

Ermita de Santa Magdalena

2h 05’. 6,8 km.- Font del Carraguell i a una zona de pícnic.

Després fem cap, per un atractiu camí abalmat al costat de la riera, fins que arribem al pont penjat i a

2h 20’. 7 km.- Rupit.

 

Rupit. Carrer del Fossar

Esmorzar.-  Esmorzarem, un cop a Rupit, a l’àrea de pícnic que hi a l’entrada del poble (entre l’aparcament i la riera) on hi ha taules i bancs.

Cal portar l'entrepà, la fruita o els ganyips i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Si poden venir, en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en "Juanmi" la crema de llet pel tallats, en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, en Carles P. les seves estimulants xocolatines i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. No oblideu, per a desinfectar-nos abans de menjar, el gel hidro-alcohòlic. 


Dinar.- El dinar el farem, a les 14h, a la Fonda Marsal del carrer del Manyà 3, de RUPIT, tel 93 852 20 86. Tenen uns menús diaris a 15 i a 18 euros (suposo que en funció dels ingredients).

https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g1047912-d2520628-Reviews-Fonda_Marsal-Rupit_Catalonia.html i/o http://www.fondamarsal.cat/

A les postres es sortejarà, entre els assistents a la sortida seguint la iniciativa de l’Enric, una ampolla de bon vi del Penedès de la marca XINO-XANO. 

 




Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut (la ruta és fàcil però travessa alguns torrents i indrets ombrívols que poden estar humits o enfangats) i qui en vulgui, bastons. Barrets, “boes”, bufandes, guants, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Ah i no oblideu les mascaretes ni el gel hidro-alcohòlic !!!

 

Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins a Rupit, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi van en el seu propi vehicle i els qui compartirem el cotxe. També ens aniria be saber aquells que acudiran a l’aparcament municipal de Rupit directament des dels seus domicilis.

El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de Travessera de Gràcia/Lepant, a les 7h 30’ del matí (una mica abans del que tenim per costum). 

Estimem que sobre les 9h 30’ podem estar a l’aparcament municipal que hi ha a l’entrada de Rupit, es l’ hora en que ens podem trobar amb aquells que hi aneu des de “comarques” (Mollet, Premià de Mar, etc.) o be, directament, des d’algun altre lloc de Barcelona que no sigui el de Travessera/Lepant.

Ruta fins a Rupit.- Sortint de Barcelona, enfilarem la C-17 fins a l’entorn de Vic. Un cop allà cal prendre l’Eix Transversal C-25 en direcció Girona fins a la propera sortida núm. 183. Seguirem, després, per la pintoresca carretera C-153 que travessa el Collsacabra, fins al nucli de Rupit. Des de Barcelona fins a Rupit hi ha uns 106 km. Calculem, doncs, si sortim “d’hora, ben d’hora” i, si pel camí, no hi trobem problemes de trànsit, arribar a l’aparcament municipal de l’entrada de Rupit sobre les 9h 30’.

 

Inscripcions.-  Per a confirmar el nombre de comensals que serem a dinar ens aniria be saber, abans del vespre del dilluns 4 d’abril -per poder, el dimarts 5,  dir-ho als del restaurant- el nombre de comensals que serem dijous a dinar. Ho podeu fer contestant el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida.


Gràcies i una abraçada.

 


[1] Les tarifes per a turismes a l'aparcament de l'entrada de Rupit son:

Gratuït / De 0' a 45'

1€ / De 46’ a 1h

2€ / De 1h a 2h

3€ / De 2h a 3h

4€/ De 3h a 4h

5€/ de 4h a 24h Tenint en compte l'excursió, el passeig pel poble i el dinar, creiem que serà aquesta la tarifa que ens tocarà pagar. 


 EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

Us he de confessar que després del fracàs sense pal·liatius del pronòstic de la passada xino-xano, he estat a punt de no fer-ne cap més. Però com que les classes que atenc (i amb molta atenció, us ho juro) a la Uni de la Gent Gran, a part d’impedir-me d’assistir a les sortides em costen calés, he decidit que no us lliurareu tant fàcil de mi.

I aquí estic de nou.


El dijous 7 els mapes presenten un anticicló al golf de Cadis i les baixes pressions al Atlàntic nord extenent-se per Centre Europa. Amb aquesta situació les borrasques normalment circulen pel nord, però aquest anticicló no és massa potent i això fa que la península és un batibull d’isòbares. És un pantà baromètric, és a dir que en principi farà un bon dia, però si mentre tant l’anticicló es debilita, el pronòstic se’n va a norris.

Diguem-ne que si les papallones de les antípodes de la famosa teoria del Kaos no bategues les ales, a Rupit el cel estarà clar amb núvols alts amb moltes estones de sol, el vent en calma i l’ambient fred.

A la matinada s’esperen temperatures de 4º que pujaran amb el sol als 15º a migdia i cauran als 12º a la tarda. Però si les papallones juganeres es mouen i la diferència de pressions entre Cadis i Centre Europa varia, doncs ja hi som.

Conclusió: Roba d’abric, barrets o gorres, i....capalines per si de cas.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada