Façana de la Casa Navàs |
PASSEJADA
CULTURAL, AMB VERMUT I DINAR INCLÒS, PER LA CIUTAT DE REUS
La forta calor d’aquestes
darreres setmanes, ens ha fet dubtar sobre si fèiem o no la sortida de primers
de juliol.
Finalment, les ganes de mantenir
les nostres trobades, el “ritme” de la nostra activitat i anar “a prendre (si
en fa) el vent”, ens ha portat a organitzar una sortida-passejada urbana, amb
un fort component cultural. Hem valorat diversos llocs on poder anar-hi en
tren: La Vall de Núria, amb dinar en un conegut hostal de Ribes de Fresser...; Badalona,
amb el seu nucli antic, el museu i les sorprenents restes romanes...; Vilanova
i la Geltrú, amb la visita al seu nucli històric i l’interessant Museu del
Ferrocarril;...
Finalment hem optat per una
ciutat, d’interès i “amb valor afegit”, a la qual ja havíem pensat anar-hi en
alguna altra ocasió: Reus, la capital del Baix Camp.
Que hi farem ?: La proposta.-
“Reus, Paris i Londres...” deia
la vella -concretament del segle XVIII- frase, quan la ciutat fixava el preu
mundial de l'aiguardent amb aquestes dues capitals europees.
Reus és, avui, una ciutat dinàmica. Comercial, industrial i culturalment. És, també, la ciutat natal d'en Antoni Gaudí -tot i que hi ha qui diu que, aquest, va néixer a Riudoms- i està plena d' impressionants edificis modernistes que es poden veure fent una interessant ruta a peu. Nosaltres en visitarem un d’emblemàtic: la Casa Navàs, obra d’en Lluís Domènech i Muntaner que, per la seva singularitat, és un dels millors exemples del modernisme europeu, https://casanavas.cat/ca/ .
Casa Navàs, detall de l'interior |
Seguint el fil del que dèiem sobre
l’aiguardent, Reus és, també, el bressol del vermut català. Aquest
clàssic aperitiu dels nostres avis torna a estar, ara, de moda combinant-lo amb
alguna "tapa" prèvia a un bon dinar.
Al seu moment -principalment a finals del segle XIX i començament del XX-, Reus va arribar a tenir una trentena d'elaboradors de vermut i encara avui hi existeixen diversos establiments emblemàtics. Nosaltres en visitarem un d’ells: El Museu del Vermut, http://www.museudelvermut.com/ que ofereix al visitant una imponent exposició -la més gran del món dedicada a aquesta beguda- amb més de 6.000 articles relacionats amb la història d' aquest aperitiu.
I on, qui ho desix-hi, hi podrà fer el vermut.
Façana del Museu del Vermut |
El dinar, el farem en un altre restaurant emblemàtic: la Casa Coder http://www.casacoder.com/ on, els migdies dels dies laborables, tenen un menú a 19,50 euros (amb dos plats a triar, aigua, pa, vi, postres i IVA inclosos).
Casa Coder. Detall |
Programa per al dijous
7 de juliol: Viatge i estada a Reus
8h 30’ : Vestíbul
de les taquilles de l’Estació de Rodalies Renfe del
Passeig de Gràcia. Comprarem els bitllets, d'anada i tornada, en tarifa reduïda (targeta "Dorada" de pensionista) . Per
agafar el tren de les 8h 54’ que arriba a Reus a les 10h 28’.
Vestíbul Estació Rodalies Passeig de Gràcia |
10h 30’: Un cop
a Reus, farem un passeig des de l’estació fins a la plaça del
Mercadal
10h 55’: Visita
guiada a la Casa Navàs. La duració estimada és d’una hora.
12h : Sortirem, de nou, a la plaça del Mercadal per a dirigir-nos al Museu del Vermut,
interessant local i col·lecció que visitarem.
Farem temps, voltant pels
carrers i botigues del centre històric, fins que a les
14h: Ens
dirigirem al Restaurant Casa Coder, també a la Plaça del Mercadal, on ja
hi tindrem la taula preparada per a dinar.
El menú és:
17 h.- El tren de tornada l’agafarem,
a l’estació de Reus, a les 17h 14’ aquest tren arriba a Barcelona, Passeig
de Gràcia, a les 18h 44’.
Punt i hora de trobada.- Com que per a concertar la
visita a la Casa Navàs i reservar la taula del dinar, ja hem tingut de preveure
les inscripcions, només ens resta convocar-os el
dijous dia 7 de juliol, puntuals a les 8h 30’, al vestíbul on hi ha les
taquilles de l’estació de Rodalies Renfe de Passeig de Gràcia, on comprarem els bitllets d'anada i tornada fins a Reus. Penseu
que el tren que hem d’agafar surt a les 8h 54’.
Esmorzar.- En aquesta ocasió, recomanem esmorzar -a primera hora del matí- a casa de cadascú. Penseu que sobre les 9h agafarem el tren, el viatge -si rés no ho esguerra- dura aproximadament 1h 30'. Un cop siguem a Reus tindrem 30' per anar de l'estació fins al centre, a la plaça del Mercadal, on 5' abans de les 11h ja hi tenim programada la visita guiada a la Casa Navàs. Després, si que ja tindrem una mica més de temps per a fer un "piscolabis", un aperitiu i qui vulgui, fins i tot, el vermut. Deixant una mica de lloc per al que triem, a les 14h, per a dinar.
Equip necessari.- El que ens cal per aquest dia, és: Bon temps; ganes de veure i conèixer forces coses; una ampolleta d'aigua; si som de cutis fi, protecció solar (barret o gorra); no oblideu la "tarja Dorada" de Renfe; una mica de gana...; la mascareta -per al transport públic-; el telèfon mòbil ben carregat per a fer forces fotos (tot i que, ens sembla, que a l'interior de la Casa Navàs, no en deixen fer) i coneixement amb el vermut, que ja ho sabem: baixa be però....
Aquells que hi veniu, ens veiem el dijous 7 de juliol, a les 8h 30' a l'estació de Rodalies Renfe del Passeig de Gràcia (al vestíbul de les taquilles). Fins llavors, doncs.
Una abraçada.
EL
TEMPS D'EN JOAN MIQUEL
Els mapes meteorològics que he consultat fins
ara, indiquen que el proper dijous set de juliol estarem sota la influència del
anticicló de les Açores i que en conseqüència gaudirem de un dia assolellat.
Aquest és el mapa de nuvolositat pel 7/7 |
Tanmateix, no sé si gaudir sigui la paraula més
adient per qualificar el temps que tindrem, perquè a aquestes alçades del mes
de juliol, com ha de ser, farà un sol que s’hi torraran castanyes. Cal esperar
que en els llocs que ens esperen per la nostra visita, disposin d’aire
condicionat. En el restaurant triat per aquesta sortida segur que si. La sort
és que anirem lleugers d’equipatge i que sempre (o gairebé) tindrem l’opció de
caminar pel cantó de l’ombra.
La temperatura esperada a Reus és entre els 25º
i els 31º (a l’ombra, és clar) el més probable 28º. El vent serà fluix i és força
probable que porti una mica d’humitat del mar, possiblement del ordre del 60%.
És a dir, la justa per sentir la xafogor i disminuir la probabilitat d’incendis
forestals.
Conclusió: Roba fresca, i gorres, barrets, pameles o potser umbrel·les.
NO S’ADMETEN RECLAMACIONS.
AQUEST PRONÒSTIC NO HA EXISTIT MAI I SI
EM PREGUNTEN HO NEGARÉ FINS I TOT SOTA TORTURA (Q.C.)
J.M.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada