Una vegada més ens hem reunit al voltant de
una taula. Aquest cop sense l’excusa de una excursió. I és que no tenim remei,
cada vegada més llunyans els plaers dels temps de joventut, hem anat apreciant
cada volta més el plaer de menjar.
I d’això es tractava en aquesta trobada,
del plaer dels calçots i la carn, la carn de menjar vull dir. I a fe de Déu que
ho hem gaudit. Fins a vint i un de la colla ens hem aplegat al Mas Teixidor
dels Blanc a Cabra del Camp, tres més que l’any passat!
Ah! I dues gosses la Nina i la Yumi.
Ah! I dues gosses la Nina i la Yumi.
La convocatòria deia que convenia arribar cap a les dotze o abans per començar a preparar la logística de l’esdeveniment i pel que fa al que us escriu (relator en diuen ara, si bé que amb poc èxit), puntuals vàrem ser-ho. Però la gran majoria ja hi eren, encara que no vam ser els últims. Qui més que menys va lliurar-se a recollir calçots, tallar-los, encendre el foc, vigilar que no ens visitessin els forestals, i els que no sabem un borrall de cuina vàrem fer fotos per documentar la cosa.
Les noies, alliberades excepcionalment de
la cuina (som una generació encara molt masclista), es dedicaven a posar-se al
corrent de les vivències de cadascú des de la darrera trobada. Finalment
després de perdre’s com ja havia pronosticat ell mateix, va arribar en Quique
Cots mercès a un rescat telefònic iniciat sense gaire fortuna per mi i culminat
amb èxit pel Joan Blanc. I també a en Josep Lluís Lirola que va baixar a la
carretera per senyalar l’entrada del camí.
Pel que fa als “nois”, el que va tenir més
èxit va estar en Xus Gasulla que gairebé tot el temps va estar rodejat de
“ladies”, i és que els guerrers pell roges tenen molt de ganxo. I els que van
fer més feina van ser “els mantenidors del foc”, els Joans (Blanc i
Puiggermanal), en Lirola en Pep i en Serena, però sens dubte la feinada
invisible, continuada en el temps, i sobretot imprescindible la van portar a
terme els Blanc en posar a la nostra disposició el Mas Teixidó i els
Puiggermanal que arribant el dia
anterior van ajudar en la compra del “comercio i el bebercio”.
anterior van ajudar en la compra del “comercio i el bebercio”.
Com que temps ens va premiar amb un cel lluent, assolellat i temperat, es va poder fer el vermut al exterior, acte seguit vàrem transportar la taula a força “animal” al interior de les Quadres d’en Pep (Blanc, és clar) i començàrem la ingestió de calçots a peu dret.
Munits de pitets amb l’emblema del Mas, tot i que no es tractava de cap competició, per molts ho semblava, tal era el desfici per endrapar-los. Per cert, de quilòmetre zero, car eren collits al propi hort de la finca i també la salsa que una vegada més va estar elaborada per la Margarida segons recepta de la mare.
Mentre tant el foc viu emprat per fer els
calçots, va anar convertint-se en roentes brases, adients per coure les
viandes.
I una volta més els cuiners vans estar a l’alçada, ens van preparar costelles, botifarres de rotllo i botifarra negra, acompanyat d’un pa de pagès extraordinàri. I vàrem seure a taula, a una taula enorme composada per moltes taules petites, que ens va permetre de un cop asseguts tots vint i u al seu voltant, veure’ns les cares amb gens d’esforç.
I una volta més els cuiners vans estar a l’alçada, ens van preparar costelles, botifarres de rotllo i botifarra negra, acompanyat d’un pa de pagès extraordinàri. I vàrem seure a taula, a una taula enorme composada per moltes taules petites, que ens va permetre de un cop asseguts tots vint i u al seu voltant, veure’ns les cares amb gens d’esforç.
Us he dit tot just al principi d’aquesta
crònica, que no ens ha calgut excusa per aplegar-nos a endrapar, i vaja si ho
vàrem fer. Però no és menys veritat que l’afecció a “jalar” és la conseqüència d’una
motivació intima i generalitzada, la de veure’ns les cares i sentir-nos vius.
Això explica l’èxit de la taula gran sense impediments visuals, i poques
dificultats sonores tret del alt nivell sonor que les nostres restriccions
auditives imposen a les converses personals. I va arribar l’hora dels brindis, cosa
que vàrem fer amb un cava boníssim, sobretot en honor als nou vegades!! avis Isabel i Llorenç per gentilesa d’ells i dels amfitrions,
la Margarida i en Joan.
Per acabar i com correspon a una autèntica celebració, pastís d’aniversari, de calçotades és clar. Un pastís que vàrem dividir en vint i quatre parts més o menys iguals per tal que sobressin tres per qui volgués repetir, cosa que va succeir i va caldre tornar a fer parts de les repeticions. Hi ha qui no va repetir perquè un cop més es va fer bona la dita castellana aquella de “quien parte, reparte i se queda con la mayor parte”. No dic qui és, però tothom ho sap.
ACTUALITZACIÓ |
Ja tenim la foto oficial del grup! Aquí si que estem tots el que hi erem, inclòs l'autor de la foto, en Joan Blanc |
Sens dubte influït pel personatge "Paparazzo" de la mítica peli de Fellini "La dolce vita" em vaig dedicar a robar instantànies, i ara no he pogut estar-me de castigar-vos amb la contemplació de la meva malifeta.
Un dels guardians del foc |
La Nina a l'espera que caigui quelcom |
A en Pep el va instruïr el sogre |
En Quique no es xupa el dit |
Ui! s'ha aixecat vent |
És una manca d’imaginació, ho sé, però en honor a la veritat em veig en la obligació de repetir el que ja vaig concloure l’any passat en ocasió de la primera calçotada:
Una (altre) jornada per
recordar, una vivència irrepetible (que hem repetit), uns amfitrions inigualables.
Text: Joan Miquel Cortés
Memòria: Ma. Glòria Pastor
Fotos: Joan Blanc, Carles Bach, Maribel Borrego, Pep Arisa, Josep Lluís Lirola i J. M. Cortés
Memòria: Ma. Glòria Pastor
Fotos: Joan Blanc, Carles Bach, Maribel Borrego, Pep Arisa, Josep Lluís Lirola i J. M. Cortés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada