AQUEST ANY 2023, FARÀ 70 ANYS QUE ES FUNDÀ A
BARCELONA EL GRUP SCOUT SANTÍSSIM REDEMPTOR
(i 60 de la formació del «CLAN ÓS GRIS»)
Setanta anys, és -amb sort- tota una vida. I forces de nosaltres ja els superem. Pensem que, si la salut ens hi acompanya, això és bo.
Intentem ser uns vellets i velletes actius, seguidors i pendents de l’actualitat i del nostre dia a dia. Però també -ben segur i això ho porta l’edat- sovint, som un pel nostàlgics i propensos a anar recordant, rememorant -explicant i inconscientment, potser, repetint- velles històries i “batalletes”. En aquest Blog en tenim/teniu, també, una bona mostra de tot això...
Aquest post -on segur, benvolguts lectors, tots i totes hi sortim-, n’és un bon exemple.
Amb la facilitat que avui dia ens dona l’ordinador, anar recollint, afegint, esmenant o eliminant dades i dates en un document, és força fàcil. Per això, des de fa anys, anem omplint de continguts i notes, un document Word amb aquests “apunts per a una història” del que va ser el nostre agrupament (grup, en dèiem aleshores) scout.
Les fonts que hem fet servir per fer-ho son diverses: Evidentment, els nostres propis records; converses i aportacions de vells companys i amics com en Ferran Guimaraes, en Eduard Candami, en Llorenç Cabrol, en Josep Lluis Lirola i -especialment en alguna trobada, els seus darrers anys- amb el mateix Pedro Beltran; el nostre “Fons Documental” (fotografies, revistes, ressenyes, informes, actes de reunions i d’altres documents); comentaris i testimoniatge d’antics scouts a diferents espais o pagines de Facebook (“Homenatge a Pedro Beltran”, “Grup Scout Gandhi 196”, “Grup Scout 195 Baden Powell de Barcelona”, “Vam ser, som i serem escoltes”...) i, des de fa poc, l’Arxiu scout d’en Pedro Beltran, que generosa i gentilment -després de la mort d’en Pedro- el seu fill, Javier, ens ha deixat en dipòsit.
Hem intentat, fins on això ha estat possible, contrastar i documentar el que hi diem però... el pas del temps, sovint, deforma o esborra fets o records que creiem certs i fidedignes... Per això deixem aquests “apunts” oberts a noves aportacions o esmenes.
Evidentment, sou convidats a afegir, corregir o comentar tot allò que en cregueu oportú. Entre tots i totes anirem teixint la història i, com diu en Carles Costa: “Posant llum a la foscor...”.
Gràcies per endavant.
La primera bandera del Grup. Ens la mostren, dos veterans, en Josep Lluís i l'Enric. Tots aquests anys l'ha conservat, primer, en Pedro Beltran i desprès la seva família. |
Dues fotos del Campament d'estiu del 1961, a Canoves, on hi podem veure aquesta mateixa antiga bandera del Grup. |
Per a situar-nos: L’escoltisme a Catalunya durant la postguerra.-
Durant el primer franquisme (1939-1960) la resposta de l’escoltisme català i l’escoltisme espanyol, a la prohibició franquista i a aquest moviment i la represa d’activitats, va ser força diferent.
L’escoltisme català, tant aviat com va poder -principalment després de la Segona Guerra Mundial-, intentà reorganitzar-se amb un sentit de continuïtat amb la relativa força que havia tingut abans de la guerra, sense esperar cap reconeixement oficial i desafiant -amb una certa clandestinitat- l’hostilitat del nou règim.
Per un altre costat, els dirigents màxims dels Exploradores de Espanya a nivell de l’Estat, ja des de finals de la guerra, van intentar acomodar-se a la legalitat franquista, suplicaren el reconeixement oficial, prometeren docilitat i lleialtat incondicional i quant tot això els va ser refusat pel regim, acceptaren amb una certa resignació, la desaparició de la Institució a la qual representaven. Una Ordre Circular del Ministeri de la Governació, del 22 d’abril de 1940, precisament el dia abans de Sant Jordí, prohibí i il·legalitzà l’escoltisme a tot l’estat posant punt i final a totes aquestes aspiracions. En diferents llocs de l’Estat, antics membres dels Exploradores intentaren reorganitzar -de forma discreta- en entitats culturals, tertúlies com les que, des del 1944 el 23 de cada més, es feien al «Cafè Lisboa» de Madrid, centres excursionistes, etc. les activitats escoltistes ii
Renaixement de l’escoltisme català.- Els primers nuclis d’escoltes catalans començaren a organitzar-se el mateix 1940, l’any de la prohibició. A partir d’antics “minyons” dels vells agrupaments d’en Mossèn Batlle -com la “Colla Rens” dels germans Cirera-, amb una certa activitat i proliferació de grups a Barcelona -el Mare de Déu de Montserrat (fundat el 1931) i el Torres i Bages (1942)- i a d’altres llocs de Catalunya, especialment a partir de la fase final de la II Guerra Mundial -amb agrupaments a La Farga de Bebié, Torelló i Ripoll-.
Alguns centres excursionistes que havien sobreviscut a la repressió franquista, organitzaren també -com a continuació de la campanya promoguda, el 1927 per en Batista i Roca, d’associar l’escoltisme amb l’excursionisme- dins les seves seccions infantils i juvenils, agrupaments escoltes. El primer va ser la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) que, al seu local del carrer de Santa Anna de Barcelona, hi acollí el grup Roland Philips (fundat el 1936) que pocs anys desprès, el 1947, era amb 72 nois dels més nombrosos. El segon, l’any 1945, va ser a la UEC de Gràcia que hi hostatjà el Joan Fivaller (fundat el 1931) que dos anys més tard passà a dir-se Doctor Robert. El 1947 a l’Agrupació Excursionista de Catalunya de la plaça del Pi s’hi creà l’Apel·les Mestres... i així, a partir dels anys 50, uns quants més – el Narcís de Romaguera (1963) a la UEC d’Horta, el Pere el Gran (del 1963 al 1965) a la UEC de Sants, el Prat de la Riba a la UEC d’Hospitalet, l’Arnau Mir de Tost a la UEC “central” de Barcelona, el Joaquim Ruyra al Club Excursionista Collserola, el Grup Novell (1957) desprès anomenat Pere Rosselló al Club Excursionista de Gràcia, el Pompeu Fabra (1964) a la Penya Cultural Barcelonesa del carrer Sant Pere més Baix a Ciutat Vella, etc.
Per un altre costat, l’escoltisme catòlic ven aviat s’organitzà en algunes parròquies com la de Sant Pacià al barri de Sant Andreu de Barcelona (amb l’agrupament Ignasi Igleias) i el Mare de Deu del Roser a la parròquia d’aquest nom a la Gran Via, prop de la plaça de Les Glories de Barcelona. Els caputxins, aquells anys, també empararen agrupaments escoltes als seus convents de Pompeia, a la Diagonal, i a Sarrià amb el Rafael Casanova (1954). A partir del 1952, una nova generació de capellans sortits dels seminaris de Barcelona, Vic i Girona, tingueren una gran incidència en la reorganització de l’escoltisme catòlic i català.
Els pares escolapis Octavi Fullat i Josep Almirall, crearen de manera oficiosa, de l'any 1952 al 1957, el Centre Escolapi de Muntanya (CEM). El 1955 a aquests dos promotors s'hi afegí el pare Lluís Mª Xirinacs aconseguint l'aprovació d'aquest projecte per part del Superior de l'Escola Pia de Catalunya. A partir d'aquest moment, Octavi Fullat es dedicà a visitar els diferents centres escolapis de Catalunya i el CEM tingué una ràpida expansió: L'agrupament escolta Sant Josep de Calassanç (format l'estiu de 1954) es traslladà del col·legi del carrer Diputació a l'Escola Pia del carrer Balmes. Es creà, poc després, l'agrupament escolta Mare de Déu de Núria a l'Escola Pia del carrer Diputació. A l'Escola Pia de Sarrià es formà, el desembre de 1955, l'agrupament Sant Francesc d'Assís; als escolapis del carrer Ample, l'agrupament Sant Pau (format, també, el desembre de 1955) i a l'Escola Pia de la ronda de Sant Antoni, el Sant Antoni Abat, creat el 1955 (aquests dos darrers, com veurem tot seguit, pels seus principals caps, seguiren una metodologia scout similar a la dels nous grups del que serien els Scouts de España). El CEM no es va limitar a la ciutat de Barcelona, es crearen també agrupaments escoltes a Igualada, l'Agrupament Joan Torelló (1955); a Terrassa, l'Agrupament Guillem de Muntanyans (1957) i a Mataró, l' agrupament escolta Santa Anna (1956).
El 1956 es constituí a la diòcesi de Barcelona la Delegació Diocesana d’Escoltisme (DDE) que coordinà els diferents agrupaments confessionals fins llavors existents i de nova creació. Poc després es constituïren DDE’s en les diòcesis de Vic i Girona i més tard a gran part dels bisbats catalans. Aquestes delegacions diocesanes d'escoltisme es coordinaren i dotaren d'estructures organitzatives i pedagògiques comunes contribuint, d’aquesta manera, a un notable creixement i implantació de l’escoltisme en moltes parròquies i llocs de Catalunya.
Reorganització a Catalunya de l’escoltisme que havien representat els Exploradores de España.- Després de la guerra civil, alguns dels antics membres dels Exploradores de España que havien sobreviscut a la contesa, agrupats en l’Associació d’Antics Exploradores es trobaven a Barcelona, de tan en tan, en llocs discrets –domicilis particulars, entitats culturals iii, religioses o benèfiques, clubs excursionistes o tertúlies com la que feien a la cafeteria i cerveseria «El Oro del Rhin» al xamfrà de la Rambla de Catalunya amb la Gran Via...- per a, nostàlgics i esperançats, rememorar els vells temps i mantenir un cert caliu per si, algun dia, es podia fer reviure de nou la flama de l’escoltisme.
Programa de la Festa de Sant Jordi, de l'any 1950, de l'Associació d'Antics Exploradores de España de Barcelona. |
Una de les celebracions que, en la mesura de les seves possibilitats, procuraren mantenir, cada any, era la del patró: Sant Jordi. També organitzaren trobades per a fer algunes excursions (familiars i en autocar) i el mes de juny revetlles de Sant Joan. Entre aquests antics exploradores hi havia els pares i algun avi dels que després seran els scouts i guies més veterans dels grups que s’aniran formant (Solanas, Cabrol, Blanc, Davalillo, Pedrola, Tobias, Estrada,...). Quan, com veurem tot seguit, en Pedro Beltran fundà el grup Santisimo Redentor molts d’aquest pares hi apuntaren els seus fills (i les filles, a les Guies quan aquestes es crearen) i, alguns, formaren part del Comitè de pares del nou agrupament.
Al Santíssim Redemptor, el seguiren el Sant Pau, format el 1955 i situat als Escolapis del carrer Ample de Barcelona que tenia a en Sebastià Saperas com a cap; el Sant Antoni Abat, al col·legi dels Escolapis de la Ronda de Sant Antoni, comandat per en Josep Bermejo de la mateixa època i el Sant Ignasi al Col·legi Sant Ignasi del barri de Sarrià, fundat una mica bans, el 1952. Cap el 1959, després de la desfeta del Sant Pau i el Sant Anton Abat, en Josep Bermejo, (amb alguns dels nois més veterans com en Joan Charlez, en Ferran Guimaraes, en Llorenç Cabrol,...) creà el Sant Llorenç a la parròquia d’aquest nom del carrer d’Entença i, encara, un nou grup l’Hernán Cortés es formà, el 1960, a la parròquia de Sant Joan Mª Vianney del carrer de Joan Güell del barri de Sants de la ma d’en Ferran Guimaraes. Tot i ser agrupaments creats dins d’entitats, escoles religioses o parròquies, havien decidit continuar funcionant sense integrar-se dins de la DDE.
L’any 1962 en Josep Bermejo, llavors Cap de la Tropa del Santíssim Redemptor, deixà aquest grup per formar el primer agrupament de scouts marins de l’Estat després de la guerra, el Gilabert de Centelles. El 1965 serà en Joan Charlez qui sortirà del Santíssim Redemptor per a formar, al barri del Born de Barcelona, el Santa Maria del Mar. Aquell mateix any és en Oscar del Valle el qui marxà del Santíssim Redemptor per a crear el Moctezuma II, de curta vida. L’any 1967 es formà al Col·legi Sant Miquel situat, al xamfrà dels carrers de Rosselló i de Muntaner de l’Eixample barceloní, el grup Sant Miquel.
Fora de Barcelona, a Terrassa, es creà l’any 1959, el Sant Jordi promogut per en Fermí Garcia, també antic Explorador i el 1960 a instàncies també d'en Fermí Garcia, el Roger de Flor. El 1963, al col·legi dels Germans de les Escoles Cristianes de Girona, es creà el grup La Salle. L’any 1965 és a Tortosa que es forma l’agrupament scout de la Mare de Déu del Roser. A l’Hospitalet del Llobregat, l’any 1968, es creà l’agrupament Tecla Sala.
Podeu veure, també, els següents enllaços:
https://clanosgris.blogspot.com/2019/05/els-exploradores-de-espana-catalunya-i-4.html
http://clanosgris.blogspot.com/2021/03/vells-records-de-fa-mes-de-seixanta-anys.html
https://clanosgris.blogspot.com/2018/03/records-i-testimoniatge-de-lescoltisme.html
https://clanosgris.blogspot.com/2017/04/sant-jordi-2017.html
Apunts per a una història del GRUP SCOUT «SANTISIMO
REDENTOR»: 1953 - 1979
Els primers anys.-
1953.-
En Pedro Beltran Felipe (Villanueva del Huerva, 22 abril 1922 - Barcelona, 29 gener 2021), després d’un primer campament “experimental”, funda el Grupo Scout Santísimo Redentor a la parròquia d’aquest nom prop de l’Av. Verge de Montserrat de Barcelona. És el nº 2 -per ordre de fundació- dels incipients grups dels anomenats "Scouts de España" a l'Estat Espanyol. Segons el que el mateix Pedro Beltran explicà en diversos documents, el primer contacte que ell va tenir amb l’escoltisme va ser l’any 1943. A la revista Voz Scout número 3 d’abril de 1970 hi ha publicades diverses fotografies dels primers anys del Grup: pàg. 12 “Los fundadores del Grupo Santísimo Redentor, en una salida al Matagalls en julio de 1953”.
Això no obstant, segons explica el mateix Pedro Beltran (Castor Azul) iv : El grup es creà l’agost de 1954 -i així consta al registre central d’ASDE- (quan s’hi van fer les primeres promeses scouts).
Pensem i d’acord amb el mateix testimoniatge d’en Beltrán, que tot i que -per la foto de 1953 i algun altre testimoni- en Beltran “conduïa”, ja abans del 1950, a un grupet -de 5 o 6 infants- d’excursió; d’una manera més «oficial» i amb un esperit més escoltista, el Grup no degué començar a “funcionar”, d’una manera continuada, fins després de l’estiu de 1954, (amb el nou curs 1954-55) v.
Comentari-testimoniatge d’en Ferran Guimaraes a “Homenatge a Pedro Beltrán”, el 28 de juny del 2015: “Abans dels Scouts de España, els inicis promoguts pel propi Pedro Beltrán van ser arreplegar uns agrupaments, catòlics, que no havien decidit entrar a la DDE, entorn al Santísimo Redentor. Dos d'ells eren de les Escoles Pies: el Sant Pau -fundat el 1955- del Carrer Ample (el meu, dirigit per en Sebastià Saperas) i el Sant Antón de la Ronda Sant Antoni (dirigit per en Josep Bermejo) a més es va adherir el San Ignacio -fundat el 1952- del Col·legi Sant Ignasi de Sarrià. Aquell intent va naufragar al cap de poc temps, entre altres motius per la desfeta d'alguns d’aquests agrupaments i per la pressió dels Antics Exploradores, aplegats a la Creu Roja del Carrer del Pi, encapçalats per en Fermi Garcia de Terrassa i d'altres, per a que la nova associació fos fonamentalment catòlica. Els que van ser del Santísimo Redentor deuen recordar que el seu primer fulard era verd i blanc (com després van continuar els de Santa Maria del Mar i el Mas Guinardó però amb blau cel) aquell fulard es va canviar després pel verd i groc perquè es va produir la fusió (el octubre de 1959) del Santisimo Redentor amb el Sant Llorenç del carrer Entença i que el cap era en Pepe Bermejo (perquè el seu Sant Anton havia plegat) i del qual jo era cap de patrulla. Amb la fusió tan el Bermejo, jo i altres com que teníem mes de 16 anys vàrem formar part del Clan. Si be les intencions dels iniciadors del Scouts de España, aquí, era la de fomentar un sentiment espanyol amb el concepte de Espanya, com a Pàtria; el cert es que molts (i no ho dic per mi mateix) que tenien un sentiment mes català hi varen entrar per la metodologia que era mes internacionalista i mes semblant a l’ escoltisme practicat a molts altres països. Tot i que per a desgracia nostra aquella metodologia i pensament era més propi de la Amèrica Llatina i, ja cap als 70, més portuguesa. Aquella tendència internacional continua avui en dia, potser mes accentuada a Catalunya que en altres indrets d'Espanya. Serveixi com a "boto de mostra" el fet que als anys 60 i 70 els nostres llobatons tenien com Akeles i Bagheeres a noies i no a nois com a Espanya. Allò era per l’influencia de fora.”
Comentari d’en Llorenç Cabrol (en un correu personal del 30 de juny 2015) a rel d’haver-li enviat els comentaris d’en Ferran Guimaraes: “... la historia explicada per en Guimaraes, que per cert es amic d ‘en Jordi Picazo, amb el qual tinc també bona amistat, és ben bé el període abans meu i nostre, m’ha agradat conèixer-ho. Jo vaig entrar quan estaven al carrer Entença i per tant ell (en Guimaraes) devia ser cap d’una patrulla, a mi em van posar a la Castors que portava en Charlez. Després devíem passar a la Gran Via (1961). Allà, a Entença, van fer el Clan, amb en Picazo, en Calpe, en Corbalán, ell mateix i, suposo, que en Charlez.”
Des del 1953 al 1958 el local o «base» del grup es trobava a la Parròquia del Santíssim Redemptor al Passatge del Redemptor 24 de Barcelona.
1957.-
Per la festivitat de Tots Sants (1 de novembre) d’aquest any, es celebrà el Primer Campament General dels grups dels Scouts Católicos de España llavors existents a Barcelona: «Santissim Redemptor», «Sant Pau», «Sant Ignasi» i «Sant Antoni Abat» tots ells en locals confessionals, amb l’assistència d’un centenar de participants.
1958.-
- Campament de Setmana Santa a Palau-Solità (Vallès Occidental). Tot un èxit de participació amb l'assistència de 80 membres.
La Festa de Sant Jordi dels grups de Barcelona i l’Associació d’Antics Exploradores es va fer en dos actes. Una excursió, el dilluns 18 de maig, en un tren especial que va sortir de l'estació de Sarrià fins a Les Planes. Un cop allà els Antics Exploradores i acompanyants, es dirigiren a la Font de la Mina on hi dinaren al "berenador" i hi passaren la resta del dia. Pocs dies abans, el dilluns 27 d'abril, els grups llavors existents a Barcelona ("Santissim Redemptor", "Sant Pau", "Sant Llorenç" i "Sant Ignasi") assistiren a una missa a la capella del Santuari de Sant Josep de la Muntanya del barri de la Salut, a la que hi acudiren a més dels nois i una representació dels Antics Exploradores, els caps d'aquests grups, entre ells, en Pedro Beltran i en Sabastià Saperas, així com en Eduardo Fernandez de la Reguera, Comissari de la Zona de Barcelona i en Víctor José Jimenez Malo de Molina, Secretari General de l'organització a nivell de l' Estat, que amb la seva esposa havia vingut des de Madrid. Per la tarde, a la sala d'actes de la Parròquia del Santíssim Redemptor s'hi realitzaren un seguit de parlaments i actuacions scouts. Aquests actes i la presència d'aquests alts càrrecs, ben segur, suposà la ratificació en el reconeixement, de l'Institució Nacional dels Scouts de España, de la preséncia i feina feta per aquests grups i els seus esforçats dirigents.
|
Missa a la capella del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. Hi identifiquem, d'esquerra a dreta dret a primera fila en Sebastià Saperas, al mig, un jove Pedro Beltrán. Asseguts Eduardo Fernández de la Reguera, la seva esposa i a la dreta, també asseguts, en Víctor José Jimenez Malo de Molina i la seva esposa. (Foto reproduïda d'en Angel Alonso Lajara a "Exploradores de España"- Boy Scouts españoles; a qui agraïm aquesta interessant imatge) |
1959.-
El mes de febrer, el grup va haver d'abandonar d'una forma, diguem-ne, “forçada” els locals de la Parròquia del Redemptor i durant 8 mesos no van disposar de cap local concret, però les activitats no es van deixar de portar a terme.
L'octubre d’aquest mateix any aconseguiren, amb la fusió amb el Grup Sant Llorenç que tenia a en Josep Bermejo com a cap, uns locals a la Parròquia de Sant Llorenç del carrer Entença de Barcelona. Amb els nois més grans, si formà el primer Clan del grup.
La consolidació:
1960.-
Març.- El dia 27 es celebra una primera Assemblea de pares dels scouts fins llavors existents al grup i una representació de l’Associació dels Antics Exploradors que suposarà un ferm recolzament a la feina fins llavors feta. A l’assemblea es ratifica a en Pedro Beltran, com a Maestroscout, en la funció de responsable i dirigent del grup. S’informa, a l’assemblea que el grup està format per uns 70 membres actius, en les tres branques del moviment (llobatons, scouts i clan/caps, administració, intendència i material, premsa i publicacions,...)
Abril, s’edita el primer número de Barcelona Escultista la revista -amb voluntat trimestral- del Grup vi.
Agost. Campament d’estiu (20, 21 i 22 d’agost) a Terrassa. Amb el Grup "Roger de Flor" de Terrassa.
1961.-
Gener. El grup es trasllada a uns locals de les Congregacions Marianes (la Congregació de la Mare de Deu de la Estrada) situats a la Gran Via (aleshores Avda. Jose Antonio) nº 649, prop de la plaça de Tetuan. El Cap de Grup és en Sebastià Saperas Bru.
Febrer.- Es publica el nº 0 de la revista Entre Nosotros, portaveu dels Scouts de España a Barcelona. El més d’abril, se'n editarà un segon número, el nº1.
Festa de Sant Jordi, amb una missa al Convent de les Monges de la Providència (Clarisses) del carrer de Nostra Senyora del Coll i un «refrigeri» a un local de la plaça de Lesseps. Amb assistència de familiars i de membres dels Antics Exploradors.
Per la Setmana Santa es celebra el primer campament dels Scouts de España a Barcelona, des de la Guerra Civil, a Garraf (Plana Novella) amb grups de Barcelona i de Terrassa (amb el grup «Roger de Flor»). D’aquest campament, a més d’una crònica al nº 1 de la revista Entre Nosotros, en tenim el testimoniatge d’en Joan Miquel Cortés, un veterà membre del Redemptor: «El campament de Setmana Santa del '61 va ser el primer que jo hi vaig participar, el van anomenar "Campamento Volante" perquè ens varen descarregar a Begues i cada patrulla va fer via cap Campdàsens per camins separats i vàrem passar la primera nit amb les tendes abans de trobar-nos al campament principal. Va ser pura aventura, amb «imaginàries» i tot, però vàrem passar molta set, per això anomenarem aquella ruta con “La travessa del camell”.»
Informació sobre els campaments fets pel Grup, entre 1960 i 1970: https://clanosgris.blogspot.com/2021/05/del-nostre-fons-documental-16-deu-anys.html
La patrulla "Ciervos" fent practiques de nusos en aquest campament. |
Agost.- Del 7 al 13, campament “Alonso de Ojeda” de la Tropa scout a Cànoves. Cap de Campament: Pedro Beltran (JG), Cap de Camp Adjunt: Luís I. Dietrich, Ajudants: Joan Charlez i José L. Martínez, Intendència Jorge Picazo.
Sortida al campament des del local de la Gran Via. Observeu els detalls de la foto: autocar, garrafes, l'abundor de "bordons", els uniformes -en aquella època- poc visibles...El tercer, per la dreta, a la segona fila és en Josep Bermejo llavors Cap de la Tropa. |
1962.-
En Josep Bermejo i Encarnación, antic cap de Tropa del grup, deixa el Santísimo Redentor per a fundar el primer grup (desprès de la guerra civil) de scouts marins a Espanya el Gelabert de Centelles, el nº 8, per ordre de fundació, dels Scouts de España.
Sant Jordi.- Trobada d’scouts i guies de Barcelona (Grups Santíssim Redemptor, Hernán Cortés i Gilabert de Centelles) i de Terrassa (Grup Sant Jordi) a Cerdanyola.
https://clanosgris.blogspot.com/2021/09/un-video-per-als-records.html
Setembre.- Intervenció dels Scouts de España de Barcelona i Terrassa en les inundacions del Vallès. Ressenya a VOZ SCOUT (Districte de Madrid) de juliol-agost-setembre 1962 i post:
https://clanosgris.blogspot.com/2022/07/del-nostre-fons-documental-60-anys-de.html
1963.-
Aquest any 1963, el Grup està ja consolidat amb una Tropa ben entrenada i complerta.
Campament de Setmana Santa a Campins (Vallès Oriental). El cap del campament va ser en Sebastià Saperas i el Cap de Tropa en Joan Charlez.
Sant Jordi. Trobada dels diferents grups de Barcelona amb una missa a les Clarisses del Carrer de la Mare de Déu del Coll i un refrigeri, en un establiment de la plaça de Lesseps.
A la dreta de la imatge en Josep Bermejo -cap del grup dels "marins"- i al seu costat el pare Guillem Aleu consiliari i membre dels Antics Exploradores. (Foto Arxiu Conxita i Maria Amor Davalillo) |
Juliol.- XIVè Aplec del Matagalls.vii
La Tropa del Santissim Redemptor a l'Aplec del Matagalls el Juliol de 1963 |
Campament d’estiu a Els Hostalets de Balenyà. El cap de campament va ser en Sebastià Saperas i el Cap de Tropa en Joan Charlez.
"Inspecció", per en Charlez (JT) i en Saperas (Cap del Campament) d'un racó de patrulla al campament |
Octubre.- Es crea, dins del grup, el Clan OSO GRIS. El Cap del Clan és en Oscar del Valle (rover que havia vingut de Mèxic a estudiar a Barcelona), l’Ajudant del Cap de Clan en Josep Blanc, el Cap de Tropa en Joan Charlez, l’Ajudant del Cap de Tropa en José Luís Lirola, el Cap de la Tropa Escultas en Ramón López i el Baloo en Juan Antonio Jaurrieta.
Octubre de 1963.- Inauguració del Curs a Sant Pere de Reixac.
1964.-
Abril.- Campament de Setmana Santa a Cànoves. Hi assisteixen algunes patrulles del Grup "Gilabert de Centelles". El cap del campament va ser en Juan Antonio Jaurrieta.
Abril.- Festa de Sant Jordi a Barcelona amb una missa a l’església de les Clarisses del carrer de la Mare de Déu del Coll.
Sortint de la missa de Sant Jordi del convent de les Clarisses de la Travessera de Dalt. (Foto J.M. Cortés) |
Juliol.- Assistència al XVè. Aplec del Matagalls.
Juliol.- Campament d’estiu a les Fonts del Llobregat de Castellar d’en Hug. Hi assisteixen, com a convidats, un petit grup de seminaristes franciscans.
Detall d'aquest campament. A l'esquerra de la foto el llavors Comissari en E. Vilaplana i, darrera d'ell, en Joan Charlez (JT), al mig, el pare F. Gamissans, el Consiliari. (Foto Joan Manel Charlez) |
Detall d'un grup d'assistents al campament: Scouts i seminaristes franciscant que també hi vingueren. |
Octubre.- Trasllat del grup al convent dels franciscans del carrer Calaf xamfrà amb Santaló. El Cap de Grup és en Luís I. Dietrich, Cap de Clan en Ramón López, Cap Tropa Escultas en Eduardo Jaurrieta, Cap de Tropa en Joan Charlez, Ajudant Cap de Tropa en Joan Miquel Cortés i Baloo en Juan Antonio Jaurrieta. El Consiliari, tot i que inicialment va ser el pare Alós, és el pare Francesc Gamissans.
Foto del grup al pati del convent del franciscans de Calaf/Santaló. A la dreta de la foto, el pare F.Gamissans i el Cap del Grup Luís I. Dietrich. |
Octubre. - Inauguració del Curs scout a la Conreria.
Octubre.- Curset de scouters, organitzats pel Districte, a Sant Mateu.
Novembre.- Sortida a Sant Cugat (el Vallès Occidental), organitzada pel Districte, investidura com a ròvers d’en Joan Charlez i en Ramon López.
Desembre.- Curset de scouters, organitzat pel Districte, a Torreblanca.
Detall del racó de la Patrulla Panteres al nou local de la Tropa del carrer de Calaf. La petita separació de maons blancs, dividia l'espai de reunió de tota la Tropa amb els diferents racons de cada patrulla. (Foto Josep Fitó) |
1965.-
Març. - Travessa del Montseny, de dps dies, per part d'alguns membres del Clan.
Març/Abril.- “Setmana de la Joventud” -organitzada pel Clan OS GRIS- oberta al barri, amb 7 xerrades-debat: “Psicologia juvenil”, “Elecció de l’estat civil (matrimoni)”, Cinefòrum Salvatore Giuliano, “La diversió entre els joves”, “Relacions entre ambdós sexes”, “Orientació professional”, “Clausura i conclusions de la Setmana”.
Abril. - Festa de Sant Jordi a Torre Marimon de Caldes de Montbui.
Abril.- Campament de Setmana Santa a Gualba de Dalt. El cap del campament va ser en Juan Antonio Jaurrieta amb en Josep Lluís Lirola com ajudant, el cap de Tropa en Joan Charlez, i el cap de Clan en Josep Blanc.
1 i 2 de maig.- Campament anomenat “Sant Jordi”, amb els scouts de Terrassa a Rellinars.
Juliol.- Assistència al XVIè Aplec del Matagalls.
Agost.- Peregrinació internacional scout a Santiago de Compostela amb motiu de l’Any Sant. Del districte de Barcelona hi van el Santíssim Redentor i el Sant Jordi de Terrassa, en total hi van anar 32 scouts catalans. Va ser una mena de Jambore amb prop de 1000 participants, entre scouts i guies, de tot l’estat espanyol i de Portugal, França, Anglaterra, Bèlgica, Alemanya i Veneçuela el campament es va fer a la finca “Pazo La Pastora” de Freixeiro. El cap del grup expedicionari de Barcelona, va ser en Sebastià Saperas. Del Clan OSO GRIS i assisteixen, com a scouters de suport, en Juan Antonio Jaurrieta, en Eduardo Jaurrieta i en José Luís Lirola.
https://clanosgris.blogspot.com/2020/09/del-nostre-fons-documental-13-la.html
Scouts del Grup i de Terrassa davant del "Pazo de La Pastora" |
En Josep Lluís, amb la bandera del grup, en l'entrada de l'expedició de Barcelona i Terrassa a la plaça de l'Obradoiro. Darrera d'ell hi podem veure al pare Gamissans, en Sebastià Saperas i en Josep Planas de Terrassa. |
Campament volant d’alguns membres del Clan -10 dies- pel Parc Natural d’Aigües Tortes.
https://clanosgris.blogspot.com/2012/12/del-nostre-fons-documental-5-travesses.html
Membres del Clan que participaren a la travessa. |
Juny .- En Oscar del Valle, antic cap del Clan OSO GRIS, deixa el grup per a fundar el nou grup Moctezuma II.
Octubre.- Els scouters del Grup eren, Cap de Grup, “accidental” –segons consta en algun document- en Pedro Beltrán (a meitat de curs, quan en Beltran passarà a ser CD, el substituirà en Llorenç Cabrol), Cap de Clan en Ramón López (al marxar a la mili el substituirà en Llorenç Cabrol), Cap de Tropa en Eduardo Jaurrieta, Ajudants Cap de Tropa en Joan Miquel Cortés i en Josep Arisa, Baloo en Juan Antonio Jaurrieta, Akela na Immaculada Garcia, Bagheera na Mª José Martínez. En Joan Charlez, antic cap de Tropa del grup i membre del Clan OSO GRIS -al tornar del servei militar -passa a ser el cap de Grup del Santa Mª del Mar creat per iniciativa d’en Alejandro Jimenez, antic Explorador i un grup de pares del barri del Born. La formació del Santa Maria del Mar, amb la participació directa d’en Joan Charlez -veterà membre i scouter del Redemptor - ha motivat que alguns membres d’aquest grup i de l’ Agrupament Scout Mas Guinardó que en sorgí es considerin, també, històrics continuadors del Santíssim Redemptor. http://asmg31.com/?nosaltres
Octubre. - Inauguració de Curs a la Creu de l’Aragall (Baix Llobregat).
Octubre.- Moltes de les activitats programades pel Clan ÓS GRIS -les que no eren estrictament scouts- son mixtes viii
Octubre. - Primer número (de la II època) de la revista del Grup Barcelona Escultista, amb una important participació del Clan.
1966.-
Febrer/Març.- Cicle de xerrades-debat organitzades pel Clan ÓS GRIS i obertes a la joventud del barri i d’altres col·lectius: “Relacions entre pares i fills”, “Relacions entre nois i noies”.
Abril. - Campament de Setmana Santa a la Finca Rovirols de Taradell. Dues patrulles (Castores i Aguilas amb un total de 13 membres) del nou grup Santa Mª del Mar participen al campament. El nombre total de scouts que acudeixen al campament és de 55. El cap del campament, va ser en Juan Antonio Jaurrieta i el cap de Tropa en Joan Miquel Cortés.
https://clanosgris.blogspot.com/2012/07/del-nostre-fons-documental-1.html
Membres del Clan i de la Tropa Escultas que prestaren servei en aquest campament, el dilluns de Pasqua tot contemplant "la mona" |
Abril.- Festa de Sant Jordi al convent de les monges Filipenses del carrer Nena Cases.
Al centre de la foto, components del Clan Os Gris a la Festa de Sant Jordi 1966. El Cap del Clan era, llavors, en Llorenç Cabrol. |
Juny/Juliol.- Campament d’estiu dels llobatons -del 30 de juny al 6 de juliol- a Can Valls d’Olzinelles.
Juliol- Assistència al XVIIè Aplec del Matagalls.
Agost.- Campament d’estiu, del 1 al 10, a Bruguera (el Ripollès), sota mateix del Taga. Responsable del campament en Josep Arisa. Hi assisteixen pocs nois de la Tropa -10- que es distribueixen, per raons operatives, en dues patrulles que tenen com a caps dos membres veterans de la Patrulla de Formació de Guies i Segons. S’hi efectuen -a més de les activitats pròpies del campament- diverses excursions com l’ascensió al Taga i a la Serra de Sant Amanç.
Juliol/Agost.- Travessa -11 dies- d’alguns membres del Clan pel Pirineu Aragonès: Ordesa-Aneto.
Octubre.- Scouters del Grup: Cap de Grup en Llorenç Cabrol, Cap de Clan en Josep Blanc, Ajudant Cap de Clan en Jesús Gasulla, Cap de Tropa en Joan Miquel Cortés el substituirà quan marxi a la mili en Joan Blanc, Ajudant Cap de Tropa en Josep Arisa, Baloo en Walter Cots, Akela na Mª José Martínez, Bagheera na Ana Mª Belmonte. Diversos membres del Clan OSO GRIS, passen a actuar com a scouters en altres grups del Districte de Barcelona: Santa Mª del Mar (en José Luís Lirola, en Cristòfol Gastó), Sant Ot (en Vicenç Domènech, en Enric Escobedo i en Carles Pérez Pastor), Gelabert de Centelles (na Elena Soler) o a la Comissaria del Districte (com Ajudant en la branca Llobatons, en Juan Antonio Jaurrieta).
Octubre. - Sortida d’Inauguració de Curs a Sant Pere de Reixac.
Novembre/Desembre.- Cicle de xerrades-debat organitzades pel Clan ÓS GRIS i obertes al jovent del barri: «Control de la natalitat», «La religió i la joventut».
1967.-
Gener/Febrer.- Cicle de xerrades-debat organitzades pel Clan ÓS GRIS i obertes al jovent del barri: «Judici contra els nois», «Judici contra les noies», «La llibertat religiosa».
Març.- Campament de Setmana Santa a la finca “Banys de Susanna” de Rellinars.
Abril.- Festa de Sant Jordi Festa de Sant Jordi al convent de les monges Filipenses (carrer Nena Cases) de Barcelona. Al Clan OSO GRIS se li encomana el servei de “policia scout”.
Detall de la Festa de Sant Jordi 1967 al Convent de les Monges Filipenses de les Tres Torres de Barcelona. |
Primavera.- Trobada de les «Manades» de llobatons dels Districtes de Barcelona i Terrassa a Montserrat.
D'esquerra a dreta Walter, Baloo, Mª José, Bagueera, Pedro Beltran, CD i Juan Antonio Jaurrieta, Ajudant Branca Llobatons del Districte. |
Juliol.- La “Manada” de llobatons del Grup, juntament amb la del Grup Gilabert de Centelles, fan el campament d’estiu a Sant Julià de Vilatorta.
Juliol.- Assistència al XVIIIè Aplec del Matagalls.
Juliol. Un petit grup de membres del Clan fan l’anomenada “Expedició ZAPECA”, una travessa de 8 dies, per l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran.
https://clanosgris.blogspot.com/2020/09/del-nostre-fons-documental-14.html
Octubre.- Canvi de local del Grup, sense moure’ns dels franciscans del carrer Calaf passem de la planta baixa al 2on pis del mateix edifici. Els espais que fins llavors ocupaven, es destinaren al «Club Nau», una associació de disminuïts.
Octubre.- Els scouters del Grup eren: Cap de Grup en José F. Mota, Cap de Clan en Joan Blanc, Adjunt dels Cap de Clan i responsable de l’Equip d’Instructors en Juan Antonio Jaurrieta, Cap de Tropa en Josep Arisa, Ajudants Cap de Tropa en José Antonio Luna i en Miguel Angel Palomo, Baloo en Carles Pérez V. En Cristòfol Gastó continua com scouter al Santa Mª del Mar.
Octubre.- Inauguració de Curs del Districte a Sant Cugat del Vallés.
Desembre.- Sortida, els dies 9 i 10, de Formació de Caps de Patrulla de la Tropa al refugi Saltor (Ogassa) i la Serra de Sant Amanç al Ripolles.
1968.-
Abril.- Campament de Setmana Santa a Can Valls d’Olzinelles (Vallès Oriental). Cap del campament, en Josep Blanc; Cap de Tropa, en Josep Arisa; Ajudants Cap de Tropa, en Miguel Angel Palomo i en José Antonio Luna.
Abril.- Festa de Sant Jordi a Lliçà de Dalt.
Detall d'una promesa scout a la Festa de Sant Jordi. D'esquerra a dreta, Joan Blanc (AJG), José Antonio Luna (AJT), Josep Arisa (J.T) i, al fons, en José Mota (JG). |
Maig.- Trobada, a Tortosa -Esplanada de Mig Camí-, dels scouts del Districte de Barcelona amb els del Districte de Tortosa.
Juliol.- Campament “volant” de la Tropa per l’Alt Berguedà (8 dies de travessa). Van ser 13 participants entre ells 3 membres del Clan OSO GRIS que hi donaren suport: en Llorenç Cabrol, en Josep Arisa i en Miguel Angel Palomo).
https://clanosgris.blogspot.com/2020/07/del-nostre-fons-documental-12.html
Grup d'expedicionaris al Coll de la Bena. (Foto Pep Arisa) |
Octubre.- Inauguració de Curs del Districte a Torrebonica.
Octubre.- Scouters del Grup: Cap del Grup en José F. Mota, l’Ajudant del Cap de Grup en Joan Blanc, Cap de Clan en Josep Arisa, Ajudant Cap de Clan en Ferran Carrión, Cap de Tropa en José Antonio Luna, Ajudants Cap de Tropa en Màrius Niubó i en José Figueredo, Baloo en Vicenç Domènech. El Clan OSO GRIS col·labora, al llarg del curs, amb el Club Nau (un grup d’integració de disminuïts). Dues noies, membres del Clan -la Mª Ros
aEscorsa i l’Elena Iniesta- ocupen «càrrecs» dins les diferents tasques i responsabilitats del Clan.
1969.-
Gener.- Sortida ESAM al Ripollès: Ribes de Fresser - Pla Antic – Serrat de la Canya (vivac fent una mena de refugi a la neu) – El serrat – Rialb – Ribes de Fresser . (Elena Iniesta, Andreu Iniesta i Ferran Carrión).
https://clanosgris.blogspost.com/2021/05/el-balandrau.html
Gener.- Sessió privada de cinema per als scouts, organitzada pel Districte. Projecció, al cine ABC, de la pel·lícula “Follow Me, Boys ! “ (traduïda aquí per “20 docenas de hijos”) del director Norman Tokar i produïda per Walt Disney.
Abril.- Campament de Setmana Santa a Can Pons de Campins (Vallès Oriental). Amb dues Patrulles del Grup “Sant Ot”. El responsable del campament va ser en Joan Miquel Cortés.
Abril.- Sant Jordi, estada a Barcelona i a Sant Quirze Safaja (on es fa la Festa de Sant Jordi) de la Patrulla del Kanguro de Cadis, amb expressa visita al nostre local, on el Clan els hi fa d’amfitrió.
Juny.- Clausura de Curs, organitzada pel Districte, a Sant Cugat del Vallés.
Juny.- Dimissió com a Cap de Grup, per “incompatibilitat i intromissió en les seves tasques per part dels directius del Districte”, d’en José F. Mota. El Consell de Grup (tots els scouters del Grup) li fan costat.
Juliol.- El Clan OSO GRIS participa i presenta un treball, en una reunió amb d’altres clans del Districte, sobre La funció dels Clans i la problemàtica davant la manca de scouters.
Agost.- Campament d’estiu, 8 dies, als prats de la Casa dels Plans de Queralbs (el Ripollès). Del Clan OSO GRIS hi presten servei en Pep Arisa, en Zacaries Niubó, en Vicenç Domènech, en José Antonio Luna, en José Figueredo i en Joan Garcia. A més d'aquests hi assisteixen 9 nois dels scouts repartits en dues patrulles, Gats i Corbs, que tenien respectivament a en J.A. Luna i a en J. Figueredo com a caps.
Detallat informe posterior al Campament fet per en J.A. Luna. |
- Octubre.- Inauguració de Curs, organitzada pel Districte, a la Casa Nova de Pibernat.
Octubre.- El Cap de Grup, desprès de la dimissió d’en José Mota, és en Joan Blanc (quan aquest marxarà al servei militar el substituirà, durant uns mesos, en Llorenç Cabrol). El Cap de Clan és en Josep Arisa, el substituirà el gener de 1970 (quan aquest marxarà a la “mili”) l’Ajudant de Cap de Clan en Ferran Carrión, el Cap de Tropa és en José Antonio Luna, els Ajudants del Cap de Tropa van ser en Enric Cots i en Joan Garcia, Baloo en Andreu Iniesta i en Marius Niubó, Bagheera na Pura Peire. Diversos membres del Clan OSO GRIS presten servei com scouters als grups San Miguel (en Antonio Terrones), i Sant Ot (en Genis Guevara i en Carles Pérez Pastor).
Octubre/Desembre.- Cicle de Xerrades-debat organitzades pel Clan ÓS GRIS: «Espanya mosaic regional», «Concepte de servei dins del Clan», «La amistat segons els nois i segons les noies», «Joves i responsabilitats».
Novembre.- Travessa pel Montseny: Aiguafreda, Can Serra de l’Arca, Pla de la Calma, Coll Formic, El Brull, Balenyà. Sortida conjunta de la Tropa Scout i el Clan ÓS GRIS.
Novembre.- Commemorant el 1er. Aniversari de l’ESAM i el 15è del Grup Santíssim Redemptor, aquest equip, instal·la una creu i un llibre registre al cim del Comabona (2.547 m) a la Serra del Cadí. Hi participen en Josep Blanc, na Elena Iniesta, na Mª Rosa Escorsa, en Andreu Iniesta, en Josep Fitó, en Màrius Niubó, en Ferran Carrión, en José Figueredo, en Josep Surdé i en Pep Arisa).
https://clanosgris.blogspot.com/2012/11/del-nostre-fons-documental-4-la-creu.html
Alguns dels membres del Clan un cop posada la creu del Comabona: Josep Surdé, José Figueredo, Andreu Iniesta i, en primer terme, Pep Arisa i Ferran Carrión. |
En l’Assemblea General de Pares del 11 de novembre, es nomena un nou Comitè de Grup format per: President, en Javier Pascual Quiroga, Cap de Grup, en Llorenç Cabrol, Secretari, en Jaime Ramoneda Sans i Tresorer: en Lucio A. Nieva de Alzona.
Desembre.- Curs de scouters, organitzat pel Districte, a la “Casa Nova de Pibernat”.
Crisi i primera gran escissió:
1970.-
Gener.- Sessió privada de cinema per als scouts, organitzada pel Districte. Projecció, al cine ABC, de la pel·lícula “Follow Me, Boys ! “ (traduïda aquí per “20 docenas de hijos”) del director Norman Tokar i produïda per Walt Disney.
Gener.- Trasllat del grup al convent dels salesians de Sarrià (parròquia de Mª Auxiliadora) del Passeig de Sant Juan Bosco, 90. Comentari de Jorge Pablo Pérez Amer a l’espai del Grup Scout Gandhi 196 de Facebook: «Nos consiguieron el Local de la Plaza Artós que era una magnífica casa. Allí había antes la Imprenta de los Salesianos que dirigía el Páter Pascual Malo. Cuando llegamos (gener del 1970) y limpiamos el local, todo era sacar cajas y más cajas de material de imprenta. Todavía éramos entonces del Santísmo Redentor, G.S. Nº 2 de la ASDE»
Març.- En Pedro Beltran torna a ocupar el càrrec de Cap de Grup, davant les dificultats per la situació personal i noves obligacions familiars d’en Llorenç Cabrol, per continuar amb aquesta responsabilitat.
Març. - Col·laboració del Clan OSO GRIS en la Travessa-Campament de Setmana Santa de la Tropa Scout.
Abril.- Cicle de xerrades-debat organitzades pel Clan ÓS GRIS: «La qüestió religiosa», «Dimensió social de la joventut» (organitzada en col·laboració amb la Parròquia de la Puríssima Sang de N.S.J.).
Abril.- Festa de Sant Jordi a Sant Quirze Safaja (el Vallès Occidental). El Cap de Tropa era en Enric Cots i el Cap de Clan, en Vicenç Domènech. El Clan OSO GRIS per indicació del Districte, s’encarrega de la “recepció”.
Maig.- La majoria de membres del Clan Ós Gris deixen el Grup davant les interferències, principalment en les activitats, del nou consiliari (pare Pascual Malo), el poc suport -davant d’aquest fet- del Cap de Grup (en Pedro Beltran) i la fragmentació del Santíssim Redemptor -la més gran escissió patida fins aquell moment- en dos agrupaments: el “Gandhi” -durant un curt temps s’anomenà «Maria Auxiliadora»- que continua a la parròquia dels salesians -amb en Luis Javier Abelleira, com a cap- i el “Santíssim Redemptor” – capitanejat, de nou, per en P. Beltran- que es traslladarà, a finals de curs, a la parròquia d’aquest nom del Guinardó. Els membres del Clan, ja fora del Grup i de l'organització scout, continuaran fent activitats dins de l’ESAM, el “Grup d’Excursions Científiques”, els “Vells Ossos” i la revista Nostra Tasca.
https://clanosgris.blogspot.com/2020/10/del-nostre-fons-documental-15-el-gese-i.html
https://clanosgris.blogspot.com/2020/04/del-nostre-fons-documental-10.html
Alguns membres del Clan amb en José Mota brindant amb unes ampolles de vi -"Fino Kanguro"- que la Patrulla del Kanguro de Cádiz ens havia enviat. A la segona fila d'esquerra a dreta: Zacaries Niubó, Pep Arisa, Josep Fitó, Llorenç Cabrol, Marius Niubó a la primera fila: Vicenç Domenech, Pep Blanc, José Mota, Ferran Carrión i José Antonio Luna. |
Juliol.- Del 2 al 8, campament d’Estiu a la Casa Nova de Pibernat d’Arenys de Munt.
1971.-
Abril.- Sant Jordi del Districte a Can Valls d’Olzinelles.
Maig.- Segons un cens intern, hi havia al Grup -a més dels respectius caps-: 25 llobatons, 27 scouts i 4 escultes.
Juliol.- Campament d’estiu dels llobatons, dels dies 15 al 21, a Can Valls d’Olzinelles. Els caps d’aquesta unitat, llavors, eren Catalina Sorribes, Purita Peire i Joaquim Mundó.
Agost.- Peregrinació scout a Santiago. Amb més de 2000 scouts i guies de tot l’Estat i de Portugal, Alemanya i Estats Units. El Santíssim Redemptor també hi va anar amb en Pedro Beltran al davant. Com a Consiliari del Districte de Barcelona, també hi acudí el pare Pascual Malo.
Octubre.- Per iniciativa d’en José Antonio Luna, antic cap de Tropa del grup, en Pedro Torres –“Perico”- antic scout del Redemptor i en Luís Javier Abelleira que en serà el nou cap de Tropa entre d’altres, es crea, al lloc que, al cap de poc, deixarà (la parròquia de Mª Auxiliadora) el Santisimo Redentor, un nou grup: el Gandhi. El primer cap d’agrupament va ser en Juan Antonio Ramoneda. És l’escissió més important que va patir el Santíssim Redemptor, al llarg de la seva història. Continua dient en Jorge Pablo Pérez Amer a l’espai del Grup Scout Gandhi 196 de Facebook: “...Luis Javier Abelleira (mort el 30 de març del 2018), era por aquel entonces fraile salesiano y Subdirector de las Escuelas Profesionales Salesianas y el Padre Pascual Malo, Director de la Imprenta y de Publicaciones Don Bosco. Luis era fraile pero no le dejaban tomar aún las órdenes sacerdotales, según decía él, porqué era muy revolucionario. A mi me contó que había llegado a quemar una sotana públicamente protestando cuando empezó la polémica del clerigman o sotana en la Iglesia. Cuando algunos curas estaban empeñados en vestir de seglar. Luis estudiaba o estaba acabando la Carrera de Psicología, creo en la Unversidad de Barcelona. Aparte creo, però no estoy seguro, que tenía también la carrera de Magisterio. Muy influído por aquel entonces con los coletazos del II Concilio Vaticano y con la Teología de la Liberación, aparte de con sus estudios freudianos en psicología.”
Desembre.- El Santíssim Redemptor es trasllada, amb en Pedro Beltran -que deixa el càrrec de Comissari del Districte- al davant, a la parròquia del Santíssim Redemptor del passatge Redemptor, 24 prop de la Av. Verge de Montserrat.
Al local de la parròquia dels salesians hi continuarà, com ja hem dit, el nou grup Gandhi.
En Pedro Beltran, el pare Pascual Malo, Javier Abelleira i alguns membres, en una cerimonia de Promesa, al nou grup Gandhi |
1972.-
Abril.- Festa de Sant Jordi a Sant Quirze de Safaja. Oficia la missa el Capellà Scout del Districte, el pare Pascual Malo.
Abril.- Número 1, de la III època, de la revista del Grup Barcelona Escultista. En ella es diu, entre d’altres noticies, que el Cap de Tropa és en Antonio Terrones i l’Akela de la «Manada» Catalina Sorribas. El desembre d’aquest mateix any, s’editarà el número 4 d’aquesta revista, un bon pro-mig: 4 números en un any.
Juliol.- Campament d’estiu dels llobatons a Can Valls d’Olzinelles.
Juliol.- Campament conjunt amb el Grup de Tortosa. Hi assisteixen 9 scouts de la Tropa i es celebrà a Pena-Roja de Tastavins a la comarca del Matarranya, segons s’informa al nº 3 -juny- de la revista Barcelona Escultista.
Juliol.- Els membres del Clan Ós Gris editen el primer número de la seva revista-mural Nostra Tasca. Publicació que es mantindrà, de forma més o menys periódica -publicant-ne 9 números-, fins el desembre de 1974.
Primer número de la revista Nostra Tasca |
Octubre.- En Pedro Beltran, deixa «per raons personals i professionals» el càrrec de Cap del Grup (J.G.) que passa a ocupar, interinament, el fins llavors secretari del Comité del Grup, René de la Sierra. El 1974 es farà definitiu aquest canvi.
1973.-
Gener.- Els Vells Ossos del CLAN ÓS GRIS lloguen el que serà el seu cau-refugi al Montseny durant quasi deu d’anys: El Mas «Pla de Borràs» prop d'Arbúcies.
https://clanosgris.blogspot.com/2013/03/cronica-de-la-35ena-sortida-xino-xano.html
Grans i petits entretinguts (mirant un escarabat) a l'era del "Plà de Borràs" |
Abril.- Festa de Sant Jordi de tots els grups de la Zona Catalunya. La celebració començà el dissabte dia 5 amb una sessió de cinema, a les 5 de la tarda, a la Sala d'Actes del Col·legi dels Salesians on es projectà la pel·lícula "Veinte docenas de hijos". A les 10 del vespre, al restaurant "La Manigua" de l’Av. de Sarrià es va fer un sopar de germanor. L'endemà, el diumenge 6, la Festa -a la qual aquell any acudiren a més dels grups de Barcelona, els de Girona i de Tortosa- es celebrà al costat del Castell de Montjuic en el lloc anomenat -diu la carta d'invitació- "La Luneta del Mar". A l’acte hi asistí tambè el aleshores Cap Scout Nacional, en Santiago Matas.
Novembre/desembre.- El grup Gandhi edita el primer número de la seva revista “As de Guia”.
1974.-
Gener/febrer.- Nº 2 de la revista As de Guia del Grup Gandhi.
Abril.- Festa de Sant Jordi a Font Martina.
En Pedro Beltran deixa el càrrec de Cap del Grup del Santíssim Redemptor, tot i que hi continuarà col·laborant en tot moment. El nou Cap de Grup és en René de la Sierra.
Foto d'un grup de Caps. A l'esquerra, en primer terme, el nou Cap de Grup del Santissim Redemptor, René de la Sierra. (Foto Arxiu d'en Eduard Candami) |
Aquest curs 1974/75 els altres responsables del grup, a més d’en René de la Sierra, son: Akela, Ana Mundó; Bagheera, Pilar Ballera; Baloo, Javier Beltran; Cap de Tropa, Miguel Amador; Ajudants Cap de Tropa, Luís Aiza i José Luís Martínez.
Desembre: S’edita el nº 6 de la revista del grup: «Barcelona Escultista»
Els darrers anys:
1975.-
Abril.- La Festa de Sant Jordi es celebrà el dia 25, amb un sopar de germanor a Barcelona el 26, amb una trobada-joc de llobatons a Barcelona i el diumenge 27, amb la Festa i concentració de tots els grups del Districte, al Bosc de Can Deu de Sabadell.
Juliol.- Campament d’estiu a Santa Mª de Corcó (Osona).
1976.-
Juny.- Excursió al Comabona per a veure com està la "nostra" Creu.
Representació del Clan en una visita a la "nostra" Creu del Comabona. (Foto Joan Blanc) |
1977.-
1978.-
Commemoració del 25è aniversari de la fundació del grup.
Es degueren fer dues versions d'aquest adhesiu commemoratiu. Una amb un fons, al voltant del número 25, amb els colors de la bandera d'Espanya i una altra -aquesta- sense. (Imatge cedida pel col·leccionista scout Santiago Ferrer) |
1979.-
El Santíssim Redemptor deixa ASDE i entra a formar part de Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi (MEGSJ), integrant-se dins el Roland Philipps, un agrupament que encara avui continua ben actiu al barri de Gràcia i se’n considera continuador- http://aerolandphilipps.org/
SÍNTESI DE LA HISTORIA DEL «CLAN OS GRIS»
INICIS.- El Clan Ós Gris es creà a Barcelona, l'octubre de 1963, dins de l'Agrupament Santíssim Redemptor dels Scouts d’Espanya. Aquest agrupament -“grup” en dèiem aleshores- s’havia fundat l’any 1953, en uns locals cedits per la Parròquia que li donà el nom, en un període en que l’escoltisme, legalment prohibit pel regim franquista, tenia una relativa tolerància a l’estat espanyol. Els Scouts de Espanya es consideraven continuadors d’aquells primers Exploradores Barceloneses que havien començar a fer funcionar l’escoltisme, l’any 1911, a l’estat espanyol.
Els membres que integren aquest nou Clan son nois, de 17 a 19 anys, procedents, gairebé tots, del mateix Agrupament i, per tant, coneixedors dels principis i mètodes educatius de l’escoltisme.
Alguns membres del Clan Os Gris poc després de la seva fundació. El del mig del grup és en Oscar del Valle, el cap. |
PRIMERS ANYS.- Els primers anys, el Clan te, gairebé com a únic objectiu, destinar els seus membres –molts d’ells “veterans” scouts- com a “caps” o scouters de les diferents unitats (llobatons, scouts i escultes) i col·laborar, alhora, en les activitats o actes organitzats pel propi Agrupament com serveis en els campaments (intendents, cuiners, socorristes, etc.); trobades amb d’altres grups; festes de Sant Jordi o de Nadal, etc. Amb tot, el Clan Ós Gris te, també, el seu propi programa d’activitats, d’autoformació i de lleure, combinant les reunions de treball amb algunes sortides i trobades caracteritzades, fonamentalment, per un merescut caràcter lúdic i d’esbarjo.
EVOLUCIÓ.- Amb els anys el Clan va creixent i, sense abandonar aquests objectius, l’autoformació i el servei, s’acorda formar dins de l’ unitat diferents equips especialitzats. Així, el febrer de 1965, es crea el GESE (Grup Espeleològic Scouts d’Espanya), l’octubre del 1968, l’ESAM (Equip Scout d’Alta Muntanya), el desembre de 1969, l’ETES (Equip de Treballs i Estudis Socials) i, el maig de 1970 “ELS VELLS OSSOS” (col·lectiu d’antics membres del Clan -alguns ja amb parella i fills-) amb el propòsit de canalitzar, donar sortida i fer compatibles amb els objectius del mateix Clan, tot un seguit d’inquietuds, d’aficions i de situacions personals que s’havien anat generant entre els seus membres. El Clan Ós Gris és també, al llarg aquests anys, una “cantera” de caps per a d’altres Agrupaments scouts que han anat sorgint a Barcelona.
En aquesta època, al menys dins la nostra organització, els Agrupaments no eren mixtos (els nois scouts i les noies guies, cadascun d’ells, tenien els seus respectius agrupaments). El Clan, però, te cura d’organitzar moltes de les activitats del seu programa –les que no son estrictament scouts- possibilitant la participació de nois i noies (debats, sortides, festes, ...) d’una forma gairebé natural, fins que a l’octubre de 1969, creant una situació que podríem definir de “fet consumat”, el Clan esdevé mixt; ocupant, nois i noies, diferents responsabilitats dins del mateix Clan.
DECLIVI.- L’activitat del Clan Ós Gris es manté, com una unitat estructurada dins l’Agrupament Santíssim Redemptor, fins a mitjans de l’any 1970. A partir d’aquest moment, per una sèrie de factors, interns i externs, el Clan -com a tal- deixa de funcionar; abandonen el Grup i l’organització Scouts de España (ASDE). Mantenen una certa activitat el GESE, l’ESAM i ELS VELLS OSSOS molt centrada, però, en l’aspecte esportiu –espeleologia, alta muntanya i escalada- els dos primers i amb una ferma voluntat d’anar mantenint el contacte, especialment entre els membres més antics, els tercers.
És en aquest moment –sense una seu o “cau” físic on poder-se trobar- que es porta a la pràctica una vella iniciativa, madurada al seu dia per l’ ETES: editar una revista del Clan –una mena de “mural”, periòdic, en paper- que ajudi a mantenir el contacte i les activitats. Així, el juliol de 1971, surt el primer exemplar de Nostra Tasca (Mural del Clan Ós Gris). La revista edita, fins el desembre de 1974, nou números i és distribuïda –per correu postal o a mà- entre tots els membres del Clan, amics i coneguts. Nostra Tasca organitza, també, en aquest període de temps, un seguit de trobades, sortides i sopars del grup.
Membres del Clan en una sortida "motoritzada" a Garraf, l'any 1988 |
LA RENAIXENÇA.- Es a finals de l’any 2008 i després d’una primera trobada -el febrer del 2009 a Castellar de n’Hug-, que, amb una bona colla de membres de Clan amb una situació de “més temps lliure” (pel fet de quedar “alliberats” de moltes de les seves obligacions laborals o professionals) que es formà la COMECLOG (Comissió per a la -recuperació- de la Memòria del Clan Ós Gris) i obrirem una nova etapa.
Les primeres accions ens portaren a la localització i el contacte amb el màxim possible de membres del Clan; la recollida de records, documents i fotografies per al nostre Fons Documental; la creació del Bloc http://clanosgris.blogspot.com.es a la xarxa d’Internet (en aquests moments amb més de 572 entrades i prop de 197.000 visites) i un seguit d’activitats – algunes, com les -gairebé mensuals i tradicionals- sortides xino-xano, de primavera i de tardor o diferents trobades, culturals i/o gastronòmiques periòdiques- al llarg de l’any obertes a tots aquells/es que puguin i vulguin organitzar-les i participar-hi.
La Colla Xino-Xano ha consolidat, fins avui, moltes de les activitats del Clan |
No pretenem viure, només, dels vells records; ni ser, únicament, una colla de nostàlgics aplegats al voltant d’unes tasses de “tallat” –amb llet descremada i sacarines...-; la vida i el món que ens envolta, pensem, ens pot donar encara moltes oportunitats de servei i satisfaccions i volem, també, prendre-hi part. L’objectiu final és passar-nos-ho be, tot i mantenint viu l’esperit i els forts vincles d'amistat i de companyonia que iniciarem ara fa, gairebé, 60 anys.
I en això estem.
El febrer del 2010 una representació del Clan ens reunim amb el fundador del Grup, en Pedro Beltran, en una cafeteria del barri de Gràcia. Ens mostra un bon nombre de velles fotografies i quedem sorpresos de la seva bona memòria al recordar velles històries, anecdotes i algunes confidéncies. (Foto Joan Simarro) |
Calçotada al "Mas Teixidor". Cabra del Camp. 14 d'abril 2018 |
95ena Xino-Xano. Folgueroles. Abril 2019 |
118ena Xino-Xano. Sant Pol de Mar. Febrer 2023 |
NOTES.-
i Orden circular del Ministerio de la Gobernación del 22 d’abril de 1940, dirigida a todos los gobernadores civiles provinciales, donde se dispone “la ilegalización de actividades y la prohibición de la Asociación Nacional de los Exploradores de España”. El Ministre que signà aquesta ordre, va ser en Ramon Serrano Sunyer, el Cunyadissim -estava casat amb la germana de Carmen Polo, l’esposa d’en Franco - conegut per la seva germanòfila i filonazisme.
Sobre si aquesta mesura, va ser només una "suspensió d'activitats" o una fulminant "prohibició" i "il·legalització" de les activitats i funcionament dels Exploradores de España, en els cercles escultistes s'en ha parlat molt. El bon estudiós de l'escoltisme i company scout, Fernando A. Rodríguez Mier, ens ha enviat aquest facsimil que conserven al Museo Scout de Madrid que confirma la prohibició:
ii El primer agrupament, de la «branca» dels antics Exploradores de España, que es fundà a l’estat va ser el «Santiago el Mayor» -nº 1 en l’ordre d’ASDE- format a Madrid, l’any 1950, a instàncies del «Clan Lobo Gris» i acollit a la Sociedad Deportiva Excursionista de Madrid dins de la seva Sección Juvenil.
iii Com el Centro Cultural Santiago, vinculat a l'Assemblea Provincial de La Creu Roja i situat, aleshores, al carrer del Pi, número 11 de Barcelona.
iv Barcelona Escultista, revista del Grup Santíssim Redemptor, III Etapa, nº 1, abril 1972.
v Avala aquesta hipòtesi, una fotografia d’en Joan Charlez (un dels primers i més antics membres del Santíssim Redemptor), custodiada en una de les vitrines del Museu Scout Joan Charlez de l’Agrupament Mas Guinardó, on hi ha una imatge de la seva primera sortida amb el grup on manuscrit hi consta la dada de 1955.
vi Segons VOZ SCOUT, publicació del “Clan Lobo Gris” del Districte de Madrid de febrer de 1962: “Hemos recibido el nº 1 de “Barcelona Escultista” un boletin que han comenzado a publicar los Scouts de España de la Ciudad Condal. Bienvenidos a estas lides y nuestros votos de éxito”.
vii Aquest aplec, iniciat pels claretians l’any 1950, anà transformant-se -sense perdre el seu sentit religiós i excursionista- en una trobada anual de l’ excursionisme i el catalanisme. Uns dels habituals, de cada any, eren la parella de la Guàrdia Civil.... La nit de dissabte a diumenge (l’Aplec es feia, i fa, el segon diumenge de juliol) en el Foc de Camp les mostres de catalanitat (cançons, versos, parlaments,...) hi eren una constant. En Llorenç Cabrol, amb el seu L’escut de Catalunya d’en Antoni Bori i Fontestà va ser, gairebé sempre, la nostra aportació estrella.
viii Una situació que, de forma natural, crearem “de fet”. Alguns membres del Clan tenien ja “novia” i lògicament venien acompanyats d’elles a moltes sortides, xerrades o actes i, sovint, aquestes convidaven, també, d’altres amigues. Les activitats mixtes, en el Clan, foren, doncs, un fet natural i espontani. Moltes d’aquestes activitats esdevingueren un veritable èxit (visites a castells, a exposicions, concerts musicals, xerrades-debat, sortides a esquiar, sortides “motoritzades”, castanyades, “guateques”,....). Per un altre costat, en alguna sortida havíem coincidit amb algun grup de noies d’altres organitzacions juvenils, com una colla de la JOC (Joventut Obrera Cristiana) amb les que efectuarem, també, algunes sortides conjuntes. Els sopars i les festes en dates assenyalades (carnestoltes, revetlles, cap d’any,....) foren molt més freqüents i participatives que les efectuades en cursos anteriors.
Muy, muy interesante. Ya veo que Exploradores de España no era ajeno al famoso dicho catalán "Catalunya, terra de capelletes", donde las instituciones de todos los colores y tendencias crecían a base de conflictos y escisiones. De todas formas, añoro muchísimo aquellos años (yo soy de la década de los 70 cuando la cosa ya estaba bastante masticada) y un escultismo verdaderamente al margen de la política, eso era anatema, no como hoy que "sin feminismo no hay escultismo" o, para entendernos, un escupitajo en toda la cara a las pobres guías, ignoradas y ninguneadas, pese a ser el verdadero ariete pedagógico de la emancipación de la mujer. SLPS Kanguro
ResponElimina