DE SANT CEBRIÀ DE VALLALTA A LA CREU DE CANET O DE
PEDRACASTELL
Data.- Dijous 4 de gener 2024
Tipus d’itinerari.- Ara farà justament 14 anys -el 3 de desembre del 2009- que, a la segona Sortida Xino-Xano, vàrem anar des de Canet de Mar a la Creu de Canet, baixant després fins a Sant Cebrià de Vallalta on anàrem a dinar -molt bé, per cert- a Can Martri.
Foto de grup (hi falta en Joan S. que era el fotograf) de la 2ª Sortida Xino-Xano davant del restaurant Can Martri, el 3 de desembre del 2009. |
Aquests dies, estàvem buscant un lloc, relativament proper i no gaire fred, on fer la propera sortida del mes de gener, quan en Josep Maria ens ha suggerit tornar a pujar a la Creu de Canet; un excel·lent mirador, per un costat, sobre la costa del Maresme que hi ha als seus peus i, per l’altre, sobre el massís del Montnegre i la Vallalta.
La primera Creu de Canet va ser construïda l'any 1901, quan el papa Lleó XIII va demanar als pobles que aixequessin creus commemorant l'entrada al nou segle. Lluís Domènech i Montaner, en va ser l'arquitecte i en Alfons Juyol, l’escultor. L’obra va ser beneïda el maig de 1902. Domènech i Montaner, tenia una de les seves residències-estudi a Canet de Mar (d’on la seva mare n’era filla d’una acomodada família). Anys més tard,el 1926, una forta ventada durant la nit de Sant Esteve, la va fer caure.
La segona Creu fou una còpia de la primera. Projectada per Pere Domènech Roura fill de l’anterior arquitecte, basant-se en els plànols del seu pare. Va ser beneïda el 30 d'octubre de 1927. Aquesta segona Creu també va caure. En aquest cas, però, fou al juliol de 1936, a l'inici de la Guerra Civil.
La definitiva. Durant els anys 40 s'hi va col·locar una creu de fusta. Després, al llarg d’ anys, es va anar fent una recaptació de fons. Finalment es va encarregar un nou projecte, en aquest cas a l'arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble i col·laborador de Domènech i Montaner. L'any 1954 es va beneir la nova Creu, d'estil gaudinià, que és la que encara perdura avui.
Cada 1 de maig, a l'esplanada de la Creu, es celebra l'Aplec de Pedracastell.
Recorregut.- Els anys no han passat en va i, per això, proposem anar, amb els cotxes, fins a Sant Cebrià de Vallalta i -per la urbanització «Vistamar»- pujar fins ben a prop de la Creu.
Caldrà seguint el carrer «Camí de la Creu» de la urbanització, fins dalt de tot, on hi trobarem la «Placeta de Dalt». Un cop allà, hi aparcarem els vehicles i ens arribarem -a peu-, uns 2 km (entre anar i tornar), fins a la Creu de Canet (282 m d’alt).
Per als més caminadors, oferim la possibilitat, un cop visitada la Creu de Canet, de baixar -a peu-, seguint el «Camí de Pedracastell» fins a Sant Cebrià de Vallalta. Passant per Cal Patet, desprès, Can Madró i, finalment, Can Planas de Dalt, fins arribar a la carretera BV-5128 que va de Sant Iscle a Sant Cebrià de Vallalta que seguirem fins al poble i el restaurant Can Mantri. Estimem que aquest recorregut, de baixada, és d’uns 5 km, uns desnivells acumulats de -214m/+32m i un temps, de una mica més d’’una hora.
Si algun dels que ha vingut en el seu cotxe -i en fa de xofer- tria l’opció de baixar fins a Sant Cebrià a peu... un altre dels xofers -que no hagi triat l’opció «més canyera» de baixar a peu-, un cop a Sant Cebrià els pujarà en un vehicle fins al lloc on, a primera hora del matí, hi haurem aparcar els cotxes. Baixaran, tots plegats, cotxes i xofers fins a Sant Cebrià a dinar.
Església parroquial de Sant Cebrià de Vallalta |
Esmorzar.- Tenim previst esmorzar un cop arribem, amb els cotxes, al cap de munt de la urbanització «Vistamar», al lloc on començarem la caminada fins la Creu de Canet i hi aparcarem els cotxes.
Penseu en portar, a més de l’esmorzar, aigua.
Dinar.- El dinar el tindrem emparaulat, a les 14h, al Restaurant Can Martri, carrer del Centre 3, 08396 SANT CEBRIÀ DE VALLALTA, tel. 937 631 115
https://www.canmartri.com/restaurant/
Tenen un menú diari -primer i segon plats, pa, vi i postre amb IVA inclòs- a 12,50 euros.
A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, commemorativa de la sortida.
Restaurant Can Martri, detall del menjador. |
Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Porteu aigua per a l’esmorzar i el recorregut i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.
Lloc i hora de trobada.- Farem el viatge fins a Sant Cebrià de Vallalta en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi anem en el propi cotxe i els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que acudiran a Sant Cebrià, directament, des dels seus domicilis o lloc de residència.
El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de Travessera de Gràcia/Lepant, a les 7h 45’ del matí del dia 4 de gener, per a mirar de sortir -puntuals- a aquesta hora.
Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 1 de gener del 2024, per a poder dir, el dimarts 2 de gener, als del restaurant el nombre de comensals que serem, el dijous 4, a dinar.
Ho podeu fer contestant, "respondre a tots", al correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Josep Mª o en Pep.
Continuem en contacte.
Una abraçada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada