dimarts, 17 de març del 2009

45 Anys enrrere.


PETITA “HISTÒRIA” DEL CLAN ÓS GRIS

De ben segur que aquestes alçades tot sabeu que sota la batuta d’en Pep Arisa, historiador de reconegut prestigi en l’àmbit de l’escoltisme i de l’excursionisme, estem intentant recuperar la memòria del nostre Clan Os Gris.
És per això que darrerament hi ha un transit extraordinari de correus electrònics entre tots els membres del Clan dels que disposem de dades.
És possiblement també per això que la setmana passada el servidor de correu de Telefònica va estar dos dies “amb febre”.
Com a primera conseqüència d’aquesta activitat tenim una ampliació de dades en la base d’adreces. Base de dades en format Excel que ja disposeu, però que en breu us enviarem en la versió actualitzada.
I com a finalitat principal d’aquesta recuperació tenim una “Petita Història del Clan Os Gris” de la que amb permís d’en Pep Arisa us incloem el començament per anar fent boca.
Observareu que en la primera pàgina d’aquesta, única que publiquem de moment, apareixen en alguns paràgrafs signes d’interrogació. No és que fem cap pregunta, és simplement que ens falta la dada en qüestió o que la que proposem és dubtosa. Us demanem que aquells que sabeu el detall, la dada o la data que falta ens ho feu saber. Sigui afegint un comentari al blog o be enviant-nos un correu electrònic. O trucant-nos per telèfon, si és que no sou massa de les noves tecnologies.





Curs 1963-1964.-

Fundació.- El Clan “Ós Gris” –aleshores “Oso Gris”- es creà, al si del Grup “Santíssim Redemptor” dels Scouts d’Espanya, l’octubre de 1963 coincidint amb el nou curs. El Clan es formà a partir de nois –de 16 a 19 anys- que procedien, gairebé tots, de la unitat de Tropa del propi Grup -on s’aplicava els sistema de Patrulles- i amb un bon coneixement del principis i mètodes educatius de l’Escoltisme. El cap del Clan fou en Oscar del Valle, un rover mexicà (?) que estava estudiant a Barcelona.

Components.- Càrrecs.-

Oscar del Valle.............................Cap de clan
Josep Blanc..................................Ajudant cap de Clan
Joan Charlez............................... Cap de Tropa
José Luís Lirola........................... Ajudant cap de Tropa
Ramon López.............................. Cap Escultas.
Juan Antonio Jaurrieta................ Baloo
Llorenç Cabrol............................. Material (Bodeguero)
Jesús Gasulla
Jordi Jiménez

Crònica del curs.-

El Grup ”Santíssim Redemptor”, tenia el seu “cau”, en la part del darrera d’un gran local de les Congregacions Marianes, als baixos de la Gran Via (aleshores Avda. José Antonio) núm....(?)...de Barcelona. L’espai destinat al Clan era un quartet, d’uns 15 m2, que calia condicionar. Els primers mesos del curs els seus components van dedicar, els dissabtes i algun diumenge, a aquesta tasca.
En aquest període, el recent creat Clan, tenia gairebé com a únic objectiu destinar els seus membres com a “caps” o scouters de les diferents unitats (llobatons, scouts i escultes) i en col·laborar en les activitats o actes del Grup scout. A part dels serveis destinats als nois i a la participació en campaments (intendents, cuiners, socorristes, etc.), poques activitats més va fer el Clan i les poques que es van fer van tenir, fonamentalment, un merescut caire lúdic i d’esbarjo.
Amb tot, cal fer constar que dos dels seus membres van ser amonestats – i ,fins i tot, sancionat un d’ ells, amb el lliurament de la “panyoleta” (que li fou retornada un mes desprès)- pel seu poc interès en les activitats del Clan.

Activitats i fets destacats.-

1964.- Campament de Setmana Santa a Cànoves (?)
Abril 1964.- Festa de Sant Jordi a Barcelona amb una missa al carrer (?)
Juliol 1964.- Campament d’estiu a Castellar d’en Hug (Berguedà)