dissabte, 7 de gener del 2012

ART I ESCOLTISME (8)



SVEN SAINDERICHIN



Sven Sainderichin va néixer el 23 de març de 1918 a la ciutat sueca d’ Estocolm.

Va ser, des del 1930, scout –amb el tòtem d’Elefant Decoratiu-, ròver i cap a l’agrupament “Pasteur” de París.

Del novembre de 1939 fins el maig de 1941, fou mobilitzat dins l’Exèrcit francès. Ja llicenciat de les obligacions militars s’incorporà, fins el 1944, a l’equip dirigent dels Éclaireurs de France, aleshores a Vichy. És en aquest període quan Sven, com a redactor en cap de la revista d’aquesta organització, L'Éclaireur de France, posà les seves qualitats de bon comunicador –amb la prosa i el dibuix- al servei de l’escoltisme.
Com a exemple d’això podem citar una sèrie de 10 postals, en colors, on es podem veure diferents serveis fets pels éclaireurs francesos, ajudant als seus compatriotes refugiats durant l’èxode interior de 1940. Sven, amb el seu germà bessó Pierre, que també era scout, redactaren l’excel·lent manual del cap de Tropa, Troupe vivante (Tropa animada); il·lustrà el famós Manuel de l'éclaireur que publicaren els Éclaireurs Unionistes (protestants) a partir de 1943; després, continuà col·laborant amb els seus dibuixos en diferents publicacions, un conegut Joc de l’Oca i calendaris per als laics Éclaireurs de France i, al final de la seva vida, per als també laics Éclaireurs Neutres de France. Les seves i·lustracions sobre temàtica scout reflecteixen el seu coneixement de l’escoltisme, les qualitats pedagògiques d’un bon i experimentat cap i, també, una certa dosi d’ ironia i bon humor. El primers dibuixos, molt nets i plens de detalls, eren en blanc i negre (excepte les postals d’ajut als refugiats que, com ja hem esmentat, son colorejades); utilitzant el color molts anys desprès. Signà les seves obres amb el nom "Sven" o les lletres "Sv.". Sven, sempre tingué un molt bon record dels seus anys de col·laboració intensa amb els scouts i dels vincles professionals i d’amistat que mantingué amb il·lustradors d’aquesta temàtica com Pierre Joubert, Alain Saint-Ogan, Jaques Pecnard, i molts d’altres.

Del juny de 1944 fins el setembre de 1945, tingué una actuació rellevant –era tinent dins l’Exèrcit Secret de la Resistència- contra l’ocupació nazi; compromís pel qual va ser condecorat  un cop acabada la Segona Guerra Mundial.

Professionalment, Sven Sainderichin va ser essencialment un periodista. Exercí com a comunicador en radio, curtmetratges, conferencies, cursos i premsa escrita des del 1937 fins al  1995, tocant tota mena de temes, joventut, política, relacions públiques,...en empreses estatals i privades (va ser responsable de comunicació interna i relacions públiques de SIMCA del 1952 al 1969).

Com a il·lustrador, independentment dels seus treballs amb els Scouts, treballà per a Editions Alsatia especialment en feines relacionades amb el grafisme, la maquetació i l’ imatge de molts dels seus llibres. Coneixedor de les llengües francesa i sueca, efectuà diverses traduccions d’obres literàries del suec al francès com Katrina (1937) i Tourmente (1938). Com especialista en comunicació, donà cursos, xerrades i va escriure diferents obres d’aquesta especialitat.

Sven Sainderichin va morir, quasi als 90 anys, el 28 de gener del 2008 a la petita localitat, situada a la riba del Sena, de Jeufosse.

































 

dilluns, 2 de gener del 2012

CRIDA A LA 22ena SORTIDA XINO-XANO

(Foto d'en Gorka López)


PER LA VALL DE SANTA FE DEL MONTSENY, L’EMPEDRAT DE MOROU.


Data.- Dijous 12 de gener del 2012.



Tipus d'itinerari.- L’excursió que, en aquesta ocasió, ens proposa en Josep Lluís és una bonica passejada pel cor del Montseny, la vall de Santa Fe, un indret de gran valor natural i paisatgístic situat a la capçalera de la riera de Gualba i vorejat pel turó de l’Home, les Agudes i el turó de Morou. El recorregut ens permetrà veure les grans sequoies de Santa Fe i els enigmàtics paratges propers al turó de Morou i el seu “empedrat” granític. Passarem per boscos –despullats- de faig, castanyer, roure i alzines sureres –aquestes, clar, amb fulla- i, en aquesta època de l’any, ben segur hi podrem veure el “nadalenc” (i protegit) boix grèvol amb els seus rojos fruits. El camí és ple de contrastos: el rocam del Pla de Mulladius i l’ Empedrat de Morou; el panorama, des dels punts més alts, sobre el Turó de l’Home i les Agudes i les zones humides de les rieres, el pantà i l' “estanyet” de Santa Fe. També tenim alguns edificis que ja formen part del nostre patrimoni L’Escola de Natura de Can Lleonat (la primera que es va crear a Espanya), l’ hotel i l’ermita de Santa Fe, l’antiga central elèctrica (ara en fase de restauració), etc.


Recorregut i dificultat.- El recorregut és una ruta circular de 5,5 km, que surt de Can Casades (punt d’informació del Parc Natural) a tocar de Santa Fe. El desnivell acumulat es de 160 m i la dificultat baixa. El temps de caminada, sense comptar les aturades, és d’unes 2 h. L’itinerari comença, com ja hem dit, a Can Casades on deixarem els cotxes (s’hi arriba  per la carretera BV-5114 que surt de Sant Celoni i passa per Campins i Fogars de Montclús. Can Casades és situat al punt quilomètric 21 d’aquesta carretera, a tocar de Santa Fe) La ruta, a peu, passa per Can Lleonart (1.120 m), el Pla de Mulladius (1.183 m), l' Empedrat de Morou (1.230 m), l’Alzinella (1.125 m), el Pantà de Santa Fe (1.100 m), l’”estanyet”, l’Hostal i la capella de Santa Fe (1.110 m) i, de nou, Can Casades.
No ens perdrem doncs en Josep Lluís, fa pocs dies, ha fet ja en plan "explorador" l'excursió confirmant recorregut, temps i quilometratge.


Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant "La Terrassa de Campins" (carretera de Sant Celoni a Santa Fe km. 5,3). Tenen menú a un preu -sense extres- de 10 euros.


Equip necessari.- Cal portar l'esmorzar i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi, els Serena/Bosch el cafè, en Llorenç "les gotes" i en Carles les tasses de “disseny” i el sucre. Roba i calçat adequats al dia que faci i els bastons (aquells que ho vulguin). En funció del temps no oblideu la capelina i/o el paraigua. L’ organitzador ja ha advertit que encara que plogui, sortim !!!!!. Alguna cosa farem, si plou molt, fins l’hora de dinar.




Lloc i hora de trobada.- Com que la “logística” de transport es amb cotxes, tindrem els tres tradicionals punts de trobada: els companys/a del Maresme (en el lloc i hora que ells decideixin), els de l’Hospital (nou) de Sant Pau i els de Travessera xamfrà amb Lepant ( aquest dos últims es trobaran als punts d’origen a les 8h del matí). El lloc i hora prevista on tots confluirem, serà a Can Casades (Santa Fe del Montseny) a les 9 h 30’. del matí. En aquest lloc hi esmorzarem i a les 10 h, que és quan obren el Centre d'Informació del Parc, hi veurem un audiovisual de 25' sobre "Les 4 estacions de l'any al Montseny". A les 10h 30' tenim previst començar la caminada. Els nombre de cotxes i de passatgers ja els concretarem, en funció dels assistents, per Internet.




Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans del 10 de gener, trucant o escrivint un correu a en Josep Lluís que és el coordinador d'aquesta sortida, més que rés per tal d’organitzar el transport i reservar lloc al restaurant on dinarem.