dimecres, 21 d’agost del 2024

Música i cantants (17)

 




XESCO BOIX


El passat 21 de juliol va fer 40 anys que en Xesco Boix ens va deixar.

Segur que molts i moltes de vosaltres, encara avui, el recordeu. Va ser un músic, animador i cantant català de folk i de cançó infantil.

Nascut a Barcelona l’any 1946, en ple franquisme, Boix pertanyia a una família nombrosa, culta i catalanista (era fill del poeta Josep Mª Boix i Selva i de Conxita Masramon de Ventos-Mir). De petit va estudiar al col·legi Sant Ignasi dels Jesuïtes de Sarrià, on li va ser difícil adaptar-se.

Va pertànyer al moviment escolta, de la mà de Mn. Antoni Batlle, un dels grans impulsors i introductors de l’escoltisme a Catalunya, de qui va aprendre un munt de cançons que inclogué en el seu repertori habitual. Primer va estar al Casal de Montserrat i després a l'agrupament Sant Benet de Sarrià. D'adolescent també va cantar a la Coral Sant Jordi.

Als anys 60, el seu germà Joan, també músic, li du dels Estats Units un disc del gran Pete Seeger, el pare del folk. Boix se n'enamora.

Va estar als Estats Units, amb una beca d'estudis amb el seu germà Joan i l'Eduard Estivill. Allà entrà en contacte amb el moviment hippy i la música Folk (establirà una important relació d’amistat amb en Pete Seeger del qual aprèn que, als recitals, el millor es que el públic també hi participi i canti...) hi veu -i hi viu- actuacions mítiques d' en Bob Dylan i Joan Báez i grups com els Beach Boys i Peter, Paul and Mary, entre d'altres.

El repertori de Xesco Boix inclou cançons infantils i tradicionals catalanes, adaptacions de les dels seus ídols del folk nord-americans i composicions pròpies, tant per la canalla com pels grups de folk que va fundar amb els amics: el 1966, el Grup de Folk i el 1971, el reconegudíssim Ara va de bo dedicat a la cançó infantil. Tres anys després cantà en solitari però vinculat als grups El Sac i Els cinc dits d’una mà.

Va fer un munt de recitals, principalment envoltat d’infants, arreu del país. Enregistrà molts discos i cassets (35 en total) i publicà deu llibres. La seva obra és, encara avui, valorada pels educadors i animadors.


Xesco Boix va ser un personatge valent i compromès amb el seu país i la seva llengua que gaudí d'una enorme popularitat en el món de l'animació infantil i de la música folk.

La policia va detenir, el 1969, Xesco Boix per dur-lo a fer el servei militar, obligatori en aquells anys.

Xesco patia trastorn bipolar, una malaltia que sovint es desenvolupa en situacions d'un gran estrès i angoixa. Xesco rebia atenció psiquiàtrica, però la depressió el va portar a baixar a la via del tren, a Malgrat de Mar, i llevar-se la vida un trist 21 de juliol del 1984.

La seva pèrdua commocionà el món cultural català.

A l’enllaç:

https://www.rtve.es/television/20240719/xesco-boix-40-anys-mort/16191157.shtml en podeu veure i sentir un merescut homenatge.


PS.- A rel d'aquest post, la nostra filla Mireia, m'ha enviat aquest llibre (que encara conserva amb molt de carinyo) i l'entranyable dedicatòria que en Xesco Boix li va fer aprofitant la nostra asistència a un dels seus recitals (el 23 de desembre de 1981).

Una mostra més de la seva sensibilitat.

Pep. 22-8-2024.