dissabte, 7 de setembre de 2013

CRIDA A LA 40ena SORTIDA XINO XANO
CAMINADA PELS SALTS I ELS GORGS DEL TORRENT DE LA CABANA (CAMPDEVÀNOL)


Data.- Dijous 19 de setembre de 2013.
 
Tipus d'itinerari.- L’itinerari que us proposem en aquesta caminada ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el torrent de la Cabana, on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d’aigua i gorgs d’aigües transparents.
Durant el recorregut podrem observar diferents comunitats vegetals que es disposen segons els condicionants ambientals i l’acció modificadora de l’ésser humà, com és el cas del bosc de ribera, format principalment per verns, que hi ha a la llera del riu Merdàs; la pineda de pi roig, plantada amb finalitats productives, que va substituir les rouredes, i els boscos caducifolis originaris que ocupen la major part de la vall d’Estiula. També hi ha zones obertes, formades per feixes amb prats i matollars, que ens recorden que totes aquelles valls s’havien conreat i que actualment resten abandonades o tan sols aprofitades com a terrenys de pastura per al bestiar.
La presència de l’activitat humana en aquestes valls és present en les restes d’una antiga teuleria i d’un possible antic molí sota el mas del Colomer, en alguns masos encara avui en dia actius, com cal Paraire (on, amb la marca “Mas d’Estiula”, fan i venen iogurts i formatges artesans) o el mas Baussacs i en l’activa explotació forestal que ha obert amples i fangosos camins i ha deixat petja en les zones d’aclarida dins del bosc.
Finalment, en els punts més alts de l’itinerari gaudirem de la vista cap a la Serra de Montgrony i la Serra Cavallera, les dues grans serralades del Prepirineu al Ripollès.
 


 
Recorregut i dificultat.- Començarem la caminada a l’estació de Campdevànol. Cal anar, uns 1,5 km, per una pista-camí que voreja la carretera GI-401 que va a Gombrèn, fins a l’àrea de lleure de la Font del Querol (on esmorzarem). Pràcticament davant de Cal Paraire surt el camí, senyalitzat, que porta als gorgs i salts del Torrent de la Cabana. El recorregut  serà:

0,00 km. 0h 00’ .- Area de lleure de la Font del Querol.

1,35 km. 0h 25’.- Cal Paraire. El camí surt de davant l’accés al mas.

2,52 km. 0h 55’.- Gorg de la Cabana.

2,70 km. 1h.00’ – Gorg de la Tosca.

3,10 km. 1h 10’.-  Gorg de l’Olla.

3,35 km. 1h 15’.-  Gorg de la Bauma.

3,80 km. 1h 25’.-  Mirador del Gorg del Forat.

4,10 km. 1h 35’.-  Gorg Petit del Colomer.

4,77 km. 1h 45.-  Gorg del Colomer.

5,10 km. 1h 50’.- Cruïlla de pistes

5,85 km. 2h 00’.-  Mirador sobre la Vall d’Estiula i la Serra de Montgrony.

6,17 km. 2h 05’.-  Collet del Colomer. Màxima alçada del recorregut (978 m).

6,45 km. 2h 10’.-  Mirador sobre la Vall de Baussacs, el Pirineu i la Serra Cavallera.

7,75 km. 2h 20’.- Collet Daguí.

7,85 km. 2h 35’.- Mas Baussacs.

8,40 km. 2h 45’.- Avellaneda (antic conreu d’avellaners).

9,25 km. 3h 00’.- Àrea de lleure de la Font del Querol.


Retornarem, desfent els 1,5 km, fins al poble de Campdevànol on dinarem. Així doncs el recorregut total de l’excursió -a peu- serà de 12,25 km. El temps estimat per a fer-los, sense pauses ni aturades, és d’unes 4h. El desnivell acumulat és de +/- 218 m.  La dificultat, tot i la distancia recorreguda, és baixa.


Aquells que no vulguin fer tot el recorregut circular i estalviar-se uns 2km de caminada i uns 100 m de desnivell, un cop al Gorg del Colomer, poden retornar a l’ Àrea de lleure de la Font del Querol desfent el camí per on hem anat (mireu aquest gràfic).Dinar.- El dinar el farem al restaurant de l’hotel La Sèquia Molinar del carrer de la Fulla, 12 (carretera Nacional 260), tel 972 712 836 de Campdevànol
 

on ens faran un menú de 14 euros amb el cafè i l’ IVA inclòs. Dinarem a les 15h (el restaurant està a uns 0,5 km de l’estació) i desprès agafarem el tren de tornada a Barcelona que surt a les 18h de Campdevànol i arriba a les 20h a Barcelona.

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Cal pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- en Llorenç i l’Antonio portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè,  en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre, la Montserrat (si pot fer-lo) el pastís artesà i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.

Roba, calçat adequat al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui). No oblideu, barrets i protecció solar i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.
Lloc i hora de trobada.-  El desplaçament fins a Campdevànol el farem en tren. Agafarem el tren de Rodalies-Renfe de la línia R 3 que va de l’Hospitalet fins a Ribes de Fresser. Passa per l’estació de la Plaça de Catalunya a les 7h 57’ i per l’estació de La Sagrera-Meridiana a les 8h 05’. Arriba a Campdevànol a les 10h 02’.

Els qui el vulguin agafar a la Plaça de Catalunya es trobaran, sota el rellotge de davant les taquilles, a les 7h 40’ i els qui ho facin a l’estació de La Sagrera-Meridiana l’hora de trobada, davant les taquilles, serà a les 7h 45’. Per a facilitar el “control d’embarcament” s’agrairà digueu a en Josep Maria, en el moment d’inscriure-us a la sortida, en quina de les dues estacions agafareu el tren.

No oblideu de portar la “Targeta Dorada” de Renfe, penseu que amb ella ens fan un 40% de descompte en el preu del bitllet (i el jubilats no estem per a regalar rés !!).

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el matí del dimarts 17 de setembre, trucant o escrivint un correu a en Josep Maria, el company que coordina aquesta sortida; més que rés per tal de  confirmar, al restaurant, el nombre de comensals que serem a  dinar.
 
Recordeu dir-li en quina de les dues estacions (“Plaça de Catalunya” o “La Sagrera-Meridiana”) agafareu el tren d’anada.
 
 

dimarts, 3 de setembre de 2013

ONZE DE SETEMBRE 2013
CADENA HUMANA PER LA INDEPENDÈNCIA

 
Tal i com es quedà al  passat Sopar d’Estiu, aquells de la colla que ho vulguin, acudiran, el proper ONZE DE SETEMBRE, a fer “Cadena per la Independència”.
 
Un bon nombre anirem cap al sud, a "reforçar” els trams de “cadena” on sembla que cal més presència de gent d’altres zones més poblades. Concretament  al TRAM 183 que és als voltants de Montbrió del Camp.
 
D’altres companys i companyes, per raons de proximitat, familiars o perquè ja s’havien compromès amb altres colles o grups d’amics “faran cadena”  en d’altres llocs. No hi fa rés, el que cal és que arreu hi hagi gent disposada a afegir-se, ma amb ma, per tal de donar continuïtat a aquests més de 400 km festius i reivindicatius.

 
 
Per als que anem al TRAM 183, recordeu que:
 
EL LLOC I L’HORA DE TROBADA ÉS: El dia ONZE DE SETEMBRE a la Plaça de Catalunya (davant del Hard Rock Cafè) a les 9h 30’. IMPORTANT: CAL SER MOLT PUNTUALS DONCS ENS COMENTEN ELS ORGANITZADORS QUE ELS AUTOCARS NOMÉS PODRAN ESTACIONAR A LA PLAÇA CATALUNYA 15'. 
 
ELS AUTOCARS, organitzats per l’entitat “Sobirania i Justícia”, sortiran PUNTUALS a les 10h. A nosaltres ens han assignat l' autocar Nº 2 (de 50 places).  
 
Un cop siguem a REUS, disposarem de temps lliure per a fer una passejadeta per la ciutat. El dinar el farem al restaurant ANTIGA CASA CODER, de la cèntrica Plaça Mercadal 16, on cal que hi siguem de les 12h 45’ a les 13h.
 
Desprès de dinar, a les 14h 30’, sortirem de Reus en direcció a Montbrió del Camp fins al TRAM 183. És un tram relativament proper al nucli del poble, però a la zona on hi ha el polígon industrial, amb poques ombres. CAL, PER AIXÒ (SI FA UNA TARDA DE CALOR), ANAR PROTEGITS DEL SOL AMB BARRETS, CREMA SOLAR I ALGUNES BOTELLES D’AIGUA.

Cal ser al nostre lloc de la "cadena" a les 16h. A les 17h14' (commemorant l'Onze de setembre de 1714) tota la CADENA HUMANA bategarà com un sol cor !!!. Com señal d'inici de la Cadena, sonaran tots els campanars del país mentre els participants tindrem les mans agafades amb el simbolic gest d'un comú desig de llibertat. 

La Cadena durarà fins les 18h. Durant aquella estona es faran les fotografies i s'enregistrarà la Via en vídeo des de l'aire. Si algú de nosaltres pensa en portar un aparell de radio podrem seguir el moment a tot el país (els mòbils se saturaran...).

Sembla que, certament, viurem un nou dia històric.
 
De moment això és tot. Per a qualsevol qüestió relacionada amb aquest tema podeu posar-vos en contacte amb en Carles o l’Elena que son els coordinadors d’aquesta acció.
 
Una molt bona DIADA.