divendres, 1 de març del 2019

CRIDA A LA 94ena SORTIDA XINO-XANO



CAMINADA PER DUES DE LES VALLS QUE CONFLUEIXEN A SANT POL DE MAR: 
LA VALLALTA I LA VALL DE GOLINONS


Data.- Dijous 14 de març del 2019.


Tipus d’itinerari.- El recorregut que us proposem, en aquesta ocasió, és un itinerari circular que surt i retorna a Sant Pol de Mar. Anirem de la costa cap els turons del litoral per la Vallalta, una petita vall d'una gran bellesa i tranquil·litat on antigament hi havia hagut un llac, que en la seva zona central tenia una fondària de 25 metres i on hi desembocaven les rieres de Vallalta, Vallfogona i Sant Andreu. Pujarem dalt la carena i passarem a l’altre vessant pel coll de l’Era d’en Mora, una mica més amunt del qual -si el dia ens hi acompanya-, des del punt més alt del recorregut, tindrem unes bones vistes sobre les muntanyes del Parc del Montnegre i el Corredor, les valls i la costa. Retornarem a Sant Pol, per la vall de GolinonsEntre els turons que acaronen el mar, la platja i la muntanya, es produeix en aquestes valls, un microclima que les ha convertit -des de fa segles- en un indret ideal per als cultius i, també, per a poder viure dels mateixos. Actualment encara hi podem veure diverses plantacions de maduixes, palmeres, bolets cultivats, plantes ornamentals. Això i la bellesa i tranquil·litat del paisatge, ben segur, ens farà gaudir d’una agradable excursió.


La caminada.- Sortirem de Sant Pol en direcció a la Vallalta, riera de Sant Pol amunt, vorejarem la població de Sant Cebrià de Vallalta. Ens enfilarem fins al Coll de l’Era d’en Mora per retornar a Sant Pol per l’altre costat de la carena, la Vall de Golinons, formada pel torrent del Morer.

Descripció de l’itinerari a peu:

-    Plaça de la Vila (1 m d’alçada). Inici del itinerari. Se segueix pel Carrer Consulat del Mar cap avall (sentit Barcelona).

-    Can Coromines. Es gira a la dreta Es gira a la dreta. Se segueix pel Carrer Ignasi Mas Morell.

-      Hostal Pancheta. Es gira a l'esquerra. Se segueix amunt pel Carrer Abat Deàs.

-   Església de Sant Jaume (3 m d’alçada). Es pugen les escales. Se segueix amunt pel Carrer Joan Maragall.

-      Pont sobre l'N-II i Cementiri (32 m d’alçada). Se segueix recte pel carrer que puja seguint el mur del cementiri, al arribar al final del mur seguirem pel carrer que va recte i en pujada.

-      Pi del Soldat (62 m d’alçada). Fi de l'asfalt. Se segueix recte per la pista de terra ampla que puja.

-      Pont sobre la C-32 (72 m d’alçada). Tram d'asfalt curt. Se segueix recte per la pista, que va pujant fent una marrada.

-   Cruïlla (78 m d’alçada). Se segueix pujant, cap a l'esquerra, per la pista principal.

-    Cruïlla, en un punt amb bones vistes sobre el litoral (100 m d’alçada). Se segueix recte i en baixada per la pista principal.

-      Cruïlla (35 m d’alçada). S'enllaça amb una pista que ve de l'esquerra i una altra que ve de la dreta. Se segueix baixant fins a la cruïlla de carreteres que hi ha a prop.

-      Enllaç de carreteres (23 m d’alçada). Amb precaució, es passa a la vora de l'enllaç de carreteres i es gira a la dreta per una pista asfaltada que puja i que passa pel costat d'un pi solitari. Indicació del restaurant La Hacienda.

-      Cruïlla (26 m d’alçada). Se segueix pujant per la pista asfaltada i es deixa una pista secundària, que baixa, a l'esquerra.

-      Cruïlles (28 m d’alçada). Es deixen a la dreta tres accessos consecutius a tres finques privades. El tercer dels accessos, a la dreta, és el de la bonica masia de Can Roca. Se segueix recte i amunt per la pista asfaltada.

Can Roca

-      Cruïlla (39 m d’alçada). Es deixa la pista principal asfaltada que puja i s'agafa la que surt a l'esquerra sense asfaltar en baixada. De seguida es passa a prop de les naus d'un polígon industrial.

-      Cruïlla (27 m d’alçada). S'enllaça amb una pista privada que ve de la dreta. Se segueix recte en el mateix sentit que ja es portava. Ens anem endinsant a la Vallalta.

-      Camp de golf. Cruïlla (27 m d’alçada). Es gira a la dreta en angle recte per seguir la pista que porta, ja sense equívoc, a Sant Cebrià de Vallalta. Ara es té el camp de golf a l'esquerra i el bosc a la dreta.

-    Fustes Missé (37 m d’alçada). Després de deixar a la dreta dos accessos consecutius a finques particulars, es passa entre l'aparcament i l'empresa Fustes Missé. Continuem per la pista principal que va resseguint la vall deixant, al cap de pocs metres, una altra pista particular a la dreta en pujada. De seguida es voreja la riera de la Vallalta i es comença a veure el campanar de Sant Cebrià de Vallalta.

-      Cruïlla (42 m d’alçada).  Comença un tram asfaltat. Se segueix recte i de pla cap a uns plàtans i una casa propera que queda a la dreta de la pista, deixant abans una pista a la dreta en pujada.

-      Cruïlla (36 m d’alçada), abans d’arribar a les primeres cases de Sant Cebrià de Vallalta. Es gira a la dreta per una pista asfaltada i amb senyalització de l'Eix Central de la Xarxa de Camins del Maresme, en direcció al Coll de l'Era d'en Mora (a 2,8 km). També s'enllaça amb el SL-C 102 (sender de les Torrenteres de Sant Cebrià de Vallalta).

-      Trifurcació (51 m d’alçada). Fi del tram asfaltat. Se segueix pel camí del mig, tot recte, deixant una pista que puja a la dreta i la pista asfaltada que segueix cap a l'esquerra creuant un petit pont (Carrer del Montseny). Se segueix l'SL-C 102 entrant a la vall del Torrent de Can Mates (fita senyalitzadora) i de seguida es passa a frec de la masia de Can Goita.

-    Masia de Can Mates (58 m d’alçada). Se segueix recte. Es passa a frec d'aquesta gran masia, la més important de la vall.


Can Mates

-      Mina d'aigua (73 m d’alçada) a la vora del camí (no potable).

-    Vista (77 m d’alt) de Can Matet i Can Jan Llort, les dues últimes masies habitades de la vall. Una mica més endavant es passa a frec de Can Jan Llort.

Can Manet i Can Jan Llort

  
Can Llort -casa en ruïnes- (94 m d’alçada). Després de la casa es deixa primer a la dreta un corriol i després a l'esquerra una pista secundària. Se segueix recte, en pujada, per la pista principal que ara remunta més fort.

-      Coll de l'Era d'en Mora (157 m d’alçada).  Cruïlla de camins on cal prendre la pista de la dreta fent un gir en angle recte. Es deixa el SL-C 102 i se segueix el PR-C 146 en direcció al Far de Calella (a 6,4 km). També hi ha indicacions de Sant Pol (a 7,4 km) tot i que hi anirem per un camí més curt. Al cap de pocs metres es deixa un camí a la dreta i se segueix la pista principal, que va pujant.


-    Cruïlles. Se segueix recte per la pista principal. Es deixa una primera pista secundària a l'esquerra que baixa i després dues pistes més a la dreta. L'última d'aquestes fa drecera en el nostre camí, però és millor arribar a la cruïlla de pistes senyalitzada que hi ha uns metres més endavant i així entendre millor els camins que recorren aquestes carenes i gaudir de les vistes des del punt més elevat d'aquest sector carener (207 m d’alçada).

-      Cruïlla (192 m d’alçada). Es gira a l'esquerra i avall. Es deixa, a la dreta, una pista que fa una forta pujada i que també porta a Sant Pol de Mar per la carena del Turó de l'Home Mort (enllaça amb el nostre camí al Serrat d'en Mas, a les primeres cases de Sant Pol, al capdamunt del Carrer dels Herois de la Fragata Numància). Nosaltres no l’agafem i continuem, recte, avall.

-      Cruïlla en ple revolt (157 m d’alçada). Se segueix a la dreta i avall per la pista principal. Tot seguit es fa un nou revolt a la dreta i després un altre a l'esquerra.

-      Cruïlla de tres pistes a la vora d'un xiprer (137 m d’alçada). Se segueix recte i avall per la pista principal. Es deixa una pista a la dreta tancada amb una cadena que puja i una pista a l'esquerra que planeja i porta al campament de La Granota.

-      Can Golinons (119 m d’alçada), un mas convertit en casa rural. Es passa a frec de la casa, que queda a la dreta, i passem a la vora dels camps del davant de la casa i s'arriba així al fons de la vall, on se segueix recte per la pista principal (en direcció a una plantació de plàtans), deixant a la dreta l'accés a la casa i a l'esquerra una pista que puja.

-    Rètol de la finca Golinons (98 m d’alçada). Se segueix baixant per la pista principal. La pista pren la direcció sud i passa pel bell mig d'una plantació de palmeres. A partir d'aquí i fins al final de la baixada (on es creua el torrent principal de la vall) cal anar deixant, sense agafar-los, a dreta i esquerra diversos accessos a finques privades (Les Palmeres, Can Soler, Can Gasons, Can Giralt i Can Gasòfia) i seguir sempre la pista principal.

-      Can Calella i Can Mascaró (52 m d’alçada). Se segueix per la pista principal. Es deixa l'accés a la casa de Can Calella (molt a prop a l'esquerra) i es gaudeix de la vista de la casa de Can Mascaró (enfilada a la muntanya a la dreta), amb una bonica torre.

-      Cruïlla del Club Hípic Sant Pol (62 m d’alçada). Se segueix avall per la pista principal. En aquest punt hi ha un rètol que indica Vall de Golinons (que acabem de recórrer de baixada). Es deixa l'accés al centre hípic (a l'esquerra i amunt) i se segueix baixant per la pista principal uns quants metres més fins a creuar el torrent del Morer. Tot seguit la pista torna a pujar.

-      Enllaç amb una pista que ve de la dreta (76 m d’alçada). Aquesta pista ve de la casa de Can Mascaró. Se segueix recte i amunt per la pista principal. Des d'aquí s'obtenen bones vistes de la Vall de Golinons.

-      Serrat d'en Mas (101 m d’alçada). Inici de l'asfalt dels carrers de Sant Pol. Se segueix recte i avall. En aquest punt hi ha un nou rètol de la Vall de Golinons, que aquí acabem de recórrer sencera. S'enllaça amb una pista a la dreta que ve de la carena del Turó de l'Home Mort (la pista que hem vist i comentat abans). S'arriba a les primeres cases de Sant Pol de Mar (a l'esquerra n'hi ha una que es diu La Tramuntana) i al capdamunt del Carrer dels Herois de la Fragata Numància, que seguirem sencer de baixada fins a prop del centre del poble. Just aquí també ens adonem que creuem la C-32 per sobre d'un túnel.

-      Final del Carrer dels Herois de la Fragata Numància i inici de la Plaça d'Anselm Clavé (21 m d’alçada). Des d'aquí hi ha una bona vista de l'ermita de Sant Pau (que formava part d’un monestir fundat el segle X que ara només conserva l’absis), emblema de la vila, al capdamunt d'un turó. A la part baixa d'aquesta plaça, coneguda popularment com a Placeta de l'Hotel, es gira a la dreta en baixada per creuar l'N-II per sota del pont i s'arriba així als carrerons del centre de Sant Pol.

-   Cruïlla de carrers. Se segueix pel que passa entre dues oliveres (Carrer Tobella).

-      Final del Carrer Tobella. Se segueix el Carrer Nou fins al final. Aquest carrer es pot dir que és el "carrer major" de Sant Pol de Mar, on hi ha la majoria de locals comercials i de restauració de la vila i on hi ha l'estació de tren (Renfe/Rodalies de Catalunya).

-      Plaça de Jaume Roig i Pujol. Aquesta placeta és coneguda popularment com "Els Quatre Cantons". Se segueix pel Carrer Consulat del Mar, on de seguida es troba a la dreta el Centre Cultural i d'Esbarjo i, uns metres més endavant, les vies del tren i el mar, fins a arribar novament a la Plaça de la Vila.

-      Plaça de la Vila. Final del recorregut.


NOTA IMPORTANT.- Com que tenim la intenció d’esmorzar en aquell llarg banc -on ja ho hem fet altres vegades- que hi ha, damunt el túnel del tren i sota l’ermita de Sant Pau i, després del recorregut -retornant per la Vallalta-, entrem a Sant Pol prop del restaurant on hem d’anar a dinar, farem aquest itinerari al revés: primer per la Vall de Golinons i després per la Vallalta.

El recorregut total és d’uns 11, 21 km. Amb uns desnivells acumulats de +/- 302 m. Tot i que el recorregut és (pel que nosaltres darrerament estem acostumats) relativament llarg i hi ha la pujadeta fins al coll, es atreviríem a dir que la dificultat és mitjana-baixa i apta per a la gran majoria dels caminadors/es habituals de la colla. El temps estimat per a fer el recorregut -amb l’esmorzar inclòs- calculem pot ser d’unes 3h 45’.


Dinar.- El dinar el farem, a les 14 h, al NOU RESTAURANT dels Banys Lluís, carretera de Sant Cebrià de Vallalta nº 3, tel. 937 60 06 97, SANT POL DE MAR. Els dies feiners tenen un menú (IVA inclòs) a 14 euros.



Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al fred o el sol  i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.


Lloc i hora de trobada.- La majoria farem el recorregut d'aproximació fins a Sant Pol, d’anada i tornada, en tren. Els qui sortim amb aquest mitjà, des de Barcelona, ens trobarem a l’estació de Rodalies Renfe de la plaça de Catalunya, sota del rellotge que hi ha davant de les taquilles, a les 7h 40’ del matí (amb prou temps per a comprar el bitllet). Per agafar el tren, de la R1, que surt d’aquesta estació a les 7h 51’. Aquells a qui els vagi millor agafar aquest mateix tren en alguna  altra estació per on passa -o prefereixin anar-hi en cotxe-, es prega que ho comuniqueu en el moment d’apuntar-vos a la sortida, per a tenir-ho en compte.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer abans del vespre del dilluns 11 de març, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª -el company que coordina aquesta sortida- i així poder confirmar el dimarts, al restaurant, el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.


Fins el dijous dia 14 de març.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

Em sembla que estem de sort. El proper dijous 14 de març a la Vallalta, gaudirem d’un dia d’aquests que el comú dels mortals en diem de bon temps.

 Segurament els meteoròlegs professionals també estaran una mica contents perquè la previsió d’aquests, en el sentit que hi haurà moviment atmosfèric del caire que els hi agrada, es produirà.





El que passa és que els pronòstics professionals d’aquest cap de setmana diuen que a mitja setmana hi hauran ruixats, per efecte de alguns fronts que circularan pel centre de Europa, i així serà.
Contents ells. Però l’estudi dels mapes de que disposo entreveuen que aquestes pluges cauran el dimecres i no pas el dijous. Contents nosaltres.




El dijous a les valls que van de Sant Pol al Montnegre el cel serà clar, potser algun escadusser núvol alt, la temperatura a les sis del matí serà de 7º, augmentant a 16º a migdia i caient als 13º a la tarda. El vent, molt fluix, serà de encara de Mestral al matí girant a Ponent la resta del dia.

Però, és clar, l’enorme quantitat de variables que intervenen en la circulació atmosfèrica, fa que en situacions poc estables com la que ens espera la propera setmana, depèn de magnituds petites per a què tot es acompleixi amb certitud.


Conclusió: Prenem totes les precaucions habituals, com capelines, recanvis pels peus, abrigament a capes, barrets i cremes solars, perquè pot passar qualsevol cosa.

Probabilitat actual d’aquest pronòstic: 50%

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.


Actualització de darrera hora.
(Dimecres 13 17:00 h local)

Hi ha poques variacions a significar respecte del pronòstic inicial.

La circulació atmosfèrica pronosticada es retarda unes hores, cosa que propiciarà que a l’hora de trobar-nos per pujar al tren potser caiguin algunes gotes petitones, allò que en diuen al Empordà “xim xim marieta” i que seguirà cobert per núvols baixos una estona fins cap allà les deu del matí. Després només quedarà cobert en un 10% per nuvolositat alta, és a dir que fonamentalment lluirà el sol.

La probabilitat d’aquest nou pronòstic és ja del 80%


SEGEIXEN SENSE ADMETRE’S RECLAMACIONS

J.M