divendres, 18 de febrer del 2022

CRIDA A LA 110 SORTIDA XINO-XANO

  

Font del Lleó de Caldes de Montbui

PASSEJADA, PELS CAMINS DELS IBERS I ELS ROMANS DELS VOLTANTS DE CALDES DE MONTBUI


Data.- Dijous 3 de març 2022.


Tipus d’itinerari.-  Tot sembla indicar que, amb les precaucions i reserves que calgui, la pandèmia -diuen- s’està ja tornant una “gripalització”. Les recomanacions i les mesures que, fins fa pocs dies, dictaven les autoritats sanitàries -mascaretes, passaport covid, limitacions en el nombre de persones en bars i restaurants,...-, darrerament, s’han anat “suavitzant”.

Per això, també nosaltres proposem fer un pas més en les nostres sortides. Volem però -tots i totes tenim ja una edat...- ser, encara, prudents.

En aquesta sortida, doncs, “obrirem, una mica, la aixeta”...: Els desplaçaments els farem en cotxes, amb els propis o compartits, amb les mascaretes posades i les finestres mig obertes per afavorir-ne la ventilació. Esmorzarem, com hem fet quasi sempre, a l’aire lliure  i dinarem -si el temps ens hi acompanya- en un restaurant amb terrassa o, si ho hem de fer dins, en un local relativament espaiat.

Així doncs, en aquesta sortida, reprendrem -aquells que ho vulguin- el dinar de “menú”. Pensem que, el dinar col·lectiu, és una manera més d’enriquir i amenitzar, amb l’àpat, la trobada...

Pel que fa a l’itinerari, la sortida ens ofereix, així mateix, diferents possibilitats. Aquells que no vulguin fer la caminada excursionista, poden:

a)    Visitar, en una mena de volta cultural i turística, el nucli urbà i els llocs més interessants de Caldes de Montbui: la Font del Lleó (que te davant l’Oficina de Turisme), les termes romanes, el pont romànic, l’església de Santa Mª, la antiga farmàcia modernista Codina,... Podeu clicar damunt: GUIA CALDES 08CAT (visiteucaldes.cat) 

Termes romanes de Caldes de Montbui

b)    Es pot, així mateix, fer una visita al Parc de Can Rius -el lloc d’inici i final de la caminada-, fer-hi una passejada i gaudir del conjunt de la vegetació que hi ha (pins blancs, cedre de l’Atles, lledoners,  oliveres, teixos,  roures martinencs,  fotínies o alzines sureres...); l’any 1878 es van plantar la majoria d’aquests arbres que actualment encara es conserven; el parc es trobava al costat del balneari Can Rius i els banyistes i vianants hi anaven a passejar passant la riera pel pont privat que comunicava el sumptuós edifici del balneari amb l'enjardinat parc.

El pont del balneari que porta al parc

Als caminadors/es els oferim, després d’esmorzar, una passejada circular, sortim i tornem al mateix lloc, l’aparcament del Camp de Futbol, -d’uns 7 km de recorregut, un desnivell acumulat de +/- 190 m i un temps estimat, amb pauses i aturades, d’ unes 3h-.

 

Recorregut de la passejada.-

0,00 h.. 0,00 km.- Aparcament del Camp de Futbol.

Ens dirigim a l'entrada del Parc de Can Rius, on trobem els indicadors (enmig d'una petita rotonda -la plaça de Taunusstein-), que ens encaminen cap a la Torre Roja seguint el PR C9 (marques grogues i blanques).

Seguim aquest PR per la pista principal. Deixem primer un desviament a la dreta que clarament és un camí d'accés a unes cases i, uns metres més endavant, tornem a veure marques del PR en una paret de ciment.

Continuem caminant uns minuts més per la pista de terra, fins a veure uns hivernacles bastant grans. Quan estem arribant a ells, trobem un camí més estret que surt a la nostra esquerra i que té marques de PR i GR (blanques, vermelles i grogues).

Agafem aquest camí i el seguim, passant de seguida per una petita bassa artificial i després per una zona una mica més boscosa, en lleugera pujada per pista fins a arribar a una encreuament de camins amb pal indicador.

0,30 h. 1,5 km.-  El Roure Gros (de Can Corró). En aquest creuament de camins hi havia, com indica el nom, un gros i vell roure que era un punt de trobada i esbarjo, des de temps immemorials, de la gent de Caldes. L’arbre, monumental, morí l’any 1991. El 23 d’abril del 2015, per iniciativa de l’Escola d’Adults “El roure gros”, en replantaren un nou roure.

Antiga imatge del Roure Gros

Des d'aquí agafem la pista que surt a la nostra dreta i que en pocs metres passa pel costat de les ruïnes de l’ermita de Sant Miquel de l'Arn, del segle XI. Just darrera de l’ermita, haurem de deixar l'ampla pista principal per un camí, que surt a l'esquerra de les restes i que, aviat, es tornarà més estret i començarà a pujar per enmig d'un bosquet. Continuem pujant fins a arribar a la Torre Roja.

Les restes, en mig del bosc, de Sant Miquel de l'Arn

0,50 h. 2,5 km.- La Torre Roja. Restes d'una torre d'origen romà i posteriorment medieval amb bones vistes de Caldes, Sentmenat i els voltants. Al costat mateix de la torre hi ha un poblat ibèric, dels segles V abans de Crist al I després de Crist, ben conservat. Passem pel costat del poblat i continuem per la pista de terra que surt d'ell i que per terreny pla, ens porta fins a un encreuament on hi ha indicat: “Collet de la Torre Roja”.

La Torre Roja

El poblat ibèric de la Torre Roja

0,50 h. 2,9 km.- Collet de la Torre Roja. Seguim pel camí que baixa en direcció a Caldes a la nostra dreta. Trobem un primer desviament del camí molt evident, però amb cartells en els quals se'ns prohibeix entrar per raons de seguretat.

Continuem per la pista principal fins a trobar, en una corba tancada a la dreta, un camí que es desvia a la nostra esquerra i que ens portarà fins al salt d'aigua de Can Pèlags, un lloc curiós de veure. Agafem aquest desviament a esquerra. De seguida estarem en una zona amb vegetació més tancada. Cal estar atents perquè el camí es desvia a la dreta per a baixar al Gorg de Can Pèlags.

1,10 h. 3,6 km.- Gorg de Can Pèlags. Interessant salt d'aigua amb una font. Gaudim del lloc i prosseguim pel camí. Més endavant creuem el Torrent de Pascol fins a trobar de nou, el Camí de Sentmenat que baixa del Roure Gros.

Salt i gorg de Can Pèlags

1,20 h. 4,5 km .- Deixem, uns moments, el camí per a baixar a la riera de Codonys i visitar la font de les Escales. Recuperem el Camí de Sentmenat i no el deixarem fins arribar al

Font de les Escales

1,40 h 5,4 km.- Parc de Can Rius. Fem una petita volta pel Parc i continuem per l'altra banda de la Riera de Caldes, passant pel Carrer del Pont, el Pont Romànic, Carrer de la Torre Roja i ja som davant del

Pont romànic de Caldes de Montbui

2,00 h. 6,1 km.- Aparcament del Camp de Futbol, on donem per acabada la caminada d' avui.

 

Esmorzar.-  Esmorzarem a l’àrea de pícnic del Parc de Can Rius, on hi ha taules i bancs per a fer aquesta “feina”.

Cal portar l'entrepà, la fruita o els ganyips i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Si poden venir, en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en "Juanmi" la crema de llet pel tallats, en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, en Carles P. les seves estimulants xocolatines i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. No oblideu, per a desinfectar-nos abans de menjar, el gel hidro-alcohòlic.  

 

Una de les taules de l'àrea de pícnic


Dinar.- El dinar el farem, a les 13h 30’, al restaurant Ca l’Emili carrer de la Industria 9, tel 930 23 67 42, Polígon industrial “La Borda” de CALDES DE MONTBUI. https://es.restaurantguru.com/restaurante-ca-l-emili-Caldes-de-Montbui Tenen un menú diari a un preu de 13 euros.


Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets, “boes”, bufandes, guants, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Ah i no oblideu les mascaretes ni el gel hidro-alcohòlic !!!

 

Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins a Caldes de Montbui, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi van en el seu propi vehicle i els qui compartirem el cotxe. També ens aniria be saber aquells que acudiran a l’aparcament del Camp de Futbol de Caldes directament des dels seus domicilis.

El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de la Travessera/Lepant, a les 7h 45’ del matí

Estimem que sobre les 9h 30’ podem estar a l’aparcament del Camp de Futbol de Caldes de Montbui, hora en que ens podem trobar amb aquells que hi aneu des de “comarques” (Mollet, Premià de  Mar, etc.) o be, directament, des d’algun altre lloc de Barcelona que no sigui el de Travessera/Lepant.

 

Inscripcions.-  Per a confirmar el nombre de comensals que serem a dinar ens aniria be saber, abans del vespre del dilluns 28 de febrer -per a poder, el dimarts 1 de febrer dir-ho als del restaurant- el nombre de comensals que serem dijous a dinar. Podeu dir-ho contestant el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida.

 

Gràcies i una abraçada.

 

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

 

A cinc dies vista i segons mostren els mapes, em sap greu haver-vos de fer un mal pronòstic (segons com es miri) per la propera xino xano.


En aquest mapa de pressions, les ratlles blaves representen successius fronts.


Amb molta probabilitat, el fenomen començarà de matinada. A l’hora de sortir de casa estarà caient del ordre d’un litre per metre quadrat. Que no és massa, però mulla. Cap a mig dia la precipitació anirà remitint, però a aquella hora el total acumulat ja serà entre 3 i 4 litres. Definitivament insuficient pel que li convé a la terra, i tanmateix molt més del que ens aniria bé pels nostres propòsits.

El vent serà de ponent moderat (F2-3) però en aquesta ocasió no bufarà re-escalfat, com ho hauria de fer normalment, perquè encara que haurà travessat la península, al arrossegar la humitat de diversos fronts, la temperatura oscil·larà entre els 10º i els 11º.


Conclusió: Roba impermeable o paraigües i capelina. Mitjons de recanvi per si de cas.

 

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.