dissabte, 17 d’abril del 2021

SOBRE LA SALUT MENTAL

 


LA SALUT MENTAL EN TEMPS DE PANDÈMIA I SEMPRE

Un vell company scout -en Ferran Guimaraes- ha penjat al seu Facebook https://www.facebook.com/ferran.guimaraes , amb el prec de que en fem difusió, un post sobre la SALUT MENTAL. N'hem fem una adaptació per al nostre Blog.

La tristesa es porta en silenci... Res, ni ningú, ens prepara per a anar veient com s'apaga la vida de les persones que mes estimem. Els qui et van donar la vida o els qui hem triat per a compartir-la. Veure com els seus ullets van perdent la seva lluentor i que la seva mirada es perd divagant en els racons del seu subconscient, aliens a tot el que els envolta... ens dol i afecta especialment. No hi ha paraules per a descriure-ho.

És molt trist veure i tenir cura dels nostres pares o familiars quan estan en la penosa situació de manca de salut mental (demència senil, Alzheimer, falles mentals, etc.). Quina tristor, veure que aquells que ho van donar tot per nosaltres, un dia et preguntin "Qui ets?. O et repeteixin tot el dia el mateix... no per oblit voluntari, sinó per deteriorament mental i que, a poc a poc, van perdent les seves facultats fins a quedar "desconnectats", prostrats i completament depenents de l’ajut i "escalfor" dels altres.

Els problemes de salut mental són devastadors i impliquen directa i evidentment a les persones que els pateixen però, també, als qui els envolten. 

A més de la demència, hi ha la depressió, el desordre posttraumàtic, les diferents psicosis, el desordre bipolar, etc. Condicions, situacions i malalties que ningú tria, simplement es tenen i es pateixen, no sols qui les sofreix sinó -com acabem de dir- també la família, el seu entorn. És important, en aquests casos, buscar suport i ajuda !.

Les condicions de salut mental no són, només, coses de "feblesa" o "pròpies de l'edat", són problemes i malalties que qualsevol pot arribar a patir. És necessari trobar o aproximar-se a la cura i a la prevenció. És vital, en la mesura del possible -sense obsessionar-se- informar-se, avançar-se a aquestes malalties i, si es pot, bloquejar-ne el pas !

Cada any, des del 1996, el dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental dedicat a prendre consciència, informar, debatre i sensibilitzar la població sobre els diversos aspectes d’aquestes malalties. Amb la pandèmia i l'obligat confinament, molta més gent ha anat prenent consciència i també patint  aquest tipus d'afeccions. Als psicòlegs, psiquiatres i d'altres especialistes, malauradament, se'ls ha girat feina... !  


Recordeu que, cada dia -malgrat que gairebé tots i totes estem fets uns “xavals/les”- ens anem fent més grans... Mai sabrem quan o a qui li pot tocar, patir o viure, una d’aquestes malalties. Tampoc cal obsessionar-se, però no està de més anar coneixent el tema i, en la mesura del possible, ser previnguts.

Ens han educat, des de la infantesa, en viure i actuar tenint en compte el respecte, l’amor i la solidaritat vers els demés. Gairebé tots, segur, al llarg de la nostra vida i activitats hem procurat complir-ho i tenir-ho en compte. Ara que ja som “madurs” -parlem clar, som vells- intentem continuar seguit fidels a aquests valors. Pensem i ajudem als qui ho necessiten.  Ben segur que ens ajudarà a sentir-nos millor.

Molta salut i fortalesa a tots/es i, sobretot, cuideu-vos.