diumenge, 25 d’octubre de 2015

CRIDA A LA 62ena SORTIDA XINO-XANO


PASSEJADA TARDORAL PER LA 
FAGEDA DE LA GREVOLOSA

Data.- Dijous 5 de noviembre del 2015.

Un dels magestuosos faigs
Tipus d’itinerari.- La fageda de la Grevolosa és un dels boscos més espectaculars de Catalunya. Amb més de 300 anys de vida, aquesta fageda té arbres monumentals que arriben a tenir un diàmetre de més d’1 metre i més de 40 metres d'alçada. A més, també s'hi troba una gran diversitat natural, tant de flora com de fauna. Degut a la seva bellesa i importància biològica, aquesta fageda està inclosa dins l’ Espai d’Interès Natural de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.

En aquest bosc hi trobarem una bona barreja de roure martinenc i de faig amb abundant boix grèvol al sotabosc (el nom de "La Grevolosa" és una clara referència a aquest arbust). La distribució  d’aquesta vegetació respon a factors geomorfològics. La fageda es troba localitzada en dues zones ben diferenciades, com són la zona de la carena, a les parts més elevades de la finca (a partir de 1.100-1.125 m), i la zona de torrenteres, en les quals ocupa els vessants d’exposició Oest. El roure que ocupa aquests espais es troba preferentment en exposició Est. Els solells i les zones amb sòls més prims estan ocupats majoritàriament per rouredes de roure martinenc, mentre que a les zones més humides hi apareix el roure de fulla gran, sovint formant bosc mixt amb el faig.


Ermita de Sant Nazari
A la passada xino-xano, tot i que la sortida era exclusivament per a caçar bolets, no en vàrem trobar ni un. Potser en aquesta tindrem més sort. Les fagedes i rouredes, en aquesta època, poden donar sorpreses. Els entesos diuen que en aquests boscos humits –si les condicions son favorables- s’hi poden trobar fredolics, llenegues, siurenys, rossinyols, trompetes, camagrocs, carlets, llengües de bou, ous de reig i, fins i tot, els preuats ceps. Si en trobem, ja us ho explicarem.

Aprofitarem que passem a prop de l’ermita de Sant Nazari (del segle XIV, molt modificada posteriorment i restaurada l’any 2011), situada en un bonic paratge, per a visitar-ne l’exterior.

El rètol de la carretera on hem de començar la ruta a peu
Recorregut i dificultat.- La aproximació, fins el lloc on iniciarem la caminada, la farem en cotxes. Un cop superat Vic, agafarem la carretera C-37 que, pel túnel de Bracons, va fins Olot. Immediatament abans d’entrar al llarg túnel de Bracons, al petit poblet de Sant Andreu de la Vola, sortirem per continuar –en direcció al coll de Bracons- per la BV-5224. Superat el punt quilomètric 23, quan trobarem, a la nostra dreta, l’indicador de “El Molí de Bracons” hi deixarem els cotxes. En aquest punt iniciarem, per pistes i corriols, la ruta a peu fins la Fageda i font de la Grevolosa. La tornada, fins al lloc on hem deixat els cotxes, la farem desfent el mateix camí però ens desviarem (en un recorregut, fins a Sant Nazari –entre anar i tornar-, de aproximadament 1,5 km) per anar a veure els entorns i l’ermita de Sant Nazari. El recorregut total d'aquesta sortida -a peu- serà, doncs, d’uns 6 km amb uns desnivells acumulats de +180 m i de -150 m. La dificultat la classificaríem de mitjana-baixa.

Font de la Grevolosa
Dinar.- Amb els cotxes continuarem, per la BV-5224, fins el Coll de Bracons, des d’on tindrem un bon panorama sobre la Vall d’en Bas i les muntanyes de La Garrotxa. Baixarem, passant pel poblet de Joanetes, fins aquesta vall i anirem a dinar a Can Morera http://www.canmorera.com Carretera de Santa Coloma, 10 telèfon 972 69 48 02 del poble de Les Preses. El preu del menú diari (IVA inclòs) és de 10,90 euros.

Can Morera: restaurant i agrobotica
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar que –si poden venir- en Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en Llorenç, l’Antonio i en Zac portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets, “boes”, bufandes, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.
Els boletaires més optimistes cal, també, que no oblidin algun/s cistell/s per anar-hi posant el bolets... !!!

Lloc i hora de trobada.- Ja s’ha dit que farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sisplau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport i els possibles “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada. Per als qui sortim de Travessera/Llepant serà a les 7h 30’ del matí. El "repartiment" final en els diferents cotxes, l'anirem comunicant directament als assistents per correu electrònic.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 2 de novembre contestant ("respondre a tots") el correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida-; més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PREDICCIÓ AL PUNT LAT=42.069°, LON=2.345°

PRONÒSTIC PER LA 62ena XXR


Sembla mentida, però es veu que aquest dijous dia 5 de novembre, després de la llevantada i de pluges tant abundoses i generalitzades, tindrem un molt bon dia.
S’espera que a les set del matí el cel estigui parcialment cobert per núvols alts i mitgencs, que cap a les dotze només restaran els núvols alts i que a la tarda potser que ja no en quedin.
El vent serà fluix i les temperatures seran de entre 12º al matí i els 18º a la tarda.
O sigui, que farem bé de abrigar-nos per capes “pelables” per poder-nos despullar a demanda.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.