dimarts, 31 d’agost del 2010

NOU -I DEFINITIU- CANVI DE DATES DE LA SORTIDA DE TARDOR 2010







PARC NATURAL DEL DELTA DE L’EBRE i RESERVA NATURAL DE LES FAGEDES DELS PORTS (el MONTSIÀ).





Be, sembla que definitivament, les dates per a la SORTIDA DE TARDOR d’enguany seran les que ja vàrem dir el primer dia: divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 d’octubre.
Diversos compromisos, problemes d’agenda, proximitat a les vacances d’alguns,.... havien aconsellat canviar les dates. Ara que, sembla, el President Montilla a descartat fixar per al dia 24 d’octubre la convocatòria d’eleccions per al Parlament de Catalunya (que era un nou “perill”), hem decidit –amb una ràpida consulta entre els qui, fins ara, han anat participant en aquestes trobades- donar com a bones aquestes dates. Per tant:

Dates de la Sortida de Tardor 2010.- Divendres 22 (per la tarda-vespre), dissabte 23 i diumenge 24 d’octubre.

Territori a visitar.- Comarca del Montsià. Concretament, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i la Reserva Natural de les Fagedes dels Ports.

Principal interès d’aquests territoris.- La tardor és una de les estacions que hom aconsella per a visitar el Parc Natural del Delta de l’Ebre: els arrossars, un cop segats, prenen uns colors que van del groc al daurat amb un cels gris que, normalment, emmarca l’horitzó. La tardor es, també, un bon moment per a veure les diferents espècies d’ocells que hi cerquen menjar o refugi per a la hivernada. Passada la febre de l’estiu, diuen, que és quan millor es pot assaborir la gastronomia d’aquestes terres: l’arròs, l’ànec, l’anguila, les cuixes de granota, els ostrons, els musclos (tot i que d’octubre a desembre no n’és la temporada),... amés dels colors, les sensacions i els sabors, el Delta te uns paisatges, una cultura i una arquitectura tradicionals -barraques, passos de barca, salines, puntes (com la del Fangar o la de la Banya), illes (de Gràcia, de Sant Antoni o de Buda), fars, llacunes, etc.- que mereixen ser coneguts. Pensem dedicar-hi tot el dissabte.
Prop del Delta, surt de la població de la Sénia, una ruta insòlita d’uns 20 km. de bona pista –que es poden fer en cotxe- que seguint el curs del riu Sénia ens porta per uns paratges de gran bellesa paisatgística i natural: el Barranc de la Fou, extremadament tancat i amb unes parets de pedra, a banda i banda, espectaculars ens endinsa al tros del Parc Natural dels Ports que hi ha en aquesta comarca. Segueix, la pista, per la font del Retaule i pel Barranc del Tabac, després la Font del Teix (veritable naixement del riu Sénia) on es te que deixar els cotxes. Dos quilòmetres (que s'han de fer a pau), a partir d’aquest lloc, falten per arribar a una espessa fageda –coneguda com la del Retaule- (la més meridional dels Països Catalans i, diuen, d’Europa) amb uns arbres monumentals com el Faig Pare de més de 230 anys. Si el dia ens hi acompanya, endinsar-se en aquesta fageda a la tardor, pot ser tot un espectacle. Tenim previst, en principi, dedicar el matí del diumenge a visitar aquesta Reserva dels Ports.
Falta, no obstant, concretar definitivament aquestes propostes d’excursions.

Hospedatge.- En aquests moments no tenim decidit, encara, el lloc on soparem, dormirem i esmorzarem aquests dies. Estem valorant diferents alternatives: fonda o casa de turisme rural en algun poble amb bones comunicacions per a poder visitar el Delta i els Ports ( Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Santa Bàrbara, Ulldecona,...). Els dinars de dissabte i de diumenge els farem, com sempre, aprofitant les respectives excursions. El que si tenim més clar és el pressupost (al voltant dels 150 euros, per cap), per als sopars, dinars i pernoctació de dos dies i els esmorzars i dinars de dissabte i diumenge. Si algú, clar, vol matinar el dissabte (i així estalviar-se un sopar, una nit de pernoctació i, fins i tot, un esmorzar) evidentment el cost serà menor. L’única condició és que sigui on som els demés a l’hora de sortir d’excursió (normalment les 9 h 30’).

Desplaçaments.- En cotxes, aprofitant –si és possible- la capacitat útil dels mateixos i començant, d’aquesta manera, la trobada ja des de Barcelona.

Inscripcions.- De moment ja han confirmat la seva assistència una bona colla (Carles i Elena, Llorenç i Isabel, Pep i Maribel, Joan Miquel i Mª Glòria, Joan i Lydia, Josep Mª i Montserrat, ....). Tots aquells i aquelles que us hi vulgueu afegir, sou pregats de contactar amb qualsevol de nosaltres. Com més serem, més riurem !!!. Feu-ho, si us plau, tan aviat com us sigui possible per tal de poder reservar –amb temps- la fonda o casa rural i els restaurants on dinarem.

Salutacions i gràcies pel vostre interès.

9ena. SORTIDA XINO-XANO


PER COLLSEROLA I LA VALL DE SANT MEDIR o de GAUSAC

(De VALLVIDRERA a SANT CUGAT)



Data.- Dijous 16 de setembre.

Tipus d’itinerari.- Recorregut pels boscos de la vessant nord de la Serra de Collserola fent una part del recorregut per una de les vies històriques que anaven de Barcelona a Sant Cugat coneguda, també, per la ruta dels ermitans. Passem per llocs ben singulars com les ermites de Sant Medir (romànica i lloc de l’aplec de les conegudes “colles”) i de Sant Adjutori (antiga església de Santa Maria de Gausac o Mare de Deu del Bosc del segle X, és una de les poques de planta circular) o el famós Pi d’en Xandri (arbre monumental, de més de 230 anys, que fa uns anys, en un ambient enrarit d’especulació urbanística, patí un atemptat que ha obligat a posar-li un suport).

Recorregut i dificultat.- Baixador de Vallvidrera, Vil·la Joana, Coll de Gravat, Sant Medir, Mare de Deu del Bosc o Sant Adjutori, Can Borrell, Pi d’en Xandri i Sant Cugat del Vallès. Recorregut total: 11 km, unes 4 hores de caminada. Desnivell: +/- 200 mts, des del Coll de Gravat (aprox. 380 m d’alçada) fins a Sant Cugat és pràcticament una suau baixada per la vall que forma la riera de Sant Medir. Dificultat: MITJANA.

Lloc i hora de trobada.- Vestíbul de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de Plaça Catalunya (davant l’oficina d’atenció al client) a les 8h 30’. Agafarem el tren fins al Baixador de Vallvidrera (tarja T-10) i el retorn el farem amb aquest mateix mitjà però des de l’estació de Sant Cugat (preu del bitllet 2,10 euros).

Equip necessari.- L’esmorzar (entrepà i/o fruita segons es vulgui). En Pep portarà la bota de vi i, segurament, en Pepe Lluís el cafè i les "gotes". Roba i calçat adequats al lloc i temps. L’aigua que es cregui que hom necessitarà per a la caminada i l’esmorzar, tot i que passem per diverses font mai es pot assegurar la seva potabilitat. Barret i protecció solar (ulleres i crema protectora) o “capelina”, en funció del dia que es presenti.

Dinar.- L’amic i company Josep Maria, que és qui ha proposat i coordina la sortida ens sorprendrà amb un Restaurant ( a l’alçada i preu dels habituals –menú d’entre 10-15 euros-) de Sant Cugat del Vallès.

“Cirereta”.- Per a culminar la sortida, en Josep Maria, proposa que després de dinar visitem el Monestir de Sant Cugat, focus cultural i artístic de la comarca.

Inscripcions.- Tots els qui hi pugueu i vulgueu venir, agrairíem ho feu saber a en Josep Maria , abans del dia 14 de setembre, per tal de encomanar la taula al restaurant.

dilluns, 30 d’agost del 2010

TROBADA GASTRONOMICA A BEGUR

Cronica de una trobada al Castell Pérez Cabrol de Begur

De bon matí i sense esmorzar, varem sortir de diferents llocs del País per assistir a la trobada gastronòmica que els amics Llorenç i Isabel ens tenia preparada al seu castell-mireador de Sa Tuna (Begur).
Uns varen sortir de Sant Feliu de Pallerols i després de fer "drecera" per Lloret, van arribar a Begur; uns altres des de Cabrera de Mar i la resta des de Llançà.
La taula ja ben parada, i mentre els assistents anàvem picant un "vermutillo", en Llorenç preparava una bona amanida per començar.








El plat fort va ser una típica cassoleta de sèpia amb mandonguilles que va ser rebuda amb un fort aplaudment per part dels afamats amics. (De fam, no pas de Fama). Tal com és manat, tot va ser regat amb bons "caldos" i caves.










No cal més que veure les cares de satisfacció dels comensals.



L'àpat es rematà amb uns postres que ja comencen a ser clàssics: Pudding i Browning de xocolata.



Després del bon dinar vàrem sortir a la terrassa per gaudir de les fantàstiques vistes tot prenent tranquil·lament el cafè i "les gotes".


























Va ser un moment de canvi d'impressions i afirmacions rotundes.




















































LA TROBADA AL "CHÂTEAU" VA SER DE "CHAPEAU"

Text: Josep Arisa Fotos: Joan Simarro