dissabte, 3 de març del 2012

ART I ESCOLTISME (13)



IGOR ARNSTAM (Igor)

Hem trobat molt poca informació sobre la vida d’aquest il·lustrador d’origen rus i francès d’adopció. Aquí teniu el que hem pogut localitzar en algun llibre i per la xarxa.
Els germans Igor i Cyril Arnstam eren fills d’en Alexander Arnstam (1880-1969), un brillant il·lustrador, pintor, cineasta i escenògraf rus. Els Arnstam eren descendents d’una  família de fabricants de teixits de Moscou, tot i que, des del 1907 residien a Sant Petersburg. En aquesta ciutat van néixer en Igor i en Cyril i visqueren els fets revolucionaris d’octubre de 1917 que acabaren amb el tsar.
A finals de 1921, Alexander Arnstam (que, el 1919 havia estat detingut per la Cheka –policia secreta del nou règim- i empresonat, durant més d’un any, en diferents centres de reclusió) decideix abandonar, amb la seva família, Rússia i traslladar-se a Berlín. En aquesta ciutat, el patriarca Alexander, assolí un dels períodes més gloriosos de la seva carrera artística, especialment en l’incipient cinema, on produí i participà intensament en la realització de més de 10 pel·lícules de llarga durada.

Amb l’arribada, el 1933, dels nazis al poder, els Arnstam, decidiren traslladar-se a París on el cap de família es dedicà fins a la seva mort, el 1969, especialment al disseny de vestuari i l’escenografia d’espectacles de ballet.
Els germans Igor i Cyril Arnstam, seguint les petjades del pare, s’iniciaren en la tècnica del dibuix en l’Escola Nacional d’Arts Aplicades de Paris i ben aviat, primer en Igor i després en Cyril, entraren en el món de l’ il·lustració i el cartellisme.

Així, podem veure dibuixos d’en Igor Arnstam en la revista juvenil Benjamin (editada entre  el 1929 i el 1940 i del 1952 al 1958), en els números de l'any 1953, Igor il·lustrà les aventures d'en Biggles, un intrépit  i valent aviador.

Els primers dibuixos scouts que hem trobat d’en Igor Arnstam (dels dos germans va ser en Igor qui més “producció” realitzà en aquesta temàtica) son de finals dels anys 40 del passat segle; il·lustrant, principalment, llibres de  la Col·lecció Signe de Piste de l’Editorial Alsatia, conjunt d’obres molt relacionades amb l’escoltisme i el jovent, on els germans Arnstam –especialment en Igor- hi col·laboraran durant molts anys.

Entre els anys 1953 i 1955, Igor, il·lustrà diferents portades de la revista Louveteau de la branca més jove dels Scouts de France, que ens hem permès reproduir en aquest espai.
























diumenge, 26 de febrer del 2012

CRIDA A LA 24ena SORTIDA XINO-XANO.




UNA VOLTA PER L’ANOIA: La Fou de Sant Martí de Tous.

Data.- Dijous 8 de març del 2012.

Tipus d'itinerari.-  La Sortida Xino-Xano que se’ns proposa en aquesta ocasió ens mena cap una terra de secà, dins l’Espai Natural Protegit de la Serra de Miralles-Queralt, a la comarca de l’Anoia. Caldrà anar prop d’Igualada, fins el poble de Sant Martí de Tous. És aquest un poble, petit i bonic, de prop d’un miler d’habitants. El primer que ens cridarà l’atenció serà el seu airós castell, amb una sòlida torre i l’església parroquial –neoclàssica- que conserva un sarcòfag amb la figura jaient del noble Bernat de Tous, del segle XIV. Prop de Sant Martí de Tous hi ha la riera de Tous que, al seu pas, crea un paisatge espectacular ple de boscos i espais humits que sorprèn enmig d’un paratge de secà. El punt culminat del recorregut serà la Fou de Tous –una Fou, segons el diccionari, és una raconada a la vora del mar, un barranc estret o el pas entre dos penyalars. La seva etimologia deriva del llatí “foce” que vol dir “gola”-. Això és el que ens trobarem a la Fou de Tous una depressió del terreny, amb cingles de fins 40 m d’alçària a banda i banda, que acaba en un salt d’aigua d’uns 20 metres d’alt. Malauradament, la sequera actual i el poc cabal d’unes rieres ja sobreexplotades, poden fer -si no plou a primers de mes- que el salt d’aigua no llueixi com ho fa en períodes plujosos.


Recorregut i dificultat.- El recorregut és una ruta circular de 8,4 km, que surt i retorna a Sant Martí de Tous. El desnivell acumulat es de 100 m. La dificultat és baixa. El temps de caminada, sense comptar les aturades, és d’unes 2 h. L’itinerari comença, com ja hem dit, a Sant Martí de Tous on deixarem els cotxes. Per una pista arribarem –en 45’- al Santuari de la Mare de Déu de Sentfores (on esmorzarem); continuarem fins el Mirador de Sentfores que te una bona vista sobre la vall i el santuari; passarem per Can Vidal i baixarem al fons de la vall on hi ha La Fou; continuarem fins prop del mas Aubereda (en aquest punt si volem podem fer una visita opcional, d’uns 30’ en total, fins l’alzina monumental de Can Gol) i, després, retornarem a Sant Martí de Tous. Mirarem de que en Joan Miquel porti el GPS, amb això i la nostra provada experiència...segur que no ens perdrem.


Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant l’Ateneu de Sant Martí de Tous. Tenen un menú, amb un entrant, un primer plat (a escollir entre tres opcions), un segon plat (a triar entre tres opcions més) i postres a un preu -sense extres- de 8,50 euros.



Equip necessari.- Cal portar l'esmorzar i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi, els Serena/Bosch el cafè, en Llorenç "les gotes" i en Carles les tasses de “disseny” i el sucre. Roba i calçat adequats al dia que faci i els bastons (aquells que ho vulguin). En funció del temps no oblideu la capelina i/o el paraigua. Encara que, el dijous 8, plogui, sortim !!!!!. Alguna cosa farem, si plou molt, fins l’hora de dinar.

Lloc i hora de trobada.- Com que la “logística” de transport es amb cotxes, tindrem els tres tradicionals punts de trobada: els companys/a del Maresme (en el lloc i hora que ells decidiran), els de l’Hospital (nou) de Sant Pau i els de Travessera xamfrà amb Llepant (aquest dos últims es trobaran als punts d’origen a les 8h del matí). El lloc i hora prevista, on tots confluirem, serà a la benzinera Repsol que hi ha a El Bruc, al marge dret de l’autovia A-2, punt  kilometric 567, a les 9h 30’ del matí (porteu el telèfons mòbils connectats i a mà per si és el cas...). Els cotxes ja els concretarem, en funció dels assistents, per Internet.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans del 6 de març, trucant o escrivint un correu a en Pep que és qui  coordina aquesta sortida, més que rés per tal d’organitzar el transport i confirmar el nombre de comensals al restaurant on dinarem.