divendres, 19 de maig del 2023

CRIDA A LA 121ena SORTIDA XINO-XANO

 




CAMINADA A LES «ROQUES ENCANTADES» DEL COLLSACABRA


Data.- Dijous 1 de juny del 2023


Tipus d’itinerari.- En aquesta ocasió anirem a un indret màgic. Un lloc on, a la primavera, l’estiu o la tardor, una fageda humida amaga un conjunt de roques gegants, cobertes de molsa i disposades com si haguessin caigut del cel: «Les Roques Encantades».

Diuen que antigament el dimoni vivia en aquest lloc i que quan estava avorrit o de mala lluna es dedicava a tirar roques muntanya avall cap al poble de Sant Feliu de Pallerols. La gent del poble n’estava tipa i va demanar ajuda a Deu... Un àngel baixà del cel i va encadenar les roques, alhora que foragitava al diable. Els geòlegs, en canvi, diuen que aquestes pedres provenen del mar, de fa entre 33 i 65 milions d’anys... (ahí és nà...). Formades per sorres marines, erosionades per aigües tranquil·les, s’hi han trobat -encastades- dents de tauró i d’altres peixos que en confirmen aquest origen. L’acció de l’aigua, el gel i el vent les va anar esquerdant, fraccionant i polint i els terratrèmols dels segles XIV i XV -i no el diable- les va fer caure, vessant avall, de la cinglera on eren fins a deixar-les aquí, en aquest racó del Collsacabra, a cavall entre les comarques de La Garrotxa, La Selva i Osona.

Aquests llocs màgics i misteriosos son una bona font per a les llegendes; n’hi ha una altra que diu que aprofitant alguns dels racons més amagats d’aquest lloc, en Joan de Serrallonga -el mitic bandoler de la comarca-, hi amagava alguns dels fruits de les seves «activitats» per aquesta zona... Si teniu un detector de metalls o un bon nas, ja ho sabeu, a buscar -entre o sota les roques- la gerra amb les «unces» d’or... Ja ho diu la cançó:

«Des de Sau a La Cellera,

des de El Far al Matagalls,

el trabuc d’en Serrallonga

tornarà als amagatalls...»

L’excursió és una passejada, si el dia ens hi acompanya, molt agradable. Sortirem del Santuari de La Salut, fent una pujada fins arribar a una fageda. És l’únic tram amb pendent de tot el recorregut, després el camí -senyalitzat i més planer- va passant per collets, plans, prats i boscos fins arribar a «Les Roques Encantades». Son, entre anar i tornar, una mica més de 4km i uns desnivells acumulats de +/- 160 m; el temps estimat -amb alguna pausa i aturada- és d’unes 2 h. La dificultat és baixa.


La ruta en cotxe fins a La Salut.- En aquesta ocasió us proposem pujar al Collsacabra, des del costat garrotxí -a la passada sortida ho vàrem fer, des de Roda de Ter, per l’osonenc-. Sortirem de Barcelona per la C-17 i la C-33, direcció Montmeló i La Ametlla. Vorejarem Vic i una mica més amunt, des del carril de l’esquerra, agafarem la sortida 69 en direcció «C-37/Olot/Torelló Sud/Manlleu». Anirem pujant cap el Túnel de Bracons (que travessa, per dins i per sota del Coll de Bracons, les Serres de Llancers i del Puigsacalm). Sortirem del túnel ja a la Vall d’en Bas i, a la primera rotonda que trobem agafarem la primera sortida en direcció a la C-152 i Sant Esteve d’en Bas. Abans d‘arribar a aquest poble, girarem -a la dreta- per agafar la C-153 que, passant prop del poble de Els Hostalets, pel coll d’Uria i la cara obaga de la Muntanya de La Salut ens portarà, agafant un desviament (senyalitzat amb un rètol) que trobarem al mig de la «Ziga-Zaga» que hi ha al quilometre 40 (1 km abans d’arribar al Coll de Condreu) en una mica més d’un quilometre al Santuari de la Mare de Déu de La Salut.


Esmorzar.- L’esmorzar el farem un cop hàgim estacionat els cotxes a l’espai d’aparcament que hi ha al Santuari de La Salut, on calculem arribar-hi al voltant de les 9h 45’ del matí. A la plaça, dins d’una arcada coberta, hi ha una font i a tocar de l’hostatgeria del Santuari una gran terrassa amb el Mirador dedicat a mossèn Jaume Borrell (rector del 1958 al 1975). Des d’aquest lloc hi tenim molt bones vistes sobre les valls de Bas i d’Hostoles, les muntanyes circumdants i el Pirineu -des del Puigmal, al Canigó- i fins les muntanyes de l’Alta Garrotxa i les Gavarres-.


La Font de la Salut

Mirador de mossèn Jaume Borrell 


Recorregut de la caminada.-

Sortim del Santuari de La Salut (1020 m d’alt) pel portal que hi ha a l’esquerra de l’església i que porta al bosc. Seguirem els senyals -de color groc- i indicadors que porten a les «Roques Encantades».


Per aquest portal sortirem de La Salut camí
 de les Roques Encantades

0,2 km.- Continuem per un sender i després un camí ample, en suau pujada, arribarem al Collet de l’Arç (1070 m d’alt) on hi ha un pal indicador.

0,8 km.- Una mica més endavant arribem a un segon collet (1059 m d’alt) on també hi ha un pal indicador amb un trencant -que pel pont del Papalló (carretera C-153) va fins l’hostal, actualment casa de colònies, de La Devesa i Rupit-. Nosaltres agafarem el camí de l’esquerra que porta a «Les Roques Encantades»).

1,1 km.- Som als plans coneguts com La Terra Alta. Tot seguit trobem un segon coll el Collet de l’Aire (1099 m d’alt), punt on coincideixen les comarques d’Osona, La Garrotxa i La Selva.


Camí pel Pla d'Armadans

Passem una porta verda per al bestiar (1064 m d’alt) (la tornem a tancar) i entrem a l’anomenat Pla d’Armadans (que te el seu punt màxim al Turó d’Armadans de 1154 m d’alt i que nosaltres veurem de lluny), on sovint s’hi pot veure bestiar pasturant. Seguim per un camí -amb arbres a les vores- que passa pel mig dels prats, fins que arribem a

2,0 km.- un nou pal indicador (1081 m d’alt) amb un camí que porta al Coll de Condreu i un altre cap a «Les Roques Encantades». Evidentment, seguin aquest últim.

Al cap de poc (uns 500 m) entrem a la fageda. El camí va baixant pel mig del bosc i, al cap d’uns 400 m, arribem a «Les Roques Encantades» (1072 m d’alt) que, per la molsa que les envolta, algunes semblen de vellut.




Retornarem al Santuari de La Salut, desfent -fent alguna drecera- el camí per on hem vingut. Recorregut total 4,6 km.


Si tornem de la passejada encara amb temps fins l'hora de dinar podem arribar-nos, amb els cotxes que calguin, fins al Santuari i l'impressionant balconada-mirador de El Far (1125 m d'alt). Son, des de La Salut -per una pista asfaltada- agafant el trencant cap a El Far que hi ha al Coll de Condreu, uns 7 km i un temps estimat -entre anar i tornar- de 40 minuts. El lloc i el panorama, que des d'allà es domina, s'ho mereixen.

Santuari i cinglera de El Far

 

Dinar.- El dinar el farem desprès de la caminada, sobre les 14h, al lloc on tindrem els cotxes aparcats i començarem i acabarem l’excursió a peu, el Restaurant del Santuari de La Salut de SANT FELIU DE PALLEROLS, desviament de C-153 al punt quilomètric 40 (el «Zig-Zag» un quilometre abans -venint des de la Vall de Bas- d’arribar al Coll de Condreu), telèfon 972 44 40 06, https://www.santuarilasalut.com/. Tenen un menú diari, amb un petit aperitiu de benvinguda, un primer i un segon plats, postres, pa, aigua i vi amb l’IVA inclòs a 21,25 euros.




Prat de mar i muntanya.

Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Porteu aigua per a l’esmorzar i el recorregut (ja sabeu que l’aigua de les fonts -tot i poder-les agafar en un pot- normalment no son potables) i, qui ho desitgi, gel hidró-alcohòlic i mascareta protectora.


Lloc i hora de trobada.- Farem el viatge fins al Santuari de la Salut (de Sant Feliu de Pallerols) en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi anem en el propi cotxe i els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que acudiran al Santuari de La Salut, directament, des dels seus domicilis.

El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de Travessera de Gràcia/Lepant, a les 7h 45’ del matí del dia 1 de juny, per a mirar de sortir -puntuals- a aquesta hora.


Inscripcions.- Ens aniria be saber, abans del vespre del diumenge 28 de maig (el dia de les votacions) els que serem, per a dir-ho -dilluns- als del restaurant. Com que ja ens han fet arribar el menú d’aquell dia i ja hem triat els plats que volem, també els hi farem arribar els plats triats i així a tots -ells i nosaltres- pensem ens anirà més bé.

Podeu anar confirmant l'assistència, contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Pep.


Continuem en contacte i gràcies per la vostra col·laboració.