dijous, 19 de maig del 2022

CRIDA A LA 113 SORTIDA XINO-XANO

 

Castell i ermita de Farners (a l'esquerra de la foto) des del Turó del Vent


PASSEJADA PER LA RIERA I ELS BOSCOS DE SANTA COLOMA DE FARNERS

 

Data.- Dijous 2 de juny 2022.

 

Tipus d’itinerari.- En plena primavera, la calor ja es fa notar. És per això que us proposem una passejada pels boscos de ribera de la Riera de Santa Coloma que comença a l’ombrejar Parc de Sant Salvador i passa per la Font Picant i el Gorg d’en Vilà. A partir d’aquí la ruta inicia un còmode ascens, pel mig d’alzines i roures, fins a l’ermita de Farners amb el seu elegant porxo i un bonic campanar d’espadanya. L’ermita o santuari de Farners està situada als peus del castell de Farners. Per un camí carreter -barrat al pas de vehicles- i després un corriol, es puja, en uns 10 minuts fins al coll (on hi ha les restes d’una gran cisterna) que separa els turons "del castell" de l’anomenat "del Vent" -on hi havia una antiga torre de guaita- i, en pocs minuts més, ja serem a la porta del castell que podrem visitar enfilant-nos als seus murs perimetrals i, fins i tot, fins dalt de tot de la torre mestra.

Aquesta sortida, com les que anem fent darrerament, és pot fer una mica "a mida" de cadascú. Els més caminadors poden anar i tornar fins dalt del castell (això suposa un recorregut d'uns 9,5 km, en total, amb uns desnivells acumulats de +/- 305 m; aproximadament unes 3 h, sense pauses ni aturades. Els qui només vulguin fer el camí d'anada fins a l'ermita i el castell, el recorregut i temps és, lògicament, la meitat: 4,7 km, uns desnivells de + 305 i - 45 m i un temps -sense pauses ni aturades- de 1h 45'. En aquest darrer aquest cas, com que ja hem dit que fins a l'ermita de Farners s'hi pot anar en cotxe, caldrà que alguns dels qui només fan la ruta fins aquest punt hi pugin amb un parell o tres de cotxes i així poder recollir i retornar al parking del Parc de Sant Salvador,  a aquells companys/es que ho desitgin. 


Detall del Parc de Sant Salvador

Recorregut de la caminada.-

Un cop a Santa Coloma de Farners, aparcarem els cotxes al pàrquing municipal gratuït que hi ha a l’entrada del Parc de Sant Salvador.

Travessarem el Parc i, desprès d'esmorzar, començarem la caminada.

0,00 km, 0 h 00 min (128 m d’alt), Pont de Sant Salvador. Creuem la riera de Santa Coloma per sobre i es gira a la dreta (NE). Caminem pel passeig que voreja la riera fins al final,

0,70 km, 0 h 10 min.- Deixem a mà dreta, al llit mateix de la riera, la font Picant. Un rètol explica que conté més de 1,5 mg/l de fluorur i que no és adient pel consum dels lactants i en general pels nens de menys de 7 anys. Al final del passeig, agafem el camí marcat que surt a continuació, sempre en direcció NO. Travessem una riera i seguim pel camí vorejant els camps de fruiters de les Basses. Una mica més endavant a la dreta queda la Gorja d’en Vilà, és una reclosa que es va construir per a proveir aigua pel regadiu. Antigament s’havia fet servir com a piscina natural i s’utilitzava com a zona de bany.

Gorja o resclosa d'en Vilà


1,33 km, 0 h 19 min.- Deixem a l'esquerra un camí que no seguirem i continuem recte.

1,84 km, 0 h 27 min. El camí desemboca a una pista asfaltada que ve de la dreta. Continuem per la pista (NO), deixem un trencall a l'esquerra que duu a ca n'Oliveras i, una mica més enllà

2,21 km, 0 h 32 min (142 m d’alt), hi ha una bifurcació: tombem a l'esquerra (NO) i pugem per la pista asfaltada en direcció a can Miquel deixant, a banda i banda, desviaments secundaris.

3,10 km, 0 h 48 min (212 m d’alt), Can Miquel ( casa rural i hípica). Passat l'accés a la casa, la pista gira fortament a l'esquerra; agafem el camí que surt a ponent, en pujada. Immediatament després, el camí tomba a migdia. Una mica més amunt

3,44 km, 0 h 55 min (262 m d’alt), accedim a una bifurcació, en què continuem per la dreta (SO) seguint els senyals.

3,72 km, 1 h 01 min (294 m d’alt). Bifurcació. Deixem el camí ample i trenquem a l'esquerra (SE) per un altre de senyalitzat que remunta pel vessant oriental de la carena del turó del Vent. Més amunt, conflueix per l'esquerra un camí també marcat. Se segueix ascendint a migjorn.

4,30 km, 1 h 16 min (388 m d’alt). Ermita de la Mare de Déu de Farners, part de la qual conserva la construcció original romànica del s. XII tot i que l’edifici actual és, barroc, del segle XVIII i des d'on es pot contemplar perfectament el castell.



Es gira a la dreta (O) i es pren el camí d'accés al castell de Farners. 150 m més amunt, som al collet de la cisterna, situat entre el turó del Vent, al N, i el del castell, al S.

4,68 km, 1h 45 min, (430 m d’alt). Coronem el cim del turó i entrem al castell de Farners per la porta de ponent. La construcció actual, restaurada entre els anys 2001 i 2003, data del s. XI i està formada per un recinte en forma de trapezi irregular que envolta una torre sobirana de 12 m d'alçada i un diàmetre d’uns 8,5 m. Cal destacar-ne les espitlleres i els merlets. Des de dalt de torre mestra es divisa un bon panorama.




Per tornar al Parc de Sant Salvador, desfarem el camí que hem fet a l’anada.


Esmorzar.- Esmorzarem, a l’àrea de pícnic (hi ha bancs però, sorprenentment, no taules) del Parc de Sant Salvador, on hi ha la coneguda i concorreguda font de Sant Salvador.

Cal portar l'entrepà, la fruita o els ganyips i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Com ja comença a ser habitual (tot i que no en tenen, clar, cap obligació) alguns companys/es segurament portaran la bota amb vi, olives, xocolate, “ulleres” o llacets de pasta de full,... per a complementar i endolcir l’àpat matiner.

No oblideu, per a desinfectar-nos abans de menjar, el gel hidro-alcohòlic. 

Font de Sant Salvador, a l'entorn de la qual esmorzarem

Dinar.- El dinar el farem, a les 14h. al Restaurant La Sala de Farners carrer Ripoll 2, (Carretera de Castanyet) , tel. 619 01 24 52 de SANTA COLOMA DE FARNERS.  http://www.lasaladefarners.net/

És un restaurant-braseria que tenen un menú diari a 14,50 euros (primer i segon plats, postres, pa, aigua, cafè o tallat i IVA inclosos), el vi és apart. A la web  o en el següent enllaç podeu veure un d’aquests menús diari tipus:

https://docs.google.com/document/d/1HmTMVddaVaOEsmrWyXrnwOuB4n0gYI16W2CMXU08Yho/edit

A les postres es sortejarà entre els assistents a la sortida la tradicional ampolla de bon vi del Penedès de la marca XINO-XANO. 



Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Porteu aigua pel recorregut (Hi ha diverses fonts al llarg de l'itinerari però, sovint, l’aigua que hi raja no és potable.)

Ah i no oblideu -si així o preferiu- les mascaretes i el gel hidro-alcohòlic !!!


Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins a l’aparcament públic i gratuït de davant del Parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, els qui hi van en el seu propi cotxe i els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que acudiran, al Parc de Sant Salvador de Santa Coloma, directament des dels seus domicilis.

El lloc i hora de trobada, per als qui sortim de Barcelona, serà el tradicional de la Travessera/Lepant, a les 7h 45’ del matí (una mica abans de les 8, que és quan -puntual- ve l’agent municipal a fotre multes...) del dia de la sortida. 

Estimem que, sobre les 9h 15’ podem estar ja, els qui hem sortit de Barcelona, a l’aparcament del Parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners.


Inscripcions.-  Ens aniria be saber, abans del vespre del dilluns 30 de maig, -per a poder dir-ho, el dimarts 31, als del restaurant- el nombre de comensals que serem dijous, dia 2 de juny, a dinar. Ho podeu fer contestant  "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o per qualsevol altre mitjà a en Pep.

 

Gràcies i una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

Estudiats els mapes meteorològics pel dijous 2 de juny es pot gairebé assegurar que a Santa Coloma de Farners lluirà un bon sol des de l’alba fins cap allà les vuit del vespre.

Mapa baromètric de superfície

La situació al hemisferi nord indica que amb sengles borrasques, una al Mar del Labrador, i l’altre al Nord de Moscú, i un anticicló de les Açores allargassat des de el Golf de Mèxic fins Islàndia (de fet una dorsal, pràcticament una barrera), farà que a la península tindrem una mena de pantà baromètric on gairebé res és mourà.

La temperatura en superfície començarà pels 20-22º al matí i assolirà els 30-31º cap a les dues (hora local) i molt probablement per efecte d’aquest augment i per la manca de vent es produirà una baixa relativa al vespre que no tindrà més conseqüència que una mica d’ennuvolament quan l’expedició estigui de tornada.

Com que l’humitat serà baixa la sensació de calor serà suportable, però ALERTA! Concorreran dos dels temuts paràmetres del foc al bosc. 30º de temperatura i 30% d’humitat relativa. Per sort faltarà el vent que serà quasi inexistent al matí i augmentarà a Força 1 – 2 a migdia, que és equivalent a entre 1 i 11 Km/h. Si arribés als 30 Km/h ja la “ballaríem”.

 Conclusió: Barrets, gorres, pameles, ulleres de sol, protecció solar i hidratar-se sovint. I SOBRETOT AVISAR AL 112 A LA MÉS MINIMA FUMERA QUE S’ALVIRI.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.