divendres, 14 de desembre del 2018

ART I ESCOLTISME (18)




ERNEST IBBETSON

Nascut l’any 1877 aquest il·lustrador angles és un artista poc conegut i gairebé oblidat. El seu nom i obra no apareixen en el reculls d’artistes o als diccionaris dels més importants pintors britànics.

Va ser un destacat aquarel·lista, especialitzat en recrear -amb especial detallisme- escenes i temes militars. Son conegudes i apreciades, pels col·leccionistes i estudiosos, les seves làmines amb dibuixos dels diversos i nombrosos regiments britànics i d’escenes castrenses. Va saber captar l’esperit i l’essència del vell Exercit Britànic, el guardià de l’Imperi, amb els seus uniformes, formacions, cerimonials i accions.







Recollí i mostrà, també, en els seus quadres molts altres temes de la vida social i quotidiana, especialment de Londres: Policies, bombers, carters, taxistes, carruatges, venedores, mainaderes, escenes marines...








El seu llegat artístic, malauradament per als britànics i els amants de l’art en general, és un tresor força oblidat.

Si el portem a aquests espai del nostre Blog, dins d’aquesta sèrie que hem titulat “Art i escoltisme”, és perquè els seus dibuixos -especialment els que tenen una forta càrrega humorística- ens semblen molt expressius. Per un altre costat, tot sembla indicar que E. Ibbetson, va ser un dels primers artistes que, poc després del 1908 -any en que Baden Powell els fundà-, començà a dibuixar i pintar Boy Scouts.





La majoria d’aquestes il·lustracions escoltistes eren reproduïdes en forma de petites làmines o de postals, amb escenes que ens mostren imatges, activitats i l'esperit dels scouts i també -de l’any 1910- una col·lecció de postals humorístiques.














Ernest Ibbetson mori, el 1959, a l’edat de 82 anys.

La seva obra ha estat homenatjada i documentada per Frank A. Barrett, que va emprar més de vint anys en aplegar-la, en el llibre il·lustrat: “Ernest Ibbetson, Military Artist and Adventure Story Illustrator”, editat a Toronto el 2008. Un únic i veritable catàleg de la seva ingent creació artística.

Hem portat a aquest espai -amb el nostre reconeixement i homenatge- alguns dels seus dibuixos, especialment dels de temàtica scout, carregats de detalls, encant i d'una fina ironia. Confiem que us agradin.

Una abraçada.