dimecres, 16 d’abril del 2025

CRIDA A LA 139ª SORTIDA XINO-XANO

 



RUTA PEL PARC DELS TALLS O DELS PÈLECS DE VILOBÍ DEL PENEDÈS

 (ALT PENEDÈS)


Data.- Dijous 8 de maig del 2025.


Tipus d’itinerari.- La «Ruta pel Parc dels Talls» és una passejada apta per gairebé tothom. És una excursió -relativament propera a Barcelona- senzilla i, en certa manera, sorprenent i espectacular.

El «Parc dels Talls» o dels Pèlecs de Vilobí del Penedès, te un interessant valor paisatgístic, natural i geològic (https://parcdelstalls.cat/). Aquests pèlecs -paraula penedesenca que hom utilitza per anomenar els llacs, sots, clots o tolls d’aigua embassada-, aparegueren a conseqüència de l'activitat extractiva de guix que es remunta a l'època romana -diuen que el topònim Vilobí procedeix del llatí «Villa Albina»- i que va mantindre’s a Vilobí fins l'any 1993. Des que es va deixar d'extreure la pedra de guix, s'ha format, a les velles canteres, un espai natural constituït per cinc pèlecs: El pèlec Sec, el Fiol, el Petit, el Llarg i per últim, el més espectacular, el pèlec Gran.



La concentració d'aigües d'escolament -que en bona mesura provocaren el tancament de les canteres- ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s'ha desenvolupat a l'entorn.

Hi podrem veure diferents paisatges força interessants i molt peculiars com són les pedreres en si, amb alts penya-segats de fins a 25 m. d’alçada, on hi podrem veure alguns dels «talls» fruit de l’extracció del guix -que han donat nom al Parc- i una fauna i flora força peculiars.


En la passada Xino-Xano a l’Estany d’Ivars, no tinguérem gaire sort amb l’observació d’un bon nombre i diversitat d’ocells, en veiérem forces menys dels que pensàvem. Aprofitant que aquesta primavera ha plogut força i que, ens diuen, que els Pèlecs de Vilobí del Penedès tenen força aigua, mirarem si, en aquesta ocasió, tenim més sort. Hem llegit que hi sol haver, a més de granotes i gripaus, corbs marins, ànecs collverd i bernats pescaires, així com nombroses -en funció de l’època- aus migratòries. Tant de bo sigui així.



Recorregut de la passejada.-

Sortirem de Vilobí del Penedes pel final del carrer dels Talls. Passarem per davant d’un gran cartell del «Parc dels Talls». Continuarem i deixarem els vehicles a l'aparcament que hi ha al costat del Pèlec Gran. Aquest és el pèlec de major dimensió, al seu costat hi ha una torre que permet observar-lo des d'una posició més elevada. Nosaltres, però, seguirem la ruta a peu senyalitzada que surt de l’entrada del Parc dels Talls que hem vist, uns 200 m abans dels pàrquing on hem estacionat els cotxes

00.00 h. Inici de la ruta. Passat el cartell i la porta d’entrada, veurem una baixada, a ma esquerra, que condueix fins el Pèlec Petit, on diuen hi poden haver gripaus. Si, en lloc de baixar al Pèlec Petit, anéssim per la baixada de la dreta arribaríem a una zona de pícnic, on hi podríem esmorzar.

Per a continuar la ruta vers els altres pèlecs, tornarem al camí principal, des d’on tindrem una bona panoràmica del Pèlec Petit.

Seguint pel camí principal, a ma dreta i no gaire lluny, es troba el Pèlec Sec, que com diu el seu nom, no te aigua. Especialment a l’estiu aquest lloc -una mena de prat amb gespa- es converteix en un auditori on hi fan concerts i actuacions. A prop hi ha el Pèlec Fiol que, normalment, no té aigua però si força vegetació.


El pèlec Sec

00,20 h. Després d’aquests pèlecs, continuem pel carrer Guixeres de Dalt i arribem al Mirador del Pèlec Gran. Bonic mirador que ens ofereix vistes del Pèlec Gran en tota la seva extensió. Després de gaudir admirant el lloc continuem per la pista. Trobem nous senyals.


Mirador del pèlec Gran

00.50 h. Arribem a una altra pista i seguim en lleugera direcció dreta fins a arribar a un camí que agafem, de nou, a la dreta.

00.53 h. Arribem a una zona amb bones vistes. El camí és molt ample i recorre el Pèlec Gran per la part de dalt oferint diferents panorames. Arribarem de nou a un altre mirador, aquest amb una plataforma de fusta i un banc d’observació, amb vistes destacades.


Mirador al pèlec Llarg

Travessem un conjunt de cases al costat de les quals podem veure el Pèlec Petit, amb un curiós efecte mirall. Aquest pèlec és de forma arrodonida i en les seves parets s’hi pot apreciar els «talls» provocats per l’extracció de guix.


Detall dels "talls" al pèlec Petit

01.35 h. Carretera. Ara continuem caminant per la carretera fins a trobar la indicació cap al Pèlec Llarg. Una vegada admirat aquest quart pèlec reprenem el camí per la mateixa carretera direcció a l'aparcament on hem deixat el cotxe.

01.56 h. Just abans d'arribar a l'aparcament veurem a la dreta un senyal que ens indica el Pèlec Gran, si seguim per aquest camí arribem a un altre mirador des d'on obtenim una vista diferent del pèlec més gran.

02.10 h. Mirador. Final de la ruta. Des d’aquest punt tornarem al inici de la ruta.

La caminada és d’uns 4,12 km. Els desnivells acumulats de +/- 101 m. I el temps estimat (al que caldrà sumar les pauses i aturades) de poc més de 2h.




Esmorzar.- Proposem esmorzar, un cop arribem al Parc dels Talls, en un lloc discret i adient. Per exemple l’espai de pícnic que hi ha a l’entrada del Parc, prop del Pèlec Petit.




Dinar.- El dinar el tenim emparaulat a les 14 h al Restaurant CIM, Mirador de Sant Pau s/n 08797 PACS DEL PENEDÈS, tel 678 18 74 22.

https://www.restaurantcim.com

Tenen un menú, d’entre setmana, amb vi i aigua i l’IVA inclòs, a 20 euros. Hem quedat que, pocs dies abans, ens faran arribar el menú de dijous per a que en triem els plats i així -ells i nosaltres- tindrem un millor servei. Un cop us fem saber els plats del menú si que us preguem en feu la tria i ens ho feu saber, el més aviat possible, per a dir-ho als del restaurant. Gràcies.

A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, amb l'etiqueta commemorativa de la sortida.



Detalls del restaurant CIM


Visita a l’ermita i Mirador de la Muntanya de Sant Pau.- A tocar del restaurant hi ha les restes del conjunt eremític amb l’ermita troglodita (documentada des del any 1392) i el mirador de Sant Pau. Si el dia ens hi acompanya, la visió sobre Vilafranca i els camps i les vinyes del Penedès mereix la visita. Desprès de dinar, si ens ve de gust, hi podrem anar complementant així l’excursió.

Exterior ermita i mirador de Sant Pau

Interior de l'ermita troglodita de Sant Pau



Equip necessari.- Roba, barrets/gorres, fulards o bufandes i calçat adequats a l’època i recorregut i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. I qui ho desitgi o necessiti, bastons. Porteu aigua per a la caminada i, qui vulgui, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada.- Farem el viatge fins a Vilobí del Penedès en cotxes.

Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet o el WhatsApp del grup, els qui hi anem en el propi cotxe i/o els qui compartirem vehicle. També ens aniria be saber aquells que hi acudiran, directament, des dels seus domicilis o llocs de residència.

Calculem que de Barcelona a Vilobí del Penedès, per la B-23 i la AP-7 hi estarem una mica més d’1 h. Per això proposem que el lloc i l’hora de trobada (independentment, clar, del que hagueu quedat els qui compartiu cotxe) sigui el tradicional de Travessera de Gràcia/Lepant, puntuals, a les 8h 30’ del matí del dijous 8 de maig.


Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dissabte 3 de maig per a poder confirmar, tot seguit, als del restaurant el nombre de comensals que serem i els menús triats per al dinar del dijous 8.

Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà: e-mail o el WhatsApp de la colla.

Gràcies per la vostra atenció, col·laboració i, si podeu, participació.

Continuem en contacte.