dijous, 4 de febrer del 2021

QUÈ PODEM FER A LA MUNTANYA ?

 

PODEM SORTIR, ACTUALMENT, A LA MUNTANYA ?


El confinament a Catalunya canviarà a partir del 8 de febrer. Després d’un mes de confinament municipal, ara el Procicat ha aprovat passar a confinament comarcal a partir del dilluns 8 de febrer, una setmana abans de les eleccions del 14 F. De moment, es mantindrà vigent fins al 21 de febrer.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya s’ha difós un quadre que resumeix, de forma ben gràfica, el que podem fer en les activitats excursionistes, en aquests temps de pandèmia.

Per si és del vostre interès, el reproduïm:



diumenge, 31 de gener del 2021

EN PEDRO BELTRAN HA MORT

En Pedro Beltrán en un important acte scout.

HA MORT EN PEDRO BELTRÁN

Abans d’ahir, el dia 29 de gener, va morir en PEDRO BELTRÁN FELIPE el qui va ser el fundador del nostre Agrupament scout, el “Santíssim Redemptor”.

Tenia 92 anys. Una llarga vida dedicada fonamentalment a la seva família però, també, a l’escoltisme.


Amb en Pedro Beltran, uns més directament i d’altres menys, tots hi hem tingut una certa relació. Per tant la seva mort ha estat, ben segur, sentida per tots nosaltres.

D’unes notes que tenim preparades per a fer, algun dia, una síntesi històrica del nostre antic Agrupament, n’hem extret els següents “apunts”:

  •        En la dècada dels 40, concretament el 22 d'abril de 1940, una Ordre circular del Ministeri de la Governació havia disposat la “suspensió d'activitats de l'Associació Nacional dels Exploradores d'Espanya”, de fet, la prohibició de l'Associació..
  •       Anys després, a finals dels anys 40, en Pedro Beltrán inicia a Barcelona les primeres activitats scouts, amb 5 o 6 nois, d'una forma totalment anònima i sense cap tipus d'estructura organitzativa. Comencen a reunir-se i a planificar excursions, intentant desenvolupar les idees de Baden Powell en contacte amb la natura.
  •  Tardor de 1953. Pedro Beltran, després d’un primer campament “experimental”, funda el “Grupo Scout Santísimo Redentor “ a la parròquia d’aquest nom del Passatge del Redemptor del Guinardó. És el nº 2, a nivell de l'Estat, de l’organització  "Scouts de España".
  •    Agost de 1954. Es realitzen les primeres promeses scouts del grup. En Pedro Beltran continua com a Cap de Grup.
  •  Del 1953 al 1958 els locals del grup es trobaven a la Parròquia del Santíssim Redemptor de Barcelona.


  •   El febrer de 1959, van haver d'abandonar d'una forma “forçada” aquets locals i durant uns 8 mesos no es va disposar de cap local concret, però les activitats del Grup varen continuar.
  •  L'octubre de 1959 es va aconseguir uns locals en la Parròquia de Sant Llorenç al carrer d'Entença de Barcelona.


  • Posteriorment, el gener del 1960, el Grup es va traslladar a la Congregació Mare de Déu de l'Estrada, situada a la Gran Via de Barcelona. Aquest mateix any es comença a publicar Barcelona Escultista, la revista del Grup.
  •   A partir del 1961 el Cap del Grup va ser en Sebastià Saperas i Bru. Per la Setmana Santa es celebra el primer campament dels "Scouts de España" a Barcelona, des de la Guerra Civil, al Garraf (Plana Novella) amb grups de Barcelona i de Terrassa.
  •  1962.- Setembre intervenció dels Scouts de España de Barcelona i Terrassa en les inundacions del Vallès. 


  •       El gener del 1963, el Grup es trasllada a la Parròquia dels Pares Franciscans dels carrers Santaló/Calaf de Barcelona, en les conversacions que es van desenrotllar per a aconseguir la dita ubicació, Pedro Beltrán hi va tenir un paper destacat. El cap del grup llavors era en Dietrich i posteriorment, de nou, en Sebastià Saperas.
  •          L’octubre del 1965, en Pedro Beltran torna a ser Cap del Grup en substitució d’en Sebastià Saperas.
  •          El 1966, en Pedro Beltran va ser anomenat Comissari de Districte de Barcelona càrrec que va exercir fins al 1971.
  •          El gener del 1970, el Grup Santíssim Redemptor es trasllada al Col·legi dels Salesians de Sarrià (parròquia de Mª Auxiliadora) del Passeig de Sant Juan Bosco.
  •          En deixar el càrrec de Comissari del Districte, l'octubre de 1971, en Pedro Beltran va tornar a fer-se càrrec de la Direcció de Grup Santíssim Redemptor, dedicant-se novament al seu Grup fins l'any 1974 en que deixà el càrrec i les responsabilitats del mateix, tot i que va continuar col·laborant sempre que se li va sol·licitar amb el Consell de Grup, fent valida la dita “una vegada Scout, tota la vida Scout”.
  •          El 23 d'abril de 1985 el Consell Nacional dels Scouts d'Espanya va atorgar a en Pedro Beltrán la Medalla d'argent al Mèrit Scout. En Pedro va rebre la Certificació, però la Medalla per aquelles coses que a vegades passen i no haurien de passar, no li va arribar mai.  
  •         Per a esmenar aquesta anomalia, en Eduard Candami -un veterà scout de Barcelona- contactà amb el Jefe Scout Nacional d’ASDE que la va tornar a enviar (el cost però de la mateixa va anar a càrrec de tots els qui van acudir a l’homenatge). Un cop a rebuda la medalla s’organitzà, a Barcelona, el 20 de juny de 2015, un “Homenatge a Pedro Beltran” amb la presencia d’una nombrosa representació dels seus “muchachos” i antics companys scouts. La condecoració li va ser lliurada per en Calpe ( el scout del Santíssim Redemptor més antic dels allà presents). (Podeu veure l’espai a Facebook d’aquell acte  i, actualment, un interessant lloc de trobada i memòria dels vells scouts, principalment, de Barcelona: https://www.facebook.com/groups/805901519516995 ).


Que Déu tingui, a en Pedro Beltran, a la Gloria i que tots plegats ens puguem retrobar, quan toqui, a l'Etern Campament.

Descansi en Pau.