dimarts, 27 de gener del 2015

CRIDA A LA 54ena SORTIDA XINO-XANO




RUTA PEL PATRIMONI RETROBAT DELS HOSTALETS DE BALENYÀ


Data.- Dijous 5 de febrer de 2015.
Tipus d’itinerari.- L’excursió que us proposem és un recorregut circular des de la localitat osonenca dels Hostalets de Balenyà. És un dels itineraris suggerits per l’Ajuntament d’aquest poble i que porta el nom de Ruta del patrimoni retrobat. L’itinerari d'aquesta ruta passa per diversos espais i indrets que, amb el pas del temps, havien quedat abandonats i que un grup de veïns del poble han vetllat per recuperar. En destaquen els refugis antiaeris, que donaven cobertura al camp d’aviació que s’hi va construir durant la Guerra Civil situats -ara- a tocar i al mig de camps de conreu. El camí  continua (sortint del terme municipal per entrar al de Tona) i, entre camps i petits bosquets, arribarem a l’ermita romànica de Sant Miquel de Vilageliu
(segle XII) i a l’aqüeducte de Barbat sobre el riu Congost. De retorn cap els Hostalets de Balenyà, passarem per bonics espais del terme com el Santuari de l’Ajuda (d’origen romànic però reedificat al segle XVIII), el vell pont (també del segle XVIII) i el pou de glaç (l’interior del qual no es pot visitar) del molí del Verdaguer, per després continuar cap el gran mas de la Riera -amb un curiós columbari i un original molí de vent- per a retornar, ja al final de l’excursió, al punt de sortida.

Recorregut i dificultat.- Arribarem a l’estació de Rodalies-Renfe de Balenyà-Els Hostalets. Sortirem del poble tot continuant, durant poc més d’un quilòmetre pel costat de naus industrials i paral·lels a l’autovia, de fet és el tros menys agraït de la caminada. A l’alçada de Can Moianès, però, el camí se’n comença a apartar. Entrarem en un dels primers punts d’interès de la sortida: el lloc on hi havia el camp d’aviació republicà i els refugis antiaeris per a protegir la seva guarnició. Continuarem, per corriols i pistes, fins als altres elements patrimonials del recorregut (l’ermita de Sant Miquel de Vilageliu, l’aqüeducte de Barbat, el Santuari de l’Ajuda, el vell pont i el pou de glaç del molí del Verdaguer i el Mas de la Riera) per a retornar fins a l’estació i el restaurant on dinarem.
Aqüeducte de Barbat


El recorregut que farem a peu serà:


0,00 km.- Estació de Rodalies de Balenyà-Els Hostalets.


2,50 km.- Can Moianès.


2,85 km.- Refugi Moianès 2.


3,20 km.- Refugi Trabau 1.


3,30 km.- Refugi Trabau 2.


5,60 km.- Ermita de Sant Miquel de Vilageliu.


6,20 km.- Aqüeducte de Barbat.


9,24 km.- Desviament cap al Santuari de l’Ajuda.


10,14 km.- Anar i tornar al Santuari de l’Ajuda.


10,44 km.- Pont i pou de glaç del molí del Verdaguer.


10,69 km.- Mas de La Riera.


11,00 km.- Molí de vent de La Riera.


11,60 km.- Restaurant “La Taverna del poble” dels Hostalets de Balenyà.


El recorregut total com podeu comprovar és de 11,6 km. Els desnivells, suaus, son de +/- 150 m i la dificultat baixa. El temps estimat per a fer tota l’excursió, sense pauses i aturades, és de 3 h 30’.
Després de dinar, agafarem el tren a l’estació, que és a tocar del restaurant, fins a Barcelona.

Dinar.- El dinar el farem a les 14h 30’, un cop acabada l'excursió, al restaurant “La Taverna del poble” del carrer de l’Estació número 1 dels HOSTALETS DE BALENYÀ, tel. 938 820 704, http://www.osonateca.com/php/bars_restaurants/restaurants_fitxa.php?restaurants_ID=90&idioma=CAT. El  preu del menú és de 9 euros.

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional, que –si poden venir- en Llorenç, l’Antonio, en Zac i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª la llet i el cafè, en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred. Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I alguna llanterna per a la visita als refugis antiaeris.



Lloc i hora de trobada.- El viatge d’anada el farem amb el tren de Rodalies-Renfe de la línia R3 que surt de la Plaça de Catalunya a les 7h 57’ i arriba a Balenyà-Els Hostalets a les 9h 08’. L’hora de trobada serà doncs, sota del rellotge de davant les taquilles de Rodalies-Renfe, estació de Plaça de Catalunya, a les 7h 40’.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 2 de febrer, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL






PRONÒSTIC PER LA 54ena XXR

A una setmana vista de la Xino Xano, amb tots els dubtes que l'avançament de pronòstic es poden tenir en compte, es possible aventurar que el dijous 5 de febrer no ens plourà i que molt probablement gaudirem del sol i que el vent serà Mestral de força 4, però que no podem estar d'enhorabona del tot, perquè les temperatures que s'esperen son fregant els zero graus i per sota a la tarda. 
Però, és clar, en una setmana poden passar moltes coses. Caldrà esperar ulteriors actualitzacions.




NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

ACTUALITZACIÓ
Del dilluns 2 de febrer


El proper dijous tot fa pensar que tindrem un dia ben incert. Hi haurà una baixa força profunda situada al Golf de Gènova i un anticicló al Atlàntic al davant de les Illes Britàniques. Això forçarà vent en alçada procedent de centre Europa i encara de més al Nord, dels països Escandinaus, per tant molt i molt fred.
En superfície, allà on anem, serà la frontera entre la borrasca i l'anticicló amb unes isòbares molt "apretadetes" que generaran vent del Nord de força 4-5 i paral·lelament el cel serà cobert per núvols mitgencs i la temperatura a la matinada haurà estat sota zero. El mapes no presenten precipitacions a Hostalets, però si un pel més al nord i d'altra banda l'alçada de congelació a la zona estarà en els 400 metres. Quan arribem a lloc s'espera que la temperatura sigui de zero graus (ni fred ni calor, com li atribuïen al ministre Morán) i anirà pujant fins als 3º o 4º cap a migdia.

Amb tot aquest panorama, només que la precipitació baixi un poc de latitud tindrem una "enfarinadeta" molt maca, o potser, només que el tempo del ritme atmosfèric s'avanci un poc tindrem un dia assolellat de falsa primavera.

Però com ja diu la dita: "Quan la Candelera plora, el fred és fora; quan la Candelera riu, el fred és viu; però tant si plora com si riu, el fred és viu"
És a dir, hi ha una cosa segura, farà un fred de co...s.


Recomanacions: Cal roba veritablement d'abric. Aquells que vingueu en cotxe no us oblideu de les cadenes i els de "a peu" no ens oblidem unes bones botes... i potser les raquetes.

Joan Miquel

ACTUALITZACIÓ
Del dimecres 4 a les nou del matí.

Els mapes d'avuí no mostren cap mena de precipitació per la plana de Vic, ni més amunt ni avall. És a dir, que és moc poc probable que ens mullem i encara menys que ens nevi. Si més no, per dalt perquè per baix és gaire bé segur que ens mullarem car ja estarà nevat el terra.
Hi ha una novetat respecte al pronòstic anterior, i és que cap a la una de migdia la temperatura serà ja de 6º propiciat per la aparició del sol darrera de una capa de núvols alts. Però malauradament això no significarà menys fred, perquè el vent serà major arribant del Nord a força 6, i per tant la sensació tèrmica serà de fred intens.

No cal actualització de les recomanacions.

Joan Miquel