dijous, 8 de setembre del 2011

CRIDA A LA 18ena SORTIDA XINO-XANO


DE VALLDOREIX A LA FLORESTA per la vall de la Rierada
Data.- Dijous 15 de setembre 2011
Tipus d'itinerari.- Aquest recorregut pel Parc de Collcerola te la característica d'oferir-nos -a escasos metres de les zones habitades- la verdor del bosc metropolità de Barcelonba amb la seva variabilitat pel que fa a estructura i composició: alzinars, rouredes, bosc0s de pi blanc i alguns escadussers pins pinyers. Molts d'aquests arbres han anat ocupant els que abans eren vinyes i camps de conreu, abandonats des del segle XIX per causa, fonamentalment, de la fil·loxera hi veurem, encara, forces masos d'aquella època. En la zona de la Rierada, més obaga, s'entra en un bosc de ribera amb una vegatació exuberant i molt variada: àlbers, verns, oms i avellaners, oferint el paisatge un aspecte realment selvàtic, amb lianes i falgueres. Un altre lloc d'interés del recorregut és l'ermita de la Salut de Puig Madrona, un dels exemplars més purs i significatius del romànit d'aquesta zona; és un edifici dels segles IX-X ampliat i reformat posteriorment els segles XI-XII. La nau acaba amb un absis trebolat. Va estar restaurada l'any 1972.
Recorregut i dificultat.- El recorregut és de 9,5 km. Está, parcialment, senyalitzat amb les senyals blanques i vermelles del sender GR 96. Tenim, però, dues rensenyes de l'itinerari una de l'Àrea d'Espais Naturals dels Parcs de la Diputació i una altra feta per dos excursionistes del CEC. Això i la nostra intuició i experiencia, segur, que ens portaran pel bon camí. Els desnivells son de +250 m de pujades i de -160 m de baixades. La dificultat, segons les dues guies, és baixa. El temps de caminada, sense comptar les aturades, és de 3h 30' (segons una guia) i de 2h 30' (segons l'altra). Nosaltres calculem 3h 30'.
Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant "Ranxo El Paso" a tocar de l'estació del tren de la Floresta. Tenen un menú a un preu -sense extres- d' 11 euros.
Equip necessari.- Cal portar l'esmorzar i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi i en Llorenç "les gotes". Caldrà concretar (ja ho farem per internet) qui porta un termo amb el café.
Roba i calçat adequats al dia i lloc i els bastons (aquells que ho vulguin). En funció del temps no oblideu el barret i la crema de protecció solar o be, la capelina.
Lloc i hora de trobada.- L'anada i la tornada la farem amb els Ferrocarrils de la Generalitat, Línia del Vallès, que surten de la plaça de Catalunya. L'hora de trobada serà a les 8h del matí al vestíbul de´l'estació "Plaça de Catalunya" dels FGC, més o menys, sota del bar Zúric -davant mateix de l'accés a les andanes-. El tren (S5) surt puntual a les 8h 12'. Arribarem a Valldoreix a les 8h 35' a a les 8h 45' agafarem l'autobús urbà, VDX 1, que ens portarà des de la Plaça de l'Estació fins a la Plaça de Joan Gassó on comença l'excursió a peu. El cost del tren és de 2'15 euros d'anada i 2'15 euros de tornada i el bus urbà de Valldoreix funciona amb la tarjeta T-10 de l'Àrea Metropolitana (no la oblideu !!!).
Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans del 14 de setembre, trucant o escribint un correu a en Llorenç que és el coordinador d'aquesta sortida, més que rés per tal de reservar lloc al dinar del restaurant.