dimarts, 27 de març del 2012

ART I ESCOLTISME (14)

Cartell commemoratiu del Centenari de l'escoltisme nord-americà



JOSEPH CSATARI

Joseph Csatari va néixer, el 1929, a la població nord-americana de South River a l’estat de Nova Jersey, fill d’immigrants hongaresos.
Estudià art a l’Acadèmia de les Arts de Newark, la ciutat mes gran del seu estat, i al Pratt Institute de Brooklyn a New York.

El 1953 entrà a treballar, com a dissenyador gràfic, als Boy Scouts d’Amèrica (BSA) l’organització escolta dels EEUU. El 1960 va ser nomenat director d’art d’aquesta Associació essent el responsable del disseny de la publicitat, els cartells i de moltes de les portades de la revista escolta Boys ‘Life. L’any 1973 assumí la responsabilitat de director d’art de la publicació Boys ‘Life, va ser en aquell període quan treballà estretament amb en Norman Rowell –podeu veure ART I ESCOLTISME (3)- col·laborant amb ell en la realització d’esbossos i dibuixos, especialment de les cobertes de la revista, i en el Calendari anual de l’Associació. Quan, el 1976, Norman Rowell, per raons d’edat, es retirà de la realització del Calendari de la BSA, Joseph Csatari ocupà el seu lloc.

En aquest període, Joseph Csatari, podríem dir que va ser l’artista oficial dels Boy Scouts d’Amèrica fent nombrosos dibuixos i pintures per a aquesta important organització. Realitzà, també, els retrats oficials de molts dels presidents i alts caps de la BSA, així com un gran nombre de cartells propagandístics i commemoratius.
Cartell commemoratiu del 75è. aniversari de l'escoltisme als EEUU

L’any 1977, Csatari inicià una carrera professional més enllà de la BSA, tot i que continuà col·laborant estretament amb aquesta organització escolta.
A partir d’aquest any els seus dibuixos i treballs aparegueren, també, en moltes revistes de temàtica no necessariament scout com Saturday Evening Post, Time, Reader's Digest, McCall's, Field & Stream i Outdoor Life així com en les portades i il·lustracions interiors de molts llibres i publicacions de diferents editorials nord-americanes.

El servei de correus dels EEUU li va encarregar, el 1979, el disseny de diferents segells i posteriorment en va fer, també, per a la Creu Roja.
Es va retirar l’any 1993, però ha continuat pintant i fent col·laboracions amb els Boy Scouts d’Amèrica. El juny de 2005 aquesta organització escolta li lliurà la seva més alta distinció, el Búfal de Plata.

Dels dibuixos i pintures d'en Csatari el que primer ens crida l'atenció és el seu realisme -semblen fotografies-, els detalls i, també, la precissió expectacular del seu traç; però la característica de gairebé tots ells es la germanor i l'esperit de col·laboració intergeneracional i inter-racial: vells escoltes, caps, joves scouts, llobatons, pares i mares... un molt bon reflex de l'ideal  i la fraternitat escolta i, en bona part, del tòpic i tipic "ideal" nord-americà.
Actualment  Csatari viu, amb la seva família, a la ciutat que el va veure nàixer, South River, on segueix treballant en el seu estudi. Joseph Csatari ha sigut i continua sent un dels il·lustradors i pintors realistes més valorat i respectat dels EEUU.

Per molts anys.
Pàg. web oficial d'en Joseph Csatari: http://www.csatari.com/