diumenge, 16 d’octubre del 2022

CRÒNICA DE LA 115ena SORTIDA XINO-XANO

 


LA MOLT AGRADABLE BAIXADA PER LA «VIA D’EN NICOLAU»:

 De Sant Joan de l’Avellanet a Guardiola, passant per Bagà.


Participar en aquesta caminada que, després de l’estiu, inaugurava el cicle ha sigut molt engrescador.

Els dies previs, després de la Crida, s'hi ha anat apuntant una bona colla. Finalment, hem sigut 22 amb algunes baixes, per imprevistos de darrera hora, d’un parell de companys que ja s’hi havien «inscrit».

El dijous de la sortida, en la línia del que ja ens havia pronosticat en Joan Miquel, ha resultat un dia magnífic. Ni fred, ni calor..., sense pluja, ni vent... això si, amb alguna boira matinera a les valls que envellía el paisatge i els raig de sol que, lluminosos, s’anaven filtrant pel mig del brancatge del camí. 

Una ruta, gairebé tota ella, en suau baixada..., xino-xano, que ha facilitat les converses (sense cap esbufec), deixant-nos anar camí avall !.


La Logística.- Seguint amb el pla acordat, des dels diferents llocs d’origen, ens hem dirigit cap al Berguedà 8 cotxes. Des de Barcelona, el Maresme, el Vallès o La Cerdanya, hem fet cap, tots, a Guardiola de Berguedà. El punt de trobada ha estat a la carretera de Bagà, la que travessa el poble (no la variant), davant del bar-restaurant «La Taverna» (el lloc on dinarem). 

D’acord amb la logística prevista, hi hem deixat un parell de vehicles (els números 2 i 3) per a -després de la caminada- recollir i pujar els xofers dels cotxes que haurem estacionat al punt on hem començat l’excursió, a Sant Joan de l’Avellanet.

Fetes les salutacions, la majoria dels cotxes (els números 1, 4, 5, 6, 7 i 8), amb tots els excursionistes, continuem fins a Bagà i des d'allà, prenent l'estreta carretera que s'enfila fins a Gisclareny, fins al punt d'origen/final de la "Via d'en Nicolau" a Sant Joan de l'Avellanet. Comencem bé el dia !!!.


Davant "La Taverna", el primer lloc de concentració.

L’esmorzar.- Més matineres que nosaltres, les vaques ens han ocupat i sembrat de «toves» o defecacions, el pla on hi ha l’ «L’Àrea de lleure de Sant Joan de l’Avellanet» on, també, hi ha la font i nosaltres hi preteníem esmorzar. Decidim, doncs, fer-ho una mica més amunt, a l’espai destinat per a estacionar-hi els cotxes, tot aprofitant uns bancs que hi ha a tocar de l’edifici de «L’Ecomuseu» (que avui està tancat).


Cal matinar, colla..., jo ja he esmorzat !!



Fem el tradicional esmorzar «Xino-Xano»: els respectius entrepans o peces de fruita, el vi de la bota, una mica -no gaire- d’aigua, les olives, el cafè (gràcies, Mª Rosa i Jaume !!!), les «gotes», les pastes i els bombons de xocolata... Els uns, la majoria, drets -picant d’aquí i d’allà- i alguns asseguts a l’extrem d’un banc o damunt d’un pedrís. El lloc és ombrejat pel mateix edifici i algun arbre. Continuem bé el dia !.


Un cop tots servits i satisfets, anem per feina. Recollim les deixalles dins una bossa, agafem allò que ens cal per a la caminada (aigua, bastons, màquines de fotografiar, l’inseparable telèfon mòbil) i comencem l’excursió.


La caminada.- El recorregut, coincidim tots, ha estat molt agradable i còmode. «Apte per a tots els públics», que deien abans.

Certament aquesta excursió és realitzable per gairebé tot tipus de persones, de tota edat  però amb un mínim de ganes de caminar. Us ho expliquem.

Sortint des de Sant Joan de l’Avellanet es pot anar, sempre de baixada, fins a Bagà (3,5 km) o fins a Guardiola (uns 6 km). O, com hem fet alguns de nosaltres, baixar un tros (a la mida i gust de cadascú) i retornar -això si, fent un tram de pujada- al punt de sortida.

Exactament, en aquesta sortida, la colla ha fet aquest assortit de recorreguts:

- Un parell han sortit de Sant Joan de l’Avellanet, baixat -passant per la passarel·la penjant i la vagoneta fins al mirador de la Vall del Balsareny (1,6 km)- i després, desfent el camí, han tornat al punt de sortida. Això ha suposat, en total, un passeig de 2,2 km salvant uns desnivells acumulats de +/- 78m.

- Un altre dels companys ha volgut acabar la caminada a Bagà (la Via d’en Nicolau passa prop de l’anomenat «Parc de la Vila» a tocar del riu Bastareny). Aquest tros suposa un recorregut de 3’5 km i un desnivell, sempre en baixada, de -154m.

- La gran majoria, fins i tot els qui inicialment només volien anar fins a Bagà, al final han fet la baixada completa fins a Guardiola de Berguedà. És a dir, els 5,83 km del recorregut amb uns desnivells acumulats de +34/-226 m. 


Segurament com ja dèiem a la CRIDA, el principal atractiu d’aquesta sortida -a part dels paisatges i panorames- son els diversos indrets, llocs i paratges per on passava l’antiga via: l’àrea de lleure -segurament l’estació de dalt i el lloc on carregaven els troncs-, l’ecomuseu i l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet, més avall, el pont penjat de 35 m. de llarg –la passarel·la d’en Nicolau-, diversos túnels, fortes pendents i esllavissades sorrenques protegides per sólides baranes, el mirador sobre la vall del Bastareny i Bagà, ponts de fusta, camins pel mig del bosc...

Tot i ser a mitjans d’octubre, els colors –en aquesta ruta– encara no eren de tardor. La meteorologia d’ enguany: ara plou, ara fa calor, ho ha capgirat tot... fins i tot els paisatges de les estacions...

En Joan Blanc (per la Cerdanya, ja n’ha trobat molts), venia proveït d’un gros cistell per a omplir-lo, fent petites escapades per les vores del camí, de bolets. N’ha trobat alguns -per a fer «un remenat...», ha dit- suposem que, amb el bosc tant proper a aquesta coneguda «Via», l’indret ja estava, també, molt triat i «remenat»...


El boix grèvol ja te fruits...


La passarel·la d'en Nicolau


Una de les vagonetes, carregada de troncs


Mirador sobre la vall de Bastareny 

"Mira, Pep, quins "miracles" fa la natura....!, respira fondo !."





El dinar.-
  Un cop quasi tots hem arribat a Guardiola, amb els dos cotxes que hi hem deixat al matí, els xofers que tenien els vehicles estacionats a Sant Joan de l’Avellanet, els han anat a buscar.

Un cop tots, xofers, caminadors i cotxes a Guardiola, entrem al restaurant «La Taverna», situat a la mateixa carretera de Bagà, on -en una terrassa coberta- ja ens tenen la taula parada.

Com ja venim fent darrerament, ja ens han facilitat prèviament el Menú que tenen per avui i cadascun dels comensals ja els hi hem avançat els plats triats. Això, en una colla tan gran, ben segur que, a ells, els facilita el servei... i a nosaltres també.

Mentre venen els primers plats, demanem i prenem les cerveses -amb alcohol o sense- i algun refrescant i amargant bitter...




Ja amb la relació dels plats escollits per cadascú, els cambrers ens van portant, des de la cuina i anomenat-los en veu alta, les menges preparades. Els primers plats: «Escudella»... «Trinxat»... «Canelons»... «Amanida amb compota de poma»... i, desprès, els segons: «Pollastre al forn»..., «Maires»..., «Rostit de llom»..., «Botifarra de Sant Julià, a la planxa»... «Canelons (de segon)»...



A les postres podem triar diferents tipus de flams i gelats o directament el cafè (una o altra cosa inclosos al preu del menú). La majoria llaminers com som, pel que he vist, hem demanat el postre i després el cafè o tallat. En aquest punt hi ha hagut una certa confusió: En Joan Miquel, que fa pocs dies a complert 75 anyets, ha encomanat unes ampolles de bon cava per a celebrar-ho. Per aquelles coses que passen (però no tindrien de passar) aquestes han vingut quan alguns ja estàvem prenent el cafè... Feta la consulta -com als bons temps, a l’assemblea- la resposta ha estat: «endavant amb el cava», que 75 anys de vida i per a molts de nosaltres, amb quasi 60 d’entranyable coneixença i amistat, bé es mereixen un brindis...!! Així ho fem, a la salut de tots i que en puguem anar celebrant molts més.



Demanem el compte ("la casa", amablement, ens ha convidad als cafès), paguem, ens despedim dels qui ens han atès i després d’acomiadar-nos els uns dels altres i emparaulant-nos per a la propera sortida, repartits de nou en els cotxes amb els quals hem vingut al matí, retornem a les respectives llars. I, fins la propera !!



Propera sortida.- A la sobretaula, hem parlat de les dates de les properes sortides Xino-Xano. Alguns dels participants, amb d’altres colles, fan també sortides mensuals (per exemple, els primers divendres de mes) o seguint el calendari dels seus Clubs o grups excursionistes. Tradicionalment (a no ser que el calendari ens ho esguerri), nosaltres, fem les caminades els primers dijous de cada mes. Excepte els mesos de desembre i agost que, per les festes (pont de la Puríssima i Festes de Nadal, el desembre, i, a l’agost, les vacances) no en fem.

Per al proper mes de novembre, com que la sortida d’octubre l’hem fet -donat que feia poc havíem fet la trobada a Cabra del Camp- el dia 13, proposem fer l’excursió -no el primer, sinó el tercer dijous-, el dijous 17 de novembre. Així tindrem una mica més de temps per a preparar la sortida i fer la Crida a la mateixa.

El desembre, recordem de nou que no fem sortida i al gener -per les festes d’any Nou i, principalment, Reis- la Xino-Xano la tindrem de fer, possiblement, el dijous 12 de gener. En principi, preneu nota d’aquestes dates. En qualsevol cas, amb temps, ho anirem anunciant.

Fins llavors, una abraçada.


Text: Pep.

Fotografies: Mª Rosa, Conxita, Carles P., Joan B.; Joan Miquel i Pep.

Vídeo: Jaume  https://youtu.be/lhUiGpToptQ

Ruta Wikiloc: Joan P.: 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/baga-guardiola-de-bergueda-116153559