dissabte, 12 de gener de 2013

MÚSICA I CANTANTS (9)
DONES QUE CANTEN I FAN MÚSICA

Un cop més, parlant de música i cançons, permeteu-me que faci una certa publicitat –al nostre Bloc- de la revista ENDERROCK.

“Les dones som protagonistes de la història que vivim ?”... es preguntava Maria Aurèlia Capmany al disc DONES, FLORS I VIOLES, un elapé de l’any 1980 molt popular, sobre la dona a la cançó catalana (que alguns de nosaltres encara tenim, ja que pràcticament va arribar a totes les cases distribuït -no recordo si per un Sant Jordi o per Nadal- per una entitat d’estalvi). L’àlbum incloïa cançons de la Bella Dorita, Núria Feliu, Maria del Mar Bonet, Guillermina Motta, Maria Cinta, Teresa Rebull, Carme Sansa i Rosa Mª Sardà.
Denunciava aleshores Maria Aurèlia Capmany en la presentació del disc, que “...la història de la dona sempre discorre entre bastidors” i  hi reclamava “un lloc en la Història, amb majúscula”.

Des de llavors, evidentment, hi ha hagut –sortosament- moltes i molt bones aportacions femenines en les veus o autories de la cançó i la música catalanes. Avui podem afirmar que, com en molts altres camps –amb normalitat, al costat dels seus col·legues barons-, les dones son també un  referent  en el món de la música i la cançó d’aquí i d’arreu. Fins i tot hi afegiria que, en molts casos, elles han sabut afegir a la música i la cançó aquella sensibilitat, pulcritud i tendresa que només les dones hi saben posar.

El mèrit del número 207, d’aquest mes de gener, de la revista ENDERROCK és el de tornar a fer explicita, en un article especial, una recopilació amb la visió actual que, sobre la seva obra i la manera d’entendre la música, tenen 25 dones cantants i compositores de casa nostra. Des de la Nova Cançó fins al nou pop català. D’algunes de les cantants o cantautores de sempre -com Salomé, Núria Feliu, Teresa Rebull, Mª del Mar Bonet, Guillermina Motta, Maria Cinta, Marina Rossell...-, de més actuals i, fins i tot, d’emergents –com Eva Dénia, Beth, Sílvia Pérez Cruz, Carme Canela, Franca Masu, Lídia Pujol, Maria Rodés, Anna Roig, Big Mama, Marta Rius, Ivette Nadal, Meritxell Gené, Bikimel, Rosa Pou, Clara Andrés, Joana Serrat, Maria Coma i Andrea Motis-.

La revista complementa les entrevistes amb fotografies i un CD Dones i cançons amb 16 cançons, entre peces inèdites i temes recopilats, de Sílvia Pérez Cruz, Maria Rodés, Ivette Nadal, Anna Roig, Rosa Pou, Clara Andrés, Marina Rossell, Bikimel, Joana Serrat, Meritxell Gené, Esther Condal, Marta Rius, Montse Castellà, Franca Masu, Névoa i Carme Canela.


Amb aquest número especial ENDERROCK inaugura el vintè aniversari de la revista, l’Any de les Dones i la Cançó, la programació del Festival BarnaSants 2013 amb l’actuació de bona part d’aquesta nova generació de cantautores i la commemoració dels 50 anys de la mítica cançó “Se’n va anar”, popularitzada per Salomé, la primera dona de la cançó moderna en català.

Un número, amb CD inclòs, del tot recomanable.

Una abraçada.

Revista ENDERROCK núm. 207 gener 2013
+ CD “Dones i Cançons”   4,95 euros.


dilluns, 7 de gener de 2013

CRIDA A LA 33 ena SORTIDA XINO-XANO

Estany de Cal Tet. Al fons, Llobregat amunt, el perfil de Montserrat

 
PELS ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT
 
 
AVIS DE CANVI DE DATA
Al objecte de que un bon nombre de companys –als quals els havien sorgit alguns compromisos per al dia 17 de gener- puguin assistir a aquesta sortida, hem decidit passar-la al dijous 24 de gener. Així, doncs, la CRIDA queda com segueix:


Data.- Dijous 24 de gener del 2013.
 
Tipus d'itinerari.- El Delta del Llobregat és un dels Espais Naturals, amb la Serra de Collserola, més propers a la ciutat de Barcelona. Sorprèn la gran diversitat biològica, de flora i fauna, que hi ha en aquest indret. Aquests espais naturals estan situats al costat de camps de conreu, envoltats d’algunes de les infraestructures més importants del país i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes. Hi podem trobar diferents ambients naturals: la part final del riu Llobregat, llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rere duna, gairebé úniques a Catalunya. Són uns espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria dels ocells del nord d’Europa cap a l’Àfrica. Tenen una vegetació molt valuosa i s’hi han trobat més de 22 espècies diferents d’orquídies. El nostre itinerari passa  per llocs amb una gran diversitat paisatgística amb nombrosos miradors i aguaits d'observació que ens permetran contemplar l'entorn i, potser fins i tot, un bon nombre d'aus. Segur que, si el temps ens hi acompanya, serà una bonica i profitosa sortida.

Torre de la Desembocadura

Recorregut i dificultat.- El recorregut total és d’ uns 7 quilòmetres i el temps estimat per a fer-lo d’unes 3 hores. El desnivell és nul. La dificultat de la sortida és baixa.
De l’estació de Rodalies del Prat de Llobregat fins al Tanatori (la parada més propera al Centre d'Informació dels Espais Naturals del Delta, on comença i acaba l'itinerari) hi anirem i en tornarem en el bus PR3 (la Targeta T-10 és vàlida en aquest servei).
PUNTS DEL RECORREGUT:
·       Estació de Rodalies del Prat de Llobregat.
·       Tanatori (parada bus).
·       Centre d'Informació dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.
·       Mirador de Cal Lluquer.
·       Riba dreta del riu Llobregat.
·       Torre-mirador de Cal Malet. .
·       Torre-mirador de la desembocadura del Llobregat i platja de Ca l'Arana.
·       Pineda i estany de Ca l'Arana.
·       Aguait i estany de Cal Tet.
·       Aguait del Sabogal (nova panoràmica de l'estany de Cal Tet).
·       Prats humits.
·       Centre d'Informació dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.
·       Tanatori (parada bus).
·       Restaurant “De repente” de El Prat de Llobregat.

Aguait de Cal Tet

Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant “De Repente” www.derepente.es carrer Pablo Neruda 53.Tel. 93 178 13 27. El Prat de Llobregat. El preu del menú és de 10 euros (IVA inclòs).
 
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Cal pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- en Llorenç i l’Antonio portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè i en Carles les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre.
Roba, calçat adequat al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui). No oblideu, barrets i protecció solar i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.
 
Lloc i hora de trobada.- Anirem des de Barcelona al Prat de Llobregat en tren. L’ hora de trobada, per als companys/es que surtin de Barcelona, serà a les 7h 45’ davant la venda de bitllets (dalt el carrer, al xamfrà de Pau Claris/Aragó), de l’estació de Rodalies–Renfe del Passeig de Gràcia (el tren, de la línia R2, surt a les 8h 02’ i arriba a el Prat a les 8h 20’). Els companys i companya del Maresme –si és que poden venir- cal que agafin un tren que arribi a l’estació del Prat de Llobregat abans de les 8h 30’ que és l’hora en que hem d’agafar –plegats- el bus que ens porta al punt d’’inici de l’excursió.
 
Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el matí del dimarts 22 de gener, trucant o escrivint un correu a en Josep Maria o a la Montserrat, els companys que coordinen aquesta sortida, més que rés per tal de confirmar, al restaurant, el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.

Passera a Cal Tet