dissabte, 23 de setembre del 2023

CRIDA A LA 124ena SORTIDA XINO-XANO

 


ANEM A LA VALL DE NÚRIA, PER A FER UNA CURTA PASSEJADA I

 REVIURE-HI VELLS RECORDS


Data.- Dijous 5 d’octubre 2023.


Tipus d’itinerari.- De fet el que us proposem en aquesta ocasió, acabats d’entrar a la tardor, és una barreja de sortida cultural, sentimental (pels molts records que, segur, ens aportarà la visita a la vall de Núria) i gastronòmica (tenim bones referències del restaurant «Els Caçadors» de Ribes de Fresser on dinarem). Pujar i baixar de Núria, amb el cremallera (ara, amb molts més túnels, potser menys que abans) és així mateix, pels paisatges i panorames, un valor afegit a l’excursió. A més, clar, de l'oportunitat de compartir i aprofitar -en animades converses-, amb els companys i amics, el temps que, necessàriament, tindrem d’emprar en el viatge d’anar i tornar. «No hay mal que por bien no venga» que, diuen, va dir aquell personatge d’infausta memòria.


Esmorzar.- Com que haurem matinat (ves quin remei !!!), procurarem esmorzar tant aviat com arribem a Núria (per a no fer-ho -com els avis i pagesos d’abans, camí del mercat- al tren o cremallera), sobre les 10h del matí. Ho podrem fer, per exemple, a la Font de l’Esquirol.

Entre els maquinistes i el personal del cremallera de Núria, sempre ha sigut tradició d’anar a buscar l’aigua per esmorzar a aquest petit sorgiment, al costat de les agulles d’entrada a l’estació: a la font de l’Esquirol. Hi raja una aigua ben fresca i pura que baixa del Bosc de la Mare de Déu. Hi ha, així mateix a tocar de la font, una àrea de pícnic amb taules i bancs de fusta, on hi podrem fer l’àpat còmodament.

Trobarem aquesta acollidora font a un centenar de metres al sud de l'estació del cremallera, per sota de la via, entre l’estació i el torrent de Coma d'Eina, tot just uns 60 metres abans que aquest aboqui les seves aigües a l'estany. S'hi accedeix fàcilment per un caminet, indicat, que surt de la mateixa estació del cremallera o bé des de l'edifici del santuari creuant el torrent per un petit pont de fusta.



Propostes de passejades.- Un cop esmorzats i feta la preceptiva visita al Santuari i al cambril de la Verge, proposem -si el dia ens hi acompanya- fer alguna curta passejada, per a estirar les cames i agafar gana per al dinar.

Vitrall al cambril de la Mare de Déu de Núria 

En aquest enllaç en podeu veure unes quantes propostes :

https://www.valldenuria.cat/estiu/activitats/senderisme/

Us les resumim:

- Camí de la Creu d'en Riba.- Recorregut 0,70 km. Desnivell +/- 40 m. Temps 25 minuts.

- Camí del llac.- Recorregut 1,50 km. Desnivell +/- 15 m. Temps 25 minuts.

- Camí del canal.- Recorregut 1,45 km. Desnivell +/- 70 m. Temps 40 minuts.

- Camí de les creus (Via Crucis).- Recorregut 1,30 km. Desnivell +/- 150 m. Temps 50 minuts.

- Antic trampolí de Núria.- Recorregut 1,15 km. Desnivell +/- 68 m. Temps 40 minuts.

- Camí del bosc.- Recorregut 2 ,00 km. Desnivell +/- 150 m. Temps 80 minuts.

- Ruta als 4 ponts històrics de l'entorn del Santuari.- Recorregut 1,10 km. Desnivell +/- 15 m. Temps 20 minuts. Els antics ponts formen part del paisatge actual de Núria i, també, de la seva història. L’existència de dos torrents, que transcorren per la plana que envolta el Santuari, obligaren la seva construcció per permetre el còmode accés i circulació per Núria i el pas de processons, pelegrins o autoritats. Son els ponts de: Sant Gil, Sant Ignasi, de Mulleres i del Torrent d’Eina.

Podeu veure'n més detalls, d’aquesta darrera ruta, clicant damunt dels enllaços: https://www.valldenuria.cat/ruta-ponts-historics/ i

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-dels-ponts-historics-de-vall-de-nuria-53529632


Pont de Mulleres

- Passeig en el telefèric fins l’alberg del Puig de l’Àliga, als 2.122 m d’alçada (el bitllet del cremallera inclou, també, el del telefèric). Viatges cada 15 minuts.


Telefèric al Pic de l'Àliga

A les 12h 05’, agafarem el cremallera que sortint de Núria baixa fins a l’estació de Ribes-Vila, on hi arriba a les 12h 41’.

Pensem que encara tindrem temps per donar un petit tom per la Vil·la de Ribes, comprar-hi algun embotit i prendre-hi -si ens ve de gust- les cerveses i a les 14h anar a dinar.


Dinar.- - El dinar el tenim previst fer, a les 14h, al restaurant «Els Caçadors» del carrer Balandrau 24 i 26 de RIBES DE FRESSER, https://www.hotelsderibes.com/ca/, tel 972 72 70 06. Tenen un menú diari -sense beguda- a 23 euros. Podeu veure'n els plats en aquest enllaç:

https://www.hotelsderibes.com/media/attachments/2/ca/1.-menu-tardor23.pdf



Equip necessari.- Roba i calçat adequats al temps i recorregut i, qui en vulgui, bastons. Barret i crema protectora per al sol i, si assenyala pluja, paraigües o capelina. Qui ho desitgi pot portar també, com a mesura de protecció higiènica, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada.- El viatge fins a Núria el farem, en una primera part, amb el tren de Renfe (línia R 3) fins a Ribes de Fresser. Agafarem el que surt de Barcelona (Estació de Sants a les 7h 01’, estació de Plaça de Catalunya a les 7h 06’, estació d’Arc del Triomf a les 7h 09’, estació de Sagrera a les 7h 15’, estació de Fabra i Puig a les 7h 18’ i -per als companys de Mollet- estació de Mollet-Santa Rosa a les 7h 36’). Aquest tren te anunciada (i confiem sigui així) l’arribada a Ribes de Fresser a les 9h 21’.

Un cop a Ribes de Fresser agafarem el Cremallera que surt, de l’estació de Ribes-Enllaç a les 9h 30’ i arriba a Núria a les 10h 05’.

Per això -independentment de les estacions on a alguns dels companys, per proximitat als seus domicilis, els va millor- proposem trobar-nos a les 6h 45’ a l’estació de RENFE de la plaça de Catalunya, sota del rellotge que hi ha davant de les taquilles -amb temps suficient per a comprar els bitllets- i agafar el tren, que passa per aquesta estació, a les 7h 06’. Penseu, sobretot, en portar les Targetes Dorades de descompte de RENFE.


Inscripcions.- Tot i que ja, pel WhatsApp i el correu electrònic, alguns ja han anunciat la seva assistència a l’excursió, ens aniria molt be saber abans del vespre del dilluns 2 d’octubre els qui vindreu a la sortida. D’aquesta manera, el dimarts 3, comunicarem al restaurant els qui serem dijous, a dinar.

Ho podeu fer, contestant «respondre a tots» el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o per qualsevol altre mitjà a en Josep Mª o en Pep.


Moltes gràcies per la vostra atenció, col·laboració i, si us és possible, assistència.

Una forta abraçada a tots i totes i, si és el cas, continuem en contacte.