dilluns, 6 d’octubre del 2014

CRIDA A LA 50ena SORTIDA XINO-XANO







ANEM A CALA TAVALLERA,
UN ENCISADOR 
RACÓ DEL CAP DE CREUS

1.- Data: Dijous 16 d’octubre de 2014
2.- On anirem ?: La bellesa i la singularitat de les roques del Cap de Creus, amb una costa clivellada de cales, puntes i penya-segats, és el marc d’aquesta excursió. El motiu del quadre i l’objectiu de la sortida és, però, un encisador, impol·lut i verge lloc: la Cala Tavallera (Taballera o Tavellera).

El Parc Natural, el Golfet i al fons la cala Tavallera
En ple Parc Natural del cap de Creus aquesta cala, de netes i transparents aigües, està situada al fons d’una llarga llengua de mar que s’endinsa terra endins. És a mig camí entre el Port de la Selva i Cadaqués, en la zona anomenada “El Golfet” –una badia entre el Cap Gros i la Punta dels Farallons plena de “puntes” i de petites cales- que, per la seva situació i bellesa, atrau el fondeig de moltes embarcacions, provinents d’aquestes dues localitats i, fins i tot, de més lluny.
Mapa topogràfic de la Xino Xano
Cala Tavallera te forma d’embut, és molt arrecerada i –excepte la platja- està envoltada de penya-segats, això la protegeix dels vents (tret dels que venen del nord). Hi desemboca una riera anomenada, per aquesta raó, de Cala Tavallera. La platja, d’uns 135 m de llarg, està formada per còdols grisos, graves i sorra gruixuda amb l’aigua molt neta i transparent i és poc fonda. A ponent hi ha una pineda, un parell de casetes-refugi de pescadors i un pou d’aigua dolça.   
Refugi
Arribar-hi per mar, precisament, és una de les opcions recomanables ja que l’accés, a la cala, per terra no és fàcil. S’hi ha d’anar a peu. Això vol dir una caminada –des del Port de la Selva- d’un parell d’hores, seguint el sender GR-11, senyalitzat amb les indicacions de cala Tavallera i Sant Baldiri. L’excursió, endinsant-nos al parc natural i les seves curioses formacions rocoses, val la pena, però és llarga. Es pot fer un tros d’aquest camí (uns 2 km), fins passat el Mas Puignau, -en vehicle tot terreny- per una pista; continuant -a peu- 1 km més fins a Sant Baldiri i arribant, en un altre quilòmetre, fins a Cala Tavallera.
Sant Baldiri
L’església de Sant Baldiri –documentada des del segle X i restaurada l’any 2004- era el centre espiritual del veïnat de la Muntanya de Sant Baldiri, al qual donà nom, format per un considerable nombre de masies molt disperses pels replans d’aquest sector septentrional de la península del Cap de Creus. Totes aquestes cases són més o menys properes al litoral però, com la capella, es troben curiosament amagades del mar. L’església, subsidiària de Sant Pere de Rodes, va ser molt modificada posteriorment i, el 1558, s’hi construí -davant les nombroses incursions pirates- una torre de defensa de planta circular.
3.- Com hi anirem: Si les condicions meteorològiques ho permeten, SI PLOU la sortida ES SUSPENDRÀ, anirem a Cala Tavallera els uns per mar i els altres per terra:
Els qui hi vagin en barca –si l’estat del mar ho permet- sortiran de Llançà i, un cop a Cala Tavallera,  mullant-se –doncs, s’ha de fondejar separats de la platja-, desembarcaran.

Els qui hi vagin per terra sortiran del Port de la Selva, segurament, aniran en cotxe fins passat el Mas Puignau i un cop allà seguiran, a peu (uns ¾ d’hora de camí) –passant per Sant Baldiri- fins a Cala Tavallera.
La platja del desembarcament
A partir de Sant Baldiri la pista es transforma en un estret sender, que travessant un parell de vegades el Rec de Talabre (que desemboca a la cala d’aquest nom), puja fins el serrat del Puig del Moro (150 m d’alt) per a baixar sobtadament –per un pedregós camí- fins als 3 m d’alçada de la Cala Tavallera. El retorn es fa pel mateix camí, evidentment, aquesta sobtada baixada –al tornar- es converteix en una sobtada pujada de prop de 150 m de desnivell. En total (descomptant el tros de camí que farem en cotxe) el recorregut que farem a peu és d’uns 4 km –anar i tornar-, amb uns desnivells acumulats de +/- 200 m els darrers 150 –l’accés a la cala- de forma pronunciada. La caminada te, doncs, per aquesta raó, una dificultat mitjana.
4.- Dinar: El dinar el farem, sobre 2/4 de dues del migdia, a Cala Tavallera. En principi, els qui hi anem per terra, portarem “la teca” i els qui venen per mar, la beguda, el pa i les postres. El “xef”, en Joaquim, amb tots els “pinxes” que calgui prepararà, repetim SI NO PLOU, un bon suquet. A la casa-refugi de Cala Tavallera hi ha tots els estris de cuina per a fer el dinar, els plats, coberts i gots (en Pep portarà la bota), cafetera i “gotes”.
5.- Equip necessari: Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur).
6.- Lloc i hora de trobada:  Com que sortim de diferents llocs (Portbou, Sant Cugat, Barcelona, Llançà,...) hem quedat de trobar-nos tots tan els qui van per mar, com els qui hi anem per terra, al port de Llançà –ja esmorzats-  a les 10 h 15’.
Això permetrà adquirir i repartir els abastiments necessaris per al dinar i el seu transport –per mar o per terra- fins a Cala Tavallera i donarà la possibilitat de que, els qui ho vulguin, s’estalviïn la caminada i agafin la barca.
Aniria be anar arribant a la Cala sobre les 12h.
Els qui sortim de Barcelona i de Sant Cugat per tal de compartir amb la resta de companys/es els  2 cotxes (el d’en Pep i el de l’Enric) fins a Llançà, ens trobarem a les 8h 15’ del mati al lloc habitual del nou Hospital de Sant Pau.
7.- Inscripcions:  Fa temps que anem parlant d’aquesta sortida, hem passat amb escreix el termini d’inscripció acordat i –conseqüentment- gairebé ja tenim els cotxes i la barca plens; però seguint la “tradició” ho anunciem al Blog.
Si algú més –conscient de les seves possibilitats- ens hi vol acompanyar –tenint en compte el nivell de dificultat de la sortida i la logística de transport- ho pot fer, fins a darrera hora del dilluns 13 d’octubre trucant o escrivint un correu a en Josep Fitó, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de concretar el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar i mirar de trobar una solució al tema del transport.
Una abraçada a tots/es i confiem que el dijous 16 d’octubre no ens plogui.

EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL




PRONÒSTIC PER LA 50ena XXR



Com sempre, fa de mal dir quin temps serà el més probable a una setmana i escaig vista. Però per la evolució dels mapes que ens proporcionen agències força fiables, sembla que perdurarà un anticicló centrat a Escandinàvia el qual frenarà una borrasca de pressions força baixes sobre l'Atlàntic Nord. Amb aquestes condicions és més que probable que una falca d'aquest anticicló treballi davant de les nostres costes impulsant un vent moderat, primer de tramuntana i després de gregal, que mantindrà baixa la humitat relativa i farà que no plogui.

El vent mencionat haurà sigut de força 3 i 4 el dia abans, però anirà disminuint de forma que el dijous estarà en el llindar entre el 2 i el 3.
Cap d'aquestes dues forces de vent fan desagradable la navegació en vaixells lleugers, però si vaig dir que desembarcaríem a condició de no superar tramuntana de força 2, és perquè la Tavallera fa forma d'embut i en condicions de Nord es produeix el que se'n diu "onada de port"*. Els de Portbou en saben d'això quan bufa de llevant.


La dificultat afegida és que com he dit abans, tot dependrà de si la llengua anticiclònica es desplaça a l'est o no, perquè implicaria un canvi total del vent. De ser quadrant Nord a Sud. Haurem de tornar a mirar-ho en els propers dies.


La meva suggerència és que arribat el dia sense canvi de situació caldrà provar si és segur o no.
No patiu!! Parlo de seguretat per la meva barca que és de fibra. En cap cas perillaria de cap manera la tripulació.
Per a què us feu una idea de què estem parlant aquí teniu una foto que representa l'estat de la mar amb força 2 (onades de 20 o 30 cm és a dir res).


Conclusió: Tindrem cel cobert en una tercera part amb només núvols alts, vent fluix i temperatures de 12 a 13º.


* Literalment Tsunami en Japonès. (Però en magnituds que no son comparables).



NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

ACTUALITZACIÓ


De les quatre hores del dia tretze:

No tinc gaires variacions que anunciar-vos respecte al pronòstic anterior. Només pot ser, que el vent serà encara més fluix i sobre tot que no serà de tramuntana.
El vent començarà a bufar de ponent a primera hora del matí (quan arribem a Llança) i anirà girant cap a sud i posteriorment a xaloc, sempre amb força 1 i a vegades 2 però també a voltes serà inexistent. Aquesta condició és ideal per anar a la costa nord del Cap de Creus, perquè els penya-segats del Parc Natural ens faran de para-vents.
Amb això la temperatura ambient podrà oscil·lar entre els 15º i els 20º. L'aigua del mar amb tot probabilitat tindrà una temperatura de 22º (que és la que vaig mesurar el passat dissabte).
Pel que fa al cel em remeto al pronòstic anterior.

RECOMANACIÓ: No oblideu els vestit de bany!!

J.M.