divendres, 27 d’abril del 2012

CRIDA A LA 26ena SORTIDA XINO-XANO


CAMINADA XINO-XANO PEL TORRENT DE COLOBRERS


Data.- Dijous 3 de maig del 2012.

Tipus d'itinerari.- El torrent de Colobrers, també conegut com el torrent de la Tosca o de Can Pagès, és un dels espais naturals més valorats de les rodalies de Sabadell. Un lloc que, com una mena de parc natural, fa de frontissa entre el territori rural i l’espai urbà. L'espectacularitat de l'indret és deguda -en part- a les espècies vegetals, que hi són exuberants. Vegetació de bardissa, heures i esbarzers; arbres de ribera, pollancres, oms, saücs i plàtans plantats; espècies de ribera, joncs, falgueres, càrex i d’altres plantes ombrívoles. L’aigua i  aquesta abundor d’arbres i vegetació fan del lloc un petit paradís per a la fauna. Hi són freqüents el pit-roig, l’oriol, el rossinyol i, fins i tot, algun esparver. Però també s’hi passeja el teixó, la fagina, els ratolins i les musaranyes, al costat de granotes, gripaus, la salamandra i el vidriol o serp de vidre i la colobra o serp d’aigua d’on, potser, el torrent n’ha agafat el nom. Si a tot això hi afegim el que la mà de l’home hi ha fet, fonts com les de La Tosca o la de Can Moragues; passeres de fusta; basses d’obra per al rec o una espectacular “Foradada” -un gran forat o túnel fet, fa uns cent anys, a la roca per tal de desviar el curs de l’aigua i aprofitar les terres i el meandre que formava el torrent com a espai de cultiu -, s’aconsegueix, creiem,  que aquesta Sortida Xino-Xano sigui una excursió ben bonica i, alhora, interessant.
 
 
   formaven el meandre com a zona d’horta
Recorregut i dificultat.- El recorregut, d’uns 5 kilòmetres, segueix bona part del curs del torrent de Colobrers. Aquest torrent neix a la serra del Vent, de Castellar del Vallès, travessa el pla de la Bruguera i, en entrar al terme de Sabadell, s'encaixa al terreny tot formant unes ribes alteroses i abruptes. Gairebé al final del recorregut passa entremig de Can Garriga i Can Pagès i desguassa al riu Ripoll prop del pont de Castellar.  Això farem nosaltres, però al revès, sortirem de Sabadell-Nord i agafarem un bus fins a Castellar del Vallès, farem el recorregut a peu, pel torrent de Colobrers, des de Castellar fins a Sabadell amb pràcticament molt poc desnivell. La dificultat de la sortida és, doncs, baixa.


Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant Can Pagés de Sabadell. Tenen un menú "especial" a un preu de 15 euros.
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi, l'Elena les olives, els Serena/Bosch el cafè, en Llorenç "les gotes" i en Carles les tasses de “disseny” i el sucre. Roba i calçat adequats al dia que faci i els bastons (aquells que ho vulguin). En funció del temps no oblideu la capelina i/o el paraigua. Encara que, el dijous 3, plogui, sortim !!!!!. Alguna cosa farem, si plou molt, fins l’hora de dinar.
Lloc i hora de trobada.- Ens trobarem, a les 8 del matí del dijous, a l'estació de Rodalies-Renfe de Plaça de Catalunya, sota del rellotge on agafarem un tren (línia R4 a les 8h 07' o a les 8h 18') fins a Sabadell Nord. Els companys i companya que venen del Maresme, poden anar en cotxe fins a Sabadell i aparcar prop de de l'estació de Renfe "Sabadell-Nord", des d'allà agafaran el bus -amb la resta de la colla- fins a Castellar i des d'aquesta vila farem, plegats, l'excursió fins a Sabadell on dinarem.
Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el  matí del dimecres 2 de maig, trucant o escrivint un correu a l’Elena/Carles que és qui coordina aquesta sortida, més que rés per tal confirmar el nombre de comensals que serem al restaurant on hem de dinar.

dilluns, 23 d’abril del 2012

SANT JORDI 2012



Bibuix d'en Joan Junceda (1881 -1948)


LA DIADA DE SANT JORDI

La diada de Sant Jordi
és diada assenyalada
per les flors que hi ha al mercat
i l'olor que en fan els aires,
i les veus que van pel vent:
"Sant Jordi mata l'aranya".


L'aranya que ell va matar
tenia molt mala bava,
terenyinava les flors
i se'n xuclava la flaire,
i el mes d'abril era trist i els nens i nenes ploraven.
.................................

Quan el Sant hagué passat
tot jardí se retornava:
perxò cada any per Sant Jordi
és diada assenyalada
per les flors que hi ha al mercat
i l'olor que en fan els aires.



Joan Maragall (1860-1911)

Amics i amigues, feliç dia de Sant Jordi amb molt d'amor i cultura.