dilluns, 10 de gener del 2011

SOLIDARITAT



2011 ANY EUROPEU DEL VOLUNTARIAT


"Persona que s'ofereix lliurement a fer una cosa a la qual no és obligada" així defineix el Diccionari al voluntari/a. Certament, encara que no ho sembli, hi ha moltes persones que d'una manera discreta i anònima dediquen una part del seu temps ajudant els altres o en una causa solidaria.


Alguns s'involucren en el seu propi barri, ciutat o poble; en l'escola, la parròquia, l'hospital o el club esportiu,... D'altres es mobilitzen en suport de la protecció del animals, de la natura, del medi ambient o de la llengua,... També hi ha qui treballa en l'acció social i/o humanitària en barris o sectors marginals,... Fins i tot hi ha gent implicada en organitzacions i projectes, de tot tipus, en països llunyans de l'anomenat Tercer Món,... Ho fan de formes diverses, perquè l'esperit que els anima, ser persona, també ho és.


En aquest tema existeix, encara, l'estereotip que el voluntariat és un concepte occidental, de gent i de països rics. A totes les cultures, ètnies i territoris hi ha voluntariat. Hi ha homes i dones que saben fer seva la necessitat dels altres o de la col·lectivitat. La solidaritat ha existit arreu des del principi de la humanitat. I moltes vegades, és entre els més pobres i desfavorits on aquesta és més present.


La Comissió Europea ha presentat l'ANY EUROPEU DEL VOLUNTARIAT 2011, amb el lema 'Canvia les coses: fes-te voluntari'. A Europa hi ha actualment 100 milions de persones que fan tasques de voluntariat, dedicant una part del seu temps a les persones que més ho necessiten i a les seves comunitats. L' ANY EUROPEU vol ser un homenatge a tots ells, una plataforma per a donar a conèixer la seva feina i, també, un al·licient perquè ciutadans d'areu de la UE s'animin a ser voluntaris.


L'ANY EUROPEU DEL VOLUNTARIAT s'ha fixat, entre d'altres, els objectius de promoure el voluntariat com a part del foment de participació cívica, impulsar i millorar la qualitat de les organitzacions de voluntariat; recompensar i donar reconeixement a les activitats voluntàries; i augmentar la consciència del valor i la importància del voluntariat.


Catalunya compta amb més de 15.000 associacions actives, 2.500 fundacions i més de 600.000 persones voluntàries.


Ens consta que alguns del membres de la nostra colla o Clan en son alguns d'ells. Col·laboren, desinteressadament, en llocs com els Amics de la Gent Gran, els Voluntaris per la Llengua, el Banc del Temps, Cáritas, Associacions de malalts, clubs o entitats esportives i culturals,... en aquest moment que la crisi econòmica castiga moltes famílies i desborda moltes d'aquestes organitzacions, la solidaritat és, ben segur, una molt bona i eficaç manera de ser (i sentir-se) útil.