divendres, 22 de març del 2024

CRIDA A LA 129ena SORTIDA XINO-XANO




ANEM AL CASTELL DE CLARAMUNT ON HI FAREM UNA
VISITA GUIADA


Data.- Dijous 4 d’abril de 2024.


Tipus d’itinerari.- Us proposem, en aquesta ocasió, una passejada des de la vila de la Pobla de Claramunt fins al seu castell. El recorregut, primer pel barri del Raval del poble i desprès enfilant-nos per la pista que puja -fent ziga-zagues- al cim del turó (de 461 m d’alt), on hi ha el castell, està farcit de punts i llocs d’interès. Un cop a dalt podrem contemplar les magnífiques vistes de la conca d'Òdena i la Muntanya de Montserrat.

Ja al castell (del segle X) hi tenim concertada una visita guiada que ens permetrà conèixer i aprofundir en els detalls i la història d’aquest interessant i restaurat monument, on en destaca la torre de l’homenatge de planta decagonal -de 10 cares- i d’uns 17 m d’alçada i les restes de l'església romànica (del segle XI) de Santa Maria, amb tres naus. La visita, acompanyats d’un guia, sol durar, aproximadament, uns 45’.

Un cop visitats aquests monuments, retornarem a la vila. Podem fer-ho de dues maneres: Pel mateix camí -la pista- per on hem pujat o fer-ho pel camí històric -el «camí vell»- un corriol que, fent una volta per la muntanya i passant per uns camps ens deixa al peu de la muntanya.

Ja a la vila, anirem a dinar a un familiar l’hostal (l’Hotel Robert) de la Pobla de Claramunt, on ja hi tindrem la taula emparaulada.


Planta del recinte clos del castell de Claramunt


Recorreguts.-

Opció 1 (curta).- Des de l’estació dels FGC, passant pel barri del Raval, pujant i retornant del castell per la mateixa pista.

Sortirem de l’estació dels ferrocarrils de la Generalitat per l’Av. Gumersind Bisbal i la Carretera de l’Estació. Travessarem, per un pont, el riu Anoia fins anar a trobar la C-244 (que va de Capellades a Igualada). Un cop a la carretera girarem a la dreta, passarem per davant de l’Hotel Robert (on després hi dinarem) i, agafarem el primer carrer a l’esquerra -el carrer Raval- on hi veurem el Safareig públic (del segle XVIII), som a tocar del carrer Major, girarem a l’esquerra on hi trobarem la plaça i la Font de les tres fonts. Girarem a la dreta, pel carrer del Campanar Vell, fins a trobar -a l’esquerra- la pista que puja cap el castell. Passarem per l’espai d’aparcament de vehicles i començarem la pujada al castell. Al llarg del camí trobarem diferents llocs on descansar, espais lúdics (zona de cabanes de pedra, espai amb fòssils -cargols de pedra-, informació sobre la flora de la muntanya,...) i gaudir de bones vistes; amb miradors, bancs i papereres al llarg del recorregut. Hi ha uns 3 km de recorregut total (entre anar i tornar), uns desnivells acumulats de +/- 190 m i un temps de caminada, estimat, d’una hora (40’ de pujada i 20’ de baixada).


Safareig públic de La Pobla de Claramunt

Opció 2 (una mica més llarga).- Des de l’estació, passant pel barri del Raval, pujant per la pista (igual que a l’opció 1) i retornant pel «camí vell».

Fins dalt del castell farem el mateix recorregut que l’Opció 1. Per baixar, però ho farem per un corriol que fa una mica de volta pels vessant de la muntanya i passa pel costat de camps d’oliveres i cereals. Surt d’una mica més enllà de l’entrada principal del castell. Al començament el sender fa un descens pedregós per sota dels murs del castell i va resseguint la muntanya pel vessant sud, tot perdent alçada gradualment. És un recorregut ombrívol, enmig de pins, i amb bones visions del castell a mesura que ens en anem allunyant. Quan ja portem recorreguts uns 600 metres, el camí s’enfila una mica per anar a trobar la carena, amb bones visions dels dos vessants. Al passar una torre d’alta tensió, el camí es bifurca; cal seguir pel de l’esquerra que, amb un descens suau i còmode, ens portarà al peu de la muntanya. Passem a tocar de camps d’oliveres i cereals de secà. Quan som a tocar d’un retol que explica una trista historia de la Guerra del Francès, cal girar a l’esquerra i agafar una pista que, vorejant els camps, en un quilòmetre i mig ens portarà a l’aparcament que hem vist abans a la pista de pujada al castell. Son en total uns 5,5 km de recorregut amb uns desnivells de +/- 190 m; el temps estimat de la caminada, pot ser de 1h 30’.



A La Pobla de Claramunt, en diferents racons del poble, l'artista local Manel Vidal hi ha instal·lat diverses escultures plenes de bellesa i tendresa. Hi recomanem, també, fer-hi una visita. Podeu fer-ne un tast clicant damunt l'enllaç:

https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-8661-cat-escultures_al_carrer_a_la_pobla_de_claramunt_.htm

"Generacions" escultura, a tamany natural, d'en Manel Vidal
 en un dels carrers de la Pobla de Claramunt.



Esmorzar.- Un cop arribats a la Pobla de Claramunt i al poc d’haver iniciat la pujada, ens aturarem per a esmorzar. En la pista que s’enfila cap el castell hi ha diversos indrets i zones lúdiques, amb bancs, on ben segur hi trobarem un lloc adient.

Penseu a portar, els qui no beveu vi, aigua (per l’esmorzar i la caminada).


Un dels racons del cami de pujada on podem esmorzar


Dinar.- El dinar el tindrem emparaulat, a les 14h, al Restaurant de l'Hotel Robert, Av. de Catalunya 1 de LA POBLA DE CLARAMUNT 08787, tel. 938 08 60 00 https://www.hotel-robert.com/

Tenen un menú diari -primer i segon plats, pa, aigua i postres, amb IVA inclòs, sense begudes ni cafès- a 14,25 euros. Uns dies abans, ens faran arribar el menú d’aquell dia per a que en triem els plats i així -ells i nosaltres- tindrem un millor servei.

A l'hora dels cafès sortejarem, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, commemorativa de la sortida.


L'Hostal Robert.

Detall del menjador


Equip necessari.- Barrets i crema protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Porteu aigua per a l’esmorzar i el recorregut i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada.- La majoria farem el viatge, d’anada i tornada, a La Pobla de Claramunt en tren. Els qui sortim amb aquest mitjà, des de Barcelona, ens trobarem a l’estació de la plaça de Espanya dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya davant de les màquines expenedores de bitllets, a les 7h 50’ del matí (amb prou temps per a comprar el bitllet). Per agafar el tren, de la R6 (Barcelona- Igualada), que surt d’aquesta estació a les 8h 12’. Aquest tren te prevista la seva arribada a La Pobla de Claramunt a les 9h 44’.

Si algú prefereix anar-hi en cotxe, podrà aparcar el vehicle -un cop a La Pobla de Claramunt a l’àrea d’estacionament que hi ha al començament de la pista que puja al castell (Al mateix, excepte autorització expressa de l’Ajuntament, no s’hi pot pujar en cotxe). Els qui trieu aquesta opció, si us plau, ens ho feu saber. Gràcies.


Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 1 d’ abril (Dilluns de Pasqua) del 2024, per a poder dir, el dimarts 2, als del restaurant el nombre de comensals que serem, el dijous 4 d’abril, a dinar.

Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Pep. Penseu així mateix, quan l'enviem, a fer-nos saber el menú que heu triat.


Continuem en contacte.


Una abraçada.