dilluns, 22 d’abril del 2024

SANT JORDI 2024



SANT JORDI 2024


El 23 d’abril, Sant Jordi, és la Diada del Patró de Catalunya. I, també, després que Baden Powell li atorgués aquest nomenament, el Patró dels escoltes i les guies.

Sant Jordi va ser el prototip del que ha de ser un scout”, va dir en BP. Els nois i noies escoltes han de procurar imitar les virtuts i qualitats d’un cavaller medieval: l’honor, la valentia, la lleialtat, el desinterès, el coratge físic i moral, la solidaritat, la fortalesa i la disposició per ajudar als altres.

Dels nois i noies i, també, de tots aquells que, tot i el pas dels anys, ja grans o -fins i tot- (com molts de nosaltres) vells, intentem seguir fidels a aquells mateixos ideals i valors. Si, valors, aquells principis o fonaments que guien les nostres accions i decisions en la vida.

Alguns dels valors -redefinint aquelles virtuts medievals al llenguatge i moment actual- més reconeguts, recordem-ho, podrien ser:

El respecte, considerar i valorar les necessitats, interessos, opinions, sentiments i manera de ser dels altres. El respecte és important perquè ens ajuda a construir relacions saludables i harmonioses amb la resta, a fomentar la cooperació, la comprensió i a promoure la igualtat i la justícia.

La honestedat, es refereix a la integritat i la sinceritat en les nostres accions i relacions. L’honestedat és important perquè ens ajuda a construir relacions de confiança i a fomentar la credibilitat i la transparència en les nostres interaccions socials.

La solidaritat, un dels valors humans més importants és la solidaritat. Es tracta de la col·laboració i el suport mutu entre les persones. La solidaritat és important perquè ens ajuda a superar l’adversitat i a enfrontar els desafiaments de la vida junts.

La responsabilitat, és la capacitat d’assumir les conseqüències de les nostres accions i decisions, i la de prendre mesures per a corregir qualsevol error o problema que hàgim causat. La responsabilitat és important perquè ens ajuda a desenvolupar una ètica personal sòlida i a ser ciutadans responsables i compromesos.

La empatia, és la capacitat de posar-se en el lloc dels altres i d’entendre els seus sentiments i perspectives. L’empatia és important perquè ens ajuda a desenvolupar relacions saludables i significatives amb els altres, a fomentar la comprensió i la solidaritat i a construir comunitats més inclusives i justes.

La gratitud, és reconèixer i valorar les coses positives que tenim en la vida i expressar la nostra apreciació per elles. La gratitud és important perquè ens ajuda a desenvolupar una perspectiva més positiva i optimista sobre la vida, a conrear relacions més saludables i significatives, i a millorar el nostre benestar emocional i mental.

La tolerància, entre els valors humans més destacats, es troba la tolerància. Es refereix a acceptar i respectar les diferències dels altres, ja sigui en termes d' opinió, cultura, religió, raça, gènere, orientació sexual, entre altres. És important perquè ens ajuda a fomentar la inclusió i la diversitat, a superar els prejudicis i la discriminació, i a construir comunitats més harmonioses i equitatives.

La generositat, la generositat es refereix a compartir i donar de manera desinteressada als altres, ja sigui en termes de temps, diners, recursos, entre altres. La generositat és important perquè ens ajuda a desenvolupar una actitud de servei i col·laboració amb els altres, a fomentar la solidaritat i l’empatia, i a contribuir al benestar de la nostra comunitat i societat en general.

i la autodisciplina, fa referència a la capacitat de controlar les nostres accions i decisions, i de mantenir un enfocament constant i consistent en els nostres objectius i metes. L’autodisciplina és important perquè ens ajuda a desenvolupar una ètica laboral i social sòlida i a aconseguir l’èxit i el benestar en les nostres vides.


Entre petons, roses i llibres, aprofitem aquest Sant Jordi per a reflexionar-hi.




MOLT BONA DIADA DE SANT JORDI !!!