dissabte, 19 de desembre del 2009

AVÍS A NAVEGANTS: EN PEP BERMEJO (actualitzat l'agost del 2017)

En Pep Bermejo és, en aquesta vella fotografia, el primer de la dreta -amb els mitjons blancs-



EN PEP BERMEJO
(actualitzat amb fotografies i un comentari l'agost del 2017)

Molts membres del nostre Clan estan o han estat atrets pels esports marítims. Com la muntanya, el mar enganxa....

En Pep Blanc, en Carles Pérez Pastor, en Llorenç Cabrol, en Andreu Iniesta, en Joan Miquel Cortés, en Josep Lluís Lirola, en Carles Pérez Vilaplana, en Joan Simarro, en Josep Fitó,... i, segurament, molts d’altres han sentit la crida del mar, el seu clam de risc i de llibertat i, alguns hi ha deixat -com a la muntanya-, fins i tot, la vida.


M’ha vingut això a la memòria en descobrir, entre els meus apunts, una ressenya sobre un treball d’en Josep Bermejo: Guia nàutica dels Països Catalans (de Guardamar a Salses i Maó) a escala 1:1.000.000. Editorial Pinya de Rosa. Barcelona 1981 (volum I) i 1982 (Volum II: Les Illes a escala 1:500.000). La primera i, potser única, carta nàutica dels PPCC.

En Pep Bermejo, amb gorra de plat,
quan era el Cap del Grup "Gilabert
de Centelles". Imatge gentilesa de
 "Homenatge a Pedro Beltran"

En Josep Bermejo, molts de vosaltres el recordareu, va ser un dels primers caps del grup “Santíssim Redemptor”, el primer grup dels Scouts d’Espanya (ASDE) que es formà, l’any 1953, a Barcelona desprès de la guerra civil en ple franquisme. El primer de Barcelona i el segon d’Espanya, el primer –“Santiago el Mayor”- es creà, l’any 1950, a Madrid. En Bermejo, com deia, era cap de la Tropa del nostre grup fins que decidí, segurament seguint el cant d’alguna sirena i portat pel seu gran amor al mar, crear el primer grup d’scouts marins de l’estat espanyol, també desprès de la guerra civil: el “Gilabert de Centelles”. El nom d’un destacat noble català que, al segle XIII, participà en nombroses expedicions marítimes d’aquelles que van originar que, fins i tot, els peixos de la Mediterrània portessin les quatre barres... deu ni do, quina feinada !

Una imatge més d'en Pep Bermejo quan era cap del "Gilabert de Centelles", precisament gairebé tots els scouts que te al costat eren del "Santíssim Redemptor": en Joan Blanc amb vestit i corbata, en "Joanet" Garcia, en Ramón Robira, en Enric Cots, en Conrad Homs,... Fotografia gentilesa d'en Eduard Candami.

En Josep Bermejo, a més de dirigent scout, s’ha dedicat durant molts anys a l’ensenyament de la nàutica formant a un bon nombre de patrons i patrones de barco. Suposo que, ara ja retirat, deu contemplar “los lunes al sol” i la mar en calma des d’alguna barca...


Tenim entre nosaltres alguns navegants en actiu, concretament en Joan Miquel, en Joan, en Llorenç, en Josep Fitó, en Carles i en Pepe Luí, especialment per a ells (i alguns que, potser, ignoro) va dedicat aquest “Avís”.


En Josep Bermejo, a més de tot això que s’ha dit i moltes coses més que segurament no sabem... és, també, un bon escriptor sobre temes nàutics. Només buscant pel Google, a més de la guia nàutica dels PPCC citada, ha publicat:



- Patrón de embarcaciones de recreo (manual). Editorial Juventud. Barcelona 2001.

-  La cocina a bordo y otros fogones. Editorial Juventud. Barcelona 2005.

Patró d'embarcacions d'esbarjo (manual)En català. Editorial Juventud. Barcelona 2007.

-  Patrón de navegación básica. Manual de navegación local. Editorial Juventud. Barcelona 2009.




“En un velero, después del capitán, el cocinero !!” és una vella i encertada dita marinera, en Pep Bermejo, és un bon exemple d’aquests dos “oficis”: un bon capità i, suposem, un bon cuiner.

Ja ho sabeu.

Una abraçada a tots i totes.



En Pep Bermejo, avui -2016-. No ha canviat tant...