dijous, 4 de desembre del 2014

RECOMANO UN LLIBRE...


501 CANÇONS CATALANES QUE HAS D'ESCOLTAR ABANS DE MORIR



Benvolguts amics i amigues,


Ara que s’acosten festes, aquells a qui us agradin les cançons, si us voleu fer un bon auto-regal us recomano el llibre de Jordi Bianciatto: “501 CANÇONS QUE HAS D’ESCOLTAR ABANS DE MORIR”
En Bel Zaballa ha publicat a WilaWeb una molt bona entrevista que no ens podem estar de reproduir dins d’aquesta secció -"Música i cantants"- del nostre Blog.
Gaudiu-ne.
Jordi Bianciotto fa la dissecció de les 501 cançons que has d'escoltar abans de morir-te
El periodista musical presenta la selecció que publica amb Ara Llibres
  
De la 'Margalida' de Joan Isaac a 'La dansa del vestit' de Txarango, del 'Perquè vull' de l'Ovidi al 'Bon dia' dels Pets, del 'Pare' de Serrat al 'Batiscafo' d'Antònia Font. I així fins a cinc-centes una cançons de tota mena seleccionades pel periodista musical Jordi Bianciotto a '501 cançons que has d'escoltar abans de morir'. Ha dedicat un any a repassar la discografia catalana, des de les cançons tradicionals fins als àlbums més recents, per oferir-ne una selecció acurada en què cada cançó es presenta acompanyada de comentaris seus i dels músics. 'Amb cinc-centes una cançons hi ha marge per a retre honor als grans i per a oferir una finestra als petits, que potser encara tenen poca obra però que mereixen ser recordats. Sempre que obro el llibre, em ve pànic d'haver-me deixat alguna cançó!', diu a VilaWeb. Bianciotto va presentar ahir (dimarts 26 de novembre) el llibre a l'Antiga Fàbrica Damm acompanyat de Maria del Mar Bonet, David Carabèn i Roger Mas.
—Com es fa una tria de cançons que s'han d'escoltar abans de morir-se, amb tantes com en tenim?
—Fer la llista va ser una feinada! Al principi la idea era enviar una llista a l'editorial i a partir d'aquí anar lliurant els textos. Però no la vaig tancar fins pràcticament quan vaig escriure l'últim text. La modificava sobre la marxa. És difícil de tenir al cap una visió global de segles de cançons catalanes i fer-ne una llista definitiva de 501. A mesura que la treballes hi vas descobrint coses. I vaig fer servir moltes fonts d'informació. La més exhaustiva, posar-me a repassar els meus discos, un a un, per si em suggerien alguna cançó.
—Que siguin cinc-centes una té res a veure amb '1001 albums you must hear before you die'?
—No, és una proposta de l'editorial, que té més llibres amb aquest nombre al títol. Agraeixo que no fossin 1001, perquè m'hauria tornat boig!
—Dèieu que us havíeu trobat alguna sorpresa mentre preparàveu el llibre.
—Bé, més que això és que hi havia àmbits que no dominava gaire. Per exemple, el cabaret del Paral·lel, que són cançons una mica oblidades i quan t'hi fiques vas veient quines eren les importants. O el pop català dels seixanta, que s'ha redescobert una mica però que per mi també era desconegut, almenys fins que no em vaig posar a fer aquest llibre. I la música d'arrel i les cançons populars, que són les que s'allunyen més del cànon pop que és el que més domino.
—Hi ha cançons de tots els temps, però hi ha un èmfasi especial en les modernes. És fet expressament?
—Sí, la idea era que es notés que era un llibre fet el 2014. I que reflectís el moment que vivim, perquè val la pena de llançar el missatge que des de fa un temps la música en català ha viscut una revifalla molt potent, tant pel que fa a la creativitat com a les noves icones per al gran públic. Era bo que això quedés reflectit en el llibre, que mira enrere des del present. 
—No us heu limitat a fer una selecció de cançons per ordre alfabètic, sinó que els heu cercat nexes i n'han sortit deu capítols. Deu categories de cançons: actitud vital, amistat, amor, sexe, quotidianitat, saviesa popular, indrets dels Països Catalans, lluita, diversió i mons imaginats.
—Com ordenar les cançons va ser motiu de conversa i dubte, al començament. La manera més senzilla hauria estat fer-ho per ordre cronològic o per estils. De fet, vaig començar el llibre seleccionant-les per gènere. Però em va semblar que era massa evident i avorrit, i que tenia més sentit d'agrupar-les segons allò que volen dir. Així han sortit les categories, on trobes cançons que tenen orígens o estètiques molt diferents, però que comparteixen un missatge o una essència, com ara una del Xesco Boix i una altra dels Inadaptats. 
—Algunes de les cançons van acompanyades de declaracions dels autors. Una que deu ser molt especial és la conversa amb Peret sobre 'El mig amic'.
—Hi vaig parlar al juliol, per telèfon. Deu ser de les últimes cançons que vaig enviar a l'editorial. Jo l'havia entrevistat en persona feia pocs mesos per al diari i hi havia hagut molt bona sintonia. Li vaig trucar, em va agafar telèfon i em va atendre a l'acte. Vam parlar una estona d'aquesta cançó, que s'inspira en el seu pare i té uns records molt emotius, a més de retratar una època. Unes setmanes més tard va arribar la notícia de la seva mort. Em va semblar que havia d'incloure unes línies al final del llibre en honor seu. 
—El llibre no va acompanyat de cap CD. Hi ha cap llista de Spotify amb les cançons?
—Sí, hi ha una llista de Spotify que va fer la Damm amb gairebé totes les cançons. Vam pensar d'incloure un CD, però era una complicació extrema. Però som en un moment que ja no depenem de l'existència d'aquest format de disc físic, les cançons són accessibles a tothom, tothom n'escolta des de plataformes digitals. Hi ha cançons en vinil del llibre que no són a Spotify i que algun seguidor les ha penjades a YouTube.

 El llibre '501 cançons que has de d'escoltar abans de morir' es pot trobar a la botiga de VilaWeb i a les llibreries.


«Noia de porcellana», «Boomerang», «Lo tio Pep», «Papa, jo vull ser torero», «El cant dels ocells», «Jenifer», «Batiscafo Katiuskas», «Boig per tu», «Qualsevol nit pot sortir el sol»… Des de La Trinca i Serrat, passant per Lax’n’Busto i Sopa de Cabra, fins a Mishima i Manel. Cançons de tots els temps i de tots els gèneres, que parlen de nosaltres, de la nostra llengua, de la nostra música i del nostre país, i que ens evoquen milers de records amb cada estrofa i amb cada tornada.

"501 CANÇONS CATALANES QUE HAS D'ESCOLTAR ABANS DE MORIR" de Jordi Bianciotto. ARA LLIBRES, 23x23 cm, tapa dura, 400 pàgines, PVP 27,90 euros (IVA inclòs).

Una abraçada.