dissabte, 14 de març del 2020

CORONAVIRUS



LA VACUNA, CONTRA EL CORONAVIRUS, SOM NOSALTRES MATEIXOS

L’OMS ha declarat que la malaltia Covid-19 ja és una pandèmia. Recordem que aquesta paraula vol dir que hi ha una transmissió sostinguda, eficaç i contínua de la malaltia de forma simultània a més de tres regions geogràfiques diferents. 

Això no és sinònim de mort: no fa referència a la letalitat d’un virus, sinó a la seva transmissibilitat i extensió geogràfica. No, no morirem tots.

Però ¿per què ara les autoritats sanitàries ens insisteixen tant en aquestes mesures de contenció i aïllament i per què són tan necessàries?

En una epidèmia per un agent infecciós, el nombre de casos augmenta progressivament així que passa el temps. Per entendre com es propaga una epidèmia en una població s’han de tenir en compte tres tipus d’individus: els que poden contreure la infecció, els que ja estan infectats i els que s’han recuperat i ja no són susceptibles d’emmalaltir.

Al principi el nombre de susceptibles és alt i el nombre d’infectats augmenta amb rapidesa. Així que va passant el temps, el nombre de susceptibles va disminuint (perquè s’han curat, s’han immunitzat, els hem vacunat o han mort).

Hi ha menys gent per infectar i arribem al pic de l’epidèmia. És el que es denomina el límit de densitat: el nombre mínim d’individus necessari per continuar la malaltia. Una vegada assolit, el patogen ja no es pot transmetre amb tanta eficàcia en la població i disminueix el nombre de casos. Així són les corbes epidèmiques.

Com de ràpid vagi l’epidèmia i com de punxeguda sigui aquesta corba depèn de molts factors. Entre d’altres, la transmissibilitat del virus i si la població és més o menys susceptible d’infectar-se. El problema amb aquest coronavirus SARS-CoV-2 és que és molt transmissible i, al ser nou, la població no hi ha tingut contacte previ, no tenen immunitat i, en principi, tots som susceptibles d’emmalaltir.

Saber en quin moment de la corba epidèmica som és molt difícil.

Si l’epidèmia va molt ràpid i la corba és molt aguda, un dels problemes més greus és el col·lapse del sistema sanitari. No és el mateix tenir-ne 10 casos en 10 dies que 100 un sol dia. Tot i que el 80 % dels casos d’infecció per SARS-CoV-2 poden ser asimptomàtics o lleus, en un 16 % pot causar pneumònia i en un 4% pot arribar a ser mortal (xifres provisionals).

Les pneumònies no són refredats, poden ser molt greus i en molts casos requereixen anar a un hospital i fins i tot ser ingressat. Aquest és el gran problema, que se sobrepassi el límit de capacitat del sistema sanitari i es col·lapsi.

El que queda per sobre del límit de capacitat poden ser morts.


Per això és tan important frenar la corba, les mesures d’intervenció. L’objectiu no és que la gent no s’infecti, això probablement ja és inevitable, sinó que es retardi i redueixi el pic de l’epidèmia. Per a això, hi ha mesures de contenció que s’apliquen en els primers dies de la corba. És quan tens pocs focus i molt localitzats, saps com s’han infectat, pots diagnosticar i aïllar l’infectat i fer un seguiment a la gent que ha estat en contacte amb aquesta persona i posar-la en quarantena.

Aïllant els focus es podria frenar la corba.

Però de vegades amb això no és suficient i el nombre d’encomanats augmenta. Com he dit, saber en quin moment som de la corba epidèmica és molt difícil. És llavors quan has d’adoptar mesures més dràstiques, quarantenes socials, que han de ser com més eficaces i sostenibles en el temps i com menys disruptives millor.

¿Quines són, aquestes mesures? ¿Quin benefici real tindrà cada una per frenar la corba i quin risc suposa per a la vida del ciutadà? És una decisió molt difícil i complexa. Per a això hi ha les autoritats sanitàries i els governs, que en són els primers responsables.

Per tant, ara som en fase de frenar la corba. Potser tu ets d’aquest 80 % de persones sanes que s’infectaran i ho passaran de forma més o menys lleu. Però les teves accions poden contribuir a frenar la corba o a sobrepassar la capacitat del sistema. Hem de blindar els nostres hospitals i protegir els nostres sanitaris.

Hem de protegir els més febles, els més susceptibles d’emmalaltir i fins i tot morir, no només pel virus sinó pel col·lapse sanitari. Les persones grans amb patologies prèvies són les més vulnerables.

Per això, totes aquestes mesures que ens estan anunciant són tan importants. Són difícils, incòmodes, ens afectaran econòmicament, però són necessàries. El millor per a un virus és molta gent, molt junta i movent-se. Com menys ens moguem i més separats estiguem, millor.

10 consells bàsics per a frenar la Corba:

1.   Que no s’escampi el pànic, estar alerta no és alarma.
2.   Renteu-vos les mans amb freqüència i poseu en pràctica bons usos a l’esternudar i tossir.
3.   Exerciteu el distanciament social: no feu petons, abraçades, salutacions de mà. Busqueu alternatives.
4.   No acudiu a llocs amb gaire gent: esdeveniments culturals, esportius i d’entreteniment.
5.   Eviteu viatjar si no és totalment imprescindible. Reduïu els viatges en transport públic.
6.   Si podeu, reduïu les reunions i treballeu des de casa.
7.   Si teniu algun símptoma, quedeu-vos a casa i utilitzeu els telèfons indicats per a això.
8.   No aneu a l’hospital si no és absolutament imprescindible.
9.   Cuideu i protegiu especialment les persones més vulnerables, amb patologies prèvies i gent gran.
10.       Sobretot mantingueu la calma.

Això passarà, però hem d’aconseguir frenar el cop.

Recordeu: la vacuna sou vosaltres!

Ignacio López-Goñi, catedràtic de Microbiologia, Universitat de Navarra.
(Article publicat el 13 de març 2020 a EL PERIODICO)


Per a més informació (es va actualitzant periòdicament) sobre LES RESTRICCIONS D’ACTIVITATS PEL COVID-19 A CATALUNYA, podeu clicar damunt l'enllaç:



divendres, 13 de març del 2020

TROBADA EN RECORD I HOMENATGE A EN JUANJO


TROBADA EN RECORD I HOMENATGE 
A EN JUANJO

Tal i com havíem anunciat el passat 11 de març ens vàrem aplegat, al bonic cementiri de Cardedeu, un grup de familiars i amics per a retre el nostre record-homenatge a en Joan Josep Soler, “Juanjo”, que hi és enterrat.

Aquell dia es complien, exactament, 31 anys de la mort del nostre estimat company -a conseqüència d’un malaurat accident amb un avió ultralleuger- a Torroella de Montgrí.

Per diferents mitjans (tren, cotxes i moto) hem anat arribant al cementiri situat, a les afores del poble, en el pendent d’un turó cobert de pins, encarat a la vall de la Tordera i amb vistes al Montseny.

El cementiri municipal projectat i construït, entre el 1919 i el 1920 (també ara farà un segle), per l’arquitecte Manel Joaquim Raspall és d’estil noucentista amb alguns elements modernistes. L’autor del projecte deixà escrit que: “El cementiri ha de ser: sentimentalment artístic, artísticament trist, constructivament seriós, sòbriament monumental, pictòricament romàntic, decorativament místic i  simbòlicament religiós.”

Certament afegint que, així mateix, està situat en un bonic, serè i tranquil indret, aquest cementiri acompleix tots aquests requisits que hi volia el seu creador.



Hi entrem, travessant la gran i artística portalada de carreus de granit. 

Ben a prop, gairebé a tocar de la plaça de l’entrada, ens trobem davant el nínxol on reposa el nostre enyorat company.


Sense proposar-nos-ho restem tots, durant uns instants, en silenci. Els uns contemplant, amb els ulls plorosos, les lletres i els detalls de la tomba mentre que d’altres, pel moviment dels llavis, xiuxiuegen una oració... 

Hi dipositem unes flors i una planta.

El bon dia ens acompanya i el sol de migdia fa que cerquem “refugi” a l’ombra d’algun xiprer i dels grossos pins.


En Joan Miquel, que juntament amb la l’Elena i en Carles han portat la iniciativa en l’organització d’aquest acte, pren la paraula per a dir que va ser a la passada excursió xino-xano que vàrem fer a Campins i davant el proper aniversari de la mort d’en Joanjo, que pensà en organitzar la visita.

Tot seguit, la Mª Glòria, ens llegeix aquests mots que el mateix Joan Miquel ha escrit:

“Amics, honor i record pel Juanjo.

Avui fa trenta un anys que va enlairar-se en un enginy de la seva afecció, sense que el poguéssim acomiadar de viva veu. Malauradament un defecte tècnic li va llevar la vida i nosaltres ens vàrem quedar orfes de la seva companyia i la seva alegre vitalitat.

Llavors només vàrem poder plorar-te, avui amb la perspectiva que dona el temps, volem agrair-te els bons moments que ens vas regalar.”


A continuació és en Josep Lluís qui demana poder pronunciar algunes paraules.

Comença recordant-nos que va ser ell qui, coneixent a en Juanjo per raons laborals i sabent que era un gran amant de l’esport, l’atletisme i la natura, qui li proposà d’afegir-se als scouts. Recorda, així mateix, la incorporació d’en Joan al Clan que s’estava gestant i que prengué forma definitiva l’octubre del 1963. Ens parla també de les seves primeres excursions, només ells dos, travessant el Montseny des de diferents llocs. Emocionat i emocionant-nos, en Josep Lluís, recorda i acaba el seu breu, però sentit, parlament destacant el caràcter afable i atrevit -a l’hora que prudent- d’en Joan, el seu coratge i resistència en qualsevol tipus d’esport, el seu humor sorneguer, així com la seva ferma amistat i companyonia.


Tanquem l’acte amb la lectura -que fa també la Mª Glòria- del vers que la Generosa, la mare d’en Juanjo i de l’Elena, li dedicà al seu llibre de memòries:


Fem una visita al cementiri, els vials, la glorieta i alguns panteons,... mentre anem recordant diferents moments, anècdotes, activitats i vivències compartides amb en Juanjo: El “campament volant” per les Guilleries i el pantà de Sau; les diverses “travesses del Montseny”; el “campament volant” per Aigües Tortes, l’estiu del 1965; la “travessa” pel Pirineu Aragonès i l’ascensió a l’Aneto, l’estiu del 1966; les anades a “esquiar”; els avençs i les coves explorades pel GESE; la febre, que patirem alguns, fent motocròs; els nombrosos sopars al taller dels Soler; les immersions i la pesca submarina; el casament amb la Marisa, el setembre de 1969, on responent a les nostres bromes, ens sentencià amb força encert: “Ja anireu caient com pomes madures...”; les inoblidables estades a “la masia” del Pla de Borràs a Arbúcies...


Quants i quants moments compartits i viscuts plegats !!!. Quants records, Juanjo !!!. Els anys han passat, van passant, però -com tots els altres companys i companyes que ja ens esteu esperant en l'"Etern Campament"- us continuarem recordant i seguiràs, sempre, entre nosaltres.

Una bona mostra de que, malgrat tot i afortunadament, la vida continua la tenim en aquesta foto: la teva esposa Marisa, la teva filla Carolina i la teva neta Bruna que, com tots nosaltres, segur no t’oblidarem mai.


Concloem la trobada anant a dinar, tots plegats, al restaurant TARAMBANA -un lloc on ens han atès molt bé- de Cardedeu.

Us en mostrem algunes fotos.






Gràcies a tots i a totes per la vostra presència i participació.

Una abraçada.

Text.- Pep, Joan Miquel i Generosa.

Fotografies.- Elena S. i Pep.


dimecres, 11 de març del 2020

CRÒNICA DE LA 105ena SORTIDA XINO-XANO



CAMINADA CIRCULAR PER SANT FELIU DE LLOBREGAT: RIERA DE LA SALUT – PENYA DEL MORO – TORRENT DE CAN PARELLADA – LA SALUT- SANT FELIU DE LLOBREGAT

Uns minuts abans de l’hora convinguda (8h 25’ del matí) ja estàvem els nou excursionistes, que avui anem a la sortida, al punt de trobada (al costat del rellotge de davant de les taquilles [1]) de l’estació de Renfe de la Plaça de Catalunya.

Proveïts de les targetes multi-viatge de la Àrea Metropolitana o els bitllets -amb tarifa reduïda de la Tarja Dorada- d’anar i tornar, baixem a l’andana.

Avui, sembla que tot ens va de cara; només d’arribar-hi els rètols anuncien el pas d’un tren, en direcció Martorell, que te parada a Sant Feliu de Llobregat. Hi pugem. Hem guanyat quasi un quart d’hora. Comencem bé.

El vagó, pràcticament s’ha buidat en aquesta l’estació. La gent, amb cara de son i mandra, va a treballar...; nosaltres, no, els feliçment jubilats sortim de caminada “xino-xano”... !!!.

Dalt del tren anem primer asseguts, però separats i a partir de “Sants-Estació”, junts fins al nostre destí.


Comencem la caminada.- A les 9 del matí som ja a Sant Feliu de Llobregat. Travessem, entre antigues torres i nous blocs de pisos, un tros del nucli urbà fins que arribem -Riera de La Salut amunt- a un polígon industrial amb fabriques a banda i banda. 

Al cap de poc més d’un quilòmetre deixem l’asfalt i la ruta segueix, per una pista de terra, que ens porta fins a la Àrea de Lleure de La Salut. És una gran zona de pícnic amb taules, graelles i un bar que només obre els caps de setmana, quan aquest espai s’omple de visitants (i cotxes) que venen a passar-hi la jornada.

Fins i tot les senzilles flors de la vora del camí
 ens donen la benvinguda...

L’esmorzar.- Avui, en un dia laborable i entre setmana, tot l’espai és per nosaltres. Lamentem però que el bar no estigui obert, doncs avui -com que la Mª Rosa i en Jaume no han pogut venir- no tenim els seu benefactor cafè.

Prenen seient en un parell d’assolellades taules: “d’alguna manera hem d’entrar en calor...” diem.



Avui som relativament pocs, però els complements, el vi, les olives i la xocolata fan, de manera generosa i suficient, la seva feina. Com que sabíem que no caldrien, tampoc hem portat els sobrets de sucre, les culleretes, ni els gotets de paper... (tot pesa...i, avui, no ho podem deixar al cotxe...), en conseqüència tampoc hem pogut tastar les “gotes” que porta en Zac... Tant bé que aviem començat el dia !!!.




Reprenem la ruta.-  Ja reconfortats després d’esmorzar, quan passen pocs minuts de les 10 del matí, continuem la caminada.

Ens enfilem pel camí que, per la dreta de la pista per on hem arribat, s’enfila cap a la Casa Gran de La Gleva  i l’ermita de La Salut. Des de l’escala que hi puja (a aquesta hora l’accés el trobem tancat) en comentem els detalls arquitectònics i històrics més destacables [2].






Passem per sota d’un alt mur de contenció -amb grans contraforts en forma d’arcades gòtiques- que converteix el pla on hi ha enlairat el mas i el gran replà per on hi hem accedit, en dos grans nivells o marges.

La ruta que hem de seguir surt del fons del petit torrent, que baixa per sota de la casa i es va enfilant, pel mig d’antics camps de conreu i alguns horts, pels contraforts de la Penya del Moro en direcció al Coll de Solanes.



Una mica més enllà entrem en un bosc i -abans d’arribar al coll- el camí fa una marrada. El deixem i ens enfilem, fent drecera, per un corriol ben marcat -segurament per mots dels que l’aprofiten en la baixada i per sota d’una línia d’alta tensió, que en pot ser una bona referència- fins que retrobem, ja a la carena, el camí que ve del Coll de Solanes i que hem abandonat abans.



Hem voltant la Penya del Moro, per l’oest i el sud, per accedir-hi pel seu vessant nord-est. Uns 150 m de desnivell, que hem superat en un recorregut semicircular d’uns 2,5 quilòmetres.

La vegetació que ens envolta és la típicament mediterrània: pins, alzines, algun roure, plàtans d’ombra (en les fonts o creuament de camins), llentiscles, marfull i garric... tot i que també hi hem anat veient oliveres, figueres, garrofers, atzavares i algun vell ametller en antigues feixes i camps de conreu, actualment, abandonats.


Quatre caminadors damunt unes flors, a ran de camí,
que assenyalen que la primavera s'acosta


Fa estona que veiem la senyera que voleia al cim de la Penya del Moro i el moviment, entre algunes runes, d’algun excursionista o ciclista que ha sigut més matiner que nosaltres. “Déu n’hi dó, lo amunt que està i la pujada que, encara, ens queda...” pensem, sense dir-ho, per allò de no espantar “al personal”...



No hi ha objectiu o victòria sense esforç, ni sacrifici... (ho sabrem els catalans...!!!). Ja som gairebé dalt. Ens falta, no obstant, un curt i pronunciat trosset per arribar al cim... Però això, pensem satisfets, “ja està chupao...”.

Els darrers metres del camí, que ens porta fins el mirador que hi ha a tocar del cim és un sender que, segurament per a evitar-ne l’erosió, està graonat amb gruixuts taulons de fusta. Recordem que quan vàrem anar al poblat ibèric de "Les Maleses", prop de Sant Pere Reixac, a la 56ena Xino-Xano [3] ja ens hi trobarem un camí d’accés molt similar que, després de l’esforç de la pujada, t’obligava a aixecar les cames per anar superant, un darrera l’altre, un inacabable seguit de graons.



Entenem les raons que els tècnics del patrimoni deuen tenir per preservar, el costerut camí d’accés al jaciment, de l’erosió causada pel continuat pas de visitants i, especialment, de l’aigua... però convindreu (avui que només, a l’excursió, som “nois”) que, aquest darrer i imprescindible esforç, és una veritable “collonada”... !!!

Amb tot, a la fi, arribem al mirador i al cim de la Penya del Moro, de 277 m. d’alçada. Des del mirador, una aèria balconada metàl·lica per damunt de la vall del Llobregat, que ens permet -amb comoditat- albirar els pobles i ciutats del pla (Sant Just Desvern, Sant Feliu, Esplugues, L’Hospitalet i bona part de Barcelona) completament urbanitzats; el Tibidabo i bona part d’aquest costat del Collserola, Sant Pere Màrtir, Montjuic, el litoral i el delta del Llobregat... el panorama impressiona. 

Ens crida, també, l’atenció unes grans i, segurament, antigues cases pairals situades -a tocar del pla- als peus del turó: "Can Coscoll" amb la seva bassa circular, "Can Rístol" o "Can Solanes" totes de Sant Just Desvern; relíquies d’un passat rural que, es resisteix a desaparèixer.

Acabem d’arribar, pocs metres més amunt, al cim del cim. Dalt hi havia -fa més de 2500 anys- un poblat ibèric, de finals de l’edat del bronze, pertanyent a la tribu dels laietans. Sembla que va estar habitat des del 550 a C. fins el 300 a C. i que depenia del poblat “principal”, més proper, situat a Montjuic.

Des del de la Penya del Moro es tenia contacte visual amb aquest poblat i amb d’altres “de secundaris” situats al damunt d’alguns turons de l’entorn com el del Puig d’Olorda, el del Calamot a Gavà, el que hi havia al Puig Castellar de Sant Vicenç dels Horts o el del Montbaig, on ara hi ha l’ermita de Sant Ramón de Viladecans.


Escoltant la història i detalls del poblat que ocuparen els nostres
avantpassats, en aquest lloc. Observeu, al fons de la foto,
 el panorama que des de dalt la Penya del Moro es domina.

Les cases del poblat s'arrengleraven al vessant assolellat del turó en terrasses artificials seguint el pendent natural del terreny i estaven dividides en dues files per un carreró. Eren de base rectangular amb un sol àmbit i algunes tenien dues plantes. Les parets estaven fetes de pedra llicorella a les bases i de tapia (blocs d’argila compactada) les parts més altes; solien estar pintades amb colors vius, com ocres o rojos; els paviments eren de fang trepitjat i els sostres, normalment plans, estaven fets amb capes d’ argila barrejada amb palla i canyes i, segurament per a millorar-ne l’aïllament, coberts amb brancatge. Les habitacions tenien al centre una llar de foc [4].



Aquest nucli d’habitatges i algun petit tancat pel bestiar, estava envoltat per una muralla amb -normalment- una única estreta porta o un petit passadís entre la muralla i el precipici, com accès. Una bona manera de prevenir, controlar i dificultar els atacs massius.



Al punt més elevat del turó, hi havia una torre de guaita que després va ser transformada en una torre medieval (la primera referència documental d’aquesta torre reformada és del segle XIV). Sembla que aquest punt de vigilància formava part, ja des de l’antiguitat, d'una xarxa de torres d'observació i defensa construïdes per controlar el riu Llobregat -un dels més importants de l'àrea, llavors navegable i envoltat d’aiguamolls- i el camí o moviments que hi havia a la seva vall.



Les excavacions arqueològiques dutes a terme l'any 2002 van revelar una estructura més àmplia, al voltant de la torre, amb 3 espais addicionals circumdats per una muralla, que van portar a la re-qualificació del jaciment com a castell.



Avui de tot això només en podem veure els elements més grans i que el pas dels anys i els afers històrics han conservat. Per a protegir les estructures -especialment del període ibèric- descobertes al llarg de les excavacions, es van tapar de nou amb terra una vegada analitzades i documentades. Per això només els murs perimetrals de dos dels habitatges i el basament de la torre-castell, restaurats l'any 2002, són visibles avui en dia.



Dalt del turo els excursionistes de la Secció Excursionista de l’Ateneu Santjustenc (SEAS) hi han instal·lat una “Rosa dels Vents” d’acer inoxidable en substitució de la de ceràmica [5], que hi  havien col·locat l’any 1981 i que uns brètols van destruït. Un pràctic i útil element que ens ajuda a identificar els diferents indrets que des d’aquesta atalaia natural es veuen.



Ens hi estem una estona reposant, prenent l'agradable sol d'hivern, xerrant i contemplant les restes arqueològiques i el panorama. 

Acordem però, tot i que hi estem força bé, fer la fotografia del grup i reprendre de nou el camí.


Foto del grup -quina colla més maca !!- dalt de la Penya del Moro. Objectiu acomplert !!!.

El fotògraf es posa les mans al cap davant la responsabilitat 
de tenir de fer el "retrato" d'un grup de gent tant "guapa"...

Retornem, desfent el camí graonat, fins a la pista que passa pel nord del turó. Al poc, però, la deixem per agafar un corriol -de molt bon caminar- que va planejant fins a trobar el torrent de Can Parellada.


De sobte un impressionant pi, arrencat i tombat al mig del camí, ens barra el pas. Pels voltants, n’hi ha més. Segurament son efectes del passat temporal “Gloria” que tant de mal a fet arreu. Observem que més avall son molts els arbres tombats amb les arrels a l’aire... La vall que forma el torrent es degué convertir, en aquest clot proper a la carena, en una perillosa canal on la força del vent formà un remolí que s’ho va endur i arrencar tot...



Continuem fins que arribem a un trencant on, segons en Joan Miquel (que avui ens fa de guia), hem d’agafar el camí que surt per la dreta i que porta cap la Torre de Dalt o de Santa Margarida -el primitiu convent de monges de Valldonzella-. 

Anem, “a l’hora”, el dinar el tenim encomanat a les 3 de la tarda. Al nostre ritme “xino-xano” podem fet tot el itinerari previst sense cap problema.

Anar fins les restes del convent de Valldonzella suposa una mica més de 2 quilòmetres... en Joan Miquel, mira el rellotge, estudia els papers, ens mira i proposa deixar-ho per una altra ocasió: “No tenim perquè córrer, “xino-xano”..., trucaré als del restaurant dient que hi arribarem una hora abans, a les dues, a veure si els va bé...”, afegeix. Com que ja tornem a tenir gana i ganes de prendre les cerveses, ningú hi te cap inconvenient (i els del restaurant han dit que,  tot i que comptaven que hi aniríem més tard, també els va bé que hi anem a les dues). La caminada d’avui, de quasi uns 12 km, ha estat força bé. Fa “caloret”, encara ens queda un trosset de camí i les cerveses ens comencen a venir de gust...

Seguim, doncs, per la vall que forma el torrent de Can Parellada, avall. El camí va perdent alçada anant a buscar el Pla de Can Ferriol i la Riera de la Salut.


Bordiol o Estepa blanca ja florida

Els costats, més assolellats del sender son plens de mates de bordiol o estepa blanca florida [6] i, de tant en tant, algun pi o alzina monumental crida l’atenció del cronista que, ja ho sabeu, és un enamorat dels vells arbres (deu ser cosa del “col·leguisme” de l’edat ...).
 
El pi de les dues branques...

...i l'alzina de les dues branques.

Passem a tocar del que queda d’una vella barraca de bosquerols, possiblement de quan aquest espès bosc era explotat per a treure’n carbó vegetal. No ho sabem segur, però sinó quina explicació hi podem donar sobre aquesta cabana, a tocar del camí i al mig del bosc... ?. Si algun lector en sap l'origen o la raó, agrairem el comentari. Gràcies. 




Quan som baix, a la vall que forma la Riera de La Salut, hi ha un creuament de camins (un dels quals és el que baixa de Valldonzella per on haguéssim tornat nosaltres si hi haguéssim anat). 


Ara la pista, molt més ampla, continua en direcció a Sant Feliu de Llobregat. Els costats son plens de farigola florida, senyal que ja tenim ben propera la primavera.


Farigola o timó en flor...

Davant nostre, enfilada als contraforts del Puig d’Olorda, hi veiem l’antiga fabrica de ciment SANSON, actualment propietat de Cementos Molins -la pedra per a fer el ciment la treien, per mitjà d’unes llargues cintes transportadores, de les canteres d’aquesta muntanya-,  però no hi hem d’arribar.

Deixem la pista que voreja la riera i n’agafem una altra que va planejant fins que arribem a la porta de darrera del recinte de l’ ermita de La Salut [7].



En Pep llegint el "rotllo" que ens havia preparat sobre
l'origen i la història de l'ermita de La Salut


Ara ho hem trobat obert. Ens entaulem en la terrassa del restaurant que hi ha a la Casa Gran de La Gleva i demanem les merescudes cerveses.





Reconfortats de nou desfem, bona part del camí que hem fet a primera hora del matí fins que arribem, ja a Sant Feliu de Llobregat, al restaurant on tenim encomanat el dinar.

En total hem caminat 11,6 km i superat uns desnivells de +/- 281 m. El temps que hi hem emprat, amb pauses, l’esmorzar, visites i les cerveses ha estat de prop de 5 hores.



El dinar.- A les dues en punt entrem al restaurant La Part dels Àngels  de Sant Feliu de Llobregat. La part o el lloc ocupat pels àngels diuen que és el cel... veurem com és el que hi mengen... 

El local és molt agradable, una torre possiblement de començaments del segle XX, amb un pati al darrera, cuina “a la vista”, un menjador molt endreçat i decorat, discretament, amb elements de la nostra època (telèfons "Standard Eléctrica" de "baquelita" i d'aquells -públics- que funcionaven amb fitxes, vitrines amb vells rètols, ampolles de licor –“Calisay”, “Estomacal Bonet”,...- i d’altres detalls “d’ahir” que contemplem amb una certa nostàlgia...).



La taula ja la tenim parada en un racó del menjador envoltada, dins d’unes altes vidrieres, d’ampolles de vi, cava i d’altres “espiritosos”. “A veure el menjar com serà...” diem.




El qui sembla l’amo o l’encarregat ens atent personalment. Quan ja ens vau asseguts, porta les cartes amb el menú del dia: amanida de cabdells amb tonyina i vinagreta, macarrons amb verdures i tomàquets xerri, coliflor amb beixamel, patates amb xoricets a la riojana,... i de segons, vedella a la planxa amb ximi-xurri i timbal d’arròs a la jardinera, peus de porc guisats amb cigrons, musclos a la brasa,... vi, de la Rioja, que estava força bé i aigua (per a les pastilles...).






Amb les postres (que també han estat força bé), els dos companys -en Joan S. i en Pep- que els passat més de febrer han acomplert anys, conviden a cava.



Brindem a la salut de tots: els qui han fet anys i el qui no..., els presents i els que avui no han pogut venir,... desitjant-nos molta salut i felicitat per anar sumant un bon grapat d’anys més.

Prenem els cafès, tallats i cafè amb gel (que avui, potser només avui, doncs diuen que el fred tornarà... ve de gust); demanem el compte, paguem i després d’agrair als qui ens han atès i a les dues cuineres -que ja estan començant a endreçar la cuina...- la seva atenció i bon fer, ens acomiadem.

El restaurant és a tocar de l’estació, com que avui tots hem anat a la sortida en  tren, hi anem i al igual que ens ha passat al venir, quan ja som a l’andana, veiem entrar -per la via- el tren que va a Barcelona.


Retorn a Barcelona i comiat.- Hi pugem i aquest cop repartits al mateix vagó, però uns aquí i els altres allà, fem el viatge de retorn fins a Barcelona. Els comiats, entre nosaltres, els anem fent a mesura que anem baixant a les estacions més properes -o que tenen millor combinació de transport- als nostres domicilis.

Vet aquí un gos, vet aquí un gat i aquesta crònica s’ha acabat... !!!

Gràcies a en Joan P. per la proposta, a en Joan Miquel per l’organització i a tots els participants per la vostra assistència i companyonia.

Fins la propera trobada o sortida.

Una abraçada.


Text.- Pep

Fotografies.- Josep F., Joan Miquel i Pep.





[1] El lloc on venen les entrades en un cine, un teatre o el bitllets a estació... que és: la guixeta o la taquilla? Si fem aquesta pregunta a peu de carrer segur que molts catalanoparlants respondrien convençuts que es diu guixeta i que taquilla és un barbarisme. Fins i tot corregiríem a un altre catalanoparlant (com he fet jo ara, com a “repelente niño Vicente...” amb en Joan Miquel) que fes servir la paraula taquilla. Doncs no, és justament a l’inrevés. El mot correcte -en català normatiu- és taquilla i guixeta és un gal·licisme (guichet)..., un mot que no trobarem en cap diccionari de català. Quan ens referim a la taquilla d’un vestuari de treball o del gimnàs, el mot que cal emprar -en català- és, però, l’armariet.

[2] Masia situada al costat de l’ermita de la Salut i que avui acull un restaurant. Aquesta casa va ser erigida a finals del segle XV i era coneguda com Mas Terrós. Posteriorment, al llarg dels segles, s’hi han anat fent diverses ampliacions i modificacions. Damunt del portal d’un dels edificis annexos al cos principal hi ha gravat, a la llinda, l’any 1791.. De l’edifici principal en destaca el portal adovellat i la llarga galeria de solana sota la coberta a dues aigües. Te esgrafiat, també, un bonic rellotge de sol. Va ser remodelada l'any 1987.

Plaqueta de plom amb inscripcions ibèriques.
(Museu Arqueològic de Catalunya, Barcelona)
[4] Les primeres excavacions arqueològiques es van iniciar l'any 1972 i van continuar, en diferents fases, fins l'any 2002. En aquest període es van trobar restes d'àmfores, de ceràmica àtica, coríntia, jònica, fenícia i massaliota, així com peces d'un collaret d'origen púnic. A més, es van trobar vestigis d'un ritus de fundació que consistia a col·locar el cap i les potes d'un cabrit a sota del paviment dels habitatges. La peça més important trobada al jaciment és una plaqueta de plom del segle IV aC de només 28 × 40 mm d'ample i 1,5 mm de gruix, amb inscripcions d'escriptura ibèrica a les dues cares, que es conserva al Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona. El text de 34 signes està escrit d'esquerra a dreta, sense senyals de separació de paraules i es va fer amb un punxó finíssim. Pel que sembla, la plaqueta va ser retallada després d'haver-hi gravat la inscripció, possiblement perquè ja havia acomplert la seva funció i calia reaprofitar-ne el material. Tot i que es pot desxifrar l'alfabet ibèric, es desconeix el sentit del text, ja que encara no s'ha aconseguit traduir la llengua ibèrica. Nogensmenys, és molt probable que es tractés d'alguna qüestió relacionada amb el comerç. En tot cas, aquesta peça fa evident unes relacions comercials altament desenvolupades amb pobles prou llunyans. Una altra troballa interessant des del punt de vista arqueològic  és el peu d'un bol o plat àtic de vernís negre datat cap al 420 aC, en el fons extern del qual s'hi gravaren dues lletres, una sigma i una beta, caràcter aquest que únicament es troba en l'alfabet greco-ibèric del sud-est.

[5] Aquesta primera Taula d'Orientació havia estat construïda en ceràmica per Carme Malaret i Xavier Modolell a partir dels dibuixos de Francesc Riera i Prenafeta. Tenia dibuixats els entorns geogràfics visibles des de la Penya del Moro. Va ser instal·lada el 10 de maig de 1981 amb motiu de la inauguració de la senyalització del "Camí de Santa Creu d’Olorda" de la SEAS.

[6] S’anomenen estepes blanques no pel color de les flors, que son grans i vistoses d’un color rosa púrpura, sinó pel borrissol blanquinós que recobreix les seves branques i fulles.

[7] Ermita de dimensions petites amb planta rectangular i teulada a dues aigües perpendicular a la façana principal. Conté una porta rectangular amb impostes i una finestra en arc semicircular a la part superior de l’entrada. El coronament de la façana ressegueix en forma esglaonada les dues vessants de la teulada. La façana lateral dreta té dues petites finestres en forma d’arc escarser. El sostre de l’interior del temple és de volta de canó. Les primeres noticies conegudes de l’Ermita de la Salut daten de l’any 1661, quan el petit temple estava dedicat a la Mare de Déu del Roser. L’advocació actual de la Mare de Déu de la Salut no apareix documentada fins l’any 1748. Durant la Guerra Civil espanyola, l’ermita va ser destruïda. Aquest fet comportà la seva reconstrucció l’any 1939. Per celebrar-ho, el 23 de juny de 1940 els santfeliuencs pujaren en processó per dur la nova imatge de la Mare de Déu. L’any 2002 l’ermita patí un incendi.