dilluns, 28 de maig del 2012

CRIDA A LA 27ena SORTIDA XINO-XANO



ENTRE EL CORREDOR I EL MONTNEGRE, EL DOLMEN DE PEDRA GENTIL

Data.- Dijous 7 de juny del 2012.

Tipus d'itinerari.- Aquest recorregut pels paratges on les serres de Montnegre i del Corredor conflueixen (les rieres d'Arenys i de Vallgorguina les separen), ens permetrà passar per indrets plens de contrastos: arbres de ribera, boscos mediterranis, fonts, velles esglésies, arbres singulars, antigues masies i llocs màgics –com el dolmen de Pedra Gentil- punt de trobada ocasional d’espiritistes i, segons la llegenda, de les bruixes de la comarca. Un recorregut, doncs, per uns camins i muntanyes on l'home (i la dona i, segurament, tots dos junts...) ja s'hi passejava des del Neolític.

Recorregut i dificultat.- És un recorregut circular, senyalitzat, de 7 km. Sortirem de Vallgorguina, passarem per les fonts del Forn i d’en Net (on podrem esmorzar). Continuarem el camí, en suau pujada, amb bones vistes sobre el Montseny i el Montnegre, fins arribar al Pla d’en Duran presidit per una gran alzina surera: el suro d’en Duran. Aviat veurem el turó on hi ha el dolmen de Pedra Gentil erigit fa més de 4.000 anys amb una funció funerària. Des del dolmen veurem el campanar de la propera església –avui enrunada- de Santa Eulàlia de Tapioles, originàriament romànica però molt modificada en època barroca, ens hi arribarem. Seguirem fins a can Pradell de la Serra, una vella casa senyorial de les més grans i antigues del Corredor –malauradament avui abandonada- hi podrem veure, a més de la casa, la font que hi ha al costat de l'entrada i una magnífica pallissa construïda l’any 1842. Una lleugera pujada, en mig de boscos d’alzines i pins, ens portarà fins a can Clarens una altra antiga masia, avui reconvertida en casa de colònies i centre d’educació ambiental. Baixarem, pel Sot de Montasell, fins a trobar una riera que creuarem per un pont fins arribar al punt de sortida. El temps estimat del recorregut, sense parades, és de 2h 15’. El desnivell acumulat és de 155 m. La dificultat de la sortida és baixa.

Santa Eulàlia de Tapioles

Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l'excursió, al restaurant “La Parra” de Sant Celoni. Ja el coneixem i ens coneixen. Tenen menú a un preu, sense extres, d’ 11 euros.
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi, l'Elena (si pot venir) les olives, els Serena/Bosch el cafè, en Llorenç "les gotes" i en Carles les tasses de “disseny” i el sucre. Roba, calçat i equipament contra la pluja o el sol adequat al dia que faci i bastons (aquells que ho vulguin).
Lloc i hora de trobada.- Com que la “logística” de transport és amb cotxes, tindrem els tres tradicionals punts de trobada: els companys/a del Maresme (en funció dels que puguin venir –en Big Josep, lesionat, només vindrà al dinar- al lloc i hora que ells decidiran), els de l’Hospital (nou) de Sant Pau i els de Travessera xamfrà amb Llepant (aquest dos últims es trobaran als punts d’origen a les 8h del matí). Podem quedar, sobre les 9h 30’, a Vallgorguina davant del Centre d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor, Església, 13 -entre setmana el Centre és tancat- prop d'aquest lloc hi ha un parking (porteu el telèfons mòbils connectats i a mà per si és necessari). Els cotxes i els excursionistes que aniran en cada vehicle ja els concretarem, en funció dels assistents, per Internet.
Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins el matí del dimecres 6 de juny, trucant o escrivint un correu a en Pep que és qui coordina aquesta sortida, més que rés per tal de confirmar el nombre de comensals que serem al dinar.