LA
VALL DE LA RIERA DE PINEDA, SANT PERE DE RIU I EL TURÓ DE MONTPALAU

Després
de les salutacions de rigor i d’entretenir-nos contemplant l’esgrafiada façana
barroca de l’església parroquial de
Santa Maria i l’ inscripció que, a la llinda del portal, recorda el saqueig
i l’ incendi que els pirates turcs -l’any 1545- causaren a la població, matant o
captivant -a més a més- a 70 “ànimes”..., comencem la caminada.
L’itinerari
senyalitzat pel Parc del Montnegre i el Corredor i la Plataforma “Salvem la
Vall de la Riera”, després de travessar –per uns pas soterrani- la carretera N
II, ens porta davant de Can Jalpí o
Can Coll, un important mas del segle XIV (1). Continuem.

Pi i masia de Can Cánovas, al fons el Turó de Montpalau.
Avui
han “fallat” alguns dels proveïdors habituals, però ens en hem sortit prou be: no
hem tingut brandi, però si rom amb mel...; ha faltat la xocolata, però no el
“brownie” de la Montserrat...; no hem pres el cafè en les tassetes de “disseny”,
però ho hem fet en uns gots de plàstic que han resolt el problema...; sense
oblidar l’imprescindible vi i les olives. Reconfortats, doncs, reprenem
l’excursió.

Arribem
al paratge, apartat del soroll, de la Font
del Ferro on hi veiem, també, un
petit pont-aqüeducte romà –que
formava part del mateix sistema de transport d’aigües del de Can Cua-, restaurat el 2012 a proposta de la Plataforma
“Salvem la Vall de la Riera de Pineda” entitat que porta molts anys lluitant
per la salvaguarda i dignificació de la vall i el seu patrimoni.




Seguim
per la pista fins arribar a l’esplanada de Can Martorell, lloc on hi hagué
l’abocador de Pineda, clausurat i parcialment restaurat l’any 1994. Per un
corriol que passa per un petit bosc arribem a un ample túnel –apte també per a
vianants- que travessa, per sota, l’autopista.
Deixem enrere algunes hortes
fins que arribem a la ermita de Sant
Jaume i a l’entrada de la finca particular –tancada- que condueix al mas
Castellar i a la torre de Sant Jaume, la casa d’en Pertegaz. La pista que surt
de davant mateix de l’ermita ens retorna, en uns 20 minuts, a la parròquia de
Santa Maria de Pineda punt final del nostre recorregut d’avui.
A la
porta del restaurant Can Formiga, a
tocar de la parròquia, ja ens esperen la Carme i l’Enric que, en aquesta
ocasió, només han vingut al dinar. Hi tenim la taula parada, prenem les
cerveses reglamentàries i un molt bon menú. El tracte, familiar i agradable, i
el menjar que ens han ofert en aquest lloc, coincidim tots, que ha estat “de
categoria”.
Després
de dinar, ens acomiadem dels que marxen en els vehicles propis –cotxes o moto-
i la resta agafem el tren que ens retornarà a casa.
Moltes
gràcies a tots i a totes per la vostra assistència i participació a la sortida
i fins la propera Xino-Xano que serà, recordeu-ho, el dijous 9 de maig –després
de la Sortida de Primavera 2013-.
En
Joan Miquel ens informa que, segons els seus equips de mesura, en aquesta
excursió hem caminat 15,5 km.
Una
abraçada.
NOTES.-
(1).- Precisament un dels seus
antics propietaris -el notari Jaume-Joan Coll- va ser una de les víctimes de
l’atac corsari del 1545, captivat i més tard rescatat. Segurament per això, el
1561 es construí la torre de defensa adossada a la casa que, mutilada, encara hi
podem veure.
(2).- Aquest itinerari –amb senyals de color verd i blanc- no passa exactament per l’aqüeducte romà. Per a visitar-lo, cal desviar-se de la ruta i seguir per la carretera d’Horstsavinyà uns 200 m més amunt del pi de Can Cànovas i a l’alçada de Can Cua, a la dreta de la carretera i al mig d’un camp, veureu una construcció d’un 30 m de llarg amb quatre arcs sencers: és el vell aqüeducte romà. També s’hi pot anar, des de la Font del Ferro, agafant la carretera que va a Pineda poc després d’un quilòmetre, a l’esquerra, hi ha l’aqüeducte.
(3).- D’aquesta església es tenen notícies documentals, com a mínim, des de l'any 1185. Poc després, el 1246, se sap que a través d'una butlla papal d'Innocenci IV, la parròquia, juntament amb Santa Maria de Pineda, passà a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda. L'església de Sant Pere ha constituït, durant segles, el centre d'un poblament dispers en masos els estadants dels quals s'han dedicat, fonamentalment, a l'explotació del bosc. Fins a 1836 constituí municipi independent i, des de llavors fins al 1929, va dependre d’ Hortsavinyà. En aquell any Sant Pere, com tot el terme d’ Hortsavinyà, passà a integrar-se al municipi de Tordera, del qual depèn, administrativament, en l’actualitat. Tot i això els vincles eclesiàstics i veïnals sempre han estat amb Pineda fins al punt que el temple també és conegut amb el nom de Sant Pere de Pineda. L'edifici manté l'estructura romànica original, del segle XII, amb nau i absis, i un característic campanar tardà, de planta quadrada, coronat per un pinacle piramidal amb merlets graonats. El seu aspecte actual és, en gran mesura, fruit de les ampliacions realitzades durant el segle XVIII, període d’un cert esplendor a la vall i en aquesta parròquia rural. No obstant, també s'observa –especialment després del treballs de restauració- la decoració original de l'absis romànic, a base d'arcuacions cegues i lesenes, de tipus llombard.
(4).- És aquest un dels nombrosos molins –n’hi ha 11 de documentats- que al llarg dels segles hi ha hagut a la riera de Pineda, És una construcció amb una estructura modesta, de planta baixa rectangular i amb teulada d’un únic vessant. El complementa una bassa amb uns contraforts encara ben visibles. En documents de començaments dels segle XVI ja s’esmenta aquest molí que deixà de funcionar com a tal, segurament, a la segona meitat del segle XIX. Va ser restaurat l’any 2003.
(5).- Aquesta construcció va ser feta per a la cocció de pedra calcària (en aquest sector de la vall hi ha afloraments de roques d’aquest tipus) en una data que, almenys fins ara, no s’ha pogut precisar i, es creu, va estar en servei fins l’any 1920. El forn és una mena de gran olla troncocònica amb la base inferior més ampla. Les utilitats de la calç cuita eren diverses: es feia servir com a morter per a la construcció, per emblanquinar i desinfectar parets, per l’agricultura, com a producte medicinal, etc.

Text.- Pep
Fotografies.- Joan Miquel, Joan, Montserrat B. Antonio, Laia i Enric.